Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste wijnklimaatkast (wijnkoelkast / klimaatkast wijn)

Zoek je de beste wijnkoelkast op je wijnen op een perfecte temperatuur te houden? Hier vind je de beste wijnklimaatkast uit de test en andere wijnklimaatkasten met de hoogste waardering.

Beste wijnkoelkast test Klarstein


Ben je een wijnliefhebber en wil je je bewaarwijnen perfect om smaak houden? Dan is een wijnklimaatkast (ook wel wijnkoelkast, klimaatwijnkast of wijnbewaarkast genoemd) een must.

Ook kun je er met een wijnkoelkast voor zorgen dat je witte wijn of rosé altijd heerlijk koud is. Hier kijken we naar de beste wijnklimaatkasten en beste wijnkoelkasten uit de test en andere beste wijnklimaatkasten.


De beste wijnklimaatkasten

Het betreft naast de beste wijnklimaatkast uit de test ook alle andere wijnklimaatkasten die een 5 sterren waardering hebben gekregen.Kies zelf je beste wijnkoelkast

Of maak zelf een keuze uit circa 500 wijnklimaatkasten!


Door je wensen en eisen aan te vinken selecteer je snel en makkelijk de voor jou beste wijnklimaatkast uit dit enorme aanbod aan wijnkoelkasten. Je vindt er ook reviews met voordelen en nadelen van iedere klimaatkast voor wijn.Tips beste wijnklimaatkast kiezen

Wijn klimaatkasten heb je in vele soorten en (letterlijk) maten. Je hebt een kleine wijnkoelkast voor een 8-tal flessen die echt als koelkast gebruikt wordt om de wijn koud te houden, maar je hebt ook grote wijnklimaatkasten die tientallen of soms wel honderden wijnflessen kunnen bevatten en die deze wijn perfect op de ideale temperatuur houden, hoe warm of koud de omgeving ook is.

Wijnklimaatkast voor een constante temperatuur

Deze wijnklimaatkasten worden gebruikt om de wijn op een perfecte bewaartemperatuur te houden. Op een constante ideale temperatuur kun je de wijn heel lang bewaren zonder dat de smaak aangetast wordt. De wijnklimaatkast voorkomt schommelingen in de temperatuur die je in een woonkamer wel hebt.

Wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones

Witte wijn vraagt om een andere bewaartemperatuur dan rode wijn. En misschien wil je het ene deel van de wijnvoorraad op bewaartemperatuur bewaren en een ander deel op drinktemperatuur. 

Meerdere temperatuurzones zijn dus erg handig bij een wijnklimaatkast.

In het bovenaan genoemde beste wijnklimaatkast overzicht kun je aanvinken of je een wijn klimaatkast met één temperatuurzone of met meerdere temperatuurzones wil. De beste wijnklimaatkast heeft minstens 2 temperatuurzones zodat je de wijnen in ieder geval op twee verschillende temperaturen kunt bewaren.


Haier wijnklimaatkast 2 zones

Haier wijnklimaatkast 2 zones


Er zijn ook wijnklimaatkasten met 3 zones, of zelfs nog meer zones.

Inbouw wijnklimaatkast

De meeste wijnklimaatkasten zijn losse kasten die je de keuken, kelder of misschien wel in de woonkamer kunt neerzetten. De meeste goede wijnklimaatkasten hebben een mooi design en zo'n wijnkast staat mooi en sfeervol. 

Daarnaast zijn er ook (in de minderheid) wijnklimaatkasten die ontworpen zijn om in een keuken in te bouwen. Ook voor zo'n inbouw wijnklimaatkast of inbouw klimaat wijnkast kun je terecht bij bovenstaande overzicht met beste wijnkasten.

Wijnkast in een niet geïsoleerde ruimte

Plaats je de wijnklimaatkast in een schuur, garage of kelder? En komt de temperatuur daar wel eens onder de 10 graden? Let er dan op of de wijnklimaatkast wel geschikt is voor zulke lage temperaturen. 

Niet alle wijnklimaatkasten functioneren namelijk nog goed bij zulke lage temperaturen. Ook niet als je ze als wijnkoelkast gebruikt. In het bovenstaande beste wijnklimaatkast overzicht kun je jouw gewenste wijnklimaatkast daarop selecteren.

