Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste camera test: Wat zijn beste fotocamera's?

 

Er zijn heel veel verschillende soorten camera's. En dus ook heel veel camera's die als beste fotocamera zijn aan te merken. Hieronder vind je een hele reeks van testen van camera's, het betreft allemaal camera's die als fotocamera verkocht worden. De testen van videocamera's vind je elders op deze site. 


Dat geldt ook voor actioncams, bewakingscamera's, dashcams en meer van dit soort specialistische camera's die minder op het maken van foto's gericht zijn. Kijk hier voor testen van alle soorten camera's.

Je vindt hier meerdere vergelijkende testen van hetzelfde soort fotocamera's uitgevoerd door verschillende test-organisaties zoals fotografie-tijdschriften, de Consumentenbond, vergelijkingssites e.d. De testen zijn op datum gerangschikt.

Onder de compactcamera's vind je ook de test van de bridgecamera's, de outdoor camera's en de onderwatercamera's.

Zie ook


Bij de testen van ander soorten camera's vind je de test van onder andere dashcams, action camera's, IP-camera's, bewakingscamera's camcorders en andere videocamera's.

Kies zelf je beste camera

Op kies zelf je beste fotocamera via de Camera Keuzehulp voor foto camera's die te vinden is op Beste Camera Kopen. Met deze keuzehulp kun je heel eenvoudig, door je wensen aan te vinken, een selectie krijgen van de voor jou beste fotocamera's en hun prijs.

Verder vind je op Beste Camera Kopen nog veel meer informatie voor het vinden en kopen van de voor jou beste fotocamera tegen de laagste prijs zoals de Fotocamera Top 10, de goedkoopste online aanbieders en nog veel meer tips en informatie.


Verschillende soorten fotocamera's

De belangrijkste onderverdeling van fotocamera's is die in compactcamera's, systeemcamera's en spiegelreflex camera's. Hier meer informatie over deze verschillende foto camera's.


Compactcamera

De compactcamera kun je de huis-tuin-en-keuken camera noemen. Dit is (de naam zegt het al) een kleine camera die makkelijk mee te nemen is, desnoods in je broekzak. 

Het fotograferen gaat makkelijk want een goede compactcamera kiest automatisch de juiste instellingen als je voor de (standaard) automatische modus kiest. Deze standaard instellingen zijn dan wel te overrulen via handmatige instellingsmogelijkheden.


Compactcamera Sony Cybershot

Compactcamera Sony Cybershot


Veel bekende camera fabrikanten maken deze compacte gebruiksvriendelijke fotocamera's, zoals Canon, Nikon, Sony en Panasonic. Bij hierboven voor de beste compactcamera uit de compactcamera test.

Spiegelreflexcamera

Een spiegelreflexcamera (SLR of DSLR) is een fotocamera met verwisselbare lens en spiegelsysteem. Je kijkt via de spiegel naar het object of de persoon die je wilt fotograferen.
 

Nikon spiegelreflexcamera met lens

Nikon spiegelreflexcamera met lens


De spiegelreflexcamera is de fotocamera die professionals gebruiken. Met name door de grote beschikbaarheid aan verschillende lenzen zijn de mogelijkheden van een spiegelreflexcamera erg groot. Wel krijgt de spiegelreflexcamera steeds meer concurrentie van de systeemcamera (zie hieronder) die makkelijker in het gebruik is en ook steeds mogelijkheden krijgt.

De beste merken voor spiegelreflexcamera zijn o.a. Nikon en Canon. Kijk bij de bovenstaande spiegelreflex camera test voor de beste spiegelreflexcamera.


Systeemcamera

Bij de systeemcamera kun je de lens ook verwisselen, maar bij een systeemcamera gebruik je geen spiegel om je onderwerp te zien. Dat gaat bij een systeemcamera met een elektronische zoeker. Door het ontbreken van de spiegel is een systeemcamera meestal kleiner en lichter.

Ook kun je op het display van de systeemcamera als voor je klikt zien wat het effect van je instellingen is en deze instellingen net zo lang aanpassen tot je tevreden bent. Qua beschikbare lenzen heeft de systeemcamera nog een achterstand ten opzichte van de spiegelreflex camera, maar de  systeemcamera haalt deze achterstand snel in.

Sony systeemcamera met extra lens

Sony systeemcamera met extra lens


Door het gebruiksgemak is de systeemcamera zo populair bij consumenten dat het aanbod systeemcamera's het aanbod aan spiegelreflexcamera's ver overstijgt. Veel goede fabrikanten maken dan ook goede systeemcamera's zoals Fujifilm, Canon, Sony, Nikon, Olympus en Panasonic.

Kijk voor de beste systeemcamera bij de bovenaan genoemde beste systeemcamera test.

Bridgecamera

Een wat minder bekende soort camera is de bridgecamera. Dit is namelijk een relatief nieuw soort fotocamera. De bridgecamera vormt een brug tussen de (goedkope maar eenvoudige) compactcamera en de (dure maar geavanceerde) spiegelreflexcamera. 

Een bridgecamera is vrij compact en licht en beschikt over een vaste lens. Het verschil met de compactcamera zit hem in de grotere mogelijkheden en de optische zoommogelijkheden van de vaste lens. Deze camera's benaderen de mogelijkheden van een spiegelreflex camera tegen een veel lagere prijs, maar je kunt bij de bridgecamera dus geen lenzen wisselen. Een goede bridgecamera beschikt over een vaste lens waarmee je ook ver kunt inzoomen.

Fabrikanten van goede bridge camera's zijn goede camera merken als Kodak, Sony, Panasonic en Canon.

Outdoor camera

Een ander soort camera is de outdoor camera. Niet qua fototechniek, want de outdoor camera is normaal gesproken een compactcamera, maar dan wel een compact camera die tegen de meest zware omstandigheden bestand is. Dus stofdicht, waterdicht en schokbestendig.

Ricoh outdoor camera / onderwater camera

Ricoh outdoor camera / onderwater camera


De beste outdoor camera's kun je zelfs een paar meter diep onder water meenemen, om zo onder water te fotograferen en filmen. De beste onderwater camera's en andere beste outdoor camera's vind je bij de beste outdoor camera test bovenaan.

Goede outdoor camera's en goede onderwatercamera's worden onder andere gemaakt door Ricoh, Kodak, Fujifilm, Nikon, Olympus en Agfa. 

Voordelen spiegelreflexcamera

Bij een spiegelrefexcamera gebruik je een spiegel in plaats van een elektronische zoeker en een beeldscherm. Dat is directer en dus sneller. Vooral als je onderwerp beweegt merk je het verschil. Afdrukken en scherpstellen gaat sneller, maar systeemcamera's worden steeds beter en sneller. Bij de beste systeemcamera (zie de tests hierboven) is het verschil niet of nauwelijks merkbaar.


Voordelen systeemcamera

Het grote voordeel van de systeemcamera is het veel lagere gewicht en kleinere omvang. Ook zijn ze over het algemeen goedkoper in aanschaf. Het zijn geen compactcamera's, maar ze zijn wel een stuk handzamer.Samenvatting:
Hoewel de fotografie mogelijkheden van een smartphone steeds groter worden, en de foto's steeds beter, maak je de mooiste foto's nog steeds met een echte fotocamera. De beste fotocamera's uit de test vind je bovenaan deze pagina.

Er is veel keuze uit specifiek voor fotografie ontwikkelde camera's zowel met vaste cameralenzen (compactcamera, bridgecamera, outdoor camera) als met verwisselbare lenzen (systeemcamera, spiegelreflex camera). Op deze pagina vind je informatie over al deze goede fotocamera's en de beste systeemcamera, beste spiegelreflexcamera, beste outdoorcamera en beste compactcamera uit de test. Of testen om precies te zijn, want het betreft meerdere tests, o.a. uitgevoerd door de Consumentenbond, fotografie magazines, de vakhandel en vergelijkingssites. 

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *