Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste wijnkoelkast (wijnklimaatkast)

 

Zoek je de beste wijnkoelkast? Hier vind je de beste wijnklimaatkast uit de wijnkoelkast test en andere wijnkoelkasten met de hoogste waardering.

Beste wijnkoelkast test Klarstein


Ben je een wijnliefhebber en wil je je bewaarwijnen perfect om smaak houden? Dan is een wijnkoelkast (ook wel wijnklimaatkast, klimaatwijnkast of koel wijnkast genoemd) een must voor jou. Ook kun je er met een wijnkoelkast voor zorgen dat je witte wijn of rosé altijd heerlijk koud is. Hier kijken we naar de beste wijnkoelkast / beste wijnklimaatkast uit de test en andere beste wijnkoelkasten.

De beste wijnkoelkasten

Het betreft naast de beste wijnkoelkast uit de test ook alle andere wijnkoelkasten die een 5 sterren waardering hebben gekregen.

Ruime keuze uit heel verschillende wijnkoelkasten

Wijnkoelkasten heb je in vele soorten en (letterlijk) maten. Je hebt een kleine wijnkoelkast voor een 8-tal flessen die echt als koelkast gebruikt wordt om de wijn koud te houden, maar je hebt ook grote wijnklimaatkasten die tientallen of soms wel honderden wijnflessen kunnen bevatten.

Wijnklimaatkast voor een constante temperatuur

Deze wijnklimaatkasten worden gebruikt om de wijn op een perfecte bewaartemperatuur te houden. Op een constante ideale temperatuur kun je de wijn heel lang bewaren zonder dat de smaak aangetast wordt. De wijnklimaatkast voorkomt schommelingen in de temperatuur die je in een woonkamer wel hebt.

Wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones

Witte wijn vraagt om een andere bewaartemperatuur dan rode wijn. En misschien wil je het ene deel van de wijnvoorraad op bewaartemperatuur bewaren en een ander deel op drinktemperatuur. Meerdere temperatuurzones zijn dus erg handig bij een wijnkoelkast / wijnklimaatkast.

In het bovenaan genoemde beste wijnkoelkast overzicht kun je aanvinken of je een wijnkast met één of meerdere temperatuurzones wil. De beste wijnklimaatkast heeft minstens 2 temperatuurzones zodat je verschillende temperaturen kunt instellen.


Haier wijnklimaatkast 2 zones

Haier wijnklimaatkast 2 zones


Inbouw wijnkoelkast

De meeste wijnkoelkasten zijn losse koelkasten die je de keuken, kelder of misschien wel in de woonkamer kunt neerzetten. Daarnaast zijn er ook (in de minderheid) wijnkoelkasten die ontworpen zijn om in een keuken in te bouwen. Ook voor zo'n inbouw wijnkoelkast of inbouw klimaat wijnkast kun je terecht bij bovenstaande overzicht met beste wijnkasten.

Wijnkoelkast in een niet geïsoleerde ruimte

Plaats je de wijnkoelkast in een schuur, garage of kelder? En komt de temperatuur daar wel eens onder de 10 graden? Let er dan op of de wijnklimaatkast wel geschikt is voor zulke lage temperaturen. 

Niet alle wijnkoelkasten functioneren namelijk nog goed bij zulke lage temperaturen. In het bovenstaande beste wijnkoelkast overzicht kun je jouw gewenste wijnkoelkast daarop selecteren.

Stille wijnkoelkast

Zoals bij iedere koelkast het geval is maakt de ene wijnklimaatkoelkast meer geluid dan de andere. Als je de wijnkoelkast in de kelder of berging plaatst is een beetje geluid waarschijnlijk geen probleem, maar in de woonkamer of open keuken hoor je de wijnkoelkast liever niet.

Kies dan voor een stille wijnkoelkast (minder dan 37 dB) of op zijn minst voor een wijnklimaatkast die onder het gemiddelde van zo'n 40 dB blijft. Ook hierop kun je natuurlijk hier oven je beste wijnkoelkast selecteren.


Klarstein wijnkoelkast

Klarstein wijnkoelkast


De beste temperatuur voor wijn

Het meest schadelijk voor de smaak van wijn is niet zozeer een verkeerde temperatuur als wel schommelingen in de temperatuur. Als de wijn in de woonkamer ligt en dagelijks te maken krijgt met een temperatuurschommeling van 21 graden overdag tot 17 graden 's nachts zal de kwaliteit en smaak van de wijn achteruit hollen. 

Maar ook de constante temperatuur moet goed zijn. Een constante temperatuur ergens tussen de 10 en 14 graden is goed, en een constante temperatuur van 12 graden is voor de gemiddelde wijn het best. Met een goede wijnklimaatkast / wijnkoelkast is het geen enkel probleem om de temperatuur constant op 12 graden te houden.

12 graden is koeler dan een normale temperatuur dus we kunnen een wijnklimaatkast gerust een wijnkoelkast noemen. De wijnkast is continue zachtjes aan het koelen.

De bovengenoemde 12 graden voor het bewaren van wijn is een gemiddelde. Zoals we al eerder schreven kan de ideale wijn temperatuur per soort wijn verschillen:

  • Rode wijn (krachtig) / port: 15 - 18 graden
  • Rode wijn (fruitige, jong, licht): 10 - 12 graden
  • Witte wijn (droog): 12 - 16 graden
  • Witte wijn (zoet): 6 - 10 graden
  • Rosé: 6 - 10 graden
  • Mousserende wijn: 6 - 10 graden
  • Aperitief wijn: 8 - 10 graden
  • Dessert wijn: 8 - 10 graden
Dat zijn behoorlijke verschillen en dit verklaart waarom een wijnkoelkast met meerdere temperatuurzones de beste wijnkoelkast / beste wijnklimaatkast is voor iemand die meerdere soorten wijn bewaard.

Goede wijnkoelkasten

Er zijn veel verschillende fabrikanten die goede wijnkoelkasten maken, zoals Haier, Climadiff, Liebherr, Klatstein, Bodega43, Vinata, Vestfrost, Moa en veel meer. In het bovenstaande beste wijnkoelkast overzicht vind je ze allemaal.

Foto bovenaan: Klarstein wijnklimaatkast

Samenvatting:
Om je wijn op de ideale bewaar temperatuur te houden kun je een wijnkoelkast, klimaatwijnkast of wijnklimaatkast gebruiken. Zo'n wijnkoelkast ziet er ook heel mooi uit, dus veel wijnliefhebbers gebruiken de wijnkoelkast ook als sfeervolle wijn gadget die bovendien voor zorgt dat hun wijn altijd op de ideale drinktemperatuur is. Als de wijnklimaatkast over 2 temperatuurzones beschikt kun je deze voor beide toepassingen gebruiken. Kijk hier boven voor de beste wijnklimaatkast / beste wijnkoelkast uit de test en voor meer beste wijnkoelkasten.

, ,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

© 2016-2023 Content=King. Blogger Templates Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.
Testen uitgevoerd door o.a. Coolblue, De Consumentenbond, ANWB en Test Aankoop. TestResults.nl heeft geen binding met deze organisaties.