Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste badkamerventilator

Met een goede badkamerventilator hou je je badkamer of toilet-ruimte schoon van schimmel. Hier de beste badkamer ventilatoren.


Badkamer ventilator Vent-Axia

Vent-Axia Badkamer ventilatorEen goede badkamerventilator is een must in iedere badkamer. Met een badkamerventilator voer je vocht en stoom af waardoor je niet in een mist van stoom staat de douchen en waardoor je badkamer sneller droog is. Zodoende voorkomt een goede badkamerventilator voorkomt zodoende schimmel in de badkamer. 

We kijken hier naar de beste badkamerventilatoren en naar de verschillen tussen de diverse badkamerventilators die er te koop zijn.

De beste badkamerventilatoren

We beginnen met de beste badkamer ventilatoren. De onderstaande badkamerventilators hebben een waardering van 5 sterren gekregen.


Hieronder kijken we naar de verschillen tussen al deze ventilatoren voor de badkamer of het toilet.


Stille badkamerventilator: Soler & Palau

Stille badkamerventilator: Soler & Palau

Bediening van de badkamerventilator

Je kunt een badkamerventilator handmatig bedienen en / of automatisch laten draaien. 

Badkamerventilator handmatig bedienen

Bij handmatige bediening zit er een schakelaar op de badkamerventilator, eventueel met een trekkoort. Omdat een badkamerventilator meestal hoog hangt is bediening op de ventilator zelf niet handig. De meeste badkamer ventilatoren beschikken daarom zelfs niet eens over een handmatige bediening. Maar hoe zet je de badkamerventilator dan aan en uit?

Je kan de badkamerverlichting ook zijn eigen aan- en uit-schakelaar op de muur geven. Vaak moet je daarvoor wel een extra stroomaansluiting in de badkamer maken. Maar het voordeel van handmatige bediening is dat je de ventilator alleen laat draaien als je dat zelf nodig vindt.

Koppeling met de badkamerverlichting

Meestal wordt een badkamerventilator gekoppeld aan de badkamerverlichting. De badkamerventilator krijgt dan niet zijn eigen aan- en uit-schakelaar maar wordt met de badkamerlamp verbonden. De ventilator schakelt dan aan als je de verlichting in de badkamer uit doet, en de badkamerventilator schakelt weer uit als je het licht uit doet. Bij de beste badkamerventilatoren kun je via een timer nog een (standaard) tijd instellen waarop de badkamer ventilator nog even moet doordraaien.

Dat is een voordeel omdat na het douchen de badkamer nog nat. Je kan dan 10 minuten extra tijd instellen waarna de badkamerventilator alsnog uitschakelt. Je hoeft dan niet terug om het licht (en de ventilator) in de badkamer handmatig uit te doen.

Er is echter ook een nadeel. Dit nadeel is dat de badkamerventilator ook de ingestelde tijd blijft doorblazen als je de badkamerverlichting even aandoet voor een plasje in de badkamer of als je daar even je handen wilt wassen.

Design badkamerventilator Awenta

Design badkamerventilator Awenta

Badkamerventilator met vochtsensor

De beste badkamerventilators werken daarom met een vochtsensor. Je deze badkamer ventilator dan helemaal niet te bedienen. De ventilator voert alleen de lucht af als deze een bepaald percentage vocht bevat. Je hebt er dan verder geen grip op, maar als het voor het vocht nodig is werkt de badkamerventilator.

Nadeel: Wil je de stank na een toiletbezoek afvoeren, en is het niet vochtig in de badkamer, dan kun je de badkamerventilator niet aanzetten.

Toiletventilator en keukenventilator

Een badkamerventilator kun je natuurlijk ook in andere ruimtes gebruiken dan de badkamer, bijvoorbeeld in het toilet, de garage, de schuur of keuken  

Vooral in het toilet worden deze ventilatoren veel gebruikt. Ze worden dan vaak toiletventilator genoemd, maar het is hetzelfde apparaatje. Een toiletventilator is heel handig voor het sneller afvoeren van een nare poepgeur.

In de keuken kun je de badkamerventilator / keukenventilator gebruiken om vocht en kookluchtjes af te voeren, in plaats van een afzuigkap.

Let op! Koelen doet een badkamerventilator niet. Deze ventilator is zo ontworpen dat deze alleen lucht naar buiten afvoert.

Natuurlijk moet een badkamerventilator, toiletventilator of keukenventilator zijn lucht afvoeren. Daarvoor moet in de ruimte een luchtafvoer naar buiten aanwezig zijn. Ook zijn er ventilatoren voor afvoer van lucht die je in raamkozijn kunt plaatsen.

Inbouw badkamerventilator of opbouw badkamerventilator

De meeste van deze badkamerventilatoren zijn opbouw ventilatoren. Je plaatst deze onder de luchtafvoer tegen het plafond aan. Met wat schroefjes zet je hem vast.

Je kunt ook kiezen voor een inbouw badkamerventilator (een buisventilator). Deze ventilator verdwijnt in zijn geheel in de luchtafvoerpijp. De maten van de badkamerventilator en de luchtafvoer pijp moeten dan wel op elkaar afgestemd zijn.


Inbouw badkamerventilator (buisventilator) Vents

Inbouw badkamerventilator (buisventilator) Vents


Het grote voordeel van een inbouw badkamerventilator is dat deze vrijwel onzichtbaar in een badkamer of toiletruimte kan worden weggewerkt. Alleen de opening voor de luchtafvoer is zichtbaar.

Stille badkamerventilator 

Hoeveel geluid mag een badkamer ventilator maken? De beste badkamerventilator is een stille badkamerventilator. Een goede badkamerventilator maakt daarom minder dan 42 dB geluid. Dit is een goed hoorbare ruis, maar absoluut geen herrie. 

In het bovenstaand beste badkamer ventilator overzicht kun je je persoonlijk beste badkamerventilator op dit geluidsniveau selecteren.

Badkamerventilator op batterij

Ze zijn zeldzaam, maar ze bestaan wel, badkamerventilatoren met batterij. Omdat de meeste badkamerventilators aan de verlichting worden gekoppeld is de behoefte aan zo'n draadloze badkamerventilator op batterij niet groot.

De grootte van de badkamer

Voor een grote badkamer heb je een badkamerventilator met voldoende capaciteit nodig. Deze capaciteit wordt in de hoeveelheid verplaatste kubieke voet lucht per minuut (CFM) weergegeven. We zullen je hier niet vermoeien met formules. 

Goede badkamerventilator merken

In bovenstaand beste badkamerventilator overzicht kun je de grootte van je badkamer opgeven om alleen de geschikte badkamerventilator te selecteren.

In het bovenstaande beste ventilatoren voor de badkamer kun je ook de merken van je voorkeur opgeven. Populaire en veel gekochte merken voor een goede badkamerventilator zijn Itho, Plieger, Renson, S&P, Nedco, Sencys, Soler & Palou en Vents. Maar in het overzicht vind je nog meer goede badkamer ventilatoren.

Een badkamerventilator kun je kopen bij bouwmarkten als Praxis, Gamma, Karwei en bij badkamerwinkels, maar in het bovenstaande overzicht heb je veel meer keuze en zijn de prijzen lager.

Zie ook:

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Badkamer ventilator van de Karwei gekocht maar is geen aanrader. Het afzuigen van de stoom doet hij goed maar de vochtsensor geeft telkens problemen. Uiteindelijk heb ik hem maar aan het licht gekoppeld zodat ik in ieder geval goed kan bepalen wanneer de badkamerventilator wel en niet draait en hoe lang. Maar dan moet ik dus wel naar boven om het licht (en de ventilator) in de badkamer uit te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De badkamerventilator is een prima hulpmiddel om te voorkomen dat je in een mist van stoom staat de douchen. Om een badkamer helemaal droog te krijgen kan een ventilator in de badkamer helpen, maar dan wel in combinatie met een geopend raam want de ventilator helpt vooral tegen stoom en minder tegen natte muren.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.