Stille klimaatkoelkast

Zoals bij iedere koelkast het geval is maakt de ene wijnklimaatkoelkast meer geluid dan de andere. Als je de wijnklimaatkast in de kelder of berging plaatst is een beetje geluid waarschijnlijk geen probleem, maar in de woonkamer of open keuken hoor je de wijn klimaatkast liever niet.

Kies dan voor een stille wijnklimaatkast (minder dan 37 dB) of op zijn minst voor een wijnklimaatkast die onder het gemiddelde van zo'n 40 dB blijft. Ook hierop kun je natuurlijk hier oven je beste wijnklimaatkast selecteren.


Klarstein wijnkoelkast

Klarstein wijnkoelkast
De beste temperatuur voor wijn

Het meest schadelijk voor de smaak van wijn is niet zozeer een verkeerde temperatuur als wel schommelingen in de temperatuur. Als de wijn in de woonkamer ligt en dagelijks te maken krijgt met een temperatuurschommeling van 21 graden overdag tot 17 graden 's nachts zal de kwaliteit en smaak van de wijn achteruit hollen. 

Maar ook de constante temperatuur moet goed zijn. Een constante temperatuur ergens tussen de 10 en 14 graden is goed, en een constante temperatuur van 12 graden is voor de gemiddelde wijn het best. Met een goede wijnklimaatkast / wijnkoelkast is het geen enkel probleem om de temperatuur constant op 12 graden te houden.

12 graden is koeler dan een normale temperatuur dus we kunnen een wijnklimaatkast gerust een wijnkoelkast noemen. De wijnkast is continue zachtjes aan het koelen.

De bovengenoemde 12 graden voor het bewaren van wijn is een gemiddelde. Zoals we al eerder schreven kan de ideale wijn temperatuur per soort wijn verschillen:

  • Rode wijn (krachtig) / port: 15 - 18 graden
  • Rode wijn (fruitige, jong, licht): 10 - 12 graden
  • Witte wijn (droog): 12 - 16 graden
  • Witte wijn (zoet): 6 - 10 graden
  • Rosé: 6 - 10 graden
  • Mousserende wijn: 6 - 10 graden
  • Aperitief wijn: 8 - 10 graden
  • Dessert wijn: 8 - 10 graden
Dat zijn behoorlijke verschillen en dit verklaart waarom een elektrische wijnklimaatkast met meerdere temperatuurzones de beste wijnkoelkast / beste wijnklimaatkast is voor iemand die meerdere soorten wijn bewaard.

Wijnklimaatkast inbouw Le Chai

Wijnklimaatkast inbouw Le ChaiWijnklimaatkast of wijnkoelkast?

De termen wijnkoelkast en wijnklimaatkast worden vaak door elkaar gebruikt. Toch is er een verschil. Een wijnkoelkast kan de wijn alleen koelen, een echte wijnklimaatkast kan de temperatuur ook verhogen als de wijn onder de gewenste temperatuur komen.

De meeste wijnkasten die als wijnklimaatkast verkocht worden kunnen echter niet verwarmen. Een probleem hoeft te zijn want zoals je bij bovenstaande beste wijntemperaturen kunt zien is er geen wijn die boven de kamertemperatuur bewaard moet worden.  Een wijnklimaatkast met verwarming is alleen nodig als je de wijnen in een heel koude ruimte bewaard.

Op deze pagina gebruiken we (zoals meestal gebeurt) de termen wijnkoelkast en wijnklimaatkast door elkaar.Goede wijnklimaatkast merken

Er zijn veel verschillende fabrikanten die goede wijnklimaatkasten maken. Hier een overzicht van de belangrijkste merken.

Liebherr wijnklimaatkast

Liebherr is een echte specialist in koelkasten. Het zal je dus  iet verbazen dan Liebherr tot de beste wijnkoelkast fabrikanten behoort. En niet alleen is een Liebherr klimaatkast voor wijn heel goed van kwaliteit Liebherr biedt ook een heel ruime keuze uit verschillende inbouw wijnkoelkasten en vrijstaande wijnklimaatkasten. 

Vaak kennen deze Liebherr klimaatkasten meerdere temperatuurzones zodat je verschillende wijnen op verschillende temperaturen koel kunt bewaren. Ook zijn het vaak stijlvolle wijnkoelkasten met een transparante deur van UV-protectie glas en een uittrekbaar houten wijnplatau voor al je flessen wijn.

Boretti wijnklimaatkasten

Boretti is een ander merk dat tot de beste wijnklimaatkast merken gerekend wordt. Ook Boretti maakt meerdere mooie goede wijnkoelkasten, Wijnklimaatkasten om 28 of 35 flessen wijn. Het gaat bij Boretti wel altijd om te te bouwen klimaatkasten (inbouw of onderbouw). 

AEG wijnkoelkast

Ook AEG wordt tot de beste wijnklimaatkast fabrikanten gerekend wordt. Ook bij AEG gaat het om wijnkoelkasten om in de keuken in te bouwen. Deze inbouw wijnklimaatkasten zijn 45 cm of 82 cm hoog en kunnen respectievelijk maximaal 18 of 40 flessen wijn bevatten.

Vinata wijnkoelkast

Vinata maakt goede betaalbare wijnkoelkasten. Zowel vrijstaand als ibouw wijnklimaatkasten. Ze bieden veel verschillende modellem zoals de brede Vinata Vernale, een vrijstaande wijnklimaatkast die wel 51 flessen wijn kan bevatten. Maar ze maken ook een klein wijnkoelkastje voor 6 flessen wijn en vele andere wijnkasten voor het koelen van de hoeveelheid flessen dat jij wenst.

Dometic wijnkoelkasten

Dometic is een andere grote producent van wijnkoelkasten. Een Dometic wijnklimaatkast heeft een wat moderner design dan de meeste andere klimaatkasten. Wat meer een koelkast uitstraling, wat niet iedereen mooi vindt. Maar dit zijn wel heel goede wijnkoelkasten, met vaak 2 temperaturuzones.

Wine Klima klimaatkast wijn

Wine Kima is een heel goed wjnklimaatkast merk als je een hoge klimaatkoelkast voor veel flessen wijn zoekt. Hoewel WIne Klima ook kleine wijnkoelkasten maakt hebben ze ook wijnkilmaatkasten voor meer dan 100 flessen wijn. Tot wel 166 flessen! En toch zijn dit heel betaalbare wijnkoelkasten. De beste wijnkoelkasten voor een uitgebreide wijnverzameling.

Haier wijnkoelkast

Ook Haier heeft een mooie collectie wijnkoelkasten. Haier is een goed merk voor een relatief goedkope wijnklimaatkast. De capaciteit loopt uiteen van 33 flessen wijn, tot meer dan 100 flessen.

Caso wijnkoelkast

Caso behoort tot de beste wijnkoelkast merken met een reeks wijnklimaatkasten, van een grote wijnkoelkast voor 180 flessen tot een onderbouw wijnkoelkastje voor een paar flessen. 

Meer wijnklimaatkast merken

Andere bekende fabrikanten die goede wijnklimaatkasten maken zijn Bosch, ATAG en Miele. Meer gespecialiseerd in wijnklimaatkasten zijn Dunavox, Kuppersbusch, Bodega43. Le Chai en Temptech, en goedkope wijnkoelkast fabrikanten zijn Klarstein, Tomado, Alpina, MOA. Al deze klimaatkasten zijn bij de wijnkoelkast aanbiedingen bovenaan te vinden.

In het bovenstaande beste wijnklimaatkast test overzicht vind je alle beste wijnklimaatkasten van deze fabrikanten.

Meer informatie over wijnklimaatkasten vind je in onderstaande video van EuroCave.

Foto bovenaan: Klarstein wijnklimaatkast

Samenvatting:
Om je wijn op de ideale bewaar temperatuur te houden kun je een wijnkoelkast, klimaatwijnkast of wijnklimaatkast gebruiken. Zo'n wijnklimaatkast ziet er ook heel mooi uit, dus veel wijnliefhebbers gebruiken de elektrische wijnklimaatkast ook als sfeervolle wijn gadget die bovendien voor zorgt dat hun wijn altijd op de ideale drinktemperatuur is. Als de wijnklimaatkast over 2 temperatuurzones beschikt kun je deze voor beide toepassingen gebruiken. Kijk hier boven voor de beste wijnklimaatkast / beste wijnkoelkast uit de test en voor meer beste wijnklimaatkasten.

Een reactie posten

0 Reacties