Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste elektrische fiets / e-bike test

Hier vind je de beste e-bike uit menig test van elektrische fietsen, waaronder de AD e-bike test, de Nationale Fietstest en de E-Bike van het Jaar verkiezing.

De elektrische fiets (vaak e-bike genoemd) wint steeds meer aan populariteit. Werden de eerste elektrische fietsen (e-bikes) nog vooral door senioren als recreatieve fiets gebruikt, tegenwoordig zijn de e-bikes ook heel populair voor woon-werkverkeer, als elektrische schoolfiets, als elektrische moederfiets en zelfs als elektrische sportfiets. 

Hieronder vind je de beste elektrische fietsen uit diverse e-bike testen. 

Veel goede elektrische fietsen zijn online met hoge korting te koop. Kijk bij de elektrische fiets aanbiedingen van de beste winkels om een goede elektrische fiets goedkoop te kopen.

Beste e-bikes uit de elektrische fiets test

Hieronder de elektrische fiets testen 


Zie ook

Een speed pedelec (fast e-bike, snelle e-bike) is een elektrische fiets de trapondersteuning tot 45 km per uur biedt. Bij een gewone e-bike is dat 25 km per uur. 

Liever een snelle e-bike dan een gewone elektrische fiets? Kijk hierboven voor de beste speed pedelec uit de test.


Gazelle e-bike
Gazelle e-bike

Aanbiedingen en tips e-bikes

Kijk voor handige tips over elektrische fietsen bij de tips, informatie en aanbiedingen elektrische fietsen op DeBesteFietsen.nl. 

Naast de e-bike tips om je beste elektrische fiets te vinden, vind je daar ook de beste winkels om online een elektrische fiets te kopen. Kijk daar om je beste e-bike goedkoop te kopen,

Door online een e-bike te kopen kun je honderden euro's op de aanschaf besparen. Deze grote online fietsenwinkels zijn namelijk veel goedkoper dan de lokale fietswinkel.

Ieder soort fiets tegenwoordig als e-bike verkrijgbaar

De elektrische fiets, of e-bike, is aan een enorme opmars bezig. Je hebt de e-bike niet alleen meer als recreatieve fiets, maar ook als elektrische transportfiets, moederfiets, vouwfiets en zelfs als elektrische mountainbike. De elektrische fiets heeft de toekomst!

Zo is de elektrische fiets tegenwoordig in opmars als schoolfiets voor kinderen die vrij ver van school wonen. Met een e-bike kunnen ze grotere afstanden makkelijker overbruggen. Doordat goede elektrische fietsen steeds goedkoper worden zijn ze door een scholier of student ook steeds beter te betalen.

Wist je dat er tegenwoordig meer e-bikes nieuw verkocht worden dan nieuwe "gewone" fietsen?

Batavus e-bike
Batavus e-bike

Speed pedelecs

En dan heb je nog de snelle e-bikes, de speed pedelecs, die een goed alternatief zijn voor de auto of het openbaar vervoer. Zelfs over grotere afstanden. De overheid is voor deze snelle e-bikes zelfs bezig met het aanleggen van fiets-snelwegen. Bijvoorbeeld tussen Utrecht en Amsterdam. 

Vaak zijn deze fietssnelwegen snelle rechte trajecten langs kanalen, spoorwegen en snelwegen, zodat je zelf op de (elektrische) fiets zelfs in een half uur van de ene naar de andere stad rijdt. Vaak sneller dan in de spits, vol files.

Dit maakt voor forenzen van de speed pedelec een goed alternatief voor de auto en openbaar vervoer, en de beste elektrische fiets voor lange trajecten. De aanschafprijs verdien je op den duur makkelijk terug door besparingen op benzine, parkeren, treinkaartjes en/of buskaartjes. En fietsen is nog gezond ook, ook op een speed pedelec, want helemaal vanzelf gaat het niet, je moet wel trappen!

Bovenaan vind je ook de beste speed pedelecs uit de fast e-bike test. Een speed pedelec is de beste elektrische fiets voor als je snel lange afstanden wilt afleggen.

Wat is de beste plek voor de e-bike motor?

Bij de bovenstaande beste e-bike tests kom je testen tegen van elektrische fietsen met de motor in het voorwiel, achterwiel en in het midden van de frame (de middenmotor). Wat de beste plaats is voor de e-bike motor hangt onder andere van het gebruik en van persoonlijke voorkeuren af.

Beste elektrische fiets met achterwielmotor

Voor rijden op heuvelachtig en bergachtig terrein beschikt de beste e-bike over een achterwielmotor. Een achterwielmotor wordt vaak gecombineerd met veel versnellingen. Ook is de aandrijving plezierig omdat deze het idee geeft dat je geduwd wordt in plaats van getrokken.

Een goede e-bike met achterwielmotor is dus de beste elektrische fiets voor in heuvelachtig gebied. Toch zien we in het vlakke Nederland weinig e-bikes met achterwielmotor. 

