Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste compactcamera

Hier vind je de beste compactcamera uit de compact camera test en andere goede compact camera's (met aanbiedingen en keuzehulp).


Canon compactcamera
Canon compactcamera


Wat is een compactcamera?

De compactcamera is de meest gebruikte camera door consumenten. De compact camera is zoals de naam al aangeef klein, maar een ander belangrijk kenmerk van de compactcamera is dat je bij deze camera de lens niet kan verwisselen. 

Een compactcamera heeft een vaste lens. Dit betekent dat je er geen andere lens op kunt zetten, zoals bijvoorbeeld een telelens, iets dat bij een systeemcamera of spiegelreflexcamera wel mogelijk is.

Dat zou je als nadeel kunnen zien, maar aan de andere kant: de compact camera is een fotocamera zonder gedoe. Een compacte fotocamera waarmee je heel makkelijk mooie foto's kunt maken. En het maken van filmpjes is ook mogelijk.
De beste compact camera's uit de test

Hieronder vind je een overzicht van de beste compactcamera's uit diverse testen. 
 Kies je beste compactcamera

Liever zelf je eigen beste compact camera kiezen? Een fotocamera die aan al je wensen en eisen voldoet? 

Op Beste Fotocamera Kopen vind je niet alleen de beste fotocamera's en de beste en goedkoopste aanbieders van alle soorten camera's maar ook een Fotocamera Keuzehulp waarmee je heel makkelijk en snel de voor jou meest geschikte camera tegen de laagste prijs kunt opsporen.


Sony compactcamera

Sony compactcameraVoordelen en nadelen van een compactcamera

De grootste concurrent van de compact camera is niet de systeemcamera of de spiegelreflexcamera, maar de mobiele telefoon, en dan met name de steeds beter wordende camera op de smartphone. 

Het is een uitdaging voor de fabrikanten om voor een lage aanschafprijs een fotocamera te ontwikkelen die goed genoeg is om naast de telefoon te gebruiken. Een flinke uitdaging, want die mobiele telefoon heeft iedereen al de hele dag bij zich.

Een compactcamera is klein en licht, en daarom makkelijk mee te nemen. Dat is ten opzichte van andere fotocamera's een voordeel, maar ten opzichte van een cameratelefoon win je het met deze eigenschappen niet. Wat dat betreft moet de compact camera het hebben van zijn fotoprestaties. Een goede compactcamera maakt betere en mooiere foto's dan de camera van een mobiele telefoon, ook al biedt die een resolutie van een heleboel megapixels.

Dat verschil zit hem vooral in de sensor. Die is niet bij alle compact camera's even goed, maar de beste compactcamera's beschikken over een grote beeldsensor doe voor een heldere en gedetailleerde foto zorgen. 

Daarbij biedt een goede compactcamera zowel handige automatische en halfautomatische standen als de mogelijkheid om heel veel zelf in te stellen. Op deze mogelijkheden en het gemak deze in te stellen winnen de beste compactcamera's het moeiteloos van de de beste smartphone camera's.

Een ander, niet te onderschatten, voordeel van een echte fotocamera ten opzichte van foto's maken met een smartphone is dat een fotocamera speciaal vorm gegeven is om foto's mee te maken. Dit in tegenstelling tot een mobiele telefoon dat tegenwoordig vooral een handheld display is. Met een compact camera kun je veel beter richten, zoomen en je beweegt het toestel veel minder snel bij het afdrukken.

Voordelen compact camera

  • Makkelijk mee te nemen.
  • Heel makkelijk in het gebruik.
  • Je kunt er mee fotograferen en filmen.
  • Over het algemeen mooiere foto's, fysieke zoom en meer mogelijkheden dan een smartphone.

Nadelen compact camera

  • Ten opzichte van en smartphone: Extra apparaat dat je moet meenemen.
  • Ten opzichte van systeemcamera of spiegelreflex camera: Minder mogelijkheden, alleen vaste lens.Foto en video met een compactcamera

De compact camera is een echt fototoestel. Maar dat wil niet zeggen dat je er alleen foto´s mee kan maken. Integendeel, de beste compactcamera's zijn ook uitstekende videocamera's. Deze beste compactcamera's voor video worden vaak door vloggers gebruikt, ze maken scherpe beelden in een hoge resolutie.


Agfa compact camera

AgfaPhoto compactcameraUitgebreide compactcamera's

Bij compactcamera denken de meeste mensen aan een kleine eenvoudige fotocamera die je in je jaszak meeneemt. Veel compact camera's voldoen aan die beschrijving. Voor een prijs ruim onder de 100 euro heb je een leuke compactcamera, bijvoorbeeld uit de Sony Cybershot serie of de Canon IXUS serie. Maar niet iedere compact camera is een eenvoudige budget camera.

Soms bieden compactcamera's een heleboel mogelijkheden en functies. Ze kunnen de mogelijkheden van een systeemcamera of zelfs een spiegelreflexcamera benaderen, met als grote verschil dat je bij de compact camera de lens niet kunt verwisselen.

Fotocamera's zonder verwisselbare lens met heel veel mogelijkheden worden vaak een bridge camera genoemd omdat ze een brug slaan tussen de standaard compact camera en een systeemcamera (ook qua prijs zitten ze daar tussenin). Een uitgebreide compactcamera die over een lange zoomlens beschikt wordt superzoomcamera genoemd.

Bij de testen van de compact camera's bovenaan kom je ook de beste bridgecamera en de beste superzoomcamera uit de testen tegen.Onderwatercamera en outdoor camera

Ook de onderwatercamera en de outdoor camera (zonder verwisselbare cameralens) kunnen we tot de compactcamera's rekenen. Deze camera's zijn zeer goed beschermd tegen vuil, water en stof. Je kunt er zelfs onder water mee fotograferen en filmen. 

Ook deze outdoor camera's en onderwatercamera's kom je tegen bij de bovenaan genoemde beste compactcamera's uit de tests. Kijk daarvoor bij de beste outdoor camera test.


Panasonic Lumix compactcamera

Panasonic Lumix compactcameraBeste compactcamera merken

Compactcamera's worden door een beperkt aantal fabrikanten gemaakt. De meeste populaire merken voor een compact camera zijn Canon, Panasonic (Lumix), Sony en Nikon. Andere goede compactcamera fabrikanten zijn Leica, AgfaPhoto (Agfa), Kodak, Ricoh en Minolta.

Kijk hier boven bij de compactcamera test wat momenteel de beste compactcamera's zijn.

Ook bij het eerder genoemde Beste Fotocamera Kopen vind je alle genoemde camera's en hun beste en goedkoopste aanbieders.

Zie ook:


Onderwerp:
Zoek je een goede compact camera? Hier boven vind je testen van compactcamera's met de beste compactcamera en de beste koop uit de test. Ook hebben we compact camera tips van ons zelf en de consumentenbond. Een goede compactcamera is een klein fototoestel zonder verwisselbare lens die goed van kwaliteit en makkelijk te bedienen is.Een reactie posten

1 Reacties

  1. De camera van geen enkele smartphone kan op tegen een echte fotocamera zoals een goede compactcamera. Niet alleen heb je meer mogelijkheden en een betere kwaliteit foto's ook kun je goed vanaf statief fotograferen en filmen. Dat is iets dat ik veel doe. Mijn voorkeur gaat dus uit naar een compactcamera. Een systeemcamera of spiegelreflex is me dan weer te duur.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.