Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste NAS test

Het beste NAS server uit de NAS test en aanbiedingen om een goede NAS goedkoop te kopen.

Films, muziek, foto's maar ook backups en gegevensbestanden, ze nemen allemaal veel ruimte in. En je wilt ze vanaf veel verschillende apparaten zoals computers, laptops, televisies en telefoons kunnen gebruiken. Thuis, op het werk, en waarschijnlijk ook wel onderweg. 

Met een goede NAS kan dat allemaal. Een NAS (Networked Attached Storage) is een opslag-apparaat dat je in je netwerk plaatst en via je lokale netwerk en eventueel ook internet kunt bereiken. 

Hier de beste NAS systemen (NAS servers) uit testen van experts, en informatie en tips voor bij de aanschaf van deze opslag-apparaten voor je netwerk.

Beste NAS systemen uit de tests

Computertijdschriften, consumentenorganisaties en andere experts testen regelmatig NAS systemen. Hieronder vind je de beste NAS servers uit hun tests,


Laptop met NAS server

Laptop met Synology NAS server (Foto: Alex Cheung)


Wat is voor jou de beste NAS?

Er is heel veel variaties in NAS systemen. Van heel geavanceerde backup systemen voor bedrijven tot meer eenvoudige (en goedkope) opslagmogelijkheden voor thuis. 

Kijk op Beste NAS Kopen voor alle informatie voor bij het aanschaffen van de voor jou beste NAS tegen de laagste prijs.

Je vindt er de goedkoopste NAS aanbieders, de NAS Keuzehulp en de top 10 van NAS servers.


Informatie en tips NAS kopen

Hieronder vind je handige informatie, tips en advies voor bij het kopen van de beste NAS:

Waarvoor gebruik je een NAS server?

Wat heb je aan een NAS? Antwoord: opslagruimte. Een nasserver is een soort cloud, maar dan in je lokale netwerk. Je foto's, films en muziek kun je op een NAS server opslaan, en dan afspelen vanaf ieder apparaat in je netwerk. 

Je kunt de bestanden afspelen op een PC, laptop, smartphone of tablet, maar ook een smart TV of stereo-set (mits aangesloten op je netwerk). Dat kan thuis via je netwerk, maar als je je NAS via internet toegankelijk maakt ook vanaf iedere andere plek, via een gebruiksnaam en wachtwoord.

NAS systemen worden ook voor het opslaan van backups gebruikt.


Synology NAS server

Synology NAS server

Hoeveel opslag biedt een NAS?

De NAS is een apparaat met één of meer harde schijven dat je via het netwerk toegang geeft tot de bestanden op die schijven. De capaciteit is dus helemaal afhankelijk van de hoeveelheid harde schijven en de capaciteit van de harde schijven die je gebruikt.

Een NAS systeem (Nas server) kun je gebruiksklaar kopen. Er zit dan al een harde schijf in zodat je hem meteen kunt gebruiken. De capaciteit van deze kant en klaar NAS systemen loopt uiteen van 2 tot 16 TB.

Maar veel mensen kopen een NAS zonder harde schijf en zetten daar zelf één of meer harde schijven in. Je bent dan helemaal vrij in het kiezen van de capaciteit en kunt gebruik maken van een harde schijf die je al in bezit hebt.

Bovenaan vind je bij de beste NAS systemen uit de test zowel NAS systemen zonder HD als gebruiksklare NAS servers waarin al één of meer harde schijven zijn ingebouwd.

De NAS voor backup

Ieder goed NAS server wordt geleverd met goede backup-software. Met deze software kun je automatisch backups maken van de apparatuur die op je netwerk is aangesloten. 

Je stelt in hoe vaak er backups gemaakt moeten worden, en van welke mappen op je computer en andere netwerkapparatuur. Zo zorgt de NAS server er voor dat je altijd een goede en actuele backup van je bestanden hebt.


Professionele NAS WD MyCloud

WD MyCloud professionele NAS server

Bestanden via internet benaderen

Een goede nasserver ondersteunt ook FTP (het File Transfer Protocol). Dit houdt in dat je niet alleen als je thuis of op kantoor op het netwerk zit de bestanden op de NAS kan bereiken, maar ook vanaf heel andere plaatsen. Mits jouw lokale netwerk op internet is aangesloten. 

Op deze manier kun je zelf overal bij je belangrijke bestanden, maar kun je ook andere via een gebruikersnaam en wachtwoord toegang geven tot bepaalde bestanden op je NAS schijven.

Kijk bij de keuzehulp op het bovenstaande Beste NAS Kopen welke NAS systemen FTP ondersteunen.

Nog verder gaat een VPN server. Hiermee kun je van elders contact maken met je netwerk alsof je daar bent. Met een VPN server maak je een virtueel privé netwerk.

Films en muziek streamen

Een goede NAS server is ook voorzien van een media server die ervoor zorgt dat de films en muziek die op je NAS staan naar je computers, televisie en telefoons gestreamd kunnen worden. 

Op de smart TV kun je dan bijvoorbeeld via een app door de films en muziek van de NAS bladeren en deze op de televisie afspelen.

Foto's bekijken

Als de NAS server over een foto streamer beschikt kun je niet alleen foto's die op de NAS staan op alle aangesloten apparatuur bekijken, maar je kunt er ook voor zorgen dat foto bestanden meteen automatisch naar de NAS worden gekopieerd zodra er verbinding is. 

Ook kun je met deze functie de foto's goed beheren. Maar niet iedere NAS server beschikt over een foto streamer, kijk bij de keuzehulp op Beste NAS Kopen bij welke NAS apparaten dat wel het geval is.


Goedkope NAS voor thuis Synology

Goedkope NAS voor thuis Synology

Je website op je eigen NAS

Heb je je eigen website? Dan kun je deze op je nasserver laten draaien. Je bent dan je eigen hosting provider. Je hoeft alleen nog maar een domeinnaam te registeren en te koppelen. 

Natuurlijk moet je er dan wel voor zorgen dat je NAS altijd met internet verbonden is, want anders is je website down. 

En bij een goed bezochte website of een website met grote bestanden als video moet je natuurlijk wel een internetverbinding hebben die snel genoeg is voor al het verkeer.

Printen via de NAS server

Deze functie van de NAS server is minder belangrijk geworden omdat de meeste printers tegenwoordig een netwerk printer zijn die ook via internet kan worden gebruikt. 

Maar de meeste NAS systemen beschikken over een printeraansluiting en een printserver. Sluit de printer op je NAS aan en je kan vanaf iedere locatie printjes naar je printer sturen.

De NAS als surveillance center

Wel helemaal van deze tijd is het gebruik van de NAS in combinatie met beveiligingscamera's en andere IP-camera's. Sla de beelden van de bewakingscamera of bewakingscamera's op de NAS schijf op en je hebt een zee van ruimte zodat je de beelden langere tijd kunt bewaren. 

Kijk bij de keuzehulp op Beste NAS Kopen welke NAS systemen je als surveillance center kunt gebruiken.

Laat de NAS op updates controleren

Op de meeste goede NAS systemen is een downloadserver aanwezig. Je kan deze optie regelmatig laten controleren of er updates op bestanden zijn. Is dat het geval, dan download de NAS deze voor je.

De NAS als database server

De database server is meestal alleen op NAS systemen voor zakelijk gebruik aanwezig (zie de NAS keuzehulp op Beste NAS Kopen). 

In de database kun je bijvoorbeeld je klantenbestand of artikelbestand bijhouden, waarna je medewerkers deze vanaf overal kunnen raadplegen. De database kan natuurlijk ook voor hobby toepassingen worden bijgehouden en worden gedeeld.

NAS voor thuis

De NAS voor thuis wordt steeds belangrijker. De NAS server zelf is relatief goedkoop te koop, en de prijs voor de opslag is op een mechanische NAS schijf per GB erg goedkoop. Dit maakt de NAS voor thuis erg geschikt voor het opslaan aan grote hoeveelheden foto's, films, muziekbestanden en andere media.

Ook kun je de NAS gebruiken om veilige backups te maken van alle PC's en laptops van huisgenoten.

Bij de beste NAS test bovenaan vind je de beste NAS server voor thuis.


QNAP NAS server

QNAP NAS server


Professionele NAS voor kantoor

Ook de beste NAS voor een kantoor is daar te vinden. Ook de NAS voor kantoor wordt veel gebruikt voor de backup van computers, maar een goede professionele NAS server is ook een prima fileserver. Medewerkers kunnen bestanden delen die veilig op een NAS server in het kantoornetwerk staan. 

Deze medewerkers kunnen op kantoor deze bestanden raadplegen en bijwerken, maar ook thuis, in de auto of bij een klant. En ook een database kan op deze manier worden gedeeld, zowel intern op kantoor als extern.

Beste NAS fabrikanten

De beste NAS systemen worden vaak gemaakt door gespecialiseerde fabrikanten als Synology, QNAP en Asustor, maar ook door harddisk fabrikanten als WD (Western Digital) en Seagate, en netwerk fabrikanten als Zyxel en Netgear.

Bij de bovenaan genoemde NAS testen vind je de beste NAS servers uit de test en op Beste NAS Kopen vind je alle andere goede NAS apparaten en NAS schijven.

Kijk bij de beste NAS systemen bij elke NAS test bovenaan of kies zelf je beste NAS voor jouw toepassingen bij de keuzehulp op het eveneens bovenaan genoemde Beste NAS Kopen.


Zie ook: Testen netwerk apparatuurOnderwerp:
Wat is het beste NAS systeem? Hier vind je de beste NAS test. Met de beste NAS voor thuis en de beste NAS voor kantoor uit de test van experts en consumenten. Ook geven we tips voor het kiezen en goedkoop kopen van je beste NAS.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. De experts van TechRadar hebben de WD My Cloud Personal als beste NAs drive aangewezen. En terecht want voor consumenten thuis is dit de beste NAS, ook als je veel bestanden hebt, en daarvoor koop je een NAS.De WD My Cloud Personal is kant en klaar te koop in capaciteiten van 2TB, 3TB en 4TB. Streamen kan naar ieder DLNA-apparaat en de NAS werkt samen met iOS- en Android-apps. Een nadeel is dat deze NAS over slechts één drive-bay beschikt zodat je geen extra backup kunt maken op een andere schijf binnen dezelfde NAS.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.