De voordelen voor rijden in de heuvels spelen in ons land minder, en de achterwielmotor heeft ook zijn nadelen. 
Cowboy fiets
Cowboy fiets met achterwiel motor


Zo kan een achterwielmotor alleen in combinatie met een derailleur-versnelling geplaatst worden, zit het gewicht bij een elektrische fiets met achterwielmotor wel heel erg aan de achterkant geconcentreerd, en vraagt een achterwielmotor om meer onderhoud dan een voorwielmotor of middenmotor. Ook is het lastig een achterband te verwisselen bij een e-bike met achterwielmotor.

Kijk voor de beste e-bike met achterwielmotor bij de bovenstaande testen van elektrische fietsen.

Beste elektrische fiets met voorwielmotor

In Nederland is de e-bike met voorwielmotor het meest populair. Deze elektrische fietsen zijn over het algemeen goedkoop. Ook is er bij zo'n elektrische fiets minder onderhoud nodig (een gesloten kettingkast is mogelijk), de motor vormt geen belemmering voor een lage instap en als je geen trapondersteuning gebruikt heb je van de weerstand van een voorwielmotor de minste last.

Een nadeel van een elektrische fiets met voorwielmotor is dat voorwielmotoren over het algemeen het minst krachtig zijn (daarom beschikt de beste e-bike voor in de heuvels ook niet over een voorwielmotor). 

Ook kan het sturen bij een elektrische fiets met voorwielmotor wat zwaarder gaan omdat de fietsmotor in het voorwiel zit, en geeft de voorwielmotor het idee dat iemand je voorttrekt.

Kijk voor de beste elektrische fietsen met voorwielmotor in het bovenstaande beste elektrische fiets test overzicht. De beste goedkope e-bike uit de test is normaal gesproken ook een e-bike met voorwielmotor. 

Een elektrische fiets met de motor in het voorwiel is namelijk het goedkoopst om te maken.

Beste elektrische fiets met middenmotor

Maar de beste elektrische fiets is de e-bike met middenmotor.

De middenmotor zit in het frame ingebouwd. Je hebt hierbij bij het fietsen niet het gevoel dat je geduwd of getrokken wordt, maar alsof je zelf die extra kracht genereert. Ook zorgt de centraal geplaatste motor voor een betere balans bij de elektrische fiets. Doordat de middenmotor bij de trappers geplaatst wordt kan de motor ook beter de behoefte aan ondersteuning bepalen en deze daarop aanpassen.

Je kunt gerust zeggen dat een goede elektrische fiets met middenmotor de beste e-bike is, maar helaas is (zoals zo vaak) de beste optie ook de duurste. 

Over het algemeen zijn goede elektrische fietsen met middenmotor duurder dan de e-bikes met voorwielmotor of achterwielmotor.

Kijk bij het bovenstaande beste e-bike test overzicht voor de beste elektrische fiets met middenmotor.

QWIC fiets met middenmotor
QWIC fiets met middenmotor

De accu van een elektrische fiets

Naast de motor is de accu ook een belangrijk onderdeel van de elektrische fiets. Ook de accu bepaald voor een groot deel wat de beste elektrische fiets is.

Bij het kiezen van de voor jou beste e-bike is de accu daarom van groot belang. De accu is een onderdeel van de elektrische fiets dat de prijs van de fiets flink kan opdrijven. Hoe beter de accu, hoe verder je kan fietsen zonder op te laden, maar hoe beter de accu hoe hoger de prijs van de e-bike, en dat kan een behoorlijk verschil maken.

Actieradius van de fietsaccu

De beste elektrische fiets beschikt natuurlijk over en goede accu met een groot bereik in kilometers (de actieradius), maar als je dat hoge bereik niet nodig hebt kun je behoorlijk wat geld besparen door voor een minder krachtige accu te kiezen. 

De beste e-bike voor iemand de nooit meer dan 50 kilometer per dag fietst hoeft niet perse over een dure accu te beschikken.

Fietsaccu in het frame

Bij Nederlandse e-bikes is de accu meestal in de achterdrager ge├»ntegreerd. Maar ook een accu of op het frame komt regelmatig voor (vooral bij buitenlandse elektrische fietsen). Deze accu in het frame is best aantrekkelijk want ze hebben het gewicht op de beste plek voor de balans van de fiets zitten, en het is vaak ook een mooier gezicht. 

Let er wel op of je accu uit het frame kunt halen om deze binnenshuis op te laden. Meestal is dat wel het geval.

Sparta elektrische fiets

Sparta elektrische fiets

Dure of goedkope elektrische fiets?

De prijzen van e-bikes lopen enorm uiteen. Er zijn goedkope elektrische fietsen onder de 1000 euro, maar ook e-bikes die vijf keer zo duur zijn (en dan hebben we het nog niet eens over de speed e-bikes).

