Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste buitenkeuken test

De beste buitenkeuken barbecue uit de test, plus nog meer beste buitenkeukens die eveneens de hoogste waardering hebben gekregen.

Beste buitenkeuken test Boretti

Een buitenkeuken is een ander woord voor een heel uitgebreide gasbarbecue. Een buitenkeuken is een gasbarbecue waarop je echt buiten kunt koken. Met een goede buitenkeuken kun je niet alleen vlees, vis en groente grillen, maar ook aardappels koken en andere bereidingen uitvoeren. Hier kijken we naar de beste buitenkeuken uit de test en andere goede buitenkeukens.

Dit zijn de beste buitenkeukens

Hieronder vind je de beste buitenkeukens uit de test. Het betreft de beste buitenkeuken uit de test in goedkope klasse, de middenklasse en de topklasse. 

Ook hebben we een overzicht met alle andere beste buitenkeukens, al deze buitenkeukens hebben een waardering van 5 sterren gekregen.
Meer goede barbecues

In beide overzichten kun je verder zoeken naar de voor jou beste buitenkeuken. Of kijk hieronder naar de beste winkels en testen van andere soorten barbecues.

Heb je meer hulp of informatie nodig? Via de onderstaande keuzehulp kun je makkelijk de voor jou geschikte barbecues en buitenkeukens selecteren en je vind er veel informatie over alle soorten barbecues en buitenkeukens.

BBQ barbecueWat is een goede buitenkeuken?

De term buitenkeuken wordt nogal eens verschillend gebruikt. Sommige winkels spreken al van een buitenkeuken bij een gemiddelde gasbarbecue, maar een echte buitenkeuken is meer dan dat.


Compacte Weber buitenkeuken

Compacte Weber buitenkeuken met 3 branders

Meerdere gaspitten buitenkeuken

Om van een echte buitenkeuken te kunnen spreken moet je complete maaltijden op de keuken kunnen bereiden. Dat betekent dat de buitenkeuken meerdere branders / gaspitten moet hebben waarvan de temperatuur apart te regelen is.  

Een barbecue met één brander noemen we geen buitenkeuken maar een gasbarbecue. Twee branders is minimaal nodig om van een buitenkeuken te kunnen spreken, en bij vier of vijf branders kan er op de gasbarbecue serieus gekookt worden, net als in de binnenkeuken. Dat is een echte buitenkeuken!

Naast deze gaspitten (ook wel hoofdbranders genoemd) beschikken veel van de beste buitenkeukens over één of meer zijbranders. Een zijbrander bevindt zich niet op het eigenlijke kookgedeelte, maar in het werkblad. Een zijbrander gebruik je voor het snel bereiden van bijgerechten zoals sauzen.

Werkblad / zijtafels buitenkeuken

Een goede buitenkeuken beschikt naast het kookoppervlak ook over een werkblad zodat je geen losse tafel neer hoeft te zetten om te snijden, te schillen, om je schaaltjes neer te zetten, je kookbestek neer te leggen e.d.. 

Bij de grootste en beste buitenkeukens kan een zijtafel een serieus aanrechtblad zijn. Hiervan is sprake als het barbecue gedeelte van de buitenkeuken in een frame is ingebouwd. Deze grote buitenkeukens zijn echte keukens om te zien. Dit is de beste buitenkeuken voor wie een echte keuken buiten wil hebben.VidaXL buitenkeuken met spoelbak en werkblad

VidaXL buitenkeuken met spoelbak en veel werkruimte


Maar meestal blijft het werkblad van een buitenkeuken beperkt tot twee zijtafels die als plateau aan de zijkant van de gasbarbecue bevestigd zijn. Dit is geen echt aanrechtblad, maar het geeft je wel wat ruimte voor je kookwerkzaamheden.

Soms zijn deze zijtafels in te klappen als je ze niet gebruikt of als de buitenkeuken niet in gebruik is. Maar dit is net altijd het geval, dus iets om op te letten.

Opbergruimte buitenkeuken

Een echte buitenkeuken biedt ook ruimte om je kookgerei in op te bergen. Bijvoorbeeld voor pannen, zodat je deze niet keer op keer naar buiten hoeft te slepen. En hetzelfde geldt voor kookgerei, en misschien wel kruiden. De beste buitenkeuken beschikt over voldoende kastruimte om dit alles op te bergen.

Hou er rekening mee dat ook de gasfles normaal gesproken in een onderkast geplaatst wordt.

Buitenkeuken met wasbak en kraan

Alles hierboven heeft betrekking op een standaard buitenkeuken. Maar er zijn nog veel luxere buitenkeukens. Wat dacht je bijvoorbeeld van een buitenkeuken met wasbak (spoelbak, afwasbak) en een kraan. Bij deze uitgebreide buitenkeukens heb je water tot je beschikking om iets af te spoelen, je handen te wassen of om water aan je gerechten toe te voegen.

Deze buitenkeukens met spoelbak en waterkraan halen het water uit een waterreservoir of gewoon uit de kraan door deze op een tuinslang aan te sluiten. Een buitenkeuken met afwasbak en kraan is erg handig want onder het koken heb je vaak water nodig en bij deze beste buitenkeukens het je water tot je beschikking.

Buitenkeuken met koelkast

Maar het kan nog uitgebreider. Zelfs een buitenkeuken met koelkast is te koop, maar dan heb je het wel over de heel luxe en complete buitenkeukens.


Boretti buitenkeuken met koelkast

Boretti buitenkeuken met koelkast
Nog wat buitenkeuken tips

 • Als een binnenkeuken een dubbelwandig deksel heeft blijven de gerechten beter warm met een gesloten deksel. Bovendien wordt het deksel van de BBQ niet heet wat wel zo veilig is.
    
 • Let ook op de hoogte van de buitenkeuken, vooral als je een lang of juist kort postuur hebt. Als je de buitenkeuken vaak gebruikt heeft je beste buitenkeuken een voor jou goede werkhoogte.
   
 • Als werkblad kun je eventueel een tafel naast de buitenkeuken plaatsen (en mooi wegwerken), maar een wasbak / spoelbak met kraan is echt een aanrader als je een luxe buitenkeuken kiest.
    
 • Een hoes is aan te raden om je kostbare buitenkeuken tegen weer en wind te beschermen en mooi te houden. Bij de beste buitenkeukens wordt er vaak een passende beschermhoes mee geleverd.

Goede buitenkeukens worden gemaakt door de grote fabrikanten van gasbarbecues en fornuizen zoals Boretti, Campingaz, Weber, Napoleon, Barbecook en andere topmerken. Bij de bovenstaande beste buitenkeukens vind je hun beste keukens voor buiten.


Foto bovenaan: Boretti buitenkeuken

Samenvatting:
Een goede buitenkeuken is meer dan alleen een goede gasbarbecue. De beste buitenkeuken biedt meerdere branders met aparte temperatuurregeling, veel (werk)ruimte en andere voorzieningen om echt buiten te koken. Bovenaan vind je de beste buitenkeuken in de middenklasse en topklasse uit de test en de beste goedkope buitenkeuken uit de test. Bovendien vind je meer beste buitenkeukens met 5 sterren.

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Marieke Speelman22 maart 2024 om 14:50

  Buiten kokkerellen bij mooi weer is geweldig. Ik heb op de veranda een buitenkeuken staan, met meerdere kookzones en waterspoelbak waarop ik volwaardig kan koken. In de zomer gebruik ik deze keuken buiten zo veel mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.