Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste friteuse test (frituurpan en airfryer )

Hier kijken we naar de beste friteuses uit menig test. Zowel de beste frituurpan met olie als de beste hetelucht friteuse (beste airfryer). Met alle informatie om je beste friteuse te kiezen en goedkoop te kopen.

beste friteuse test

Frituren gaat tegenwoordig niet alleen meer met olie, maar ook met hele lucht. Hier vind je de tests van friteuses. Zowel hetelucht friteuses (airfryers) als frituurpannen waarmee je met olie frituurt.


Testen friteuses

Hieronder vind je testen van friteuses. Het betreft beide soorten friteuses (frituurpannen en airfryers). Wat de beste friteuse in iedere test is kun je er lezen.


Testen airfryers (hetelucht friteuses)

Testen friteuses met olieBeste Friteuse Kopen (keuzehulp en aanbiedingen)

Voor het kiezen en kopen van de beste friteuses en airfryers kun je terecht op Beste Friteuse Kopen. Op Beste Friteuse Kopen vind je de beste online winkels met aanbiedingen voor het voordelig kopen van de beste frituurpannen en beste airfryers.

Ook vind je op Beste Friteuse Kopen de Friteuse Top 10 (voor zowel olie friteuses als hetelucht friteuses), een Friteuse Keuzehulp waarmee je heel makkelijk de voor jou beste friteuse of airfryer tegen de laagste prijs kunt vinden en meer tips voor het vinden van de persoonlijk beste friteuse.

Of je nu wilt frituren met olie of met hete lucht, met de Friteuse Keuzehulp op het bovengenoemde Beste Friteuse Kopen vind je snel en makkelijk de voor jou beste friteuse. 

Geef al je wensen op en je krijgt een overzicht van de heteluchtfriteuses en olie friteuses die voor jou de beste zijn.Airfryers: Frituren met hete lucht

De meeste friteuses die tegenwoordig verkocht worden zijn hetelucht friteuses. Zo'n hetelucht friteuse wordt ook wel airfryer genoemd, maar dat is eigenlijk de naam die Philips aan deze friteuses geeft. 

Maar er zijn veel meer hetelucht friteuses zoals de Tefal ActiFry, de Tristar Crispy Fryer en de Princess Aerofryer. Dit is nog maar een greep uit de vele elektronicafabrikanten die tegenwoordig hetelucht friteuses maken. 

Hoewel er een grote groep mensen is die zweert bij het frituren met olie zijn het de airfryers die het meest verkocht worden.

Een sterk punt van een hetelluchtfriteuse / airfryer is dat je er veel meer mee kan dan alleen frituren. Eigenlijk is het een soort heteluchtoven waarin je niet alleen gezond kunt frituren maar ook in kan braden, grillen en bakken. Zelfs broden en taarten kun je in zo'n friteuse op het lucht maken.

En natuurlijk spaar je met een airfryer de aanschaf van frituurolie uit. Als je met een frituurpan verantwoord wilt frituren moet je heel regelmatig de frituurolie verversen, en dat maakt het frituren beste wel duur. De gebruikskosten van een airfryer liggen een stuk lager.Kip braden airfryer Philips

Kip braden in een Philips Airfryer

Wat kan er met een airfryer?

We schreven het al, met een airfryer (hete lucht friteuse) kan veel meer dan alleen frituren. Dit is een groot voordeel van de airfryer ten opzichte van een traditionele frituurpan. Dat komt omdat een aifryer eigenlijk een heteluchtoven in een ander jasje is. Dat betekent dat je alles dat je met een heteluchtoven kan ook met een airfryer kan doen. 

Zo kun je er ook vlees, kip, vis en groente in grillen. Bij groente gaat het dan wel om groente die je kunt roosteren zoals bloemkool, bieten en courgette. 

Afbakbroodjes maak je heel makkelijk klaar in de airfryer, evenals bijvoorbeeld cupcakes. Ook oliebollen bakken kan in de airfryer, al zijn de met hete lucht gebakken bollen anders van smaak en structuur dan vette oliebollen (en veel gezonder).

Ook ovenschotels lenen zich prima voor de airfryer. De ovenschotel kun je het beste in het mandje plaatsen en niet op de bodem. Dit om de luchtstroming niet te hinderen.

De meeste mensen gebruiken hun airfryer om mee te frituren, maar er is dus heel veel meer mogelijk. 

Meer informatie over de mogelijkheden van een airfryer / het lucht friteuse vind je bij de airfryer test bovenaan.

 


Frituurpan met olie of vet

Maar niet iedereen is gecharmeerd van friet of snacks die zonder vet worden bereid. Frituren in olie geeft een knapperig korstje die je met een airfryer nooit zal krijgen.

Ga je voor deze ambachtelijke knapperige frieten, dan is frituren in plantaardige olie gezonder dan in dierlijk vet. Plantaardige frituurolie bevat gezonde vetten, dierlijk vet is wel ongezond.

De frituurpannen om in olie te frituren worden nog steeds heel veel verkocht. Deze frituurpannen zijn goedkoper in aanschaf, al moet je ze natuurlijk wel regelmatig verversen met nieuwe olie. Uiteindelijk is het frituren in olie dus duurder dan met hete lucht.Dubbele frituurpan

Als je snacks als kroketten en bitterballen frituurt komt er vaak verontreiniging vrij die dan bij een latere frituur sessie op je frietjes terecht kunnen komen. Om dat te voorkomen kun je een dubbele frituurpan gebruiken. Dat is één frituurpan met twee frituurbakken, met elk hun eigen thermostaat. Eigenlijk is een dubbele frituurpan dus twee frituurpannen in één behuizing.


Dubbele frituurpan Tomado

Dubbele frituurpan Tomado


Omdat je bij een dubbele frituurpan verschillende temperaturen kunt instellen en verschillende baktijden kunt hanteren kun je heel goed friet en snacks tegelijk frituren, of de dubbele friteuse vullen met twee snacks met verschillende bereidingstijden. Zo kun je lekkerdere snacks maken.

Frituur je zowel vis als andere snacks? Dan is een dubbele frituurpan voor absoluut de beste friteuse.

Ook kun je natuurlijk de bakken los van elkaar verversen. Is de olie van de "kroketten bak" vuil en die van de "friet bak" niet, dan hoef je maar één bak van verse frituurolie te voorzien. Dat scheelt dus frituurolie en daarmee geld.

Je kunt de dubbele bak als vereiste opgeven in de keuzehulp op Beste Friteuse Kopen, maar beter kun je bovenaan bij de testen van frituurpannen kijken bij de test van beste dubbele friteuses.Tips kiezen beste friteuse

Bij de friteuse keuzehulp kun je tal van eisen aanvinken om je beste friteuse te vinden. Hieronder vind je tips en uitleg met betrekking tot enkele van de kenmerken die je daar kunt aanvinken.

Frituren met het deksel dicht

Een ander sterk punt van frituren met lucht is dat het gebruik van een airfyer reukloos is. Bij frituren met olie of vet komen er wel frituurluchtjes vrij. Deze frituurstank kan je beperken door het deksel dicht te houden onder het frituren. Al zal je het deksel van de frituurpan op een gegeven moment wel moeten openen om de friet of snacks er uit te halen.

Het goed afgesloten houden van het deksel kan helaas niet bij alle frituurpannen. Geef bij de bovenstaande Friteuse Keuzehulp dit als eis op als je met minder stank wilt frituren.

Frituurpan met geurfilter

Een andere manier om de stinken van een frituurpan te voorkomen is om te kiezen voor een friteuse met geurfilter. Een geurfilter filtert de geur voor een deel weg waardoor het minder stinkt tijdens het frituren. 

Let er wel op dat er twee soorten geurfilters bestaan. Een vast geurfilter en een verwisselbaar geurfilter. Het verwisselbare geurfilter doet zijn werk het best, maar moet wel na circa 35 keer frituren vervangen worden.

Bij de keuzehulp op Beste Friteuse Kopen kun je aangeven dat je frituurpan met geurfilter zoekt.


Goed afsluitbare friteuse Tefal

Goed afsluitbare friteuse Tefal

Koude zone friteuse

De beste friteuses beschikken over een koude zone. Een koude zone maakt het frituren minder ongezond. De koude zone houdt in dat de temperatuur onderin de friteuse minder heet is. Zo wordt voorkomen dat kruimels (bijvoorbeeld van de korst van kroketten en bitterballen) verbranden. Bij verbranden komen namelijk ongezonde stoffen vrij.

Selecteer bij de keuzehulp op Beste Friteuse Kopen de koude zone om deze eigenschap als voorwaarde in je selectie op te nemen.

Koele wand

Ook de koele wand is een belangrijke eigenschap voor de beste friteuse. De koele wand is een dubbele wand die er voor zorgt dat de buitenkant van de friteuse koel blijft. Je kunt je dan dus niet branden aan de behuizing van een frituurpan.

Het vermogen van de friteuse

Kies voor het frituren de temperatuur en bereidingstijd die de fabrikant van de snacks aangeeft. Iedere frituurpan moet de benodigde temperatuur kunnen halen. Een frituurpan met een hoog vermogen bereikt deze temperatuur eerder, en heeft dus een minder lange wachttijd tot je met frituren kunt beginnen. 

Ook is een hoog vermogen goed om de olie op temperatuur te houden en om deze terug op de juiste temperatuur te brengen, bijvoorbeeld als de olie wat afkoelt omdat het deksel van de friteuse geopend wordt.

We adviseren daarom een friteuse met een vermogen van minimaal 2000 watt. Een frituurpan met een vermogen van meer dan 3000 watt is geschikt voor professioneel gebruik, maar voor een friteuse thuis niet echt nodig.

Bij de keuzehulp op Beste Friteuse Kopen kun je het gewenste vermogen aangeven. Geef daar meer dan 2000 watt op als je een goede friteuse wil.

Capaciteit friteuse

Natuurlijk is de capaciteit van de friteuse belangrijk bij het kiezen van je beste friteuse. Of je nu je beste frituurpan of beste airfryer zoekt. Je hebt kleine friteuse met een capaciteit voor niet meer dan 2 personen, maar ook een grote friteuse voor een gezin of gezelschap van wel meer dan 6 personen.

Natuurlijk kun je bij de keuzehulp op Beste Friteuse Kopen ook de gewenste bakcapaciteit opgeven. Dat kan in liters maar ook (makkelijker) door het aantal personen op te geven.

Friteuse met kijkvenster

Een goede friteuse beschikt over een doorzichtig venster zodat je in de gaten kunt houden wat er in de frituurpan gebeurt. Dit is handig om te controleren of de snacks niet te donker worden.

Friteuse met timer

De beste friteuses beschikken over een timer. Bij een friteuse wordt met een timer een ingebouwde kookwekker in. Je stelt de tijd in (kan vastgezet worden), doet de snacks in de friteuse en start de timer. Als de friet of snacks klaar zijn geeft de timer een geluidssignaal. Zo voorkom je dat je de tijd vergeet, en je hoeft geen externe kookwekker te gebruiken.

De friteuse schoonmaken

Natuurlijk kan de friteuse niet in zijn geheel in de vaatwasser. Dat zou het einde van de friteuse zijn. Maar de verschillende onderdelen van de friteuse kunnen wel in de vaatwasser gewassen worden. Denk aan het mandje, het deksel, de binnenpan en soms ook de behuizing.

Bij de Friteuse Keuzehulp kun je precies aangeven van welke onderdelen je wil dat ze in de vaatwasser kunnen.

Grootte van de airfryer of frituurpan

Of je nu met hete lucht of met olie wilt frituren, wat voor jou de beste friteuse is hangt mede af van de capaciteit (inhoud) van de friteuse. Bij een kleine friteuse of mini airfryer blijf je voor een groot gezelschap aan het bakken. Daarom kiezen veel gezinnen voor de Airfryer XXL, een hetelucht friteuse waarin je meer dan een kilo friet per keer kunt bereiden. Een portie friet (voor één persoon) is ongeveer 250 gram.

Voor het frituren met olie kan een frituurpan met 2 bakken heel handig zijn. Eigenlijk zijn dit twee frituurpannen in 1 behuizing, want ook de temperatuur kun je per bak regelen. Beide bakken hebben dus een aparte thermostaat en verhittingselement. Twee bakken is ideaal als je gelijktijdig friet en andere snacks wil frituren. De kroketten en andere gepaneerde snacks vervuilen dan de olie van de friet niet. En je kunt de ene bak eerder verversen dan de andere. Beste friteuse merken

Friteuses worden door heel veel fabrikanten gemaakt. Bovenaan kun je zien welke friteuses er recent als beste friteuse zijn getest. Dit zijn enkele van de beste frituurpan en beste airfryer merken.

Tefal friteuse

Tefal is een grote aanbieder van friteuses en absoluut één van de beste friteuse merken. Tefal maakt de Tafal Filtra, de Tefal Oleoclean en de Tefal Super Uno oliefriteuses en de Tafal Easy Fry, Ultra Fry en ActiFry airfryers. Iedere Tafal friteuse is van goede kwaliteit.

Fritel friteuse

Ondanks wat de merknaam doet vermoeden maakt het Belgische Fritel niet alleen friteuses maar alle soorten kleine keukenapparatuur voor consumenten. Maar dat neemt niet weg dat de frietpan voor Fritel een heel belangrijk product is. 

Ze bieden dan ook tientallen verschillende friteuses aan. Zowel eenvoudige goedkope frituurpannen als luxe frietpannen met veel mogelijkheden. Ook heeft Fritel enkele goede airfyers in het assortiment. Fritel uit België is een topmerk in alle soorten friteuses.

Inventum friteuse

Ook Inventum behoort tot de beste friteuse fabrikanten. De Inventum airfryer was al de beste in menig test en heeft onder andere de titel van Beste Koop (Consumentenbond) en Beste Reviewed (Kieskeurig) op zijn naam staan. Maar ook voor in olie frituren heeft Inventum een reeks goede frituurpannen in het assortiment.

Philips friteuse

Philips heeft natuurlijk de enige echte Airfryer op zijn naam staan. Deze hetelucht friteuse is in vele versies te koop en deze Philips Airfryers worden keer op keer als beste friteuse getest. Aan olie friteuses doet Philips tegenwoordig niet meer.

Moulinex friteuse

Een andere fabrikant die zich tot de beste friteuse merken mag rekenen is Moulinex. Deze fabrikant biedt met de Moulinex MiniFrito, Uno, Easy Pro, en Super Uno goede olie frituurpannen met een inhoud van 0,6 kilo tot 1,5 kilo frieten. Op airfryer gebied eeft Moulinex de Easy Fry aerofryer in meer dan 10 verschillende versies.

Meer goede friteuses

Andere friteuses die vaak goed uit de test komen zijn friteuses van Domo, De Longhi, FriFri, AEG, Princess, Brabantia en Bourgini, en goedkope friteuses worden gemaakt door onder andere Tomado, Bestron, Silvercrest en Tristar. 


Kijk voor alle goede friteuses (airfryers en frituurpannen) bij het bovenaan genoemde Beste Friteuse Kopen. Naast de beste friteuses vind je daar ook de goedkoopste aanbieders en de Friteuse Keuzehulp waarmee je een aanbieding voor de voor jou persoonlijk beste frituurpan of beste airfryer kunt vinden.

Zie ook: 

Onderwerp:
Zoek de de beste friteuse, of dat nu de beste frituurpan of beste airfryer (beste hetelucht friteuse) is. Hier boven vind je alle beste friteuses uit de test en de beste koop uit menig friteuse test. Wil je goedkoop een goede friteuse kopen? Dan vind je op het bovengenoemde Beste Friteuse Kopen de beste winkels met aanbiedingen van een goedkope friteuse, goedkope frituurpan of goedkope airfryer van goede kwaliteit.Een reactie posten

1 Reacties

  1. Een airfryer is vast makkelijker, schoner en gezonder dan een frituurpan, maar ik ga toch echt voor de olie friteuse. Friet maar ook kroketten zijn veel lekkerder als ze uit de olie komen. En friet en snacks eet je toch voor je genot! Dan wil je het meest lekkere: Snacks en friet uit de frituurpan. Test Aankoop (de consumentenbond van België) en de Hollandse consumentenbond hebben de Frytel Frytastic als beste friteuse voor olie getest.

    Dit is geen goedkope friteuse. De goedkopere Fritel friteuses scoren ook goed, maar ik heb toch voor de Fritel Frytastic gekozen. Dit is een elektrisch gestuurde frituurpan die een heel constante precieze temperatuur aanhoudt. Deze beste friteuse uit de Test Aankoop en Consumentenbond test is een bijzonder goede frituurpan, en dan mag hij best wat meer geld kosten. Vooral als de friteuse (zoals hier) meermalen per week aan gaat.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.