Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste touchscreen laptop

Hier kijken we naar de beste touchscreen laptop in diverse formaten en met verschillende besturingssystemen.

Beste touchscreen laptop HP

Vooral kleine laptops, die je ook als tablet kunt gebruiken zijn veelal voorzien van een touchscreen. Maar er zijn ook grote laptops met touchscreen. Hier vind je ze allemaal en de beste touchscreen laptops uit de test.

Overzicht goede touchscreen laptops

Touchscreen laptops, van klein tot groot

Veel touchscreen laptops zijn kleine laptops, met een aanraakscherm van 13 inch of kleiner. Het scherm van deze kleine touchscreen laptops kun je vaak omklappen zodat je de laptop als een tablet in je hand kunt houden en als zodanig kunt gebruiken.

Deze kleine touchscreen laptops zijn erg handig om op de bank of in bed te gebruiken. Bijvoorbeeld om op te lezen of om TV / Netflix te kijken. Ook grotere laptops kun je soms omklappen, maar deze zijn door hun formaat en gewicht vaak wat minder geschikt als tablet.

Grote laptops met touchscreen zijn er ook. Een grote touchscreen laptop is handig als je liever het scherm gebruikt om iets op het beeld aan te wijzen of aan te klikken dan de muis of het toetsenbord. Als je aan het typen bent is gebruik van muis en toetsenbord vaak handig, maar als je de laptop ergens neerzet om film te kijken of als je aan het browsen bent is het aanraken van het scherm een makkelijkere en meer natuurlijke manier van je laptop bedienen.

Ook is het bij een touchscreen laptopscherm heel makkelijk om in te zoomen, uit de zoomen of een iets te selecteren.

touchscreen laptop HP

15.6 inch touchscreen laptop HP

Voordelen van een touchscreen

Een touchscreen laptopscherm of andere touchscreen heeft de volgende voordelen ten opzichte van een monitor die je met de toetsen of muis moet bedienen.
 • Aanwijzen gaat sneller dan iets via je toetsenbord selecteren. Je productiviteit gaan met een aanraakscherm dus omhoog.
   
 • Het gebruik van een touchscreen is veel makkelijker en intu├»tiever. Iedereen snapt het!
   
 • Plaats je een PC of laptop in bijvoorbeeld een winkel, bij een presentatie of in de horeca. Dan is het handig als bezoekers via het scherm zelf informatie kunnen opzoeken.
   
 • Aanraken is ergonomisch beter. De muis is niet nodig en het toetsenbord gebruik je minder of zelf helemaal niet.
   
 • Mensen met lichamelijke beperkingen, bijvoorbeeld aan de handen of spieren, kunnen vaak beter met een touchscreen overweg dan met een muis / toetsenbord.

 • Gebruik van een touchscreen is hygi├źnischer. Dat speelt vooral als meer mensen de laptop of computer gebruiken.

Touchscreen laptops: Windows, Chrome of iPad Pro

De keuze voor een touchscreen laptop heb je een ruime keuze uit een Windows laptop of een Chromebook (een laptop met Google Chrome OS). Ook een Apple iPad Pro is een optie.

Er is namelijk geen Apple MacBook met touchscreen, en deze komt er ook niet. Apple ziet het touchscreen als een tablet scherm. Zoek je een Apple laptop met een touchscreen? Kies dan voor een iPad Pro.

Fabrikanten goede touchscreen laptop

Een goede touchscreen laptop combineert de kracht en mogelijkheden van een goede laptop met het gebruiksgemak van een tablet. Je kunt een touchscreen laptop zowel via het aanraakscherm als via de muis / toetsenbord / touchpad bedienen. Net hoe het je uitkomt!

Omdat een touchscreen laptop zo plezierig werkt is er veel vraag naar laptops die je via het scherm kunt bedienen. Daarom is het aanbod groot. De meeste goede laptop fabrikanten bieden ook touchscreen laptops aan.

Goede merken voor een touchscreen laptop zijn HP, Acer, Microsoft, Asus, Lenovo, Huawei, Dell en MSI. De bekende namen dus, alleen Apple blijft wat achter, al is hun iPad Pro ook prima als touchscreen laptop te gebruiken.


Geschiedenis van de touchscreen laptop

De geschiedenis van de touchscreen gaat terug tot de jaren 70 en jaren 80. Deze eerste touchscreens werden met aan stylus bediend. Je vond deze aanraakcomputers vooral in de industrie, maar ook in kiosken.

Begin 2000 kwam Microsoft met de Tablet PC, een nog wat primitieve voorganger van de huidige 2-in-1 touchscreen laptops. Commercieel was de Microsoft Tablet PC geen succes, maar het was wel de grondlegger van zowel de touchscreen laptop als de 2-in-1 laptop / tablet.

Deze laptops en touchscreens waren resistief, je had voor het bedienen een stylus pennetje nodig. Eind jaren 2000 kwamen de eerste capacitieve touchscreens in de winkels, deze aanraakschermen konden met de vingers worden bediend, iets dat tegenwoordig met iedere touchscreen laptop kan. 

De touchscreen laptops werden vanaf 2012 een succes. Dat jaar kwam Microsoft met Windows 8 waarmee aanraakbediening mogelijk werd. De mogelijkheden werden in 2015 sterk verbeterd tot Microsoft met Windows 10 kwam.

De hedendaagse touchscreen laptops zijn via het aanraakscherm even goed en eenvoudiger te bedienen dan met muis en toetsenbord.

Hoe werkt een capacitief laptop scherm?

Een moderne touchscreen laptop beschikt dus over een capacitief touchscreen scherm zodat je de laptop met je vingers kunt besturen en geen stylus nodig hebt.

Een goede touchscreen laptop is bovendien multli-touch wat inhoudt dat het aanraakscherm op meerdere aanraakpunten tegelijk kan reageren, Je kan de touchscreen laptop dan met meerdere vingers bedienen.

Een capacitief touchscreen beschikt over een glasplaat met geleidende coating. Deze coating reageert op de elektrische lading van het lichaam (in dit geval de vingertoppen). Dit is de reden dan je een touchscreen niet met handschoenen kunt bedienen, tenzij deze handschoenen voorzien zijn van een specifiek daarvoor aangebrachte geleidende laag.

Het touchscreen registreert alle aanrakingen en stuurt de positie van deze aanrakingen naar de processor van de touchscreen laptop. Het is vervolgens aan het besturingssysteem om deze aanrakingen te interpreteren en om te zetten in acties op het scherm, zoals klikken, vegen, zoomen e.d.

Dit verklaart waarom de touchscreen laptop pas kon doorbreken toen Microsoft een Windows versie uitbracht die de aanrakingen van het scherm kon verwerken.


Zie ook:
Hier vind je de beste touchscreen laptop uit de test in ieder formaat en met ieder besturingssysteem. Ook hebben we een overzicht met alle goede touchscreen laptops. Verder kijken we naar de mogelijkheden van een touchscreen laptop.

Foto's: HPEen reactie posten

1 Reacties

 1. Het enige nadeel van een touchscreen laptop is dat ik bij de laptop van andere ook op het scherm zit te douwen en dan kijken ze me raar aan want ze hebben geen laptop met touchscreen :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.