Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste snelkookpan test (hoge druk pan)

De beste snelkookpan uit de test en andere goede hogedrukpannen. Met aanbiedingen en een keuzehulp om je beste hoge druk pan te vinden en goedkoop te kopen.

Tefal snelkookpan

Tefal snelkookpan


Wat is een snelkookpan?

Een snelkookpan (hogedrukpan) is een pan met een speciaal deksel dat de pan volledig en muurvast afsluit. Zodoende kan het deksel niet door de druk en hitte naar boven komen. De hitte en druk worden daardoor binnen in de pan tot grote hoogten opgestuwd. 

Hierdoor is je eten extra snel klaar, maar bespaar je ook energie. Wat is de beste snelkookpan / beste hogedruk pan? Hier de beste snelkookpannen uit de test en een keuzehulp waarmee je heel snel en eenvoudig de voor jou beste snelkookpan tegen de laagste prijs selecteert.

Snelkookpannen (hogedrukpannen) worden veel gebruikt om éénpansgerechten snel in klaar te maken, maar ook voor het extra snel koken van groente, aardappelen, rijst of pasta is een goede snelkookpan heel geschikt.
De beste snelkookpannen uit vergelijkende tests

Hieronder vind je de beste snelkookpannen / beste hogedruk pannen uit de test. Het betreft twee testen van snelkookpannen.
Keuzehulp voor de voor jou beste snelkookpan

Selecteer bij de keuzehulp snelkookpannen uit circa 250 snelkook pannen de voor jou beste snelkookpan. Alle gangbare hogedrukpannen zijn hier te vinden, Met reviews, gebruikerservaringen en alle mogelijkheden en specificaties van iedere snelkookpan. En natuurlijk met alle (actuele) prijzen van al deze hoge druk pannen.

Via selectiemogelijkheden kun je heel makkelijk en snel de voor jou persoonlijk beste snelkookpan tegen de laagste prijs vinden.


Tefal snelkookpan 6 liter

Tefal snelkookpan 6 liter
Snelkookpan of hogedrukpan?

Er is geen verschil tussen een snelkookpan en een hogedrukpan. Het zijn namelijk twee benamingen voor dezelfde pan. 

De benaming snelkookpan heeft betrekking op de kortere kooktijd (soms wel drie keer zo snel), en de term hogedrukpan is afgeleid, van de techniek van koken, met hoge temperaturen en hoge druk. 

Maar een hogedrukpan is dus hetzelfde als een snelkookpan. We gebruiken hier ook beide termen.

Tips kiezen beste snelkookpan

Je kunt in de hoge druk pan keuzehulp een groot aantal wensen en eisen opgeven. Bijvoorbeeld de inhoud die de snelkookpan moet hebben, maar ook met betrekking tot onder andere het materiaal waarvan de snelkookpan gemaakt is, de fabrikant, de diameter en de te gebruiken hittebron. 

Dit alles (en meer) kun je als eis opgeven. Hieronder vind je meer informatie over deze keuzemogelijkheden voor bij het kiezen van je beste snelkookpan / beste hogedrukpan.WMF snelkookpan (met steel)

Hoe lang gaan ingrediënten in de snelkookpan? Dat kun je van ieder ingrediënt terugvinden in de tabel kooktijden snelkookpan. Koken in de snelkookpan gaat verbluffend snel!

De inhoud van de snelkookpan

De grootte van een snelkookpan kan erg verschillen. Er zijn kleine pannetjes met een inhoud van anderhalve liter maar ook grote hogedrukpannen met 25 liter inhoud. Groot is handig, maar te groot kost natuurlijk ook onnodig ruimte op je fornuis, en de druk wordt het best opgebouwd als de pan niet al te leeg is. En dan hebben we het nog niet eens over de kastruimte die de snelkookpan inneemt als hij niet gebruikt wordt. Jouw beste snelkookpan is dus groot genoeg, maar ook niet onnodig groot.

Hou er wel rekening mee dat je een hogedrukpan niet tot de rand toe kunt vullen. Maak je bijvoorbeeld soep in de hogedrukpan, dan mag je deze maar voor twee derde deel vullen.

De meest gekochte en meest aangeboden snelkookpan is de snelkookpan van 6 liter gevolgd door de grote snelkookpan van 8 liter en een kleinere 4 liter snelkookpan.

De diameter van de snelkookpan

De diameter van een snelkookpan wordt altijd bovenaan de pan gemeten. Natuurlijk is het de inhoudsmaat die vooral de diameter van de pan bepaald. 

Maar niet iedere snelkookpan met dezelfde inhoud heeft dezelfde diameter. Een pan kan hoger en smaller zijn, of licht schuin toelopen (waardoor de diameter onder anders is). 

Let dus niet alleen op de inhoud, maar ook op de diameter en andere maten als je je beste snelkookpan kiest.


Fissler snelkookpan

Fissler snelkookpan 6 liter

Sluiting van een snelkookpan

Een snelkookpan wordt niet voor niets ook wel hogedrukpan genoemd. Er wordt met hoge druk gekookt, dus de pan moet hermetisch gesloten worden om ongelukken te voorkomen. Het mechanisme van dit sluiten kan sterk per hoge druk pan verschillen. De beste snelkookpannen kun je met één hand sluiten.

Het handvat van de snelkookpan

Zoals je op de foto's op deze pagina kunt zien kan het handvat van de ene snelkookpan behoorlijk verschillen van het handvat van een andere snelkookpan. 

Soms betreft het een snelkook versie van een steelpan, en is het een snelkookpan met steel, maar meestal beschikt een snelkookpan over twee handvatten zoals bij een kookpan of een handvat en een steel die tevens als tweede handsvat dienst doet. 

Let ook op het handvat van het deksel. Daarin zit enorm veel verschil, maar een goed te hanteren (wat groter) handvat werkt in de praktijk wel zo plezierig.

Het handvat van een snelkookpan is meestal van metaal of kunststof, soms van bakeliet of een ander materiaal. Zoals bij iedere pan is het plezierig als het handvat / handvatten niet heet worden zodat je de pan veilig kunt oppakken.

Elektrisch koken met de snelkookpan

Hoewel je verreweg de meeste snelkook pannen op een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis kunt gebruiken zijn er nog uitzonderingen. Keramisch, inductie en halogeen koken kun je niet alle snelkookpannen gebruiken, al is dat bij de meeste snelkookpannen geen probleem. 

In de bovenstaande keuzehulp kun je je gewenste warmtebronnen aanvinken. Dan weet je zeker dat je een voor inductie of andere gewenste hittebron geschikte snelkookpan hebt.


SEB snelkookpan

SEB snelkookpan

Honderden recepten om in de snelkookpan te bereiden vind je bij de snelkookpan recepten van Smulweb. Kijk daar wat er allemaal mogelijk is met een goede snelkookpan.

Een snelkookpan met anti aanbaklaag

Een anti aanbaklaag is bij minder dan de helft van de snelkookpannen aanwezig. Het is natuurlijk fijn om aankoeken te voorkomen, maar het maakt de pan wel krasgevoeliger en niet geschikt voor de vaatwasser.

Een bodem gemaakt van meerdere lagen metaal beschikt ook tegen aanbranden. De beste snelkookpannen hebben een dikke bodem tegen het aanbranden. Dat is belangrijk omdat je een snelkookpan niet even tussendoor kunt openen om te roeren.

Stoommandje

Een stoommandje is een handige accessoire die soms bij een snelkookpan wordt meegeleverd. Met een snelkookpan kun je namelijk perfect gerechten stomen.


Tefal snelkookpan met stomer
Waarom een snelkookpan / hogedrukpan?

Waarom zal je eigenlijk een pan kopen om met hoge druk te koken? Daarvoor zijn diverse redenen te verzinnen. Een snelkookpan heeft namelijk meerdere grote voordelen.

Voor de haastige of ongeduldige kok is de veel lagere kooktijd een groot pluspunt. Je eten is veel sneller gaar, soms wel drie keer zo snel! En dat geldt ook voor het energieverbruik, dat is dan weer tot drie keer zo laag. Het koken gaat namelijk niet alleen sneller, maar er gaat aan nauwelijks energie bij verloren omdat de pan zo hermetisch dicht zit. Een snelkookpan is dus ook de beste pan voor je energierekening.

Maar nog belangrijker is het gezonde koken dat je met de snelkookpan / hogedrukpan doet. Door de korte kooktijd blijven vitamines zoals vitamine B1, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C beter behouden. En het eten is niet alleen gezonder, maar ook lekkerder. Ook smaken blijven beter behouden en dat geldt ook voor de textuur van het voedsel.

Koken met een hoge druk pan heeft dus alleen maar voordelen. Het is eigenlijk heel merkwaardig dat de snelkookpan in Nederland (in tegenstelling tot in veel andere landen) zo weinig gebruikt wordt.Beste snelkookpan merken 

Tot slot ene korte beschrijving van enkele van de beste snelkookpan fabrikanten en van de hogedrukpannen die deze merken maken:

Tefal snelkookpan

Tefal is één van de beste snelkookpan fabrikanten. De keuze uit Tefal snelkookpannen is niet groot, maar hun hogedrukpannen zijn wel populair en goed van kwaliteit. Ze hebben de Tefal Secure snelkookpan met steel en de Tefal Clipsominut pan. Beide hogedrukpannen zijn geschikt voor inductie en hebben een inhoud van 6 liter.

Fissler snelkookpan

Dan is het aanbod aan Fissler snelkookpannen een stuk groter en breder. Volgens velen (en volgens menig hogedrukpan test) maakt Fissler de beste snelkookpannen. Helaas zijn dit geen goedkope snelkookpannen. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Rn bij Fissler heb je veel te kiezen. Er zijn Fissler snelkookpannen met een inhoud van 2,5 liter tot 8 liter, en met verschillende handvatten en stelen. Maar alle Fissler snelkookpannen zijn geschikt voor alle hittebronnen waaronder inductie.

Seb snelkookpan

Het Franse Seb is het moederbedrijf van Tefal. Onder eigen naam brengen ze ook onder andere hogedrukpannen uit. Een Sen snelkookpan is dus vergelijkbaar met een Tefal snelkookpan.

WMF snelkookpan

WMF is een merk pannen uit Duitsland dat onder andere goede snelkookpannen maakt. Hun WMF Perfect snelkookpan is een klassieker onder de hogedruk pannen. Deze WMF snelkookpan is verkrijbaar in versies met een inhoud van 2,5 liter, 3 liter, 4,5 liter, 6,5 liter en 8,5 liter.

Lagostina snelkookpan

Ook Lagostina uit Italië kan tot de beste snelkookpan merken gerekend worden. Sterker nog Lagostina staat bekend om zijn goede snelkokers. Er is een hele reeks Lagostina snelkookpannen waaruit je kunt kiezen. In veel verschillende groottes, maar altijd van heel goede kwaliteit en eenvoudig ni het gebruik.

Meer snelkookpan merken

De snelkookpannen van deze beste merken vind je hier boven bij de snelkookpan aanbiedingen (en eventueel ook bij de snelkookpan test). Bij de aanbiedingen vind je ook de hogedrukpannen van andere hogedruk pan makers zoals Zwilling, BK, Berghoff, Eldom en Royal Swiss.


Via de bovenaan genoemde keuzehulp vind je snel en makkelijk de voor jou beste snelkookpan tegen de laagste prijs.

Zie ook: Beste pannen uit de test


Onderwerpen:
Wat is de beste snelkookpan? Dat lees je in de bovenstaande beste hogedrukpan test / beste snelkookpan test. Bovendien kun je via de keuzehulp je persoonlijk beste snelkookpan vinden en een goede snelkookpan goedkoop kopen. Snelkookpannen worden ook wel hogedrukpannen genoemd. Hierboven vind je verder veel tips en in formatie voor bij het vinden en kopen van de voor jou beste snelkookpan / beste hogedrukpan.

Een reactie posten

3 Reacties

 1. Ik heb zelf al jaren een snelkookpan
  Ben er heel blij mee
  Van ouderlijk huis uit meegekregen.Moeder kookte er al mee .
  Kan het iedereen aanraden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ook! Ik was bang dat ik de snelkookpan misschien niet veel zou gebruiken (als een broodbakmachine 2.0 hahaha), maar ik gebruik hem bijna dagelijks. Ik ga er zelfs nog een kleine snelkookpan bijkopen zodat ik ze voor zowel aardappels als groente kan gebruiken. Het kookt sneller, schoner en gezonder, en er staat geen pan continue te dampen. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een snelkookpan is in het begin even wennen omdat je tussendoor niet even een kijkje kan nemen, maar dat is ook niet echt nodig omdat het vocht in de pan blijft en dus niet droog kookt. Als je daar aan gewend bent is een hogedrukpan geweldig want je eten is supersnel klaar en smaakt heerlijk vers in plaats van sufgekookt.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.