Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste beits (transparant en dekkend, buiten en binnen)

 

Hieronder vind je de beste beits. Zowel de beste transparante beits als beste dekkende beits. De beste beits voor binnen (bijv. voor de trap beitsen) als de beste beits voor buiten.

beste beits test

Beits is een heel goede houtverf die je hout heel goed beschermt. Zowel binnen als buiten. Je hebt zowel transparante beits als dekkende beits. Hier kijken we naar alle beste beits.
Hieronder vind je twee overzichten met goede beits. In het eerste overzicht vind je alle beste beits. Al deze beitsen hebben een score van 5 sterren gehaald. In overzicht twee vind je alle beitsen, en heb je dus meer keuze. Uit beide overzichten kun je via filter functies je persoonlijk beste beits filteren.


Dat filteren kan op gewenste merken, prijzen en inhoud, maar bijvoorbeeld ook op toepassing (bijvoorbeeld beitsen van meubels, schutting, vloer, kozijn) en ondergrond (hardhout, zacht hout, steigerhout, grenen enz.). En natuurlijk kun je alleen de buitenbeits, binnenbeits, beits op waterbasis en beits op terpentinebasis selecteren.

Zie ook:

Wat is het verschil tussen beits en verf?

Hout neemt vocht op, en vocht binnen het hout kan gaan schimmelen. Op zijn beurt zorgt deze schimmel er weer voor dat het hout gaat rotten. Met beits kun je dat voorkomen.

In tegenstelling tot gewone verf kan beits het vocht in en uit het hout laten. Gewone verf brengt een laag aan die voorkomt dat het vocht in het hout trekt. Dat werkt goed, tot de verflaag beschadigd raakt. Bijvoorbeeld omdat de verf gaat bladderen of omdat de verflaag scheurt. Het vocht kan dan wel in het hout trekken.

Beits trekt in het hout en beschermt het hout zodoende ook van binnen. Het is niet erg als er vocht in het hout trekt, want dit vocht kan ook geen kwaad aanrichten en droogt na verloop van tijd toch weer op.

CetaBever buitenbeits transparant

CetaBever buitenbeits transparant


Transparante beits en dekkende beits

Je hebt transparante beits en dekkende beits. De benamingen zeggen het al. Wil je na het beitsen de houtnerf nog kunnen zien, dan gebruik je transparante beits. Je kan dan de kleur van het hout wel aanpassen. Want transparante beits is in diverse kleuren te koop. Je kan het hout donkerder of lichter laten lijken, maar bijvoorbeeld ook kiezen voor een rode of groene kleur terwijl je de houtnerf wel gewoon blijft zien.

Dekkende beits is meer als gewone verf. Met dekkende beits geef je het hout de gewenste kleur zonder dat je de nerven van het hout nog ziet.

Binnenbeits en buitenbeits

Omdat beits zo goed tegen vocht beschermt wordt beits vooral als buitenverf gebruikt. Maar naast buitenbeits is er ook binnenbeits. Binnen wordt er vaak gebruik gemaakt van transparante beits omdat transparante beits er voor zorgt dat de houtnerf zichtbaar blijft, dit in tegenstelling tot normale lak.

Naast de specifieke beits voor binnen en beits voor buiten is er er ook gecombineerde beits voor buiten en binnen. Gebruik voor heel natte ruimtes zoals een badkamer beits voor buiten en binnen of buitenbeits. Voor buiten biedt echte buitenbeits de beste bescherming.

Binnenbeits wordt vaak gebruikt om meubels te lakken. Dat kan met dekkende beits of transparante beits.


CetaBever binnenbeits transparant watergedragen

CetaBever binnenbeits transparant watergedragen


Tips beitsen

 • Breng voor het beitsen breng je geen grondlaag aan. Een grondlaag zorgt er alleen maar voor dat de beits niet in het het hout kan trekken. Bij beits heb je geen grondverf nodig.
   
 • Zorg er voor het beitsen voor dat het te beitsen hout goed droog is. Vocht doet de bescherming van beits teniet. Beits dus nooit bij regenachtig weer.
   
 • Gaat het toch regenen en wordt je (nog niet droge) beits nat van de regen. Controleer dan achteraf het gebeitste hout op deukjes in de beits. Deze deukjes zal je moeten schuren en opnieuw moeten beitsen.
   
 • Beitsen in volle zon wordt ook afgeraden. Het beste weer om met beits te verven is bij droog bewolkt weer. Of natuurlijk in de schaduw.
   
 • Oude beitslagen moeten verwijdert worden voor je opnieuw gaat beitsen. Bij dekkende beits hoeft de oude kleur nog wel zichtbaar blijven. 
   
 • Kijk bij het schuren van ge├»mpregneerd  hout uit dat je de beschermlaag niet geheel weg schuurt.
   
 • Ontvetten van het hout is ook bij beits aan te raden. Zacht hout kun je het best ontvetten met een verfreiniger en hard hout met een thinner. Voor de houtsoort afzelia is verdunde ammonia de beste ontvetter.
    
 • Transparante beits beschermt het hout langer en beter dan een olie.
   
 • Ga je een houten vloer, parket vloer of trap beitsen, kies dan een daarvoor geschikte beits. In het bovenstaande overzicht met beste beits / alle beits kun je de toepassing selecteren. Een specifieke vloerbeits of trapbeits is extra slijtvast.
   
 • In de bovenstaande overzichten met beits kom je goede beits van veel fabrikanten tegen. Populaire beits merken zijn CetaBever, Rambo, Remmers, Tenco, Hermadix en Wijzonol. 

Samenvatting:
Op deze pagina vind je twee overzichten met goede beits in alle soorten. Het betreft een overzicht met alle beste beits en met alle beits. Uit deze overzichten kun je makkelijk je beste beits selecteren. In de lijst met beste beits vind je de  beste buitenbeits, beste binnenbeits, beste transparante beits en beste dekkende beits, watergedragen beits en beits op terpetine basis. Ook vind je er de beste beits voor het beitsen van een bepaalde toepassing, als het beitsen van de vloer, schutting, meubels, deur of kozijnen.

,


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

© 2016-2023 Content=King. Blogger Templates Designed by Bloggertheme9. Powered by Blogger.
Testen uitgevoerd door o.a. Coolblue, De Consumentenbond, ANWB en Test Aankoop. TestResults.nl heeft geen binding met deze organisaties.