Beste fietshelm test

De beste fietshelmen uit de test, aanbiedingen, en tips voor bij het kiezen van je beste fietshelm. Voor kinderen, volwassenen en sportfietsers.

Een fietshelm wordt steeds vaker in Nederland gedragen. Door wielrenners, door kinderen, maar ook door volwassenen. Een goede ontwikkeling, want een goede fietshelm kan bij een val ernstig letsel voorkomen. Hier kijken we naar de beste fietshelm uit de test voor volwassen, kinderen en wielrenners en geven tips voor het kiezen en kopen van de beste fietshelm.Beste fietshelmen uit de test

Wat is de beste fietshelm? We hebben onderstaande testen van fietshelmen gevonden. Kijk hieronder voor de beste fietshelm uit de test voor volwassenen, kinderen en sportfietsers.
Overzicht alle fietshelmen

Wil je een compleet overzicht van alle fietshelmen? In het complete fietshelm overzicht vind je alle goede fietshelmen. Ruim 3.000 fietshelmen voor volwassenen en fietshelmen voor kinderen. 

Je kunt daar makkelijk je persoonlijk beste fietshelm vinden. Eem helm voor op de speed pedelec, een fietshelm voor op de stadsfiets of een fietshelm voor op de e-bike. Maar ook fietshelmen voor op de racefiets en fietshelmen voor op de mountainbike of BMX. 

Kijk vooral eens in dit overzicht al je een helm voor op de fiets zoekt. Je kunt via diverse selectiemogelijkheden heel makkelijk uit het enorme aanbod je beste fietshelm selecteren.Voordelig online een fietshelm kopen

Fietshelmen kun je voordelig online kopen. Met een enorme keuze uit vele helmen voor volwassenen en kinderen tegen lage prijzen. Kijk op aanbiedingen fietshelmen voor aanbiedingen bij de aanbevolen winkels. Naast de goedkoopste winkels voor je nieuwe fietshelm vind je daar ook heel veel tips voor bij het kiezen van je beste helm voor op de fiets. 

Hieronder vind je ook tips die je helpen bij het kiezen van de beste fietshelm en het goedkoop kopen van deze beste helm voor op de fiets, 

beste fietshelm testWaarom een fietshelm?

Een fietser is erg kwetsbaar in het verkeer. Bovendien heeft een fietser weinig bescherming. Als je valt, dan vangt je lichaam de klap op. Vooral het hoofd is in dat geval kwetsbaar. Niet voor niets is bij wielerwedstrijden een fietshelm verplicht. Er zijn in het verleden bij wedstrijden al te vaak doden gevallen. 

En ook gewoon op straat gaat het veel te vaak mis. Jaarlijks lopen duizenden "gewone" Nederlanders hoofdletsel op bij een fietsongeval.

Met een fietshelm kun je hersenletsel voorkomen. De helm is gericht op het beschermen van de schedel, het gezicht wordt meestal niet beschermd, dat zou het fietsplezier teveel teniet doen.

Hippe fietshelmen

In Nederland zijn we generaties lang gewend om zonder helm te fietsen. Er is in Nederland dan ook veel weerstand tegen fietshelmen. Een verplichte fietshelm zal in ons land waarschijnlijk tot een burgeropstand leiden. In het buitenland, bijvoorbeeld Duitsland, is een fietshelm veel meer gangbaar. Hoe herken je buitenlandse fietstoeristen? Juist, aan hun fietshelm.

Toch zien we steeds meer Nederlanders met een fietshelm op rijden. Bijvoorbeeld kwetsbare groepen zoals senioren op een elektrische fiets, maar ook jongere mensen. Dat komt omdat er steeds meer leuke hippe fietshelmen op de markt komen.

Kijk maar eens in het bovenaan genoemde overzicht met alle fietshelmen wat er in Nederland allemaal aan fietshelmen te koop is.Fietshelm AGU

Fietshelm AGUDe maat van de fietshelm

Een fietshelm dragen is heel verstandig, maar een fietshelm heeft het meest veilige effect als deze goed van maat is. En de juiste maat voor een fietshelm, ontbreekt er nog al eens aan. Vaak wordt er op goed geluk een fietshelm uit het schap gepakt, en als deze past zal het wel goed zijn. Maar dat ligt toch wel even anders.

Hoe bepaal je de juiste maat van de fietshelm? Dat is niet ingewikkeld, het is gewoon een kwestie van onderstaande stappen volgen.

