Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste afzuigkap. Test, aanbiedingen en keuzehulp

Hier kijken we naar de beste afzuigkappen uit de test, aanbiedingen van alle goede afzuigkappen en hebben we tips voor het schoonmaken van de afzuigkap.

Een afzuigkap (wasemkap, dampkap) is een apparaat dat in de keuken niet kan ontbreken. Maar een afzuigkap is ook een lastig keukenapparaat om te kiezen. Er zijn namelijk afzuigkappen in vele soorten. Maar wat is voor jouw keuken afzuigkap? 
Wij kijken hier naar de beste afzuigkappen uit menig afzuigkap test en naar een keuzehulp om de voor jou persoonlijk beste afzuigkap te kiezen.
Beste afzuigkappen uit de test

Laten we eerst eens kijken welke afzuigkappen de experts adviseren. Hieronder vind je enkele vergelijkende testen van afzuigkappen en de beste afzuigkap uit iedere test.


Zie ook:


Deze afzuigkap testen zijn uitgevoerd door experts op dit gebied, door deskundige organisaties zoals de Consumentenbond, magazines, vergelijkingssites en grote webshops.
Afzuigkap aanbiedingen en keuzehulp

Wil je zelf de voor jou beste afzuigkap vinden? Gebruik dan het overzicht met aanbiedingen alle afzuigkappen. Hierin kun je snel en makkelijk een keuze maken uit meer dan 800 verschillende afzuigkappen. 

Je geeft je wensen en eisen op door mogelijkheden aan te vinken en je krijgt een overzicht met alle geschikte afzuigkappen. Ervaringen, pluspunten en minpunten maken het kiezen van de beste afzuigkap extra makkelijk.

Ook kun je onderstaande afzuigkap keuzehulp gebruiken om je beste afzuigkap te vinden. Met heel veel informatie over de voordelen en nadelen van iedere afzuigkap, reviews en testen.
Beste afzuigkap kopen bij de goedkoopste winkels

Nog veel meer informatie, tips en hulp voor bij het kiezen en kopen van een afzuigkap vind je op Beste Afzuigkap Kopen. Kijk hier voor de beste en goedkoopste aanbieders van de beste afzuigkappen en de actuele afzuigkap top 10.
Soorten afzuigkappen

Wandschouw, onderbouw, vlakscherm, inbouw... veel mensen haken hier al af. Toch is het allemaal niet zo ingewikkeld. Hier kijken we kort naar de verschillende soorten afzuigkappen. Van diverse soorten afzuigkappen vind je hierboven een test.

Wandschouw afzuigkap

Een wandschouw afzuigkap wordt aan de muur gemonteerd. Wandschouw afzuigkappen zijn er in diverse vormen. Ze zijn meestal schuin aflopend naar boven, maar een wandschouw afzuigkap kan ook volledig plat zijn, en je hebt wandschouwen die meer hoofdruimte bieden doordat ze aan de voorkant hoger zijn. Bovenaan vind je een wandschouw afzuigkap test.

Heb je geen luchtafvoer voor de afzuigkap naar buiten? Kies dan voor een afzuigkap met recirculatie. Deze filtert de ingezogen lucht en blaast deze weer schoon naar buiten.

Wandschouw afzuigkappen zijn er in diverse maten, standaardmaten zijn van 60 cm tot 90 cm in stappen van 10 centimeter. Kies een wandschouw die minstens zo breed is als je kookplaat om te voorkomen dat de damp langs de afzuigkap trekt.

Onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap wordt onder een keukenkast gemonteerd. Bovenaan vind je een onderbouw afzuigkap test. Ook bij onderbouw afzuigkappen kun je kiezen voor een afzuigkap die de lucht filtert of een afzuigkap die de lucht naar buiten blaast.

Vaak zit de afvoer voor de vuile lucht bij een onderbouw afzuigkap in het kastje boven de afzuigkap, maar het kan ook zijn dat je deze aansluit op een afvoerbuis die over de muur loopt.

Meestal is een onderbouw afzuigkap 60 centimeter of 90 centimeter breed. Kies ook hier voor de beste afvoer voor een maat die minstens zo breed is als je kookplaat.

Kijk in het bovenstaande beste afzuigkap test overzicht voor de beste onderbouw afzuigkappen.

Vlakscherm afzuigkap

Je kunt de vlakscherm afzuigkap omschrijven als een onderbouw afzuigkap met een uittrekbaar scherm. Deze afzuigkap is zo goed als onzichtbaar. Veel vlakscherm afzuigkappen gaan automatisch aan als je deze uittrekt, en gaan weer uit als je de afzuigkap terug duwt.

Je hebt vlakscherm afzuigkappen met motor en vlakscherm afzuigkappen zonder motor, maar de laatste zijn alleen geschikt als je een centraal afzuigsysteem hebt. Voor zowel een afvoer van de lucht naar buiten als een recirculatie systeem is een motor nodig.

Geïntegreerde afzuigkap

Ook de geïntegreerde afzuigkap is (als hij niet gebruik wordt) onzichtbaar. Maar deze versie van de afzuigkap wordt tussen twee keukenkastjes gehangen en verborgen door een open te klappen paneel. Deze plaats gaat vaak ten koste van een keukenkastje, maar als je er een gelijk paneel op plaatst als bij kastjes integreert deze afzuigkap helemaal in je inbouwkeuken.

Een geïntegreerde afzuigkap zet je aan door het "kastje" open te klappen. Als je deze klep weer sluit zie je de afzuigkap niet meer. Voor wat betreft de maat moet deze afzuigkap natuurlijk perfect tussen de echte kastjes passen.

Inbouw afzuigkap

De inbouw afzuigkap is in zijn geheel weggewerkt in een keukenkastje boven het fornuis. Dit is de beste afzuigkap als je de afzuigkap echt niet wilt zien. Het scherm zit boven de kookplaat, maar de rest van de afzuigkap zit in het kastje verborgen. De inbouw afzuigkap wordt vaak toegepast in geheel nieuwe inbouwkeukens.

De beste afzuigkap om in te bouwen vind je in het bovenstaande afzuigkap test overzicht.

Eiland afzuigkap

Een eiland afzuigkap is een afzuigkap speciaal voor een kookeiland. Deze afzuigkap wordt aan het plafond bevestigd en is daardoor juist heel zichtbaar in de keuken. Maar dat is in dit geval geen probleem. Veel mensen vinden dit mooi, een kookeiland is immers geen keuken die je wil verbergen.

Let er bij een afzuigkap boven een kookeiland wel voor op dat deze afzuigkap niet te hoog hangt. Bij een afstand van meer dan 80 centimeter kan ook de beste afzuigkap problemen krijgen met het goed opzuigen van de lucht.


Afzuigkap kookeiland Klarstein

Afzuigkap kookeiland Klarstein

Plafond afzuigkap

Maar wil je bij je kookeiland toch geen afzuigkap zien, dan kun je kiezen voor een plafond afzuigkap. Deze afzuigkap wordt plat onder het plafond geplaatst zodat hij minder opvalt.

Andere afzuigkappen moet je vrij dicht boven de kookplaat hangen. Bij een plafond afzuigkap kan dat natuurlijk niet. Daarom zijn dit zeer krachtige afzuigkappen. 

Een ander verschil met andere soorten afzuigkappen is dat je deze afzuigkap niet kan bedienen via knoppen op het apparaat zelf, je kan er immers niet bij! Daarom wordt bij een plafond afzuigkap een afstandsbediening geleverd. En zoals bij veel moderne apparatuur is ook bediening met een app op je smartphone steeds vaker mogelijk.

Downdraft afzuigkap (kookplaat afzuigkap)

Wil je helemaal geen last van je afzuigkap? Dan is een downdraft afzuigkap misschien iets voor jou. Een downdraft afzuigkap is een afzuiging die achter de kookplaat wordt ingebouwd. Als je de kookplaat gaat gebruiken komt de downdraft afzuigkap uit het aanrechtblad tevoorschijn, en na gebruik zakt hij weer terug in het aanrecht.

In het bovenstaande afzuigkap test overzicht is de beste downdraft afzuigkap te vinden.

Een alternatief voor de downdraft afzuigkap is een reductie kookplaat met een eigen kookplaat afzuiging. Hierbij is de afzuiging in de elektrische kookplaat zelf ingebouwd. Je koopt de kookplaat en afzuiging dus samen terwijl deze bij een downdraft afzuigkap los van elkaar staan.

De afzuigkap kom je ook tegen onder de noemer wasemkap en dampkamp. Er is geen verschil tussen ene afzuigkap, wasemkap en dampkamp. Wasemkap is een wat ouderwetse benaming en dampkamp is het Vlaams voor afzuigkap.Afzuigkap met of zonder motor?

Heb een afvoerbuis naar buiten, dan kies je voor een afzuigkap met motor. Deze zuigt zelf de vuile lucht aan en blaast deze naar buiten. 

Heb je helemaal geen voorziening voor de afvoer van de lucht, dan kies je voor een recirculatie afzuigkap met motor. Deze zuigt de lucht op, filtert deze, en blaast hem weer (schoon) de keuken in. Bij deze laatste afzuigkappen moet je wel af en toe het filter vervangen.

Heb je een centraal afzuigsysteem, dan is er geen motor nodig. Dit is een simpele en eenvoudige afzuigkap die niet veel anders hoeft te doen dan de klep naar het afzuigsysteem te openen als dit nodig is.Afzuigkap filter

De lucht die door de afzuigkap wordt aangezogen bevat vaak vet. De afzuigkap bevat daarom een filter om het vet uit de lucht te filteren. Vooral bij het recirculeren van lucht is dit erg belangrijk omdat het vet anders je woning wordt ingeblazen.

Dit filter is vaak een koolstoffilter. Deze filter dien je af en toe schoon te maken. Als ze te te slecht worden kun je het koolstoffilter naar verloop van tijd vervangen. 

Het beste filter voor een afzuigkap is het plasmafilter. Dit afzuigkap filter hoef je nooit te vervangen. Bovendien zuivert een plasma afzuigkap filter veel beter. Niet alleen kookluchtjes en vet worden gefilterd, maar ook ongewenste stoffen zoals allergenen, pollen en nicotine lucht wordt voor 99,9% gefilterd. Zo'n afzuigkap filter doet dus meteen als luchtreiniger dienst. Maar goedkoop is een plasma afzuigkap filter niet.Tips afzuigkap schoonmaken

Een afzuigkap zuigt onder andere vette lucht aan, maar bijvoorbeeld ook stof en vuil en uit de lucht. Veel van dit vuil wordt gefilterd of verdwijnt via de afvoer naar buiten, maar er is ook lucht dat aan de afzuigkap zelf blijft kleven. Goed schoonmaken van de afzuigkap is dus nodig.

Afzuigkap filter in de vaatwasser

Het metalen filter van de afzuigkap kan vaak in de vaatwasser, maar niet altijd (check dus de handleiding van de vaatwasser). Een mild wasprogramma is het meest veilig en leg het filter met de vette kant naar beneden voor het beste resultaat. Zet het filter niet klem, want dan kan het kromtrekken. Laat het filter na afloop goed drogen op een doek voor je deze in de afzuigkap terugplaatst.

Afzuigkap filter schoonmaken met ontvetter

Gebruik je in plaats van de vaatwasser een ontvetter? Dan kun je het best kiezen voor een speciale afzuigkap ontvetter. Daarmee spuit je het filter in, je laat het een half uurtje intrekken, spoelt het filter met heet water af en je laat het goed drogen.

Afzuigkap filter schoonmaken met soda

Schoonmaken met soda kan ook, maar net bij aluminium filters! Toch met soda je afzuigkapfilter schoonmaken? Maak dan een sopje met schoonmaak soda en een drupje afwasmiddel en laat het een half uurtje weken. Daarna afwassen en goed laten drogen.

RVS afzuigkap schoonmaken

En dan de afzuigkap zelf. Een RVS afzuigkap kun je schoonmaken met een RVS reiniger of met een sopje van schoonmaak soda en groene zeep. Binnen en buitenkant boenen met een schoonmaakdoek, napoetsen met heet water en afdrogen met een doek.

Andere afzuigkappen schoonmaken

Een afzuigkap van ander materiaal kun je schoonmaken met een heet sopje van groene zeep of een afwasmiddel. Poets het schoon met een microvezel doekje. Daarna nog een keer met water afnemen en droogwrijven met een doek.

Beste afzuigkap merken

De beste afzuigkappen worden onder andere gemaakt door Bosch, Etna, AEG, Novy, Siemens, Atag, Klarstein, Samsung, Pelgrim, Itho en Smeg. Of kijk voor een goede goedkope afzuigkap bij Beko, Zanussi, Inventum, Ikea,  of Bomann. Bovenaan bij de aanbiedingen van alle afzuigkappen vind je ze allemaal.

Kijk in de bovenaan genoemde Afzuigkap Keuzehulp voor alle mogelijkheden en prijzen. Of kijk bij de beste afzuigkap van je keuze bij de betreffende afzuigkap test.Kooptips afzuigkap Consumentenbond

In bovenstaande video geeft de Consumentenbond tips voor het kiezen van je beste afzuigkap.Video Consumentenbond: Beste afzuigkap kiezen


Waar moet je op letten als je een afzuigkap koopt? In deze video geeft de Consumentenbond afzuigkap tips. Je maakt er kennis met de diverse soorten afzuigkappen, hun voordelen en hun nadelen. Ook wordt er door de Consumentenbond onder andere gekeken naar het energieverbruik van de diverse afzuigkappen.


Zie ook: Meer beste keukenapparatuur


Onderwerp:
Zoek je de beste afzuigkap? Kijk dan bij de bovenstaande afzuigkap testen. Organisaties als webwinkels, consumentenbond, vergelijkingssites en tijdschriften testen regelmatig afzuigkappen. De beste afzuigkap uit iedere recente afzuigkap test vind je hier. Verder geven we tips voor bij het kiezen van een goede afzuigkap. hebben we een afzuigkap keuzehulp voor het kiezen van je beste afzuigkap en kijken we naar verschillende soorten afzuigkappen zoals de inbouw afzuigkap, de kookeiland afzuigkap, de onderbouw afzuigkap, de downdraft afzuigkap (kookplaat afzuiging)  en de vlakscherm afzuigkap. Al deze afzuigkappen koop je goedkoop bij de aanbevolen winkels om Beste Afzuigkap kopen.


Een reactie posten

2 Reacties

 1. Ik zag de Consumentenbond afzuigkap test en daarin komen van de geteste afzuigkappen (wandschouw afzuigkappen en schuine afzuigkappen) de Siemens wandschouw wasemkappen als beste uit de test. Voor deze afzuigkap heb je wel luchtafvoer nodig. Voor recirculatie van lucht scoort de Miele wandschouwkap het best.

  Persoonlijk ben ik niet zo'n fan van het filteren en circuleren van de vuile lucht. Je kan de luchtjes en vettigheid beter naar buiten blazen. Maar dat niet in iedere keuken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Afzuigkap expert29 mei 2024 om 17:12

  Een afzuigkap doet meer dan alleen kooklucht afvoeren. Zo kan het (mits je een luchtafvoer naar buiten hebt) ook het vocht afvoeren. Om de luchtvochtigheid in huis laag te houden kan het dus ook verstandig zijn de afzuigkap aan te zetten als je alleen maar water aan het koken bent.

  Ook vet en fijnstof kunnen zo worden afgevoerd (en belanden in het filter, dat je bij de moderne afzuigkappen schoon kunt maken) en als je op gas kookt worden er ook schadelijke stoffen door de afzuigkap afgevoerd die anders in de lucht zouden komen.

  Het is dus verstandig de afzuigkap altijd te gebruiken als je kookt, en ik adviseer een afzuigkap met een afvoer naar buiten.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.