Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste rookmelder test

Een rookmelder is tegenwoordig verplicht op iedere verdieping van je huis. Hier de beste rookmelders uit de test. Zowel de beste rookmelder (solo) als de beste rookmelder koppelbaar en de beste slimme rookmelder.

Alecto rookmelder test

Alecto rookmelder


Een rookmelder is een apparaatje wat iedereen in huis zou moeten hebben, want een goede brandmelder kan levens redden.  Daarom hier de beste rookmelder test.
Het plaatsen van meerdere rookmelders in huis is aan te raden, al dan niet gekoppeld, voor een nog betere veiligheid. Om de prijs hoef je het niet te laten. Een goede rookmelder is best goedkoop. Een eenvoudige goede goedkope rookmelder, bijvoorbeeld van Alecto of Grundig, koop je al voor ongeveer een tientje.

Hier informatie over de rookmelder en de beste rookmelder uit de test en andere goede rookmelders.

De beste rookmelder uit de test

Hieronder vind je het rookmelder test overzicht diverse tests van brandmelders. Kijk hier voor de beste rookmelder uit iedere test.


Zie ook:
Overzicht alle rookmelders

Een goed overzicht van alle rookmelders die er te koop zijn krijg je in het overzicht met aanbiedingen alle rookmelders. Hier vind je de specificaties, prijzen en mogelijkheden van honderden goede rookmelders.

In dit overzicht kun je makkelijk de voor jou beste rookmelder vinden door je wensen en eisen aan te vinken. Ook lees je er reviews en ervaringen van gebruikers van de rookmelders. 

Voor bij het selecteren van de voor jou beste rookmelder uit deze lange lijst hebben we verderop deze pagina nog wat nuttige informatie en tips.

Beste rookmelder kopen

Tip: Op Beste Rookmelder Kopen vind je rookmelder aanbiedingen van de beste winkels waar je een rookmelder goedkoop kunt kopen. Ook vind je er de actuele rookmelder top 10, tips voor bij het kiezen van je beste rookmelder en meer rookmelder tips. 

Bij de aanbevolen winkels kun je alle goede rookmelders goedkoop online kopen.


Tips plaatsen rookmelder (Alecto)

Tips plaatsen rookmelder (Alecto)


Wat doet een rookmelder? 

Een rookmelder is een brandalarm dat reageert op de aanwezigheid van rook (ook al kunnen ze ook wel eens reageren op stof of stoom). De rookmelder geeft dan een alarmsignaal dat luid genoeg is om je te wekken als er 's nachts rook wordt waargenomen.

Let op! Een rookmelder geeft geen alarm bij koolmonoxide, daarvoor is een koolmonoxidemelder nodig. 

Hierboven vind je een link naar de testen van koolmonoxidemelders. Kijk daar als je een goede koolmonoxidemelder zoekt. 

Rookmelder verplicht

Bij het opleveren van een nieuwbouwhuis is een rookmelder verplicht, maar sinds 1 juli 2022 is de rookmelder verplicht in ieder huis. Hoe zit het precies met die verplichte rookmelder? Dat lees je hier onder.

Let op! Met 1 rookmelder in huis voldoe je vaak niet aan de rookmelder plicht!

Het is namelijk verplicht op iedere woonlaag / verdieping een rookmelder te plaatsen. Ook is de rookmelder verplicht  in iedere besloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt.

Met andere woorden, de kelder, begane grond, eerste verdieping, zolder, en eventuele andere verdiepingen moeten allemaal beveiligd worden met minimaal één rookmelder. 


Tip: Koppel de rookmelders

Als je dan toch meerdere rookmelders aanschaft en installeer adviseren we koppelbare rookmelders. Dit is geen verplichting, maar bij een koppelbare rookmelder geven alle rookmelders een alarm als er één brandmelder rook detecteert. 

Ook goedkope rookmelders zijn vaak koppelbaar, en ze zijn extra voordelig als je ze in één keer als set van meerdere rookmelders koopt.

Hieronder vind je meer informatie over een koppelbare rookmelder, en de beste rookmelders die je kunt koppelen staat hier boven in een test.

Wat als je niet aan de rookmelder verplichting voldoet?

Maar wat als je geen rookmelder op iedere verdieping installeert? Doet de rookmelder-politie dan een inval? Keert je brandverzekering niet uit als blijkt dat je niet aan de rookmelder verplichting hebt voldaan?

Officieel kun je van de gemeente een boete krijgen als ze er achter komen dat je geen rookmelder of niet voldoende rookmelders hebt geïnstalleerd. Wettelijk gezien heeft je verzekering ook het recht om geen schade te vergoeden als je niet aan de rookmelder plicht hebt voldaan.


Elro rookmelder

Elro rookmelder


In de praktijk zal het in de eerste instantie nog meevallen. Zo hebben enkele verzekeraars aangegeven gewoon uit te keren. Maar een andere verzekering kan moeilijk doen en men blijft niet altijd soepel.

Neem dus het zekere voor het onzekere en installeer een paar goede brandmelders. Deze zijn best goedkoop en bovendien bieden ze een goede bescherming, en dat laatste is het meest belangrijk.Gecombineerde rookmelder / koolmonoxide melder

Terug naar het kiezen, vinden en kopen van je beste brandmelder.

In het overzicht met alle rookmelders kom je ook enkele combimelders tegen. 

Een combi melder is een gecombineerde rookmelders / koolmonoxide melders. Deze melders hebben zowel een rook-sensor als een koolmonoxide-sensor. Twee in één dus.

Deze combi klinkt echter handiger dan hij in de praktijk is. Een rookmelder hang je hoog, meestal aan het plafond, omdat de rook omhoog stijgt. Koolmonoxide stijgt echter niet op, waardoor deze aan het plafond vaak niet waargenomen wordt. 

Een koolmonoxidemelder hang je in de buurt van een koolmonoxidebron (geiser, CV-ketel) op gezichtshoogte, en daar wordt rook weer slecht gesignaleerd.

We adviseren daarom een aparte koolmonoxidemelder en aparte rookmelder(s) op de voor die melders beste locaties. Dat betekent wel aanschaf van meer meters, maar een rookmelder of koolmonoxidemeter is best goedkoop, dus zo'n grote investering voor meer veiligheid is dit niet.Koppelbare set 2 rookmelders 1 CO melder KlikAanKlikUit

Koppelbare set 2 rookmelders 1 koolmonoxidemelder KlikAanKlikUit


De beste rookmelder / koolmonoxide melder uit de test vind je bovenaan bij de beste slimme rookmelder test.

Rookmelders koppelen

Een eventuele brand kan veel sneller geconstateerd worden als er zich meerdere rookmelders in huis bevinden. Je kan dan losse rookmelders plaatsen, maar extra veiligheid geven gekoppelde rookmelders. Constateert dan één van de melders rook, dan slaan alle gekoppelde rookmelders in huis alarm.

De kans dat je hierdoor gewekt wordt is groter dan als er elders in huis één rookalarm af gaat.

In het rookmelder test overzicht vind je ook de beste rookmelder die gekoppeld kan worden.

In sommige gevallen kunnen koolmonoxide melders (CO melders) van hetzelfde merk ook aan de rookmelders gekoppeld worden. Dat is natuurlijk helemaal goed!

Slimme rookmelders

Nieuw op het gebied van de rookmelders zijn de slimme rookmelders. Deze rookmelders zijn via het lokale netwerk aan internet gekoppeld en kunnen je dus ook (via bijvoorbeeld je smartphone) waarschuwen als je elders bent. 

Ook kun je slimme rookmelders via een app aan en uit zetten. Zo'n slimme rookmelder kun je gerust een brandalarm noemen.


Google Nest slimme rookmelder


Veel slimme rookmelders ondersteunen een smart home netwerk. Deze rookmelders kunnen dan samenwerken met andere slimme apparaten in huis die hetzelfde smart home platform gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld bij een rookalarm de lichten in huis aan laten gaan en de buitendeur ontgrendelen.

Een veel gebruikt smart home platform is IFTTT dat staat voor IF This Than That. Andere smart home platforms die je bij slimme rookmelders tegenkomt zijn Apple Homekit, Google Assistant, Homey en Amazon Alexa. 

Door de mogelijkheid ook een rookalarm te krijgen als je niet thuis bent is een slimme rookmelder de beste rookmelder, maar een goedkope rookmelder is het natuurlijk niet. 

Goede slimme rookmelders worden gemaakt door onder andere Netatmo, Google, Somfy, Gigaset en Bosch.

Kijk bovenaan voor de beste slimme rookmelder uit de test.

Hittemelders

In het overzicht met aanbiedingen alle brandmelders vind je ook hittemelders. Een hittemelder is niet hetzelfde als een rookmelder. Zoals de naam al aangeeft meet de sensor van een hittemelder geen rookontwikkeling maar hitte. Het is dus een ander soort sensor die gebruikt wordt.

Een hittemelder kun je gebruiken waar een rookmelder niet functioneert omdat deze reageert op rook of damp die niet door brand wordt veroorzaakt. Denk daarbij aan een brandmelder in de keuken of in een badkamer. Daar wil een rookmelder nog wel eens een vals alarm geven. Een hittemelder reageert op een plotseling sterke stijging van de temperatuur.


Elro hittemelder

Netstroom of batterij?

Het is erg belangrijk dat een rookmelder stroom blijft houden. Zonder stroom immers geen alarm. Er zijn rookmelders die je op de netstroom aansluit, maar dit betreft vrijwel alleen slimme rookmelders omdat deze meer energie gebruiken.

Een standaard rookmelder gebruikt maar heel weinig stroom en kan jarenlang op een batterij draaien. Als de batterij leeg dreigt te raken geeft de rookmelder een waarschuwingssignaal zodat je niet ongemerkt zonder bescherming komt te zitten.

Een rookmelder op netstroom is de beste rookmelder omdat je geen risico op een lege batterij hebt, maar de installatie van een rookmelder op netstroom is wel wat complexer.

Goede rookmelders

De beste rookmelders van dit moment vind je bij de bovenstaande beste rookmelder test. Maar hier onder een aantal merken waarvan de rookmelders traditioneel goed scoren in de test.

Goedkope rookmelder

Zoek je een eenvoudige rookmelder? Kijk dan eens bij de bovenstaande rookmelder aanbiedingen naar de rookmelders van Alecto, Elro en Smartwares. Dit zijn goede goedkope rookmelders.

Een losse eenvoudige (en goedkope) rookmelder koop je al voor een tientje, en als je er een aantal koopt dan worden ze nog veel goedkoper (maar let op, de goedkoopste rookmelders kan je ook als je ze in een set koopt niet koppelen).


Koppelbare rookmelder

Wil je meerdere voordelige rookmelders koppelen, dan hebben wederom  Elro,  Alecto en Smartwares voor jou goede rookmelders, maar kies dan wel voor een type dat te koppelen is. Deze zijn iets duurder. 

De prijs voor een losse koppelbare rookmelder is zo'n 25 euro, maar de prijs per stuk holt naar beneden als je een set van meerdere koppelbare rookmelders koopt, en dat doe je meestal bij te koppelen rookmelders.

Dit zijn draadloos koppelbare rookmelders. Deze adviseren we, want voor dit geld ga je geen kabels door het hele huis trekken!

Slimme rookmelder

Zoek je een slimme rookmelder, die gekoppeld kan worden aan je smart home netwerk en die ook via een app op de hoogte kan stellen van calamiteiten? Dan heb je steeds meer mogelijkheden.

Voor de Google Assistant kun je gebruik maken van een geschikte slimme rookmelder van Google Nest. Netatmo, Gigaset, Somfy Protect en Alecto Smartsmoke. Op de Google Nest rookmelder na zijn deze ook geschikt voor Amazon Alexa.

Apple Homekit wordt onder andere ondersteund door slimme rookmelders van Netatmo, Bosch Smart Home, Alecto Smartsmoke,

Het IFTTT smart home netwerk wordt ondersteund door onder andere slimme rookmelders van Google Nest, KlikaanKlikuit, Netatmo, Alecto  Smartsmoke en Somfy Protect.


Beste rookmelder merken

Hierboven kom je al vele merknamen tegen van goede brandmelders die rook detecteren. Hieronder een beschrijving van enkele van de beste rookmelder merken.

Alecto rookmelders

Alecto is de marktleider in rookmelders in Nederland. Alecto is een Nederlandse consumentenelektronica fabrikant die naast rookmelders ook o.a. weerstations, babyfoons, bewakingscamera's, koolmonoxidemelders en walkie talkies maakt. Een Alecto rookmelder geldt als één van de beste rookmelders. Toch is een Alecto brandmelder een relatief goedkope rookmelder.

Elro rookmelders

Elro is een andere elektronicafabrikant uit Nederland die tot de beste rookmelder merken behoort. Elro is gespecialiseerd in beveiligingsproducten. Naast rookmelders zijn dat onder andere CO-melders, bewakingssensoren, intercoms en beveiligingscamera's. Ook een Elro rookmelder is relatief goedkoop verkrijgbaar.

FireAngel rookmelders

FireAngel is een Britse fabrikant van brandveiligheidsproducten zoals rookmelders, koolmonoxidemelders en hittemelders. FireAngel maakt alle soorten brandmelders, waaronder koppelbare rookmelders, slimme rookmelders en gecombineerde rook en CO2 melders.

Smartwares rookmelders

Hoewel de merknaam anders doet vermoeden is maar een deel van de Smartwares rookmelders een smart rookmelder (WiFi rookmelder). Evenals Alecto en Elro is Smartwares een Nederlands merk dat tot de beste brandmelder merken behoort.

Google Nest rookmelders

Zoek je een goede geavanceerde slimme rookmelder? Dan behoort een Google Nest rookmelder tot de beste rookmelders. Nest is het label voor smart apparatuur van Google. Eeen Google Nest rookmelder is geen goedkope brandmelder maar deze slimme melders meten ook koolmonoxide en zijn te koppelen aan andere smart home apparatuur.

EI rookmelders

EI Electronics is een Ierse fabrikant die tot de beste rookmelder merken behoort. Een Ei rookmelder is van hoge kwaliteit en erg betrouwbaar. Ei rookmelders zijn er voor consumenten en bedrijven.

Andere goede rookmelder merken

Maar er zijn veel meer fabrikanten van betrouwbare rookmelders. Soms eenvoudig en goedkoop, soms geavanceerd en slim. Voorbeelden van meer rookmelder merken zijn Firex, Fito, Honeywell, Somfy, KlikAanKlikUIt, X-Sense en Kidde. 

Bij de aanbiedingen van beste rookmelders bovenaan vind je al deze goede brandmelders.


Kijk bij het bovenaan genoemde overzicht met alle brandmelders voor alle rookmelders. hun mogelijkheden en hun prijs. Of kijk in het rookmelder test overzicht voor alle best geteste rookmelders. 

Zie ook: Alle testen wonen


Samenvatting:
Wat is de beste rookmelder? De beste rookmelders uit de test vind je hier boven. Of beste rookmelders uit meerdere testen om precies te zijn. Je vindt er ook de beste koolmonoxide melder test, de beste hittemelder en de beste slimme rookmelder. Verder staat hier boven informatie over het koppelen van rookmelders en andere tips. De rookmelder aanbiedingen van de beste winkels om goedkoop een rookmelder te kopen staat op Beste Rookmelder Kopen.


Een reactie posten

0 Reacties