Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste autobanden uit de test

 

Hier kijken we naar de beste autobanden uit diverse testen uitgevoerd door deskundige organisaties zoals de ANWB, de ADAC en AutoBild. Het betreft vooral testen van winterbanden,  maar ook van zomerbanden en vierseizoenenbanden.

Online autobanden kopen

Autobanden zijn een producten die zich heel goed online laten kopen. Het is een product met een vaststaande kwaliteit (het maakt niet uit bij wie je het koopt) en de kortingen op autobanden zijn online bijzonder hoog zodat je veel geld kunt besparen. 

Wil je de banden niet zelf monteren? Geen probleem de beste online aanbieders van autobanden maken gebruik van regionale dealers in het hele land die de banden voor je ontvangen en op je auto plaatsen.

Testen van autobanden

Hieronder staan de testen van autobanden. Het betreft testen van zomerbanden, winterbanden en vier seizoenen banden. Kijk hier voor je beste autobanden.

 

Wat is de bandenmaat?

Iedere autoband heeft een bandenmaat. Dit is een complex ogend nummer dat bestaat uit meerdere onderdelen. Het gaat daarbij om wel vijf verschillende codes binnen één bandenmaat!

De breedte
De eerste drie getallen zijn de breedte van de band in millimeters. 205 staat dus voor een bandbreedte van twintig en een halve centimeter. Deze 205 millimeter is een veel voorkomende maat bij middeklassers in Nederland. Er zijn echter ook heel smalle bandjes van 125 mm en hele brede autobanden.

De hoogte
De volgende 2 getallen van de bandenmaat (na het / teken) slaan op de hoogte van de band. Dit is een percentage. Als de hoogtemaat 55 is (een gemiddelde maat) betekent dit dat de hoogte 55% van de breedte is. Als je de breedte van de band in dit geval vermenigvuldigd met 0,55 kom je uit op de hoogte in millimeters.

Het bandtype
De letter die hierna komt slaat op het soort band. Zoals je bij de bovenstaande testen kunt zien is dat vrijwel altijd een R. Deze R staat voor Radiaal band. En radiaalband is een band waarbij de stalen koordlagen in de breedte zijn aangebracht. Het tegenovergestelde van de radiaalband is de diagonaalband (aangeduid met een D), maar deze banden zijn een stuk zeldzamer.

De velgmaat
Heel belangrijk zijn de 2 cijfers die daarna komen. Dit is namelijk de maat van de velg, en velg en band moeten wel bij elkaar passen. De velgmaat is de buitenmaat van de velg en de binnenmaat van de autoband. Bredere banden vragen dus om een bredere velg. De velgmaat wordt in inches aangegeven. Wil je omrekenen? Een inch staat gelijk aan 2,54 centimeter.

Een bredere band geeft een betere wegligging, kunnen meer gewicht dragen en ziet er ook sportiever uit. Brede banden (en velgen) zie je daarom meestal bij grote zware auto's en bij sportieve modellen. Brede banden zijn echter een stuk duurder dan smalle banden, dus bij kleine auto's in een lage prijsklasse wordt meestal gekozen voor een smalle velg. 

De maximale snelheid
De letter waarmee de bandenmaat eindigt is de snelheidsindex. Deze letter geeft de maximale snelheid aan die de band (veilig) aankan. Om het moeilijk te maken is dit niet de snelheid in kilometers per uur maar een code.

Er is een hele lijst met codes (10 in totaal), maar de meest voorkomende snelheidsindexen zijn T (max. 190 km/u), H (210 km/u) en V (max 240 km/u). Dit zijn snelheden die je normaal gesproken niet gaat halen.

Eerder op deze pagina vind je een overzicht van de beste autobanden in vele maten uit vergelijkende testen (winterbanden, zomerbanden, vierseizoenenbanden). Kijk bij meer testen autoaccessoires voor meer tests van autobenodigdheden zoals autostoeltjes, dashcams, autoradio's, autonavigatie en veel meer.


Onderwerpen:
Beste banden test, zomerbanden, beste autobanden test, beste winterbanden test, all weather banden, beste vierseizoenen banden test.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *