Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste e reader test

De beste e reader uit de test. tips voor het kiezen en goedkoop kopen van je beste e-reader en aanbiedingen van alle goede e readers.

Beste ereader test

Een e reader is een fantastische uitvinding. Je hele boekenkast neem je mee in één handzaam apparaatje. En de e-reader heeft nog veel meer grote voordelen en mogelijkheden. Hier kijken we naar de beste e-readers uit de testen en geven we tip en informatie met betrekking tot deze beste ebook readers.


De beste e-readers uit de test

Laten we beginnen met de beste e-readers uit testen van e readers. Hieronder kun je deze testen vinden, vaak uitgevoerd door een deskundige organisatie zoals gespecialiseerde websites, tijdschriften en test organisaties. Wat zijn de beste e-readers? Hieronder kun je het lezen.

E-reader aanbiedingen beste winkels

Op Beste E-reader Kopen vind je de e reader top 10, een handige e-reader keuzehulp en de beste winkels die e readers verkopen.

Kijk bij het aanbod van die winkels voor alle informatie en de beste e-readers tegen de laagste prijs. Ook is er alle informatie en tips voor bij het kiezen en kopen van de beste ereader te vinden.
De beperkingen van een Kindle e-reader

Er zijn twee merken e-readers die aan de top staan. Kobo en Kindle. De Kindle is de e-reader van Amazon, maar deze reader kan alleen de e-books van Amazon lezen. 

Amazon biedt via Amazon.nl een enorm aanbod aan Nederlandstalige e-books aan, maar het is natuurlijk wel een nadeel dat je aan één boekwinkel gebonden bent. 

Bij de ereaders van andere merken heb je dit nadeel niet, hiermee kun je de ebooks lezen die je bij bijvoorbeeld Bol.com, Bruna of Proxis koopt, of bij de bibliotheek downloadt.
Beste ereader merken

Kobo en Kindle gelden als de beste e reader merken, maar de concurrentie wordt steeds beter. Zo steken Pocketbook en Boox (van Onyx) deze marktleiders naar de kroon. Hieronder ene korte beschrijving van de beste e-reader merken.

Kobo 

Kobo geldt als het beste ereader merk. Kobo is een Canadese fabrikant die helemaal gespecialiseerd is in ebook reader. In 2012 is Kobo overgenomen door Rakuten, een Japans bedrijf dat vergelijbaar is met Amazon en toen al groot was als verkoper van ebooks. Sindien heet het bedrijf Rakuten Kobo en is het samen met Amazon de grootste aanbieder van ebooks ter wereld.

Kobo maakt een hele serie e-readers zoals de Kobo Libra, de Kobo Clara, de Kobo Sage, de Kobo Elipsa en de Kobo Nia. De verschillen zitten hem in het formaat van de ereader, de scherpte van het scherm (HD of HD ready), de waterbestendigheid, de bediening (touchscreen of fysieke knoppen), de ondersteuning van bluetooth, de accu, e.a. 

Bij de bovenstaande ereader aanbiedingen kun je makkelijk de e-reader selecteren met de door jou gewenste specificaties.

Kindle

Kindle van Amazon is de grote concurrent van Kobo. Omdat de Kindle erg met Amazon verwand is, en Amazon in Nederland minder groot is dan in veel andere landen, is de de Kindle ereader in Nederland minder populair dan de ebook reader van Kobo.

Pocketbook

Kindle en Kobo mogen dan de naam hebben (en het voordeel hebben tevens een grote aanbieder van ebooks te zijn), ook Pocketbook behoort tot de beste e-reader merken. Pocketbook is een fabrikant uit Oekraine (Kiev) die een hele serie ereader uitbrengt waaronder de Pocketbook InkPad Color één van de weinig e-readers met kleurenscherm. 

Andere Pocketbook e-ereaders zijn de goedkope Pocketbook Basic, de Basic Lux, de Inkpad X Pro, de Pocketbook Touch Lux, de Pocketbook Verse en de Pocketbook Era e-reader.

Boox

Boox (een merknaam van het Chinese Onyx) is een ereader merk dat sterk in opkomst is. Hoewel dit Chinese e-readers zijn is Boox geen budget merk voor goedkope e-readers. De focus ligt bij Boox op het ontwikkelen en maken van goede geavanceerde e-reader met veel mogelijkheden en een goede kwaliteit. Boox behoort absoluut tot de beste e-reader merken. 

Goede e-readers van Onyx zijn onder andere de Boox Tab X, de Boox Tab Ultra, de Boox Note Air Plus en de Boox Nova Air ereader.

Tolino

Tolino uit Duitsland is een minder bekende e-reader fabrikant. In Duitsland werkt Tolino met enkele grote boekwinkels samen, maar in Nederland is het merk minder groot.

Denver

Denver is een budget elektronica merk dat ook e-raders maakt. Een Denver ereader is interessant als je een goedkope e-reader zoekt en minder eisen aan de kwaliteit stelt.

Andere e-reader merken

Er is nog een beperkt aantal andere ebook reader merken, zoals Chiqq, Vivlio, AZMXDVP en Woxter.

 
Welke e-readers zijn er in Nederland wel te koop en goed te gebruiken? Kijk in het overzicht aanbiedingen alle e-readers voor alle e readers, hun mogelijkheden, hun specificaties en hun laagste prijs.Kobo e reader
Kobo e readerE-reader of tablet?

Maar waarom niet gewoon ebooks lezen op de tablet vragen vooral tablet-bezitters zich af. Dat kan, en scheelt inderdaad aanschaf van een extra apparaat. Maar boeken lezen op een e-reader is totaal anders dan op een tablet.

E-readers hebben een scherm van digitale inkt (e-ink). Dat geeft een heel rustig beeld. E-ink is namelijk geen monitor. Er wordt een bladzijde opgebouwd als je een blad omslaat en dan blijft dat beeld er alsof het er ingebrand is gewoon staan. Net als op echt papier. Er wordt zelfs geen energie gebruikt. Deze bladzijden zijn heel rustig om te lezen, je ogen worden niet moe zoals bij andere schermen.

Dat merk je vooral als je in het donker op de ereader leest. Het blauwe licht is rustig voor je ogen en is niet nadelig voor je nachtrust. Ook is e-ink heel goed leesbaar in direct zonlicht. Bij een tablet zie je dan vaak niets.

E-ink heeft nog een voordeel. Omdat er alleen bij het omslaan van een bladzijde het beeld wordt opgebouwd is deze techniek superzuinig en gebruikt het apparaat nauwelijks stroom en hoeft dus maar zelden opgeladen te worden. Dat is erg handig met vakantie.

Maar e-ink heeft ook een nadeel. Een ereader kan alleen zwart weergeven, geen kleur. Dus alleen zwart wit afbeeldingen.

Tenslotte nog wat voordelen van de e-reader. Veel goede (maar niet alle) e-readers zijn gehele waterdicht zodat je in bad of zwembad kunt lezen. Met een tablet moet je dat niet proberen. Ook zijn de functies van e-readers geheel op het lezen gericht. 

Zo openen ze een boek weer op de bladzijde waar je was gebleven, ook als je tussendoor een ander boek hebt gelezen, ze zijn licht en makkelijk vast te houden in een leeshouding.


Kindle ereader

Kindle e reader


Tips kiezen beste e reader

Hier boven vind je een overzicht met aanbiedingen van alle goede e readers, Binnen dit overzicht kun je je persoonlijk beste e-reader selecteren door je wensen aan te vinken. Hieronder wat van deze wensen die je kan aanvinken bij het selecteren van je beste ereader.

Het beeldformaat van de e reader

Bijna alle e-readers zijn 6 inch of 7 inch groot. Dit is de standaard grootte voor een e reader. Deze formaten liggen plezierig in de hand en de ebook readers zijn makkelijk mee te nemen. 

Voor sommige mensen is dit formaat echter te klein. Hoewel je bij een goede e-reader de lettergrootte kunt instellen, en de tekst daarom normaal gesproken altijd goed kunt lezen, geven sommigen de voorkeur aan een ereader met een groter scherm.

Voor wie graag een groter beeld heeft zijn er ook 8 inch, 10 inch en zelfs 13 inch e-readers verkrijgbaar. De keuze uit deze grote e readers is wel minder groot dan die van de standaard formaten.

E-reader met WiFi

De beste e readers beschikken over WiFi. Dan kun je direct vanaf de e reader boeken, kranten en tijdschriften downloaden en eventueel ook direct van internet ebooks lezen.

E reader met browser

Veel van deze WiFi e-readers zijn voorzien van een browser. Je kunt dan met je ereader ook over het web surfen, er mail mee lezen enz.

Waterdichte e-reader

Veel mensen lezen graag in bad. Gelukkig zijn de beste e-readers waterdicht. Dus dat is geen enkel probleem. Een waterdichte e reader is ook minder kwetsbaar als je met de ebook reader in je rugzak door de regen loopt.

E reader met schermverlichting (nachtmodus)

Veel goede e readers kennen een nachtmodus. Handig, want dan kun je beter lezen bij slecht licht of als het donker is. Bijvoorbeeld op bed voor het slapen gaan, 's avonds in de auto of in een donkere tent bij het kamperen.

Bij de beste e-reader met nachtmodus kun je de kleur van het licht aanpassen. Je kunt dan overdag kiezen voor blauw licht, maar voor het slapen gaan voor een gedempte warme oranje of rode achtergrond. Dit is namelijk beter voor je nachtrust dan fel licht voor het slapen.

Extra ruimte op een geheugenkaartje

De meeste e readers hebben dusdanig veel ruimte dat je deze nooit met leesvoer vol krijgt. Toch beschikken sommige goede e-readers over een geheugenslot voor MicroSD geheugenkaartjes.

Dit is vooral interessant als je de e reader ook gebruikt voor de opslag van bijvoorbeeld foto's, muziek of zelfs video. In dat geval kun je wel eens heel veel ruimte nodig hebben. Met alleen ebooks heb je niet veel opslagruimte nodig.

AutoVision ereader

AutoVision ereader

Standaard opslagruimte e-reader

Hoeveel opslagcapaciteit de e reader ingebouwd heeft kun je bij de selectie van je beste e-reader ook opgeven. 16 GB en 32 GB zijn de meest voorkomende volumes. 16 GB is goed voor ruim 30.000 ebooks.

Als je de e-reader dus alleen voor e-books gebruikt kun je dus met veel minder opslaggeheugen toe. Er zijn ook ebook readers met 4 GB en 8 GB ruimte. En aan de andere kant van het spectrum vind je e-readers die standaard al over 64 GB of zelfs 128 GB opslag beschikken, maar die zijn berekend op het meenemen van veel meer bestanden dan alleen ebooks.

Resolutie e-reader

Tekst wordt al snel duidelijk weergegeven op een ereader, maar wie heel scherpe letters en afbeeldingen wil zien kan kiezen voor een e reader met hoge resolutie. Een goede e-reader heeft een scherpte van 200 a 300 dpi (dots per inch). Dat is standaard, en te vergelijken met de scherpte van gedrukte letters in een boek.

Een e-reader met een resolutie van meer dan 300 dpi geeft een haarscherp beeld van HD kwaliteit. Een e-reader met minder dan 100 dpi resolutie heeft een slechte beeldkwaliteit. Deze e readers raden we af.

Accu e reader

Een e reader beschikt over een accu omdat je natuurlijk niet aan een snoer wilt vastzitten om een boek te lezen. Zoals we boven al schreven is een e reader bijzonder zuinig met stroom omdat de digitale inkt alleen stroom gebruikt als het scherm ververst wordt.

Een goede e reader beschikt daarom over een accu die voldoende stroom geeft om een hele vakantie lang op te lezen zonder de ereader tussendoor op te laden.

Bij het kiezen van je beste e reader kun je ook opgeven dat je een e reader met extra lange leesduur wil (dus een betere accu).  Dit is echter vooral van belang als je de e-reader ook voor andere talen gebruikt, die wel meer stroom gebruiken, zoals als MP3 speler.

E reader met voorlees functie

Niet lezen maar luisteren. Bij veel van de beste e readers kan dat. Deze beste ereaders beschikken over een voorlees functie. Ze zijn in staat op tekst naar spraak om te zetten, en kunnen zodoende iedere tekst voorlezen.

Luisterboeken op een e-reader

Verwar deze voorlees functie niet met een luisterboek, want de tekst naar spraak technologie leest iedere tekst automatisch voor (robot stem), terwijl een luisterboek is ingesproken door bijvoorbeeld de schrijver of een stemacteur.

Ook deze luisterboeken kan je bij online boekwinkels downloaden om ze op een daarvoor geschikte ereader af te spelen. Maar let op niet iedere (goedkope) e-reader is daartoe in staat.

E reader met woordenboek

Een handige optie die een goede e reader heeft is het raadplegen van een woordenboek. Kom je tijdens het lezen een woord tegen dat je niet kent, dan kun je met een klik de betekenis of vertaling van het woord opvragen.

Dit is vooral handig als je boeken in het Engels, Frans, Spaans of een andere vreemde taal leest.


Kijk bij het bovenaan genoemde Beste E-reader Kopen voor alle informatie voor bij het kopen van de voor jou beste e-reader.Tips e-reader Consumentenbond


Meer tips voor het kiezen van de voor jou beste e-reader vind je in de onderstaande Consumentenbond video. De Consumentenbond geeft in dit korte filmpje enkele handige tips voor het kiezen van een e-reader. 


Consumentenbond e-reader tips


De Consumentenbond laar daarin zien wat de voordelen van een e-reader zijn ten opzichte van het lezen van e-books op een tablet. Ook adviseren je over de grootte van de voor jou beste e-reader, en de Consumentenbond geeft tips en advies over de verlichting, de te downloaden e-books en de manier waarop dit downloaden kan gebeuren,

Zie ook: 

Onderwerp:
Zoek je de beste e-reader / beste ereader / beste e reader / beste ebook reader? Hier vind je alle beste e readers uit de test. Ook geven we informatie voor bij het kiezen en goedkoop kopen van je persoonlijk beste e-reader.

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Bernadette, Deventer5 juni 2024 om 13:47

  Met het oog op de vakantie toch maar eens een e-reader aangeschaft. Ik hou erg van lezen en twijfelde al jaren over een ebook reader. Nu ik hem in huis heb, en er inmiddels een paar boeken op gelezen heb, heb ik er spijt van dat ik niet eerdere een e-rader heb gekocht.

  Het leest namelijk heel erg plezierig. Veel beter dan op het scherm van een laptop, tablet of smartphone (ik heb ze in het verleden allemaal geprobeerd). Het scherm van digitale inkt heeft namelijk zelfs bij fel zonlicht nog en duidelijk beeld. En het scherm van een ereader is ook gewoon in huis al veel plezieriger en rustiger om van te lezen.

  Ik heb voor ik ging kopen eerst in de gids van de consumentenbond gekeken. In hun test kwamen e-readers van Pocketbook en Kobo als beste -reader uit de test. De Pockerbook e-reader was duurder maar ook groter. Door die grootte heb ik wel getwijfeld. Groot leek me namelijk wel fijner lezen, maar aan de andere kant is je e-reader ook weer lastiger meenemen. Uiteindelijk gaf de goede naam van Kobo de doorslag en heb ik de Kobo e-reader gekocht.

  Ik heb nu de Kobo Clara 2E die naast heel goed ook best voordelig is. Het lezen op het 6 inch scherm is geen probleem. Omdat de letters zo scherp en duidelijk zijn leest het op een klein scherm prima. Bovendien kun je bij een e-reader helemaal instellen hoe je de letters getoond wil hebben. In welke lettergrootte, in welk lettertype en in welke kleur. Door het kleine formaat ligt deze beste e-reader uit de test ook goed in de hand.

  Ebooks kan ik via Wifi direct op de e-reader downloaden via Kobo, Bol.com of andere online boekwinkel, maar ook bij de bibliotheek, gratis bij mijn abonnement.

  Ik kan iedereen die van lezen houdt een e-reader aanraden, en de Kobo Clara is dan een goede keuze.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.