Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

De beste ziekenhuizen

 


Hoe goed presteert jouw ziekenhuis? Al weer voor de vijftiende maal deed het AD (Algemeen Dagblad) het jaarlijks onderzoek naar het medisch presteren van de Nederlandse ziekenhuizen en stelde daaruit de Ziekenhuis Top 100 samen.


De winnaars waren dit jaar het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch (beste gespecialiseerde ziekenhuis) en het ZorgSaam ziekenhuis in Terneuzen (beste algemene ziekenhuis / streekziekenhuis).

Op welke plaats eindigt jouw ziekenhuis?

Via de Ziekenhuis Top 100 Tool van het AD kun je de eindnotering van je eigen ziekenhuis opvragen. Ook kun je daar ziekenhuizen op de kaart van Nederland aanklikken om te zien hoe deze ziekenhuizen gepresteerd hebben.

Alleen medische resultaten tellen

Telefonische bereikbaarheid, wachttijd in de wachtkamer, parkeertarieven, het is allemaal best belangrijk maar voor het tot stand komen van de Ziekenhuis Top 100 werd uitsluitend naar het medisch presteren gekeken. Ook financiƫle problemen telden niet mee. Zelfs het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen kregen hiervoor geen minpunten.

Voor de Top 100 wordt gebruik gemaakt van gegevens die de ziekenhuizen jaarlijks ter controle moeten inleveren. Het AD beoordeelde vervolgens de ziekenhuizen op 36 medische aspecten zoals cardiologie, oncologie, operaties, toezicht op medicijngebruik en de kwaliteit van verpleging.

Beste gespecialiseerde ziekenhuis: Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch)

Bij het Jeroen Bosch ziekenhuis staat de zorg voor kinderen voorop. Naast de medische behandelingen wordt er veel in het werk gesteld om kinderen gerust te stellen en ouders kunnen in het ziekenhuis blijven slapen als dat gewenst is. 

Maar de eerste plaats heeft het ziekenhuis aan het medisch presteren te danken. Vooral op oncologie, medicatie en cardiologie scoort dit ziekenhuis goed en er worden veel gespecialiseerde operaties uitgevoerd (wat zorgt voor ervaring die de resultaten ten goede komen). Minder scoort dit ziekenhuis op controle op pijn na de operatie, controle op bloedvergiftiging en het aantal complicaties na operaties aan een verwijde aorta.

Beste algemene ziekenhuis / Streekziekenhuis: ZorgSaam (Terneuzen)

Voor het beste algemene ziekenhuis moet je naar Zeeuws Vlaanderen. Het streekziekenhuis ZorgSaam, met vestigingen in Terneuzen, Oostburg en Hulst, scoort bij deze ziekenhuizen het beste. Opmerkelijk want drie jaar geleden ging het nog erg slecht met dit ziekenhuis. 

Dit nu beste ziekenhuis scoort heel goed op de controle op medicatie, het beleid rond operaties, complicatie na het verwijderen van de galblaas, operaties bij een heupfractuur en infecties na het plaatsen ven prothese voor heup of knie.

Alle cijfers zijn te zien in de bovengenoemde Ziekenhuis Top 100 Tool. Daar kun je ook van alle andere ziekenhuizen de resultaten bekijken.

,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

© 2016-2023 Content=King. Blogger Templates Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.
Testen uitgevoerd door o.a. Coolblue, De Consumentenbond, ANWB en Test Aankoop. TestResults.nl heeft geen binding met deze organisaties.