Beste router test

De beste router uit diverse router testen, zoals de beste WiFi router, de beste MiFi router, de beste mesh router en meer beste routers uit de test.

beste router test

Zet thuis of op kantoor een netwerk op met een goede router. Hoewel veel mensen van hun provider een modem met router te leen krijgen zijn deze WiFi routers meestal matig van kwaliteit. Hier kijken we naar goede routers waaronder de beste routers uit diverse tests.Beste routers uit diverse vergelijkende testen

Met een goede router kun je computers, laptops, printers, televisies, smartphones, NAS-systemen en andere apparatuur via een kabel of draadloos (via WiFi) in je lokale netwerk opnemen. Zo kunnen alle apparaten bestanden met elkaar uitwisselen en gebruik maken van internet. De beste router biedt een goede dekking in het hele huis of kantoor en biedt alle apparaten een hoge snelheid.

Dit zijn de beste routers uit diverse tests uitgevoerd door experts van organisaties als computertijdschriften, test- en consumenten-organisaties en vergelijkingssites.

Vind je beste router via de Router Keuzehulp

Met de Router Keuzehulp van Bol.com kun je snel en makkelijk de voor jou beste router selecteren, Via het zetten van vinkjes bij de door jou gewenste specificaties, kenmerken en mogelijkheden kun je de voor jou beste router tegen de laagste prijs vinden. We adviseren het gebruik van deze keuzehulp om een goede router te vinden.
Aanbiedingen beste winkels om goedkoop een goede router te kopen

Als je een nieuwe router wilt kopen, kijk dan vooral eens op Beste Router Kopen. Daar vind je namelijk alle goede online winkels waar je voordelig een goede router kunt kopen. Deze aanbevolen winkels hebben het beste assortiment en hanteren de laagste prijzen.

Je vindt op Beste Router Kopen ook de actuele router top 10 en meer informatie voor bij het kopen van de beste router tegen de laagste prijs.

AVM Fritz router met ingebouwd modem
AVM Fritz router met ingebouwd modem
Informatie en tips router kopen

We geven hieronder wat handige tips en informatie voor bij het kiezen van de beste router. Deze informatie kun je eventueel gebruiken bij de hierboven genoemde keuzehulp om de voor jou beste router te vinden.

Wifi router of ethernet router

De beste router voor thuis is altijd een wifi router. Alle routers gericht op consumenten zijn dan ook een wifi router. Met deze routers kun je een draadloos wifi netwerk opzetten. 

De tegenhanger van de wifi router is de professionele ethernet router. Dit is een router voor professioneel gebruik die je in de computerruimtes op kantoor tegenkomt. Een professionele ethernet router kan over wel tientallen ethernet poorten beschikken zodat je er grote bekabelde netwerken mee kunt opzetten. Zo'n professionele ethernet router ondersteunt geen wifi.

De wifi router voor thuis kan meestal naast wifi ook voor bekabeld netwerk gebruikt worden. Alleen gaat het hier niet om tientallen ethernet poorten maar om een handje vol poorten voor een netwerk kabel. Via deze netwerk poorten kunt je een printer, externe harde schijf of een PC die dicht bij de router staat bekabeld aansluiten. Voor andere computers, laptops, tablets, smartphones en draadloze netwerk apparatuur gebruik je dan wifi.


TP-link router met 4 wifi antennes en 4 ethernet poorten

TP-link router met 4 wifi antennes en 4 ethernet poorten


De hier boven afgebeelde TP-Link wifi router beschikt over 4 ethernet poorten voor netwerk kabels en 4 antenne voor WiFi. Meer antennes zorgt vaak voor een beter bereik maar het aantal antennes zegt niets over het aantal apparaten dat verbinding met de wifi router kan maken. 1 antenne kan contact maken met veel verschillende apparaten, veel wifi routers hebben ook maar 1 antenne.

Multiroom wifi routers (mesh routers)

De meeste netwerken thuis en op kantoor zijn tegenwoordig draadloos, maar er is altijd veel ergernis over het bereik van dat draadloze netwerk. Met een matige router dek je je volledige woning niet. Muren en plafonds vormen een te grote belemmering om overal in huis een goede dekking te hebben.

Vaak redt je het gewoon niet met één Wifi-router. Je hebt dan versterking nodig in de vorm van een extra router of andere hotspot die je op een andere plek in huis plaatst zodat je vanaf dat punt een (nieuwe) goede verbinding hebt. 

Het makkelijkst werkt dat met een multiroom WiFi router systeem (mesh router). Deze bieden zonder kabels te trekken een goede dekking waarbij er automatisch verbinding wordt gemaakt met de sterkste netwerkverbinding. 

TP-Link multiroom wifi routers
TP-Link multiroom wifi routers


In de bovenstaande Router Keuzehulp vind je de beste van deze WiFi multiroom systemen, onder andere van Asus, Netgear , TP-Link en Linksys, en er staat hierboven ook een multiroom wifi test / mesh router test.

Simultaneous dual band routers

Een aanrader voor een extra snel draadloos WiFi-netwerk zijn de simultaneous dual band routers. Deze WiFi routers maken gebruik van 2 frequenties (2.4 GHz en een 5 GHz) en bieden dus eigenlijk twee draadloze netwerken aan. 

Vooral de 5 GHz is sneller en stabieler omdat deze niet alleen meer ruimte biedt maar ook minder gebruikt wordt. Computers, telefoons en andere apparatuur moet de 5 GHz band wel ondersteunen om daarvan gebruik te kunnen maken. Anders pakken deze automatisch de 2.4 GHz band.

Ook deze dual band routers vind je in de bovenstaande Router Keuzehulp. Veel wifi routers zijn tegenwoordig dual band routers, de beste wifi router is dan ook een dual band wifi router (of een tri band wifi router).

Simultaneous tri band routers

Naast de simultaneous dual band router is er tegenwoordig namelijk ook de simultaneous tri band router, ook al zijn deze routers nog wat zeldzamer. De naam zegt het al, deze goede routers bieden zelfs de mogelijkheid om 3 netwerken op te zetten, één 2.4 GHz en twee 5 GHz netwerken). Heel soms is de derde band ook een 60 GHz band. Deze zeldzaam gebruikte frequentie is supersnel maar heeft maar een heel kort bereik. Meer informatie over de 60 GHz frequentie vind je bij de router frequentie informatie hier onder.

Ethernet poorten

Hoe aantrekkelijk draadloos internet ook is, via een Ethernet netwerkkabel is het toch altijd wat stabieler en sneller. Sluit daarom vaste apparatuur zoals een televisie, printer of NAS in de buurt van je router altijd via een kabel aan. Let bij aanschaf van een router daarom ook op het aantal Ethernet-poorten. Meestal zijn dat er vier wat ruim voldoende is, maar er zijn uitzonderingen naar boven en beneden.

Een van de vele keuzemogelijkheden die de Router Keuzehulp biedt is het aantal Ethernet poorten van de router.

Professionele router 16 ethernet poorten Cisco
Professionele router 16 ethernet poorten Cisco 


Hoe snel is de router?

Heel belangrijk bij een router is natuurlijk de snelheid waarmee de gegevens via WiFi door de router worden doorgegeven. Want je kan wel een snelle internetverbinding hebben, als de WiFi van de router traag is gaat alles nog langzaam. De bovenaan genoemde Router Keuzehulp geeft daarom veel informatie over de snelheid van de router zodat je makkelijk de snelste (en beste) router kunt vinden.

Zo delen ze de routers in drie snelheidsklassen aan. Deze geven de gemiddelde WiFi snelheid weer. Daarbij is niet alleen gekeken naar de maximale topsnelheid, maar ook naar naar het aantal gebruikers en de afstanden. Zo krijg je de meest praktische weergave van de werkelijk te halen snelheden.

Voor een huishouden van zo'n twee internettende personen die niet al te zware toepassingen draaien is een basisklasse router genoeg. Voor een wat groter gezin met veel netwerk apparatuur waar door meerdere personen gelijktijdig films en muziek gestreamd wordt is een middenklasse router wel aan te raden.

Voor grote gezinnen met kinderen die fanatiek aan social media en het streamen van multimedia doen is een topklasse router aan te raden. Dat geldt ook voor bedrijven waar veel medewerkers online zijn verspreid over vele kamers in het gebouw.

In de Router Keuzehulp kun je precies zien welke router er in welke snelheidsklasse valt.

Voor de techneuten die een router zoeken geeft de router keuzehulp ook de mogelijkheid om de snelste en beste router te vinden via de AC of de AX klasse van de router. Uitleg over deze technieken vind je eveneens in de Router keuzehulp.

Router frequenties

Ook op de gewenste frequenties kun je in de router keuzehulp selecteren. Draadloze WiFi routers werken op 2 of 3 verschillende frequenties. De meest gebruikte is de 2.4 GHz frequentie die weliswaar niet de snelste frequentie is, maar die wel een goede dekking biedt. De 2.4 GHz WiFi verbinding is trager maar stabieler dan de snellere 5 GHz WiFi band die meer last heeft van muren, plafonds en afstanden.

Een single band router gebruikt alleen de 2.4 GHz WiFi band, bij een dual band router kun je kiezen of je de stabiele 2.4 GHz WiFi band of de snelle 5 GHz WiFi band wil gebruiken.

Bij deze dual band router moet je kiezen tussen die twee, maar bij een simultaneous dual band kun je beide gebruiken. Zo profiteer je van de snelheid van 5 GHz en de dekking van 2.4 GHz. De meeste goede routers die je nu vindt zijn dan ook simultaneous dual band routers.

Maar het kan nog beter. De beste routers van dit moment zijn simultaneous tri-band routers. Deze beste routers voegen nog een frequentieband toe zodat je wel 3 frequenties kunt gebruiken. Deze derde frequentieband is een tweede 5 GHz band of een 60 GHz band. Deze 60 GHz Wifi band is supersnel, maar heeft slechts een bereik van een paar meter. Zit je met je computer, laptop of smartphone vlak naast de router, dan kun je optimaal snel internetten via de 60 GHz band van de router.Beste router merken

Vaak wordt voor een netwerk thuis als router het modem gebruikt dat de internetprovider bij het abonnement gratis ter beschikking stelt. Maar het komt je WiFi verbinding vaak ten goede als je zelf een goede router aanschaf om in plaats van of naast deze router te gebruiken. 

Hieronder vind je een overzicht van de beste fabrikanten van routers. Deze maken niet alleen goede router voor thuis maar ook goede professionele routers voor bedrijven.

TP-Link routers

Deze Chinese fabrikant van netwerk apparatuur is ;eén van de beste router fabrikanten. Zowel voor cosnumenten als grote bedrijfsnetwerken.

Linksys routers

Linksys is een dochtermerk van Belkin dat al sinds de begindagen van het moderne internet routers maakt. Deze Amerikaanse netwerk specialist heeft in de loop der jaren heel vele bijhgedragen aan de ontwikkeling van internet en netwerk hardware zoals netwerk routers.

Netgear routers

Een andere netwerkspecialist uit Silicon Valley die tot de beste router fabrikanten behoort. Netgear maakt alles voor computernetwerken en internet voor bedijven, overheid en consumenten.

Cisco routers

Ook Cisco is een legendarisch bedrijf in netwerken uit Silicon Valley. Cisco maakt al in de jaren 80 naam als de producent van de beste routers. En nog steeds behoren hun routers voor consument en professional tot de beste routers die er te koop zijn.

D-Link routers

D-Link is een specialist in netwerk apparatuur uit Taiwan. Ook D-Link routers behoren tot de beste routers.

Asus routers

Asus routers zijn vooral onder gamers populair. Volgens veel gamers zijn Asus routers de beste gaming routers. De Asus gamingrouters zijn voorzien van een snelle processor, veel geheugen, technieken als Quality of Service (QoS) en Adaptive QoS die er voor zorgen dat het netwerkverkeer van games voorrang krijgt en speciaal voor gaming aangepaste firmware en LAN poorten. Dit alles voor optimale fame prestaties over het netwerk.

Ubiquiti routers

Ubiquiti routers zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in grote bedrijfsnetwerken en voor andere netwerken die het uiterste van een router vragen.

Synology routers

Synology staat bekend om zijn NAS systemen voor data opslag in netwerken, maar ze maken ook routers die dusdanig goed zijn dat ook Synology tot de beste router merken behoort.

Meer goede router merken

Andere fabrikanten die goede routers voor je netwerk thuis leveren zijn Acer, Zyxel, AVM (Fritzbox), Huawei, Teltonica, MSI en Xiaomi.


Kijk boven bij de Router Keuzehulp om je beste router te vinden, een router die aan al je eisen voldoet. Of kijk boven bij de diverse router testen voor de beste router uit de test.

Zie ook: Meer testen netwerk apparatuur


Samenvatting:
Kijk hier voor de beste router test en een keuzehulp om je beste router te vinden en goedkoop te kopen. Of je nu de beste wifi router (draadloos) of de beste ethernet router zoekt. Een snelle router, een goedkope router of een router met een zeer goede dekking. Ook hebben we de beste mifi router, de beste mesh router, de beste multiroom router, de beste professionele router en de beste router voor in de auto uit de test.


Een reactie posten

1 Reacties

  1. Eindhoven de Beste21 mei 2024 om 18:19

    Staar je niet blind op de maximum snelheid van een router. Net zoals bij de actieradius van een e-bike wordt er daarbij namelijk wel erg uitgegaan van ideale omstandigheden. Een een trage internetverbinding tussen de router en de provider los je niet op met een snellere router, daarvoor heb je een betere provider of glasvezel nodig. Vooral glasvezel (met een daarvoor geschikte router) is goed voor een snelle verbinding naar buiten.

    Voor een snelle verbinding binnen het huis moet de router vooral over een sterk signaal beschikken. De sterkte van dit signaal bepaalt de snelheid. Dus goede netwerkkabels en een goede WiFi antenne op de router.Ook is de plaats van de router is belangrijk voor de snelheid bij een snelle draadloze verbinding. Plaats hem centraal en ergens waar muren en plafonds de minste belemmering vormen.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.