Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Test goedkope Windows laptops en goedkope chromebooks

Redactie     13:52    


Tegenwoordig koop je voor bedragen ver onder de 400 euro al een laptop. Vooral de chromebooks (laptops met het Chrome besturingssysteem) zijn erg goedkoop. Maar hoe goed is zo'n goedkope laptop? En hoe verhouden de chromebooks zich tot de Windows PC's? Hier een vergelijkende test.

Hardware.info testte op verzoek van het NRC vier goedkope Windows-laptops en drie chromebooks. Deze laatste drie laptops, met het Chrome OS besturingssysteem, werken via internet (de cloud) met software die online staat en zijn daarom extra goedkoop.

Goedkope Windows laptops

De SSD (solid state drive) is ook al te vinden in goedkope laptops. Maar doordat zo'n geheugenkaart per GB erg duur is  is er maar weinig ruimte beschikbaar. Meestal maar 32GB. Deze ruimte wordt grotendeels al door Windows 10 opgeslokt. Het testteam adviseert dan ook om er een 128GB geheugenkaart bij te prikken. Dat is niet heel duur meer, maar maakt de feitelijke aanschafprijs van je goedkope laptop natuurlijk wel hoger.

Asus Eeebook R209HA


Dat een Windows laptop ook erg goedkoop kan zijn bewijst de Asus Eeebook R209HA, de goedkoopste Windows laptop uit de test. Deze zeer goedkope laptop doet het best leuk, maar de 2 GB werkgeheugen is echt veel te weinig. Ook moet er echt opslagruimte bij om de 11,6 inch grote laptop goed te gebruiken.

De beste goedkope laptop met Windows uit de test is de Medion Akoya S6219. Deze laptop behoort niet tot de allergoedkoopste laptops maar we hebben het hier wel over een 15,6 inch met zowel een 128GB SSD als een 50GB harde schijf. Bovendien heeft deze beste goedkope laptop met Windows uit de test 4GB opslagruimte. En dat voor nog geen 400 euro. Kortom, enorm veel waar voor je geld. Kijk bij de beste winkels voor een laptop voor de actuele prijs van deze goede goedkope laptop.

Medion Akoya S6219


Goedkope chromebooks

Een chromebook werkt via internet en dat betekent dat er minder schijfruimte, rekenkracht en geheugen nodig is. Dat drukt de aanschafprijs natuurlijk flink naar beneden. Ook is een chromebook veel veiliger voor wat betreft virussen en andere malware en heb je al je bestanden en programma's gewoon nog bij de hand als je van een andere computer gebruik maakt. Dit alles staat immers online.

Het grote nadeel van een goedkope chromebook is natuurlijk wel dat alles echt online staat. Zonder internetverbinding heb je er weinig aan.

De Acer Chromebook R11 CB5 die net iets meer dan 300 euro kost is een goede Chrome laptop die voorzien is van een aanraakscherm. Deze Acer kun je dan ook zowel als laptop als tablet gebruiken. Dit door hem simpelweg om te klappen. Deze 11,6 inch Acer chromebook is behoorlijk snel. maar heeft verder geen echt denderende specificaties.

Acer Chromebook R11 CB5


Windows laptop of chrombook?

Het NRC en Hardware.info doen geen uitspraak over welk van de geteste goedkope laptops de beste is. Toch kunnen we niet anders constateren dan dat de Medion Akoya S6219 verreweg het meeste waar voor zijn geld biedt. Hij is nauwelijks duurder dan de gemiddelde chromebook waarbij je volledig van internet afhankelijk bent en maar 16GB opslagruimte hebt. De Medion is groter, sneller en biedt heel veel ruimte op zowel harde schijf als SSD.

Kijk bij de beste winkels om een laptop te kopen voor alle specificaties en de laagste prijzen.

Testgegevens lezen?


Publicatie test: september 2016. Recente laptop testen.

, ,


Recent

Recent Posts Widget
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.