Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste heteluchtpistool / verfbrander, met tips, testen en aanbiedingen

Zoek je en echt goed heteluchtpistool (verfbrander)? Hier de beste verfafbrander uit de test en andere goede heteluchtpistolen.


Bosch heteluchtpistool

Ook geef ik hier tips en informatie voor bij het kiezen van je beste heteluchtpistool / beste verfbrander en heb ik de aanbiedingen van dit gereedschap bij de beste en goedkoopste winkels.


Wat is een heteluchtpistool?

Een heteluchtpistool (ook wel verfbrander, verfafbrander, heteluchtbrander,verffohn of verfstripper genoemd) is elektrisch gereedschap dat vooral wordt gebruikt om oude lagen verf weg te branden. Maar je kunt er ook buizen mee verhitten, buigen en solderen, folies mee vastlassen en leidingen mee ontdooien. 

Soms gebruikt met het heteluchtpistool zelfs om de BBQ mee aan te steken. Daar is zo'n verfbrander namelijk ook voor geschikt.

De benaming verfbrander is dus wat te beperkt voor dit gereedschap maar toch wordt dit gereedschap vaak zo genoemd omdat dit de meest gebruikte functie is.  Geen apparaat is namelijk zo behulpzaam bij het verwijderen van oude lagen lak en verf als het heteluchtpistool. 

Sommige mensen gebruiken daar ook wel een föhn (haardroger) voor, maar een heteluchtpistool haalt veel hogere temperaturen en is daarmee de beste verfstripper de je kan hebben.  Het principe van een verfbrander is dat de oude verflaag sterk verhit wordt waardoor de verf makkelijk afgekrabt kan worden.

Een verfbrander werkt door middel van een elektromotor en een spiraal dat heet wordt als er elektrische stroom doorheen gaat. Een ventilator zorgt ervoor dat de hete lucht wordt uitgeblazen. Het principe komt overeen met dat van een haardroger, maar een hetelucht-pistool kan veel hogere temperaturen halen dan een haardroger.


Vonroc heteluchtpistool / verfbrander

Goedkoop heteluchtpistool / verfbrander van VonrocWat kan je met een heteluchtpistool?

De meeste mensen gebruiken een heteluchtpistool alleen voor het verwijderen van oude verflagen. Het apparaat wordt niet voor niets vaak verfbrander of verfstripper genoemd. 

Toch is het zonde om een heteluchtpistool alleen als verfstripper te gebruiken, want er kan zoveel meer met een goed heteluchtpistool. Boven noemde wel al kort wat mogelijkheden. Hieronder vind je een opsomming met nog meer mogelijkheden. Maar kijk uit, sommige functies moet je wel voorzichtig en alleen met lage temperatuur toepassen.

 • Oude verflagen afbranden: De meest gebruikte toepassing.

 • Buigen: Koper, PVC, maar bijvoorbeeld ook hout, je kunt het allemaal buigen door het te verhitten. Maak hout wel eerst heel goed nat. Met een reflectormondstuk kun je voorwerpen rondom goed verhitten.

 • Lijm verwijderen: Zit iets vastgelijmd, als je de lijm verhit komt dit los. Bijvoorbeeld vloerbedekking. Dit gaat het best met een haaks mondstuk.

 • Lijm aanbrengen: Grote oppervlakken lijmen met smeltlijm gaat goed als je met een heteluchtpistool de lijm vloeibaar houdt.

 • Soldeerverbindingen losmaken: Op hoge temperatuur (600 graden) en een reduceermondstuk kun je met een heteluchtpistool gesoldeerde koperen buizen losmaken.

 • Kabels strippen: Met een reflectormondstuk op het heteluchtpistool.

 • Vijverfolie lassen: Met het haakse mondstuk kun je overlappende banen folie verhitten en zo aan elkaar bevestigen.

 • Onkruid verwijderen: Een heteluchtpistool is een prima onkruidbrander.

 • BBQ en open haard aansteken: Ook dat kan met heteluchtpistool op hoge temperatuur.

 • Rooster BBQ schoonmaken: Verhit met een heteluchtpistool het aangekoekte rooster en het vet kun je zo wegvegen.

 • Schoonmaken: Ook veel ander vuil is heel makkelijk weg te halen als je het verhit. Bijvoorbeeld verfresten, stickerresten en heel veel meer. Kijk wel uit voor de ondergrond, die moet tegen hitte kunnen.

 • Desinfecteren van voorwerpen: Ook hier uitkijken wat je verhit, maar vanaf 500 graden dood je alle bacteriën en ziektekiemen zodat je voorwerpen en bijvoorbeeld een dierenverblijf kun desinfecteren.

 • Koelkast ontdooien: Doe dit voorzichtig en op lage temperatuur (!), maar het werkt wel.

Hier kijken we naar de beste heteluchtpistolen en geef ik tips voor het kiezen van je beste heteluchtpistool.

Verhitten en buigen metalen buis met een Bosch heteluchtpistool

Verhitten en buigen metalen buis met een Bosch heteluchtpistoolBeste heteluchtpistolen en verfbranders uit de test

Hieronder vind je de uitslag van een test en heb ik een overzicht met alle heteluchtpistolen met een 5 sterren waardering.
Aanbiedingen en keuzehulp

Op Beste Heteluchtpistool Kopen vind je een overzicht van de beste winkels die online goede heteluchtpistolen goedkoop verkopen. Kijk daar voor je beste verfbrander tegen de laagste prijs.

Je vindt daar ook een heteluchtpistool keuzehulp. Met deze keuzehulp kun je de voor jou beste verfstripper vinden door aan te geven aan welke eigenschappen je verfbrander moet voldoen. 
Bijvoorbeeld de aanwezigheid van bepaalde hulpstukken bij de verfbrander maar ook het prijsniveau. Je krijgt dan een overzicht van de beste verfbranders volgens jouw eisen en wensen.

Hieronder heb ik informatie en tips voor je die je behulpzaam kunnen zijn bij het vinden van dit beste heteluchtpistool.
Tips kiezen beste heteluchtpistool

Er is dus een groot prijsverschil tussen de beste heteluchtpistolen? Dat heeft te maken met diverse factoren. Ten eerste met de meegeleverde accessoires. Zo komen veel goedkope heteluchtpistolen zonder koffer om het elektrisch gereedschap in te bewaren.

Mondstukken
Belangrijker zijn de bij de verfbrander meegeleverde mondstukken. Deze maken het werken makkelijker. Hieronder enkele handige mondstukken die soms wel en soms niet worden meegeleverd.

 • Reduceermondstuk: Hiermee kun je heel goed een specifiek punt met het heteluchtpistool verhitten. De luchtstroom concentreert zich dan op die kleine plek.

 • Reflectormondstuk: Hiermee kun je een voorwerp juist heel goed rondom verhitten. Het reflectormondstuk wordt vaak gebruikt bij het buigen of solderen van buizen en leidingen. Ook handig bij het aanbrengen van krimpkousen.

 • Sponningsmondstuk: Dit mondstuk beschermt een glazen ruit tegen de hitte als je met het heteluchtpistool de verf van een raamkozijn brandt.

 • Haaks mondstuk: Verspreidt de hitte goed. Handig bij het afbranden van verf of het verwijderen van lijmresten met een heteluchtpistool.


Tin verbinding maken met een Bosch heteluchtpistool

Tin verbinding maken met een Bosch heteluchtpistool

De maximale temperatuur

Hoe hoger de temperatuur hoe makkelijker het verwijderen van verflagen gaat en hoe meer er met een heteluchtpistool / verfbrander kan. Kies in de keuzehulp van Beste Heteluchtpistool Kopen voor 600 graden als minimaal te halen temperatuur. Deze temperatuur heb je wel nodig. De beste verfbranders op dit gebied halen meer dan 700 graden.

Bij een hoge temperatuur is het wel fijn als je meerdere temperatuurstanden hebt, zodat je het heteluchtpistool ook eventueel wat minder heet kan gebruiken als dat nodig is.

Sommige van de beste heteluchtpistolen hebben een display waarop staat hoe hoog de temperatuur staat.

De beste verfbrander merken

Bij de testen van verfafbranders bovenaan deze pagina kun je zien wat de beste verfbrander uit iedere heteluchtpistool test is. Een paar merken komen we vaak met goede uitslagen in tests tegen. 

Bekende merken als Bosch, Black & Decker, Skil en Powerplus maken goede heteluchtpistolen. Maar kijk ook eens naar de goedkope verfbranders van Trotec, Wagner en Vonroc. Bij de keuzehulp op Beste Heteluchtpistool kopen kom je al deze beste verfbranders / beste verfstrippers tegen.Zo brand je verf af met een verfbrander

Terug naar de nummer één taak van het heteluchtpistool, het afbranden van verf. Hoe gaat dit in zijn werk?

Met het afbranden van verf dien je voorzichtig te werk te gaan. De ondergrond, bijvoorbeeld hout, kan immers ook door de hitte beschadigen en verbranden. Hou daarom de verfbrander op minimaal 15 centimeter afstand en beweeg het heteluchtpistool heen en weer. De verf zal dan krimpen en loskomen, schraap deze dan meteen weg met je krabber.

Haal bij dat wegschrapen de brander telkens weg om te voorkomen dat de ondergrond verbrandt. Grote stukken verfresten kun je met een plamuurmes afsteken, dat gaat eenmaal verhit een stuk makkelijker. Zet een hittebestendige bak onder je werkplek om de resten op te vangen.

Mocht de ondergrond verkolen, schuur deze laag dan af want anders zal de nieuwe verflaag zich daar niet hechten.

Let tijdens het afbranden goed op je kleding, de hete luchtstroom en brandende en hete verfresten. En raak de verhitte ondergrond niet aan. Afbranden gaat met heel hoge temperaturen, alles wordt dus loeiheet!


Kijk bij de eerder genoemde Heteluchtpistool Keuzehulp van Beste Heteluchtpistool kopen voor alle mogelijkheden en prijzen.

Zie ook: Al het beste gereedschap uit de test


Onderwerp:
Hierboven vind je de beste heteluchtpistool / beste verfstripper / beste verfbrander / beste heteluchtbrander / beste verf fohn / beste verfafbrander uit de test. Allemaal benaming voor het zelfde apparaat. Met de naam verfstripper of verfbrander doe je het heteluchtpistool te kort, want je kan met een heteluchtbrander veel meer dan alleen verf strippen. Ook stalen buizen buigen en zelfs lassen is mogelijk met een goed heteluchtpistool. 

Naast de beste heteluchtpistolen uit de test vind je hier boven ook Beste Heteluchtpistool Kopen, met de goedkoopste winkels waar je de beste verfbrander / beste heteluchtpistolen / beste heteluchtbranders / beste verfafbranders goedkoop kunt kopen.

Een reactie posten

3 Reacties

 1. ik zoek een heetste (prijsgunstige) heteluchtpistool, waarom geen sectie op verhogen en temperatuur ??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij de keuzehulp op het bovenaan genoemde Beste Heteluchtpistool kopen kun je kiezen voor 4 niveaus van temperatuur, waarvan de hoogste plus 700 graden. Ook zie je daar het aantal temperatuurstanden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Buurman (van Buurman)16 januari 2024 om 15:19

  Ik heb als verfafbrander gekozen voor een goedkoop heteluchtpistool van Vonroc uit de 5 sterren test. Ondanks zijn lage prijs bevalt dit heteluchtpistool me heel goed. Het is bij een verfbrander vooral belangrijk dat hij een goede stroom hete lucht kan blazen en dat doet dit goedkope heteluchtpistool prima.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.