Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste camcorder

Overzicht met de beste camcorders van dit moment en tips voor het kiezen van je beste camcorder.


Videocamera handycam Lipa DVC


Ondanks dat je met een goede moderne smartphone ook filmpjes kunt maken is de compacte videocamera (de camcorder of handycam) nog steeds populair. Voor de beste video heb je nog steeds een specifieke videocamera nodig. Daarom kijken we hier naar de beste camcorders.


De beste camcorders

Goede camcorders worden onder andere gemaakt door Sony, JVC, Panasonic, Canon en Lipa. Over deze beste camcorder merken zo meer informatie. In het onderstaande overzicht vind je de beste en meest populaire camcorders van dit moment.

Zoek je een meer professionele filmcamera? Groter, maar met meer mogelijkheden. Kijk dan bij de professionele videocamera aanbiedingen.Camcorder aanbiedingen beste winkels

Meer goede camcorders, en de beste winkels waar je deze camcorders goedkoop kunt kopen, vind je op Beste Video Camera Kopen. Daar zijn onder andere de aanbiedingen van de beste en goedkoopste camcorder winkels te vinden.Sony handycam camcorder

Sony handycam camcorderTips kiezen beste camcorder

Als je een camcorder koopt verwacht je natuurlijk een betere kwaliteit en meer mogelijkheden dan dat de camera van je smartphone biedt. Daarom hieronder tips voor het kiezen van de voor jou beste camcorder.

Optische zoom
Een goede optische zoom is een sterk punt van een goede camcorder. Met optische zoom kun je inzoomen op een onderwerp zonder dat de beeldscherpte daarbij achteruit gaat (iets dat bij digitale zoom wel het geval is). De optische zoom van een camcorder loopt van 12x zoom tot meer dan 30x zoom.

Optische zoom is belangrijk bij een goede camcorder wat camcorders worden veel gebruikt om bijvoorbeeld een podium bij een voorstelling te filmen, of voor het filmen van toeristische locaties. Daarbij wordt veelvuldig en ook vaak ver ingezoomd. Dit is een sterk punt van een camcorder, mits deze natuurlijk over een goede zoom beschikt.

Digitale zoom is minder interessant om te gebruiken, omdat bij digitale zoom de beeldscherpte achteruit gaat. Wil je goed kunnen inzoomen, kies dan voor een camcorder met een goede optische zoom.

Beste camcorder test

Beeldstabilisatie
Beeldstabilisatie is een ander sterk punt van een videocamera. Een goede camcorder beschikt over beeldstabilisatie die er voor zorgt dat beelden niet trillen. Ook niet al je (als filmer) je hand licht beweegt, bijvoorbeeld doordat je loopt of door sterke wind. 

Optische beeldstabilisatie zorgt voor scherpe beelden omdat de lens in de camera strak op het onderwerp gericht blijft. De lens lijkt hierbij in de camera te zweven en beweegt dus niet mee met de trillingen.

Daarnaast is er digitale beeldstabilistatie, maar deze is minder effectief omdat de beelden achteraf door de camera bewerkt worden. De beste camcorders beschikken over optische beeldstabilisatie.

Beeldresolutie
Natuurlijk is ook de beeldresolutie van de camcorder belangrijk. De resolutie is het aantal beeldpuntjes waaruit ieder videobeeldje wordt opgebouwd. Hoe meer beeldpuntjes (pixels) hoe scherper het beeld, tenminste... over het algemeen, want de scherpte is van meer factoren afhankelijk.

De beste camcorders bieden een Ultra HD resolutie (4K), de minst goede camcorders schieten de beelden in HD Ready formaat. Daartussen bevindt zich nog de Full HD resolutie die lange tijd standaard was. Deze standaard verplaatst zich echter steeds meer naar Ultra HD.

De resolutie is de scherpte van de videobeelden uitgedrukt in beeldpuntjes. Let er daarbij op dat er verschil is tussen de videoresolutie en de fotoresolutie. Wil je ook foto's maken met de camcorder? Let dan ook op de fotoresolutie.

Frames per seconde (fps) 

Hoe meer frames per seconde, hoe vloeiender de beelden van een videocamera. Fps is dus minstens zo belangrijk bij een camcorder als de resolutie. 

Een hoog aantal frames per seconde zorgt niet allen voor mooiere beelden, maar ze leveren ook een beter beeld op als de video wordt vertraagd. Voor het vertragen zonder schokken zijn meer dan 50 fps nodig. 

Hou er rekening mee dat het aantal fps per resolutie kan verschillen. Zo kan een bepaalde camcorder bijvoorbeeld in Full HD 50 fps weergeven, en in Ultra HD maar 20 fps. De beelden zijn in de hoge resolutie dan wel scherper maar lenen zich niet voor vertragen.


Beeldsensor
Bij camcorders kom je verschillende beeldsensoren tegen. De meest voorkomende beeldsensor bij een camcorder zijn de 1/2.3 inch en 1/2.5 sensoren. Deze zijn namelijk klein en licht en passen daarom makkelijk in een compacte videocamera.

Camcorder met viewfinder

Een viewfinder (beeldzoeker) geeft je de mogelijkheid om via de zoeker scherp te stellen. Via de viewfinder kun je je heel goed op het onderwerp concentreren. Het merendeel van de camcorders beschikt niet over een viewfinder. Je moet dan via het schermpje scherpstellen.

Externe microfoon
Een handycam beschikt over een eigen microfoon, maar voor het beste geluid bij je video's kun je ook een externe (betere) microfoon aansluiten. Maar de camcorder moet deze mogelijkheid wel bieden. Dit is een optie voor de meer professionele filmer, zoals een vlogger.

Sony camcorder

Sony camcorder


Waterdicht of spatwaterdicht?

Een waterdichte camera kan mee het water in, een spatwaterdichte camera schrikt niet van een bui regen maar neem deze niet mee in het water want dat kost je je videocamera! Let er dus goed op in welke mate je camcorder waterdicht is.

Stofbestendig en schokbestendig

Stofbestendig en schokbestendig (shockproof) zijn twee andere opties die je in kunt stellen bij de videocamera keuzehulp op Beste Camcorder Kopen. Deze twee gaan vaak samen, Samen met het bovenstaande full waterproof vormen videocamera's die hier aan voldoen de beste outdoor camera's.

WiFi camcorder
De meeste goede camcorders beschikken tegenwoordig over WiFi. Met WiFi kun je de gemaakte filmpjes makkelijk naar je computer sturen of direct op internet plaatsen, bijvoorbeeld op YouTube of TikTok.

Ook met NFC of Bluetooth kun je draadloos foto's overzetten naar een ander apparaat, maar dan moet deze ook NFC of Bluetooth ondersteunen en zich in de buurt bevinden.

Prijs camcorder

Ook de prijs is natuurlijk ook belangrijk bij de voor jou beste camcorder. Ook camcorders kunnen ver boven de 1.000 euro kosten. Dat zijn luxe en bijzonder goede videocamera's. De beste camcorders als je naar de mogelijkheden kijkt, maar de meeste kopers zullen dit bedrag niet voor een camcorder neer willen tellen. Daarom kun je in de keuzehulp ook je maximum prijs instellen.

Andere verschillen tussen camcorders
De verschillen tussen de camcorders zitten hem verder vooral in de details. Bijvoorbeeld in de aanwezigheid van een touchscreen, dat de bediening van de camcorder een stuk plezieriger maakt. Of de mogelijkheid een koptelefoon aan te sluiten. Ook handig is een GPS-ontvanger die kan vastleggen op welke locatie je een foto of video maakt.

Ook waterbestendigheid, stofbestendigheid en schokbestendigheid zijn opties om rekening mee te houden. Voor outdooractiviteiten, maar ook gewoon voor een strandvakantie, kan het erg belangrijk zijn dat je camcorder tegen vocht, stoten en zand kan.Beste camcorder merken

Zijn er merken die je voorkeur hebben, of merken die je juist niet wil. Je kunt in de bovenstaande keuzehulp op Beste Camcorder Kopen ook jouw favoriete fabrikanten selecteren. Populaire merken voor een camcorder zijn Canon, JVC, Sony, Lipa en Panasonic.

Hier onder vind je de beste camcorder fabrikanten:

Sony camcorder

Zolang er camcorders bestaan, zolang behoort Sony tot de beste camcoder merk. Sony is de marktleider in Nederland bij deze compacte videocamera's. De Sony Handycam camcorder is in vele versies en prijsklassen te koop. Een relatief goedkope camcorder van Sony kost zo'n 250 euro maar je hebt ook een Sony Handycam camcorder van zo'n 2800 euro.

Panasonic camcorder

Een andere fabrikant die tot de beste camcorder merken behoort is het eveneens Japanse Panasonic. Panasonic biedt diverse professionele videocamera's en camcorders aan. Met een Panasonic camcorder kun je in 4K resolutie scherp filmen, ook bij slecht licht.

Canon camcorder

Ook Canon behoort tot de beste camcorder fabrikanten. De Canon Legria is geen goedkope camcorder, maar wel een professionele camcorder die qua mogelijkheden en kwaliteit dicht in de buurt komt van de grotere videocamera's.

JVC camcorder

De JVC Everio is een populaire compacte videocamera. Deze JVC camcorder is goed bestand tegen water, stof en vuil en dat zijn goede eigenschappen voor een camcorder. JVC levert ook andere giede camcoders maar die komen meer in de buurt van de (grotere) professionele videocams.

Lipa camcorder

Lipa is een goed camera merk als je een goede goedkope camcorder zoekt. Lipa biedt diverse goede 4K camcorders met WiFi uit die gezien hun mogelijkheden goedkoop en daarmee erg aantrekkelijk zijn.

Aquapix camcorder

Wil je ook onder water filmen met de camcorder? Aquapix maakt robuuste camcorders waarmee je ook tot 5 meter onder water in 4K resolutie kunt filmen. 


Kijk bovenaan welke camcorders er in de camcorder top 10 staan. En bij de camcorder aanbiedingen vind je allemaal.Foto bovenaan: Lipa camcorder


Samenvatting:
De camcorder (handcam) is nog steeds populair voor het maken van goede video's. Zo'n compacte videocamera heeft veel voordelen ten opzichte van het filmen met een smartphone of fotocamera. Hierboven alle informatie om je beste camcorder te kiezen en de beste camcorders uit de test.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Noem mij ouderwets maar ik geef de voorkeur aan een camcorder boven een smartphone. Beeldkwaliteit, zoom en stabiliteit zijn bij een videocamera beter dan bij een fototelefoon. Een dan heb ik het nog niet eens over de functies en de bediening. Een telefoon vasthouden en filmen gaat veel lastiger dan bij een camcorder die daar voor ontworpen is.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.