Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste afzuigkap test

 

Een afzuigkap is een apparaat dat in de keuken niet kan ontbreken. Maar een afzuigkap is ook een lastig keukenapparaat om te kiezen. Er zijn namelijk afzuigkappen in vele soorten. Maar wat is voor jouw keuken afzuigkap? Wij kijken hier naar de beste afzuigkappen uit menig afzuigkap test en naar een keuzehulp om de voor jou persoonlijk beste afzuigkap te kiezen.

Afzuigkap testen

Laten we eerst eens kijken welke afzuigkappen de experts adviseren. Hieronder vind je enkele vergelijkende testen van afzuigkappen en de beste afzuigkap uit iedere test.


Zie ook:


Deze afzuigkap testen zijn uitgevoerd door experts op dit gebied, door deskundige organisaties zoals de Consumentenbond, magazines, vergelijkingssites en grote webshops.

Afzuigkap Keuzehulp

Wil je zelf de voor jou beste afzuigkap vinden? Gebruik dan de Afzuigkap Keuzehulp. Met deze keuzehulp van Bol.com kun je snel en makkelijk een keuze maken uit circa 800 verschillende afzuigkappen. 

Je geeft je wensen en eisen op door mogelijkheden aan te vinken en je krijgt een overzicht met alle geschikte afzuigkappen.

Reviews, tests, ervaringen, pluspunten en minpunten maken het kiezen van de beste afzuigkap extra makkelijk.

Beste afzuigkap kopen bij de goedkoopste winkels

Nog veel meer informatie, tips en hulp voor bij het kiezen en kopen van een afzuigkap vind je op Beste Afzuigkap Kopen. Kijk hier voor de beste en goedkoopste aanbieders van de beste afzuigkappen en de actuele afzuigkap top 10.Soorten afzuigkappen

Wandschouw, onderbouw, vlakscherm, inbouw... veel mensen haken hier al af. Toch is het allemaal niet zo ingewikkeld. Hier kijken we kort naar de verschillende soorten afzuigkappen. Van diverse soorten afzuigkappen vind je hierboven een test.

Wandschouw afzuigkap

Een wandschouw afzuigkap wordt aan de muur gemonteerd. Wandschouw afzuigkappen zijn er in diverse vormen. Ze zijn meestal schuin aflopend naar boven, maar een wandschouw afzuigkap kan ook volledig plat zijn, en je hebt wandschouwen die meer hoofdruimte bieden doordat ze aan de voorkant hoger zijn. Bovenaan vind je een wandschouw afzuigkap test.

Heb je geen luchtafvoer voor de afzuigkap naar buiten? Kies dan voor een afzuigkap met recirculatie. Deze filtert de ingezogen lucht en blaast deze weer schoon naar buiten.

Wandschouw afzuigkappen zijn er in diverse maten, standaardmaten zijn van 60 cm tot 90 cm in stappen van 10 centimeter. Kies een wandschouw die minstens zo breed is als je kookplaat om te voorkomen dat de damp langs de afzuigkap trekt.

Onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkast gemonteerd. Bovenaan vind je een onderbouw afzuigkap test. Ook bij onderbouw afzuigkappen kun je kiezen voor een afzuigkap die de lucht filtert of een afzuigkap die de lucht naar buiten blaast.

Vaak zit de afvoer voor de vuile lucht bij een onderbouw afzuigkap in het kastje boven de afzuigkap, maar het kan ook zijn dat je deze aansluit op een afvoerbuis die over de muur loopt.

Meestal is een onderbouw afzuigkap 60 centimeter of 90 centimeter breed. Kies ook hier voor de beste afvoer voor een maat die minstens zo breed is als je kookplaat.

Vlakscherm afzuigkap

Je kunt de vlakscherm afzuigkap omschrijven als een onderbouw afzuigkap met een uittrekbaar scherm. Deze afzuigkap is zo goed als onzichtbaar. Veel vlakscherm afzuigkappen gaan automatisch aan als je deze uittrekt, en gaan weer uit als je de afzuigkap terug duwt.

Je hebt vlakscherm afzuigkappen met motor en vlakscherm afzuigkappen zonder motor, maar de laatste zijn alleen geschikt als je een centraal afzuigsysteem hebt. Voor zowel een afvoer van de lucht naar buiten als een recirculatie systeem is een motor nodig.

Geïntegreerde afzuigkap

Ook de geïntegreerde afzuigkap is (als hij niet gebruik wordt) onzichtbaar. Maar deze versie van de afzuigkap wordt tussen twee keukenkastjes gehangen en verborgen door een open te klappen paneel. Deze plaats gaat vaak ten koste van een keukenkastje, maar als je er een gelijk paneel op plaatst als bij kastjes integreert deze afzuigkap helemaal in je inbouwkeuken.

Een geïntegreerde afzuigkap zet je aan door het "kastje" open te klappen. Als je deze klep weer sluit zie je de afzuigkap niet meer. Voor wat betreft de maat moet deze afzuigkap natuurlijk perfect tussen de echte kastjes passen.

Inbouw afzuigkap

De inbouw afzuigkap is in zijn geheel weggewerkt in een keukenkastje boven het fornuis. Dit is de beste afzuigkap als je de afzuigkap echt niet wilt zien. Het scherm zit boven de kookplaat, maar de rest van de afzuigkap zit in het kastje verborgen. De inbouw afzuigkap wordt vaak toegepast in geheel nieuwe inbouwkeukens.

Eiland afzuigkap

Een eiland afzuigkap is een afzuigkap speciaal voor een kookeiland. Deze afzuigkap wordt aan het plafond bevestigd en is daardoor juist heel zichtbaar in de keuken. Maar dat is in dit geval geen probleem. Veel mensen vinden dit mooi, een kookeiland is immers geen keuken die je wil verbergen.

Let er bij een afzuigkap boven een kookeiland wel voor op dat deze afzuigkap niet te hoog hangt. Bij een afstand van meer dan 80 centimeter kan ook de beste afzuigkap problemen krijgen met het goed opzuigen van de lucht.

Plafond afzuigkap

Maar wil je bij je kookeiland toch geen afzuigkap zien, dan kun je kiezen voor een plafond afzuigkap. Deze afzuigkap wordt plat onder het plafond geplaatst zodat hij minder opvalt.

Andere afzuigkappen moet je vrij dicht boven de kookplaat hangen. Bij een plafond afzuigkap kan dat natuurlijk niet. Daarom zijn dit zeer krachtige afzuigkappen. Een ander verschil met andere soorten afzuigkappen is dat je deze afzuigkap niet kan bedienen via knoppen op het apparaat zelf, je kan er immers niet bij! Daarom wordt bij een plafond afzuigkap een afstandsbediening geleverd. En zoals bij veel moderne apparatuur is ook bediening met een app op je smartphone steeds vaker mogelijk.

Downdraft afzuigkap (kookplaat afzuigkap)

Wil je helemaal geen last van je afzuigkap? Dan is een downdraft afzuigkap misschien iets voor jou. Een downdraft afzuigkap is een afzuiging die achter de kookplaat wordt ingebouwd. Als je de kookplaat gaat gebruiken komt de downdraft afzuigkap uit het aanrechtblad tevoorschijn, en na gebruik zakt hij weer terug in het aanrecht.

Een alternatief voor de downdraft afzuigkap is een reductie kookplaat met een eigen kookplaat afzuiging. Hierbij is de afzuiging in de elektrische kookplaat zelf ingebouwd. Je koopt de kookplaat en afzuiging dus samen terwijl deze bij een downdraft afzuigkap los van elkaar staan.

Afzuigkap met of zonder motor?

Heb een afvoerbuis naar buiten, dan kies je voor een afzuigkap met motor. Deze zuigt zelf de vuile lucht aan en blaast deze naar buiten. Heb je helemaal geen voorziening voor de afvoer van de lucht, dan kies je voor een recirculatie afzuigkap met motor. Deze zuigt de lucht op, filtert deze, en blaast hem weer (schoon) de keuken in. Bij deze laatste afzuigkappen moet je wel af en toe het filter vervangen.

Heb je een centraal afzuigsysteem, dan is er geen motor nodig. Dit is een simpele en eenvoudige afzuigkap die niet veel anders hoeft te doen dan de klep naar het afzuigsysteem te openen als dit nodig is.

Kijk in de bovenaan genoemde Afzuigkap Keuzehulp voor alle mogelijkheden en prijzen. Of kijk bij de beste afzuigkap van je keuze bij de betreffende afzuigkap test.

Zie ook: Meer beste keukenapparatuur


Onderwerp:
Zoek je de beste afzuigkap? Kijk dan bij de bovenstaande afzuigkap testen. Organisaties als webwinkels, consumentenbond, vergelijkingssites en tijdschriften testen regelmatig afzuigkappen. De beste afzuigkap uit iedere recente afzuigkap test vind je hier. Verder geven we tips voor bij het kiezen van een goede afzuigkap. hebben we een afzuigkap keuzehulp voor het kiezen van je beste afzuigkap en kijken we naar verschillende soorten afzuigkappen zoals de inbouw afzuigkap, de kookeiland afzuigkap, de onderbouw afzuigkap, de downdraft afzuigkap (kookplaat afzuiging)  en de vlakscherm afzuigkap. Al deze afzuigkappen koop je goedkoop bij de aanbevolen winkels om Beste Afzuigkap kopen.


Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *