Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste koelkast test

 

Ben je op zoek naar de beste koelkast? Hieronder vind je de beste koelkasten uit diverse testen van koelkasten. 

Koelkasten heb je in diverse soorten, en vooral diverse formaten. Kijk hier onder voor de beste koelkast uit de test in iedere soort.

Uitslagen koelkast test

Dit zijn de beste koelkasten uit testen van koelkasten, uitgevoerd door de Consumentenbond, Kieskeurig, magazines, vergelijkingssites en andere experts.

 
Zie ook:
 

Beste koelkast kopen

Veel andere informatie die nuttig is voor bij het kiezen van een nieuwe koelkast is te vinden op Beste Koelkast Kopen. Hier vind je onder andere de goedkoopste winkels voor de beste koelkasten, de koelkast top 10 en een Koelkast Keuzehulp.
Koelkast keuzehulp

Via de Koelkast Keuzehulp op het bovengenoemde Beste Koelkast Kopen kun je snel en makkelijk de voor jou beste koelkast vinden. Dat die je door eenvoudigweg al je wensen en eisen aan te vinken. Wat je belangrijk vindt vink je aan (en wat je niet belangrijk vindt laat je open) en je krijgt een overzicht van alle voor jou beste koelkasten die aan jou wensen voldoen. Op prijs te sorteren.

Reviews en gebruikerservaringen maken het plaatje compleet. Met specificaties, maar ook met de voordelen en nadelen van iedere koelkast. Alles om een weloverwogen keuze te maken en zo de voor jou persoonlijk beste koelkast tegen de laagste prijs te vinden.

Verschillende soorten koelkasten

Koelkasten heb je in verschillende soorten. Hieronder een kort overzicht:

Kastmodel koelkast

Met een kastmodel koelkast wordt het standaard model koelkast met één deur bedoeld. Deze standaard koelkasten heb je in groot en klein formaat. Je hebt ze als inbouw koelkast en als vrijstaande koelkast. 

De kastmodel koelkast kan alleen koelen of koelen en vriezen. In het tweede geval  spreekt men over een koelvriescombinatie. De naam ééndeurs koelkast wordt vaak gebruikt voor koelkasten zonder vriezer, maar er zijn ook koelkasten met één deur waarachter zich een vriesvak bevindt.


Etna 1 deurs kastmodel koelkast

Etna 1 deurs kastmodel koelkast


Koel-vriescombinatie

Een koelvriescombinatie is meer dan alleen een koelkast. Een koel-vriescombinatie bestaat uit twee gedeelten. Een koelgedeelte en een vriesgedeelte. Veel van deze koel-vriescombinaties zijn vrijstaande modellen, maar je kunt ook kiezen voor een inbouw koelvriescombinatie. 

Koel vriescombinatie koelkast Everglades

Koel vriescombinatie Everglades


Heb je niet heel veel vriesruimte nodig, dan is een koel-vriescombinatie met een vriesvak voor jou waarschijnlijk de beste koelkast. Je hebt dan maar een beperkte vriesruimte maar je hebt geen aparte vrieskist of vrieskast nodig. 

Ook zijn er grote koel-vriescombinaties die meerdere vrieslades hebben, tot soms wel drie grote lades. Dan heeft ook een gezin geen vrieskist / vrieskast meer nodig.

De beste koel vriescombinatie uit de test is bij de bovengenoemde testen van koelkasten te vinden.

Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast is sterk in opkomst, maar je moet er wel de ruimte voor hebben want deze Amerikaanse koelkasten zijn een stuk breder dan een gewone koelkast. Dit komt omdat het dubbeldeurs koelkasten zijn. Amerikaanse koelkasten worden dan ook wel side-by-side koelkasten genoemd.


Amerikaanse koelkast LG

Amerikaanse koelkast LG


Een ander kenmerk van een Amerikaanse koelkast is de aanwezigheid van een water- en ijs dispenser. Deze kunnen je voorzien van ijsblokjes voor je drankjes en van extra gekoeld water. Lekker voor in de zomer.

Kijk in het beste koelkast test overzicht bovenaan voor de beste site-by-side koelkast / beste Amerikaanse koelkast uit de test.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast (ook wel tafelkoelkast genoemd) is een kleine koelkast voor een klein huishouden. Een tafelmodel koelkast wordt vaak door een eenpersoons- of tweepersoons-huishouden gebruikt. Het kleine van een tafelmodel koelkast zit hem in de geringe hoogte. 

Een tafelmodel koelkast is gemiddeld slechts 85 centimeter hoog.

Tafelmodel koelkast Primo

Tafelmodel koelkast met vriezer PrimoZoals de naam al aangeeft kun je iets op deze koelkast zetten. Ook kun je ze onder een werkblad of aanrecht plaatsen De breedte varieert sterk en zit tussen de 45 en 60 centimeter. Je hebt tafelmodel koelkasten met en zonder vriesvak.

De beste tafelmodel koelkast / beste tafelkoelkast uit de test kun je bij het beste koelkast test overzicht bovenaan vinden.

Mini koelkast

Onder de benaming mini koelkast heb je nog kleinere koelkasten. In een enkel geval weet de fabrikant hier zelfs nog een vriesvakje in te proppen. Mini koelkasten worden vooral gebruikt op de camping of op de studentenkamer, om het bier koud te houden.


Minikoelkast Severin

Minikoelkast Severin

Maar minikoelkasten kom je ook tegen als make-up koelkast. De kleine koelkast wordt dat gebruikt om make-up en andere cosmetica lang goed te houden. Ook zijn er mini koelkasten met glazen deur die vooral in een huisbar gebruikt worden. Zo'n mini koelkast wordt ook wel minibar koelkast genoemd, want ook in de hotelkamer kom je vaak een mini koelkast als minibar tegen.

In het bovenstaande beste koelkast test overzicht vind je ook de beste mini koelkast uit de test.

Koelkast Keuzehulp

Bovenaan staan de beste koelkasten uit de test. Maar je kunt ook je persoonlijk beste koelkast selecteren via de Koelkast Keuzehulp die te vinden is op het bovengenoemde Beste Koelkast Kopen.

Vink aan welke eigenschappen je zoekt in een koelkast en krijg een overzicht van alleen de voor jou beste koelkasten. Met test reviews, voordelen, nadelen, specificaties en alles dat er nog meer van belang is als je de voor jezelf beste koelkast zoekt.

Hieronder vind je nuttige informatie en tips voor bij het kiezen van je beste koelkast.

Ontdooien vriesgedeelde koelkast

Heeft de koelkast een vriesgedeelte? Dan is het ontdooien vaak wel een dingetje. Het vriesgedeelte van veel koelkasten moet je ontdooien, en dat is iets waar veel mensen tegenop zien. 

Een koel-vriescombinatie met No Frost is dan de oplossing. De luchtcirculatie is bij een No Forst vriesgedeelte zodanig geregeld dat ijsvorming en rijpvorming wordt voorkomen. Hierdoor hoef je de vriesruimte van een koelvriescombinatie nooit te ontdooien.

Low Frost is een wat eenvoudigere variant op deze techniek. Hierbij moet de vriesruimte één of twee keer per jaar worden ontdooit. Bij koel-vriescombinaties en vrieskasten zonder No Frost / Low Frost moet dat vaker, circa 1 keer in de twee maanden.

Stroomverbruik koelkast

Het verbruik van stroom is natuurlijk ook belangrijk bij de keuze van de voor jou beste koelkast. Je wilt immers geen stroomvreter in huis halen. De zuinigheid van een koelkast wordt in de energieklasse aangegeven. Deze energieklassen lopen van energieklasse A (een extreem zuinige koelkast) tot energieklasse F (een stroomvreter).

De energieklasse hangt mede af van de grootte van de koelkast, maar toch zijn er ook grote koelkasten en grote koelvriescombinaties die erg zuinig zijn en energielabel A hebben. Zo maken bijvoorbeeld Samsung en LG grote koelkasten met 3 vrieslades die toch maar een paar tientjes per jaar aan energie gebruiken.

De minst energiezuinige koelkasten zijn  over het algemeen de Amerikaanse koelkasten. Maar er zijn ook kleine koelkasten die gezien hun formaat slecht presteren als het op energiekosten aankomt. 

Bij de bovenstaande koelkast keuzehulp en bij de beste koelkast test kun je precies zien welke koelkast wat aan stroom verbruikt en je kunt daarop ook je beste koelkast selecteren.

Geluidsniveau koelkast

Een koelkast is geen herriemaker, maar sommige koelkasten hoor je toch als ze aan het werk zijn, en dat is dag en nacht. Vooral bij een open keuken is het dan ook de moeite waard op de geluidsopbrengst te letten. En als de koelkast in een slaapkamer of studio staat is het geluid niveau helemaal belangrijk.

Hoe dan ook. De beste koelkast is een stille koelkast. Onder de 38 decibel hoor je niet of nauwelijks dat de koelkast aanstaat. Ongeveer de helft van de koelkasten voldoet aan die waarde (zie de keuzehulp). Dus er is keuze genoeg uit stille koelkasten.

Vanaf 41 decibel hoor je de koelkast echt wel aan het werk. Staat de koelkast in een schuur of berging? Dan is dat geen probleem. Maar deze koelkasten zijn minder geschikt voor een open keuken. Dan is een stille koelkast de beste koelkast.

Koelkast geschikt voor schuur of garage?

Over de koelkast in de schuur gesproken, niet iedere koelkast is geschikt voor plaatsing in een onverwarmde ruimte, vooral die met een vriesgedeelte niet.

Je zou zeggen, hoe kouder de ruimte hoe beter, maar dat werkt dus anders. Selecteer bij de bovenstaande keuzehulp op Beste Koelkast Kopen de optie "geschikt voor schuur" als je de koelkast in een koude ruimte wil plaatsen. 

Het is daarbij erg belangrijk hoe koud het in die ruimte wordt. De meeste koelkasten hebben geen probleem zolang de temperatuur maar boven de 10 graden blijf. Wordt het wel kouder? Dan is het een ander verhaal. 

Kijk voor de beste koelkasten voor in de schuur in de koelkast keuzehulp op Beste Koelkast Kopen.

Vers houden van groente, fruit, vlees en vis in de koelkast

Een koelkast gebruik je om eten en drinken langer vers te houden. Een eenvoudige koelkast door drank en voedsel een koude opbergplaats te bieden, maar de beste koelkasten gaan hier verder in. Deze maken gebruik van diverse vershoudzones en eventueel ook apart instelbare temperaturen voor de verschillende delen van de koelkast.

Als je de luchtvochtigheid in een vershoudzone kan instellen kun je groente en fruit wel 2 a 3 keer zo lang vers houden. Dat doe je dan door een hoge luchtvochtigheid in te stellen in dat deel van de koelkast en daar het groente en fruit te bewaren (maar niet het vlees). Het groente en fruit droogt dan niet uit.

Het vlees en vis bewaar je dan in een andere vershoudzone, waar de temperatuur tegen de nul graden wordt ingesteld. Dit voorkomt de groei van bacteriën waardoor je het vlees langer in de koelkast vers kunt houden.

In de koelkast keuzehulp kun je vinden welke koelkast op deze punten de beste koelkast zijn.

Draairichting deur koelkast

Het lijkt een kleinigheid, maar in de praktijk is het heel belangrijk. De draairichting van de deur. Wil je een koelkast die naar links of naar rechts opendraait? 

Het meest handig zijn de koelkasten waarbij je zelf de draairichting kunt aanpassen. Je kan de deur dan omdraaien. Dit is handig als je eventueel gaat verhuizen of de indeling van de keuken veranderd waardoor je een andere draairichting wil.

Consumentenbond koelkast tips

Wat is voor jou de beste koelkast? In onderstaande video geeft de Consumentenbond koelkast kooptips. De Consumentenbond koelkast expert geeft onder andere tips over de beste koelkast grootte, de soort koelkast die het best bij jou past, de voordelen en nadelen van een koelvriescombinatie, de prijzen en het energieverbruik van koelkasten. Ook besteedt de Consumentenbond aandacht aan het geluid dat de koelkasten produceren.


Consumentenbond koelkast kooptips


Zie ook: Meer testen keukenapparatuur


Onderwerpen:
Bij de beste koelkasten test hierboven vind je de beste koelkast en beste koop uit menig koelkast test. Bijvoorbeeld de coolblue of consumentenbond koelkast test. Het betreft de best geteste koelkasten in verschillende modellen, zoals de beste koel vriescombinatie, beste tafelkoelkast / beste tafelmodel koelkast en de beste side bij side koelkast / beste Amerikaanse koelkast uit de test, maar ook de beste stille koelkast. Bij het eveneens boven genoemde Beste Koelkast Kopen kun je alle goede koelkasten goedkoop kopen.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *