Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Test: Veilige en onveilige lippenbalsem

 


In Noorwegen heeft de Noorse consumenten organisatie Forbrukerr├ądet 50 lippenbalsems getest. Het was een onderzoek waar je niet blij van wordt. 40 van de 50 lippenbalsems bevatte stoffen die mogelijk schadelijk zijn voor je gezondheid.

De meeste lippenbalsems bevatten hormoonontregelaars en ook allergenen komen veel voor in de balsems die je op je lippen smeert. De allergenen zitten vaak in reukstoffen. Deze worden (nogal overbodig) in veel lipbalsems verwerkt.

Vooral ongezond voor kinderen

Vooral voor kinderen zijn de gevonden stoffen slecht. Forbrukerr├ądet spreekt zelfs over ernstige bijwerkingen als verhoogde kans op kanker en een verminderd vermogen om kinderen te krijgen. Daarom is het des te opmerkelijker dat deze stoffen ook te vinden zijn in lippenbalsems speciaal bedoeld voor kinderen zoals Disney Frozen lipbalsem, Disney Star Wars lipbalsem en Sanrio Hello Kitty lipbalsem.

Ongezonde lippenbalsems

Veel van de 40 geteste balsems zijn niet in Nederland verkrijgbaar, maar bij de lipbalsems die ook hier te koop zijn staan  (naast de bovengenoemde kinderbalsems) Aloe Vera Lypsyl lippenbalsem, H&M lippenbalsem, Maybelline NY baby Lips Hydrate, Nivea Care lipbalsem, Nivea Hydro Care lippenbalsem en Nivea Lip Butter op de Noorse zwarte lijst. De in Nederland meest gebruikte lippenbalsem, Labello, is niet getest.

Veilige lippenbalsems

Maar welke lippenbalsem kun je wel veilig gebruiken? The Body Shop lipverzorging kwam goed uit de test. Drie van de vier The Body Shop lippenbalsems bevatte geen schadelijke stoffen. De lip boter, de lip care stick en de lip olie van The Body Shop zijn allen veilig. Alleen de lippen balsem bevat allergenen.

Ook de in Nederland wat lastiger verkrijgbare lipbalsems van EOS en Smith's doorstonden de test.

Kijk op de website van Forbrukerradet voor een volledige lijst van gezonde en ongezonde lipbalsems.


, ,


Over mij

Mijn foto
Altijd op zoek naar het beste wat er te koop is.Maar dan wel voor een goede prijs. Ik mag graag testen en adviseer mensen graag bij het kiezen van het voor hen beste product. En erover schrijven is mijn passie!

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *