Beste koolmonoxidemelder test (beste co melder, beste koolmonoxide meter)

De beste koolmonoxidemelder (CO meter of CO melder) uit de test en andere goede betrouwbare koolmonoxide meters en melders.

In de meeste huizen hangt een rookmelder, maar de koolmonoxide melder wordt vaak vergeten. Toch is koolmonoxide zeker zo gevaarlijk als brand. 

Koolmonoxide is giftig, en ook nog eens kleurloos, smaakloos en reukloos. Je merkt koolmonoxide dus niet op, zelfs niet overdag. Je kunt dan duizelig worden en het bewustzijn verliezen. Tenzij een goede koolmonoxide melder je op tijd waarschuwt. 

Daarom hier de beste koolmonoxidemelder uit de test. De koolmonoxide melder wordt ook wel CO melder, comelder of koolmonoxide meter genoemd).

We hebben hier de beste koolmonoxide melder uit de test, of eigenlijk de beste koolmonoxide melders uit de testen, want we hebben hier de resultaten van meerdere testen van koolmonoxidemelders verzameld in het onderstaand koolmonoxidemelder test overzicht.

Beste koolmonoxidemelders uit de test


Zie ook

De koolmonoxidemelder kom je ook vaak tegen als COmelder of CO melder, naar de scheikundige formule van koolmonoxide: CO.

Let op! Verschil CO2 meter en CO meter

Een koolmonoxide meter of koolmonoxide melder wordt vaak CO2 meter of CO2 melder genoemd. Maar dat is een heel ander apparaat!

CO is koolstofmonoxide, het dodelijke gas waartegen een CO2 melder je kan beschermen.
CO2 is koolstofdioxide, een onschuldig gas dat mensen en dieren uitademen en planten opnemen.

Een CO2 meter of CO2 melder is een meter die aangeeft wanneer het gezonder is je huis te ventileren omdat het zuurstof gehalte laag is (waar CO2 zit kan geen zuurstof zitten).

Maar hier hebben we het dus over een CO meter / CO melder / koolmonoxidemelder, een apparaat dat levens kan redden.

Om verwarring te voorkomen spreken we liever over een koolmonoxidemelder.

Overzicht alle koolmonoxide melders

Je kunt ook zelf de voor jou beste koolmonoxidemelder / CO melder selecteren uit een lijst met ruim 60 van deze koolmonoxidemelders, met al hun specificaties en prijzen

Kijk in het overzicht met aanbiedingen alle koolmonoxidemelders, geef je wensen en eisen op en zie welke koolmonoxidemeters hieraan voldoen, en welk van deze geschikte CO melders de goedkoopste koolmonoxidemelder is. Zo vind je snel en makkelijk de voor jou beste koolmonoxidemelder.


Alecto koolmonoxidemeter

Alecto koolmonoxidemeter


Dit kan een goede maar goedkope Alecto CO melder zijn, maar ook een slimme Google Nest rookmelder / koolmonoxidemelder. Kijk hier boven voor alle mogelijkheden en prijzen.

Tips koolmonoxidemelder kiezen

Tot slot nog wat tips en informatie voor bij de aanschaf van een koolmonoxide melder. Deze tips helpen je om uit het bovenstaande overzicht de voor jou persoonlijk beste koolmonoxidemelder te kiezen. In het overzicht kun je namelijk de eisen aanvinken die je aan je CO melder stelt.

Koolmonoxide alarm via de app

Een slimme koolmonoxidemelder staat in contact met internet en kan je ook, via je smartphone, waarschuwen als je elders bent. Dat is een hele geruststelling als de kinderen alleen thuis zijn. Kies voor koolmonoxidemelders die dit kunnen in het overzicht met aanbiedingen van koolmonoxide melders voor de optie "bestuurbaar via app". Je krijgt dan aanbiedingen van smart koolmonoxide melders te zien zoals de Google Nest, maar ook van goedkopere slimme koolmonoxidemelders als de Elro Connects en het KlikAanKlikUit CO alarm.


Elro Connect slimme koolmonoxide melder
Elro Connect slimme koolmonoxide melder


Koppelen koolmonoxide melders en rookmelders

Als je meerdere koolmonoxidemelders hebt hangen is het natuurlijk reuze handig als al deze CO melders alarm slaan als één van de melders koolmonoxide signaleert. Vink daarom koppelbaar aan in het bovenstaande overzicht als je meerdere koolmonoxide melders wilt aanschaffen. Vaak kun je dan ook met korting een set van meerdere CO melders kopen.

In sommige gevallen zijn deze koolmonoxidemelders ook nog eens koppelbaar met rookmelders van hetzelfde merk. Dat is nog beter!


Koppelbare set 2 rookmelders 1 CO melder KlikAanKlikUit

Koppelbare set 2 rookmelders 1 CO melder KlikAanKlikUit


Koolmonoxide melder met stekker of batterij

Een koolmonoxidemelder werkt vrijwel altijd op een batterij. Dat kan omdat deze melders maar weinig stroom gebruiken. Een batterij gaat jaren mee, en als de batterij leeg dreigt te raken geeft deze een waarschuwingssignaal waar je niet omheen kan.

Een aantal koolmonoxidemelders werkt naast de batterij ook op netstroom. Deze koolmonoxide melders hebben een stekker of een aansluiting voor een stroomdraad. Installatie is dan wel wat meer werk, maar je hoeft nooit een batterij te wisselen.

Verschil koolmonoxide meter en koolmonoxidemeter en koolmonoxidemelder

De termen koolmonoxide meter en koolmonoxide melder worden vaak door elkaar gebruikt. Beide meten de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht. Een koolmonoxidemelder geeft een alarm als er teveel CO in de lucht zit, de koolmonoxidemeter geeft de hoeveelheid CO in de lucht aan.

Van een koolmonoxidemeter mag je verwachten dat deze alarm slaat als deze een te hoge (dus gevaarlijke) concentratie koolstofdioxide meet. 

Een koolmonoxidemelder geeft dat alarm, maar lang niet alle koolmonoxidemelders geven de hoeveelheid CO aan. Niet elke koolmonoxide melder heeft een display waarop je de koolmonoxide waarde kunt aflezen. Je hoort het dan alleen als het te hoog is.

Testen koolmonoxidemelder

Heb je twijfels of het alarmsignaal van de koolmonoxidemeter of koolmonoxidemelder wel goed werkt? Iedere goede koolmonoxidemelder beschikt over een test knop waarmee dit signaal getest kan worden. Zo weet je zeker dat je koolmonoxide alarm nog werkt.
Gecombineerde rookmelder / koolmonoxidemelder (combimelder)

Let op! Een koolmonoxidemelder / CO melder is wat anders dan een rookmelder. Een standaard koolmonoxide melder slaat geen alarm bij rook en een rookmelder slaat geen alarm als er koolmonoxide in de lucht zit. Het zijn twee heel verschillende apparaten!

Maar bij de aanbiedingen van koolmonoxidemelders hier boven kom je wel combimelders tegen. Een combimelder heeft zowel een sensor voor koolmonoxide als een rooksensor. In dit geval volstaat één alarmmelder dus wel. 

Combimelder First Alert CO melder en rookmelder

Combimelder First Alert CO melder en rookmelder


Hierdoor klinkt een combimelder wel heel interessant, maar let wel op dat je een combimelder op een plek hangt waar deze zowel goed koolmonoxide als rook kan waarnemen. Dit is in de praktijk lastig want een koolmonoxide melder moet op gezichtshoogte hangen (zie hier onder), en rook stijgt omhoog waardoor een rookmelder aan een plafond het best functioneert. 

Twee melders op twee plaatsen is dus het meest veilig. Het is ideaal als dat ook nog eens twee combimelders zijn. 

Tips beste plaats koolmonoxide melder / CO melder

  • Hang een koolmonoxidemelder altijd op gezichtshoogte (de hoogte waarop je ademt). Koolmonoxide stijgt namelijk niet op dus het plafond is geen goede plek.
  • De CV-ketel en de keuken zijn plaatsten waar een koolmonoxidemelder erg nuttig is. Hang hem niet meer dan 1,5 meter van de mogelijke CO-bron (zoals de CV-ketel) vandaan.


Optimale beveiliging tegen koolmonoxide en brand volgens First Alert


Goede koolmonoxidemeters en goede koolmoxidemelders

Goede CO melders die goedkoop in aanschaf zijn worden gemaakt door Alecto, Grundig, Smartwares, Angeleye, Elro en Nedis. Luxe slimme koolmonoxidemeters met app worden onder andere door Google Nest, Netatmo. FireAngel en Ajax Systems aangeboden.


Kijk voor de beste koolmonoxidemelders bovenaan in het koolmonoxidemelder test overzicht of selecteer via de selectiemogelijkheden de voor jou beste koolmonoxide melder uit het overzicht met alle koolmonoxidemelders / CO melders.


Onderwerp:
Kijk hier boven voor de beste koolmonoxidemeter test. Je vindt er de beste koolmonoxide meter uit meerdere testen. Deze beste koolmonoxidemelders meten de koolmonoxide in de lucht. 
Koolmonoxide (CO) is reukloos en dodelijk. Je hebt slimme koolmonoxidemeters en eenvoudige goedkope koolmonoxidemeters. 

Alle goede koolmonoxidemelders / goede CO melders vind je goedkoop in het koolmonoxidemelder overzicht bovenaan. Als je voor een combimelder kiest slaat deze ook alarm bij brand. Maar let op dat je een koolmonoxide melder of combimelder wel op de juiste plek hangt.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. CO is een gevaarlijke stof die je niet ziet of ruikt. Iedereen met een gasketel zou een CO melder moeten hebben. Slachtoffers vallen er maar af en toe, maar iedereen met een gas CV of gas ketel loopt het risico dat het een keer mis gaat. En dan is een eenvoudige koolmonoxidemelder of een gecombineerde rook/ CO melder maar een kleine uitgave.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.