Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste koekenpan (test, aanbiedingen, tips)

Koop je beste koekenpan goedkoop. Hier de beste koekenpannen uit de koekenpan test en aanbiedingen van koekenpannen bij de beste goedkope winkels.

Beste koekenpan testEen goede koekenpan is onmisbaar in de keuken. Een koekenpan wordt bijna dagelijks bij het koken gebruikt. Voor het bakken van aardappelen, vlees, vis en pannenkoeken, maar ook voor andere bereidingen. Hier kijken we naar de beste koekenpannen uit de tests, en geven we tips om de voor jou beste koekenpan te selecteren uit een aanbod van duizenden koekenpannen!Beste koekenpannen uit de test

Hieronder vind je twee testen van koekenpannen. Kijk daar voor de beste koekenpan uit de test.

Zie ookKies je beste koekenpan (met aanbiedingen)

Meer dan 3.000 koekenpannen vind je in het overzicht aanbiedingen alle koekenpannen. Het betreft goede koekenpannen in alle formaten. 

Dankzij goede selectiemogelijkheden kun je dit enorme aantal snel inkorten tot alleen de voor jou beste koekenpannen en hun prijzen. Zo vind je snel en makkelijk de voor jou beste koekenpan tegen de laagste prijs.

Zie ook:Informatie om de beste koekenpan te kiezen

Hieronder geven we tips en informatie voor bij het selecteren van de voor jou beste koekenpan.

Warmtebron koekenpan

Koken op gas kan met ieder type koekenpan. Ook elektrisch koken of koken op een keramische kookplaat stelt weinig eisen aan een koekenpan, als de bodem maar vlak is. Dat is nodig voor een goede warmtegeleiding. Dat geldt ook voor een halogeen pan.

Bij koken op een inductie kookplaat moet je echter opletten. Hiervoor is een koekenpan met een dikke magnetische bodem nodig. Een gietijzeren pan kan ook op een inductieplaat.

Op inductie koken is tegenwoordig vrij standaard. Het overgrote deel van de koekenpannen in het overzicht met alle koekenpannen is geschikt voor inductie koken. Maar er zijn wel uitzonderingen. Gelukkig kun je in je selectie geschikt voor in inductie aanvinken zodat je alleen de goede voor inductie geschikte koekenpannen te zien krijgt,

Diameter van de koekenpan

Natuurlijk is de grootte van de pan ook heel belangrijk bij aanschaf van een koekenpan. Het formaat van een koekenpan wordt als diameter gemeten aan de bovenkant van de koekenpan (waar de pan breder is dan onder).

In het overzicht vind je naast losse koekenpannen ook pannensets bestaande aan koekenpannen van diverse formaten. Een koekenpannenset is meestal goedkoper dan losse pannen kopen en ze passen perfect bij elkaar. 

In de meeste huishoudens vind je niet één koekenpan, maar een aantal koekenpannen in verschillende maten, of zelfs meerdere koekenpannen in een populaire maat.

Anti aanbaklaag koekenpan

Hoewel je er ook andere bereidingen mee kunt doen is de koekenpan in eerste instantie een bakpan. En bij bakken kan voedsel aankoeken. Een goede koekenpan is daar goed tegen beschermd. Bijvoorbeeld via een anti aanbaklaag.

Bij het kiezen van je beste koekenpan heb je de keuze tussen een koekenpan met anti aanbaklaag en een koekenpan zonder anti aanbaklaag.

Een anti aanbaklaag voorkomt aankoeken. Naast de standaard anti aanbaklaag (van mineralen) is er een keramische anti aanbaklaag die bestand is tegen heel hoge temperaturen, maar die wel langzaam opgewarmd moet worden. 

Bij geëmailleerde gietijzeren pannen is de anti aanbaklaag van emaille. Dit sterke materiaal is krasbestendig en roestbestendig. Daarnaast zijn er ook zuiver gietijzeren pannen (zonder anti aanbaklaag) die als ze een keer worden ingebrand op natuurlijke wijze tegen aanbakken en aankoeken bestand zijn.

De teflon anti aanbaklaag (PFTE anti aanbaklaag) komt nauwelijks nog voor. In Teflon zat vroeger de stof PFOA die kankerverwekkend bleek. Teflon met PFOA is sinds 2015 verboden. Bij de weinige koekenpannen met Teflon die nu nog verkocht worden zit geen PFOA meer, maar door de slechte naam van Teflon wil iedereen een koekenpan zonder Teflon.

Hoewel een anti aanbaklaag handig is, wil niet iedereen altijd een koekenpan met anti aanbaklaag gebruiken. Doordat er geen laagje tussen de hete bodem van de pan en het voedsel zit krijg je bij een goede koekenpan zonder anti aanbaklaag eerder een knapperig laagje op bijvoorbeeld vlees.  

Een anti aanbaklaag voorkomt ook de vorming van fond, een bruin laagje onder in de pan waaraan veel van de smaak opgenomen wordt. Bij een anti aanbaklaag gaat veel van deze smaak verloren, wat vooral ook opgaat bij het bereiden van sauzen. Een anti aanbaklaag heeft dus niet alleen voordelen maar ook nadelen.

In de bovenstaande testen vind je zowel de beste koekenpan met anti aanbaklaag als de beste koekenpan zonder anti aanbaklaag.

De steel van de koekenpan

Let bij de keuze van een koekenpan ook op het materiaal van de steel. Staal en andere metalen geleiden de warmte en worden dus heet. Kunststof stelen en houten stelen blijven koel.

Ook het deksel kan gemaakt zijn van veel verschillende materialen. Glas heeft als voordeel dat je zonder dat je de pan opent (en warmte verliest) kunt zien wat er in de pan gebeurt.

Beste koekenpannen merken

Koekenpannen worden door vele fabrikanten gemaakt, maar er zijn een aantal merken pannen die er uitspringen qua kwaliteit en populariteit. 

Koekenpannen van Tefal, DeBuyer, Le Creuset, Demeyere en BK komen vaak als beste koekenpan uit testen tevoorschijn. Alle goede koekenpannen vind je bij de aanbiedingen hier boven.Tips schoonmaken koekenpan

Als je een goede koekenpan hebt wil je daar natuurlijk lang plezier van kunnen hebben. Ik heb hier tot slot een aantal eenvoudige tips voor je die er voor kunnen zorgen dat je koekenpan veel langer mee gaat.

Laat bijvoorbeeld de koekenpan altijd goed afkoelen voordat je de pan onder water houdt. Een hete pan onder de kraan zorgt er namelijk voor dat de koekenpan te snel afkoelt, en te snel afkoelen kan er voor zorgen dat de pan krom trekt of dat het materiaal op een andere manier beschadigt. Een kromgetrokken pan is niet alleen lelijk, het zorgt er ook voor dat de pan niet meer goed en gelijkmatig verhit wordt.

Voordat je de pan gaat poetsen of in de vaatwasser zet moeten eerst de voedselresten er uit. Dat kan met een zachte kunststof spatel of met een houten lepel. Maar pas daarbij heel goed op dat je bij het schrapen de koekenpan niet beschadigt. Zijn de voedselresten aangekoekt? Laat de koekenpan dan eerst even weken met warm water en wat vaatwasmiddel.

Met de hand afwassen is beter voor een pan dan het gebruiken van een vaatwasser. Spoel de pan eerst schoon met stromend warm water en ontvet de koekenpan daarna met een zachte borstel, zachte spons of zacht doekje met wat afwasmiddel, en spoel hem even na.

Droog de koekenpan daarna goed af met een zachte doek of keukenpapier om roest te voorkomen.

Gebruik tijdens het bakken geen metalen keukengerei, gebruik geen andere reinigingsmiddelen dan een (mild) afwasmiddel en berg de koekenpan op een droge plek op.

Professionele koks vetten voor het opbergen de pan vaak even in zodat deze langer in perfecte staat blijft.

Kijk bij de bovenstaande aanbiedingen van alle koekenpannen voor alle prijzen, specificaties en ervaringen  van gebruikers van de pannen.

Wil je zelf een ervaring met een koekenpan plaatsen? Heb je tip met betrekking tot een goede koekenpan? Of heb je vragen over koekenpannen of het gebruik van een koekenpan? Bij de reacties onderaan dit artikel kun je dat alles posten.

Zie ook:
Kijk hier voor de beste koekenpan uit de test en meer goede koekenpannen. We hebben de best geteste koekenpannen en een overzicht met alle koekenpannen (ruim 2.800) met al hun specificaties en lage prijzen. Ook geven we tips voor bij het kiezen van je beste koekenpan.


Een reactie posten

2 Reacties

  1. Ik gebruik mijn koekenpan veel om croutons te maken. Ik maak vaak croutons want dat is beter dan oud brood weggooien. Je hoeft het oude brood alleen maar in blokjes te snijden en met een beetje olie en kruiden te besprenkelen, dan bak ik in de koekenpan op middelhoog vuur de blokjes brood net zolang tot het knapperige bruine croutons zijn. Zo kan je min of meer gratis aan veel croutons komen. En die komen heus wel op, want ik gebruik ze niet alleen in de soep en in de salade maar ook in bijvoorbeeld pasta en in stamppot.

    Ook voor bijvoorbeeld groente grillen, eieren pocheren en zaden en pitten roosteren is een goede koekenpan heel geschikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Asha vanuit de keuken17 juni 2024 om 16:38

    Ik heb een minder goede ervaring met een koekenpan uit de BK Allround serie, en ik lees er (helaas te laat) meer slechte ervaringen over. Ik denk zelf dat het door het indictie gebruik komt. Dat de BK Allround koekenpan wat minder allround is en moeite heeft met inductie. De anti aanbaklaag voldoet niet goed en alles koekt aan. Andere BK Allround pannen dien het bij mij goed, maar de BK Allround hapjespan is een miskoop en dus een echte afrader.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.