Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste mediaspeler / mediaplayer voor de TV

De beste mediaspeler / mediaplayer voor de televisie uit de test. Met een goede mediaspeler voeg je veel streaming media mogelijkheden toe aan de TV.

Een mediaspeler (of mediaplayer) is een box of dongle die je bij je televisie plaatst om online media zoals video, foto's en audio op de TV af te spelen. Je hebt heel goedkope mediaspelers voor de TV, zoals de Google Chromecast maar ook meer uitgebreidere mediaspelers met bijvoorbeeld veel eigen opslagruimte waarop je films, muziek en foto's kunt bewaren. Hier kijken we naar de beste mediaspelers voor de TV.

Beste mediaspelers TV

Hieronder vind je de door de experts als beste mediaspeler geteste mediaspelers voor de TV. Daaronder vind je een overzicht met alle mediaplayers. Dat zijn er enkele honderden, van een eenvoudig en goedkoop tot geavanceerd. Via selectiemogelijkheden kun je makkelijk uit dit grote aanbod je beste mediaspeler selecteren.

Zie ook:

De prijzen van een goede mediaspeler voor de TV lopen uiteen van een paar tientjs voor een HDMI dongle (bijvoorbeeld een Chromecast) waarmee je de beelden van je smartphone of laptop draadloos naar de televisie kunt streamen tot vele honderden euro's voor een geavanceerde mediaspeler die de allerhoogste kwaliteit in het streamen en weergeven van digitale audio en video biedt.

Dit overzicht met alle mediaspelers kun je op tal van manieren doorzoeken om zo je beste mediaspeler tegen de laagste prijs te selecteren.

Chromecast mediaspeler TV

Chromecast mediaspeler TV

Waarom een mediaspeler?

Met een mediaspeler stream je muziek, films en andere audio en video naar je televisie. Je kijkt bijvoorbeeld Netflix of Videoland, en luistert naar Spotify, maar je streamt ook eigen filmpjes en muziekbestanden van je netwerk-apparaten naar de TV.

Ook andere apparaten zoals een blu-ray speler, tv-box, homecinemaset, NAS of soundbar bieden vaak mogelijkheden om bijvoorbeeld muziek en video te streamen. En dan is er nog de de smart TV zelf, die vaak ook veel streaming mogelijkheden biedt. 

Waarom dan een mediaspeler? 

Maak van je gewone TV een Smart TV

Heb je een nog een TV zonder Smart TV functies (zoals een oude televisie op de slaapkamer, kinderkamer of woonkamer), maar wil je toch Smart TV functies gebruiken zoals Netflix of Videoland, of wil audio en video vanaf andere apparaten naar je televisie kunnen streamen? 

Dan kun je in de winkel een Smart TV gaan halen, maar je kunt deze functies ook met een eenvoudige mediaspeler aan je bestaande televisie toevoegen. Een goede goedkope mediaspeler hoeft maar een paar tientjes te kosten. Een stuk goedkoper dan een nieuwe televisie!


Google Chromecast 4K met Google TV

Google Chromecast 4K


Het meest bekende, meest populaire en meest verkochte mediaspelertje om van een "oude" televisie een Smart TV te maken is de Google Chromecast. De Chromecast ondersteunt onder andere de apps van Netflix, Spotify, Videoland, Youtube, NPO, RTL Gemist, SBS Gemist, Pathé Thuis, Disney+, Apple Music, Kodi en Google Play zodat al deze content op je televisie beschikbaar is. 

De TV moet dan wel over een HDMI aansluiting beschikken om de Chromecast aan te sluiten. Ook de audio en video die op je computer, smartphone of netwerk staat kun je met de Chromecast (en andere mediaspelers) naar je TV streamen.

Meer mogelijkheden van duurdere mediaspelers

In de lijst met alle mediaplayers tref je veel duurdere apparaten aan. Vaak TV box of streaming box genoemd. Wat kunnen deze uitgebreidere mediaspelers meer dan een goedkope mediaspeler? 

Deze mediaboxen hebben vaak een eigen opslagruimte zodat je je muziekverzameling en filmverzameling op de mediabox zelf kunt opslaan. Ook hebben ze veel meer afspeelmogelijkheden, zowel op het gebied van audio als video. 

Deze mediaplayers kunnen veel meer bestandsformaten aan, ook van zeer hoge kwaliteit, en ze hebben bijvoorbeeld mogelijkheden van het gebruik van internet browser en andere internet apps op de TV, en het weergeven van informatie op de televisie over de films en artiesten waar je naar kijkt of luistert.
Xiaomi mediaspelerHieronder kijken we naar wat van de mogelijkheden die je bij mediaspelers aantreft.

Ondersteunde streaming diensten

De meeste mensen kopen een mediaspeler omdat ze streaming diensten willen gebruiken die anders niet beschikbaar zijn op hun TV. Maar pas op, er zijn heel veel streaming diensten en ze worden niet altijd door iedere mediaplayer ondersteund. Met de beste mediaspeler kan veel streamingdiensten gebruiken. Zowel voor streaming video als voor het streamen van muziek.

Netflix, Spotify, YouTube, Videoland en Plex worden vrijwel altijd ondersteund. Maar NPO Uitzending Gemist, Disney+, RTL Gemist, SBS Gemist, Apple Music, iTunes, Kodi en Pathé Thuis zijn lang niet op alle mediaspelers te gebruiken. 

Bij de Mediaspeler Keuzehulp van Coolblue kun je je gewenste streamingdiensten selecteren en zien welke populaire mediaplayers welke diensten ondersteunen.

De resolutie van de mediaspeler

4K (Ultra HD) is een hoge resolutie die door de televisiezenders nog niet ondersteund wordt. Maar online is er al wel veel 4K content aanwezig. Bijvoorbeeld via Netflix en YouTube. Omdat je met een mediaspeler je media vooral van internet haalt is in dit geval 4K Ultra HD wel een interessante optie.  

Om de beelden in 4K te zien moet je televisie wel Ultra HD kunnen weergeven, maar ook als dat bij je huidige TV niet het geval is kun je voor de toekomst wel kiezen voor een 4K mediaspeler. Als je later een nieuwe televisie koopt ondersteunt deze waarschijnlijk wel 4K, en anders is je mediaplayer dan weer verouderd.

Duur is een 4K mediaspeler voor de TV niet meer. Zo heeft Google de heel betaalbare Chromecast 4K uitgebracht.

Vink in de bovengenoemde Mediaspeler Keuzehulp of in het overzicht met alle mediaspelers 4K-ondersteuning aan om alle mediaplayers die geen Ultra HD aankunnen uit het overzicht te verwijderen.

Mediaplayer met ethernet

WiFi is de standaard voor netwerken thuis. Iedere goede mediaspeler ondersteunt dan ook WiFi. Maar een bekabelde verbinding wil wel eens stabieler en sneller zijn. Een ethernet netwerkkabel naar je televisie / mediaspeler trekken is daarom wel aan te raden. 

Maar niet alle mediaspelers beschikken over een ethernet aansluiting. Vink in de keuzehulp bedrade netwerkwerkaansluiting aan als je je mediaspeler met een kabel in het netwerk wilt opnemen.Apple TV mediaspeler

Mediaspeler met app

Standaard bedien je de mediaspeler met een afstandsbediening, maar er zijn ook veel mediaspelers waarbij dat tevens met een app kan. Zo kun je je smartphone gebruiken om de mediaspeler en alles dat daar op draait te bedienen.

Mediaspeler met browser

Met een mediaspeler koppel je de TV aan internet. Dat betekent dat je ook over het web zou moeten surfen. Daarvoor moet de mediaspeler dan wel over een webbrowser beschikken, en dat is bij de meeste mediaplayers niet het geval.

Wil je een mediaspeler met browser, zodat je via je televisie over internet kunt surfen en via je browser internet diensten kunt gebruiken, selecteer dan in de bovenstaande keuzehulp "webbrowser".

Mediaspeler met toetsenbord

Als je met je mediaspeler appjes en mails wilt versturen, of veel over internet gaat surfen is het handig als er een draadloos toetsenbordje wordt meegeleverd. Dat tikt een stuk makkelijker! Bij sommige van de beste mediaspelers met browser is dat het geval.

Media bestanden lezen

Media als foto's, films en muziekbestanden kun je draadloos via het netwerk of via Bluetooth naar de mediaspeler streamen. Maar je kunt ook een externe harde schijf of een USB-stick koppelen als de mediaplayer over een USB-poort beschikt. 

Of speel de media via een geheugenkaart af als deze over een slot voor geheugenkaartjes beschikt. Een USB-poort is vaak aanwezig, een geheugenslot alleen op de beste mediaspelers.

De meest uitgebreide beste mediaspelers beschikken over een harde schijf / SSD of over de ruimte om er één in te bouwen. Dan heb je het wel over de meest luxe modellen. Deze kun je dan ook als NAS gebruiken.


Kijk in het bovenstaande overzicht met alle mediaspelers voor alle prijzen en mogelijkheden. Je kunt je beste mediaspeler selecteren via dat overzicht (meeste mediaplayer) of via de eveneens hierboven genoemde Mediaspeler Keuzehulp (minder mediaspelers, maar meer selectiemogelijkheden). Of kijk bij de test voor de best geteste mediaspelers.


Onderwerp:
Met een mediaspeler voor de televisie maak je van iedere TV (met hdmi aansluiting) een Smart TV. Bovendien kun je dan vaak meer apps, streaming diensten en andere internet toepassingen gebruiken dan op je huidige Smart TV. Kijk hier boven voor de beste mediaspelers uit de test en een keuzehulp om je beste mediaspeler / beste mediaplayer te gebruiken.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Als mediaspeler voor de TV gebruik ik een Google Chromecast. Een goedkope mediaspeler voor de TV die heel veel mogelijkheden aan je TV toevoegt. Mijn al wat oudere televisie is ook een smart TV maar diverse apps werkte niet meer. Daarom heb ik die Google Chromecast mediaplayer voor de TV gekocht en alle apps die op mijn televisie wil doen het nu weer!

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.