Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste luchtbehandeling en lucht verbetering voor een gezond binnenklimaat in huis

De beste apparaten om het klimaat in huis te verbeteren. Luchtbehandeling en luchtverbetering tegen o.a. vuile lucht, te droge lucht of juist een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Aan de lucht in huis moet soms wel wat verbeterd worden. De lucht is dan bijvoorbeeld de vochtig of juist te droog. Beide is niet gezond en niet aangenaam. 

Hier kijken we naar de mogelijkheden om dat op een goede manier op te lossen. Bijvoorbeeld met een luchtontvochtiger, luchtbevochtiger, luchtreiniger of aroma verdamper. Allemaal apparaten om de kwaliteit van de lucht in huis te verbeteren.

Hieronder vind je de beste van dit soort apparaten uit de tests en een keuzehulp waarbij je je gewenste apparaat voor luchtbehandeling en luchtverbetering tegen de laagste prijs kunt vinden.

Beste luchtreiniger

Een luchtreiniger is een apparaat waarmee je de lucht in huis of op kantoor "schoon maakt".  Het gaat bij een goede luchtreiniger om het verwijderen van stofdeeltjes, pollen. bacteri├źn, virussen en statische ladingen uit de lucht. 

Vooral mensen met een allergie voor bijvoorbeeld stof of pollen (hooikoorts) kunnen veel baat hebben bij een goede luchtreiniger in huis.


Philips luchtreiniger voor een schone lucht in huis

Philips luchtreiniger voor een schone lucht in huis

Beste luchtontvochtiger

Een te vochtige lucht in huis of op de werkplek kan heel vervelend zijn. Het gaat muf ruiken, de meubels en gordijnen voelen klam aan en misschien ontstaan er wel vochtvlekken en schimmels. Gezond is deze hoge luchtvochtigheid ook niet.

Een luchtbehandeling met een  goede luchtontvochtiger helpt tegen deze problemen. Luchtontvochtigers zuigen de lucht op, reinigen deze, ontdoen de lucht van vocht en blazen de schone drogere lucht weer naar buiten. Dat zorgt voor een aanzienlijk lucht verbetering door een goede luchtvochtigheid.

De elektrische luchtontvochtiger is de beste luchtontvochtiger. Is er geen elektrische luchtontvochtiger te gebruiken? Bijvoorbeeld in een auto, schuur of caravan? Dan is luchtbehandeling met een vochtvreter een optie. Ook de vochtvreters zijn getest.


Qlima luchtontvochtiger tegen vocht in huis

Qlima luchtontvochtiger tegen vocht in huis

Beste luchtbevochtiger

Het tegenovergestelde van de luchtontvochtiger is de luchtbevochtiger. Dit apparaat voor luchtbehandeling maakt droge lucht juist vochtiger. Een luchtbevochtiger voorkomt een jeukende huis, prikkende ogen en een droge hoest.

Vooral als de verwarming brand krijgen veel mensen last van een droge huid of droge ogen. Dat komt omdat de lucht in huis of kantoor te droog is. Er zit te weinig vocht in de lucht. Luchtbehandeling met een goede luchtbevochtiger brengt de luchtvochtigheid in huis precies op het percentage dat je hebt ingesteld.
 

Medisana luchtbevochtiger tegen droge lucht in huis

Medisana luchtbevochtiger tegen droge lucht in huis

Beste aroma diffuser

Een aroma diffuser (aroma verdamper) is een luchtbevochtiger die tevens een lekker geurtje aan de lucht toevoegt. Hoewel dat de indruk wekt dat de aroma diffuser dan een uitgebreide luchtbevochtiger is gaat het meestal om een wat eenvoudiger en goedkoper apparaatje. Als de luchtvochtigheid in huis een probleem is kun je beter kiezen voor een luchtbevochtiger, als je een aangenaam geurtje in huis wilt hebben is de aroma diffuser de beste luchtbehandeling.
 
Odor aroma diffuser / vernevelaar / lucht bevochtiger

Odor aroma diffuser / vernevelaar / lucht bevochtiger

Beste luchtkwaliteitsmeter

Vaak merk je dat de luchtkwaliteit in huis niet goed is door de klachten die je krijgt. Maar natuurlijk wil je graag inzage hebben in de kwaliteit van het binnenklimaat in huis. Hoe is het gesteld met de luchtvochtigheid? Zit er niet te veel CO2 in de lucht?

Met een goede luchtkwaliteitsmeter kun je dat zelf meten. En zo'n luchtkwaliteit meter is een handzaam apparaatje dat je overal in huis kan neerzetten zodat je precies weet hoe de luchtkwaliteit in iedere ruimte in je woning is.

Hieronder vind je de beste luchtkwaliteitsmeters.Kolvy luchtkwaliteitsmeter met app

Kolvy luchtkwaliteitsmeter met app

Meer informatie over een gezond klimaat in huis

Bovenstaande apparaten voor luchtbehandeling en luchtverbetering zorgen voor een gezond klimaat in huis mits juist gebruikt (want je moet natuurlijk geen luchtbevochtiger aanzetten als het in huis al vochtig is). 

Maar wat is een goed en gezond klimaat in huis?

Te lage luchtvochtigheid in huis

De beste luchtvochtigheid in huis is een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Dat is een ruime marge, die desondanks toch vaak verbetering nodig heeft. Als de verwarming 's winters aanstaat, met de ramen dicht om de kou buiten te houden, komt de luchtvochtigheid in huis al snel onder die 40%. 

Het gevolg is een  droge lucht in huis. Het inademen van een droge lucht voelt niet plezierig en kan leiden tot kleine maar vervelende kwalen als branderige droge ogen, droge lippen die barsten en pijn doen, een droge huid met jeuk als gevolg, maar ook concentratieproblemen, hoesten (droge keel), hoofdpijn en een slechte nachtrust. Kortom een hele reeks van problemen die ontstaan omdat niet alleen de kamer te droog is, maar ook je lichaam te veel uitdroogt.

Om een te droge lucht in huis te verbeteren kun je een luchtbevochtiger inzetten. Dit is een elektrisch apparaat voor luchtbehandeling dat de juiste hoeveelheid vocht aan de lucht toevoegt. De beste apparaten voor deze luchtbehandeling staan hier boven bij de beste luchtbevochtiger test. Hier vind je de beste luchtbehandeling apparaten tegen droge lucht in huis.

Een goedkoop alternatief voor de luchtbevochtiger is de aroma diffuser of geur diffuser. Deze vernevelaar voegt naast geur namelijk ook vocht aan de lucht toe. Maar wel op veel kleinere schaal dan een echte luchtbevochtiger kan doen.


Te hoge luchtvochtigheid in huis

De lucht in huis kan ook te vochtig zijn. Met een luchtvochtigheid boven de 60%. De luchtbehandeling moet dan geeft vocht aan de lucht toevoegen maar juist vocht uit de lucht halen.

Als het in huis te nat is zie je op bepaalde momenten vocht aan de binnenkant van de ramen, natte kleding en badhanddoeken drogen slecht, maar wat veel erger is, er kan schimmel in huis ontstaan, en dat is erg ongezond.

Vooral in de zomer en als het buiten nat is kan er een te hoge luchtvochtigheid ontstaan. En in slecht geïsoleerde vochtige ruimtes als een badkamer kan de luchtvochtigheid snel ongezond hoog worden.

Een luchtontvochtiger is de oplossing tegen een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit elektrische apparaat voor lucht verbetering haalt lucht binnen, haalt het vocht er uit en blaast weer droge lucht uit. Deze apparaten voor luchtbehandeling tegen te veel vocht in huis vind je bij de beste luchtontvochtiger test eerder op deze pagina.

Dit behandelen van een te natte lucht kan ook niet-elektrisch met een vochtvreter, al gaat dit minder snel en is dat minder effectief dan een elektrische luchtontvochtiger. Voor teveel vocht in de auto is een vochtvreter wel een goede oplossing. Er zijn speciale compacte vochtvreters voor in de auto.

De beste vochtvreters voor in huis en in de auto vind je bovenaan in de test van deze luchtverbeteraars.

Luchtbehandeling tegen pollen en stof in de lucht

De lucht in huis kan te vochtig of juist te droog zijn, maar het kan ook zijn dat er teveel vuil in de lucht zit zoals pollen en stof. Vooral voor mensen met een stofallergie, pollenallergie (hooikoorts), astma of luchtweg allergie kan dit heel vervelend zijn. 

Een luchtreiniger is een apparaat voor luchtbehandeling in huis dat pollen, stof en ander vuil uit de lucht filtert. De luchtreiniger zuigt lucht op, filtert de lucht en blaast schone lucht uit. Alle rommel blijft in de luchtbehandelaar achter. 

Ook de beste luchtreiniger kun je in het luchtbehandeling test overzicht bovenaan terug vinden.

De beste temperatuur in huis

Ook de temperatuur in huis draagt bij aan een gezond en goed klimaat in huis. De temperatuur in huis laag houden is goed voor de energiekosten en het milieu maar minder goed voor het binnenklimaat. De beste temperatuur in huis is namelijk tussen de 19 en 22 graden. 

Bij continue lagere temperaturen in huis is het verstandig de luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden. Is deze vaak boven de 60%, ook bij ventileren, dan is een luchtontvochtiger aan te raden.

Overigens is ventileren altijd belangrijk voor een goed binnenklimaat. Liefst 24 uur per dag, al is het maar via een ventilatierooster.

Zie ook:

Onderwerp:
Op de pagina hier boven kijken we naar alle beste apparatuur voor luchtbehandeling en luchtverbetering uit de test. Apparaten voor een goede luchtvochtigheid en luchtverbeteraars voor een schone lucht in huis. Het betreft onder andere de beste luchtreiniger test, de beste luchtontvochter test en de beste luchtbevochtiger test. Kortom, alles voor een betere en gezondere lucht in huis. Maar ook voor een wat eenvoudiger luchtbehandling apparaat als de beste aroma diffuser is hier aandacht.

Een reactie posten

0 Reacties