Natuurlijk zijn er flinke verschillen tussen een goedkope elektrische fiets en een dure luxe elektrische fiets. Dat begint al met de fiets zelf. Een goedkope e-bike zal een minder stevig frame hebben en een minder goede bescherming tegen roest. 

Ook zal er gebruik gemaakt zijn van een goedkoper versnellingsapparaat en goedkopere onderdelen als zadel, banden en verlichting. Ook is de afwerking goedkoper, en wordt er bij een goedkope e-bike bespaard op de vering.

Maar het grootste prijsverschil zit hem niet in de "basis fiets" maar in de specifieke e-bike onderdelen zoals de elektrische fietsmotor en de e-bike accu.

De actieradius van een goedkope elektrische fiets ligt een stuk lager omdat de accu een heel duur onderdeel van de e-bike is (dat merk je wel als je ooit de fietsaccu zou willen vervangen). Om de prijs van een elektrische fiets laag te houden moet er dus een goedkope accu in, en die zal weinig capaciteit hebben.

Ook de fietsmotor is heel bepalend voor de prijs van een e-bike. Hier boven noemden we het al. Een middenmotor levert de beste en meest natuurlijke ondersteuning. 

De beste e-bike (als je niet naar de prijs kijkt) heeft altijd een middenmotor. Een voorwielmotor is een stuk goedkoper, en daarom beschikt een goedkope elektrische fiets altijd over een voorwielmotor. Maar dan lever je wel in op rijcomfort. De achterwielmotor bevindt zich qua prijs en kwaliteit tussen beide motoren in.

Ook op de sensoren wordt bezuinigd bij een goedkope e-bike. De trapsensor en krachtsensor presteren daardoor minder. Vaak reageren ze trager. Ook op dit punt lever je dus op rijcomfort in met een goedkope elektrische fiets.

Hoewel duur lang niet altijd beter is, is de beste elektrische fiets uit een test normaal gesproken wel aan de prijzige kant. Toch liever een goedkope elektrische fiets omdat duur buiten je budget valt? Kijk dan bovenaan voor de beste goedkope elektrische fiets uit de test.

Elektrische fietsen in vele soorten

Toen de elektrische fiets zijn opwachting maakte betrof het in vrijwel alle gevallen een elektrische fiets die vooral bedoeld was voor recreatief gebruik, of met andere woorden, voor het maken van fietstochten in de vrije tijd. Maar inmiddels is ieder soort fiets als e-bike te koop.

Dat kun je goed zien in het beste e-bike test overzicht bovenaan. Je vindt in het e-bike test overzicht ook beste elektrische fietsen als de beste elektrische vouwfiets, elektrische moederfiets, elektrische transportfiets, elektrische stadsfiets, elektrische schoolfiets en veel meer. Er zijn tegenwoordig zelfs elektrische mountainbikes en elektrische racefietsen te koop.

De trapondersteuning van een e-bike is zeer welkom op fietsen waarop je zware vrachtjes moet vervoeren zoals een transportfiets, bakfiets of een moederfiets. Maar ook bij fietsen voor dagelijks gebruik is een motor die je helpt met trappen vaak heel plezierig.


Stella elektrische fiets
Stella elektrische fiets

Beste elektrische fiets merken

De elektrische fiets is in Nederland zo ingeburgerd dat de meeste fietsen die nieuw verkocht worden een e-bike zijn. Er is dan ook bijna geen fietsmerk meer dat geen elektrische fietsen maakt.

Grote bekende fietsmerken zoals Gazelle, Giant, Cortina en Batavus brengen hun meeste fietsen ook in een e-bike versie uit, en daarnaast verkopen ze nog fietsen die alleen als elektrische fiets verkrijgbaar zijn. Sparta is helemaal overgeschakeld op e-bikes (ze maken geen andere fietsen meer) en de laatste jaren heeft Nederland er vele fietsfabrikanten bij gekregen, fietsmerken die alleen maar elektrische fietsen maken, bijvoorbeeld Stella, QWIC, Cowboy en Amslod. Allemaal goede elektrische fietsen.

Ook de goedkopere fietsmerken blijven niet achter. Ook o.a. de fietsmerken BSP, Altec, Pointer, Popal, Cumberland en Union bieden elektrische fietsen goedkoop aan.


Kijk in het e-bike test overzicht voor de beste e-bikes uit vele testen. Bij de aanbiedingen kun je zien waar je deze goede elektrische fietsen goedkoop kunt kopen.

Zie ook: 


Samenvatting:
War is de beste e-bike / beste elektrische fiets uit de test? Bovenaan zie je een hele reeks testen van elektrische fietsen. Deze e-bike tests zijn uitgevoerd door diverse experts zoals de ANWB. de Fietsersbond, grote fietsenwinkel, tijdschriften en meer. Kijk daar wat volgens he de beste elektrische fiets is. Het gaat om de beste elektrische fietsen in vele categorie├źn. Verder geven we hier boven veel tips voor bij het kiezen en goedkoop kopen van de voor jou beste elektrische fiets.