  • Laat iemand anders de fietshelm meting doen voor een betrouwbaar resultaat.
  • Leg een meetlint op het voorhoofd, 2.5 centimeter boven de wenkbrauwen (belangrijk!) en trek het meetlint naar het achterhoofd, net boven de oren (ook die plek is belangrijk!).
  • Zorg dat het lint goed sluit, maar het mag niet strak voelen, want dan voelt de fietshelm later ook strak.
  • Het meetlint zit nu om het hoofd op de juiste plek (de breedste plek van het hoofd), je ziet nu de maat.
  • Kies nu de juiste maat uit onderstaande tabel.
  • Selecteer in het bovenstaande overzicht met alle fietshelmen de maat die uit deze tabel komt. je krijgt dat alle fietshelmen in de voor jou beste maat.


Een te grote fietshelm is niet alleen oncomfortabel om te dragen, je loopt bij een te grote fietshelm ook het risico dat deze van je hoofd schiet op het moment dat je hem nodig hebt, namelijk bij een val of botsing. In dat geval heeft de (te grote) fietshelm dus helemaal geen effect.


Fietshelm speed pedelec

In Nederland is een fietshelm op een gewone elektrische fiets niet verplicht, maar de helmplicht geldt wel voor de speed pedelec. Dat is een snelle e-bike (fast e-bike, speed e-bike) die een snelheid van 45 km per uur kan halen en waarvoor een kenteken en scooterrijbewijs verplicht is.

Maar pas op! Met een gewone fietshelm voldoe je niet aan de helmplicht van de speed pedelec. Een goedgekeurde speed pedelec fietshelm moet voldoen aan de NTA  8776 certificatie.

Dit is een helm die er uitziet als een gewone fietshelm (dus het is geen gesloten helm), maar de goedgekeurde speed pedelec helm is berekend op een val bij een hogere snelheid en dekt ook een groter gedeelte van de schedel af. Met name bij de slapen en op het achterhoofd biedt een speed pedelec helm meer bescherming dan een gewone fietshelm.

Hierboven vind je ook de beste fietshelm voor de speed pedelec uit de test.


E-bike helm

Voor op een gewone e-bike is geen helm verplicht en ook geen speciale helm nodig. Een goede fietshelm voor volwassenen volstaat. 

Doordat je op een elektrische fiets veel hogere snelheden haalt (tot 25 km /u) is het gebruik van een fietshelm wel aan te raden. Vooral voor ouderen. De populariteit van de e-bike heeft ervoor gezorgd dat de laatste jaren het aantal ongelukken op de fiets met hoofdletsel flink is toegenomen.

Kies voor op de e-bike dus voor een fietshelm met een EN 1078 keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat je te maken hebt met een goede veilige fietshelm voor volwassenen.

Bovenaan in het test overzicht vind je de beste fietshelm voor op de e-bike uit de test.Beste fietshelm kind

Voor de beste fietshelmen voor kinderen is er een andere keurmerk, namelijk EN 1080. Dit keurmerk garandeert een goede veilige fietshelm voor een kind.


BBB fietshelm kind

BBB fietshelm kind


Hoewel ook een fietshelm voor een kind niet verplicht is, wordt het gebruik ook hier wel aangeraden. Vooral bij kleine kinderen die nog niet zo stabiel op hun fiets zitten en soms onbesuisd op hun fietsje rond kunnen rijden.

Let er bij een fietshelm voor een kind extra goed op dat deze goed vast zit, en dat hij niet van het hoofd kan raken bij een val. Een goede sluiting met riempjes is daarvoor belangrijk.

Voor kinderen is het ook belangrijk dat de fietshelm comfortabel zit en dat de helm er leuk uitziet. Voor zowel ene jongen als voor een meisje zijn er mooie coole fietshelmen te koop. Vaak hebben deze een felle kleur. Dat staat niet alleen leuk, maar het bevorderd ook de veiligheid. Met een fel gekleurde helm valt een kind beter op in het verkeer.

Kijk in het fietshelm test overzicht voor de beste fietshelm voor kinderen uit de test. Beste fietshelm racefiets

Hoge snelheden haal je niet alleen op een snelle e-bike maar ook op de racefiets. Op een racefiets is de fietshelm dan ook bijzonder belangrijk. Bij wielerwedstrijden is de fietshelm dan ook verplicht. Op de openbare weg niet, maar wel zwaar aan te raden. Een val is snel gemaakt, en vooral bij een hoge snelheid kan je ernstig hersenletsel oplopen.

Voor de beste fietshelm voor wielrennen gelden heel andere regels dan voor de beste fietshelm voor op een elektrische fiets of stadsfiets. Op de racefiets wil je geen grote helm dragen, en de beste fietshelm voor op de racefiets is ook een lichte helm. Bij het wielrennen ga je zweten. Transpiratie vocht moet daarom goed door de racefietshelm worden afgevoerd.

Goede racefietshelmen worden onder andere gemaakt door Giro, Abus, AGU, Rogelli en Uvex.Beste fietshelm mountainbike (MTB helm)

Bij het mountainbiken mag de snelheid dan lager liggen dan bij het wegwielrennen, de noodzaak van een goede fietshelm is op de mountainbike nog belangrijker. De kans op een val is bij het mountainbiken groter, vooral als je op heel ruw terrein met hellingen en rotsen rijdt. Beschermen van je hoofd is dan extra belangrijk.

Voor de beste fietshelm voor op de mountainbike (MTB) gelden soortgelijke eisen als voor de beste fietshelm op de racefiets. Bovenaan bij de beste fietshelmen uit de test vind je ook de beste mountainbikehelm test.


Racefiets en MTB helm Abus

Racefiets en MTB helm AbusAbus fietshelmen

Abus is een merk dat je veel tegenkomt als het om fietshelmen gaat. Abus heeft het grootste aanbod aan fietshelmen en Abus fietshelmen zijn veilig en van zeer hoge kwaliteit. Vaak komt er een Abus fietshelm als beste fietshelm uit een fietshelm test.

Het Duitse Abus is in Nederland vooral bekend om hun fietssloten, maar in Duitsland, waar de fietshelm veel breder wordt gebruikt, heeft Abus vooral zijn goede naam aan hun veilige en betrouwbare fietshelmen te danken.

Abus maakt uitstekende fietshelmen voor kinderen, volwassenen, mountainbikers en racefietsers in alle maten. Zet in het bovenstaande overzicht van alle fietshelmen een vinkje bij Abus om alle Abus fietshelmen in jouw maat te zien. Abus maakt honderden verschillende fietshelmen voor volwassenen en kinderen. Voor ieder hoofd, voor iedere smaak en voor ieder soort fiets is er wel een goede Abus fietshelm beschikbaar.


Andere goede fietshelm merken

Maar natuurlijk zijn er meer fabrikanten van goede fietshelmen. Ook onderstaande merken behoren tot de beste fietshelm makers.

Giro fietshelmen

Giro maakt diverse benodigdheden voor de fietser, maar de fietshelm is hun belangrijkste product. Er zijn Giro fietshelmen voor dames, heren en kinderen, voor de racefietser en moumtainbiker maar ook voor de fietsrecreant. Het zijn heel goede fietshelmen van goede kwaliteit, vaak met MIPS. Giro is één van de beste fietshelm fabrikanten.

Lazer fietshelmen

Lazer is een andere fabrikant die tot de beste fietshelm merken behoort. Ook Lazzer maakt helmen voor alle doelgroepen zoals fietshelmen voor kinderen en recreanten en fietshelmen voor gebruik op de racefiets, MTB, e-bike, speed pedelec en stadsfiets.

AGU fietshelmen

Ook AGU, de Nederlandse fabrikant van fietskleding en fietsbenodigdheden, maakt goede helmen voor fietsers. Voor volwassen en kind, voor de sportfietser en voor dagelijks gebruik.

Andere goede fietshelm merken

Al deze fietshelmen behoren tot de beste fietshelmen. Andere populaire merken goede fietshelmen zijn BBB Cycling, MET, Oakley, Uvex, Dunlop, Nijdam, Bobike (kinderhelmen) en Torch.

Kijk bij de bovenaan genoemde fietshelm aanbiedingen om al deze fietshelmen goedkoop online te kopen.


Zie ook:

Samenvatting:
Hoewel een fietshelm in Nederland niet populair is, is het veilig en verstandig om een goede fietshelm te dragen. In het buitenland is een fietshelm veel gebruikelijker. In Nederland is een fietshelm alleen op de speed pedelec verplicht. 

Hierboven de beste fietshelmen uit de test, informatie over het dragen van een fietshelm en het kiezen van de voor jou beste fietshelm in de juiste maat. We hebben een overzicht met alle goede fietshelmen voor volwassenen en fietshelmen voor kinderen, en op Beste Fietshelm kopen vind je de beste winkels om online een goede fietshelm goedkoop te kopen. De testen die we publiceren zijn uitgevoerd door externe partijen zoals de ANWB, test- en consumenten-organisaties en grote webwinkels en vergelijkingssites.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Test Aankoop, de consumentenbond van België, heeft fietshelmen getest. De Uvex City I-VO MIPS was de beste fietshelm uit hun test. Ook bij de ANWB fietshelmen test kwam deze Uvex helm als beste fietshelm uit de test. Omdat mijn moeder kwetsbaar is en erg onstabiel is met fietsen heb ik deze fietshelm voor haar gekocht. Het is wel een dure fietshelm (meer dan 100 euro), maar mijn moeder is meer waard. Deze beste fietshelm volgens ANWB en consumentenbond testen is ultra licht en ventileert goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.