Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste snelkookpan test (beste hogedrukpan)

 

Een snelkookpan (hogedrukpan) is een pan met een speciaal deksel dat de pan volledig en muurvast afsluit. Zodoende kan het deksel niet door de druk en hitte naar boven komen. De hitte en druk worden daardoor in de pan tot grote hoogten opgestuwd. Hierdoor is je eten extra snel klaar, maar bespaar je ook energie. Wat is de beste snelkookpan / beste hogedrukpan? Hier de beste snelkookpannen uit de test en een keuzehulp waarmee je heel snel en eenvoudig de voor jou beste snelkookpan tegen de laagste prijs selecteert.


Snelkookpannen (hogedrukpannen) worden veel gebruikt om éénpansgerechten snel in klaar te maken, maar ook voor het extra snel koken van groente, aardappelen, rijst of pasta is een goede snelkookpan heel geschikt.

De beste snelkookpannen uit vergelijkende tests

Hieronder vind je de beste snelkookpannen / beste hogedrukpannen uit de test. Het betreft twee testen van snelkookpannen.Keuzehulp voor de voor jou beste snelkookpan

Selecteer bij de keuzehulp snelkookpannen uit meer dan 250 snelkookpannen de voor jou beste snelkookpan. Alle gangbare hogedrukpannen zijn hier te vinden, met reviews, gebruikerservaringen en alle mogelijkheden en specificaties. En natuurlijk met alle (actuele) prijzen.

Via selectiemogelijkheden kun je heel makkelijk en snel de voor jou persoonlijk beste snelkookpan tegen de laagste prijs vinden.Tefal snelkookpan

Snelkookpan of hogedrukpan?

Er is geen verschil tussen een snelkookpan en een hogedrukpan. Het zijn namelijk twee benamingen voor dezelfde pan. De benaming snelkookpan heeft betrekking op de kortere kooktijd (soms wel drie keer zo snel), en de term hogedrukpan is afgeleid, van de techniek van koken, met hoge temperaturen en hoge druk. Maar een hogedrukpan is dus hetzelfde als een snelkookpan.

Tips kiezen beste snelkookpan

Je kunt in de keuzehulp een groot aantal wensen en eisen opgeven. Bijvoorbeeld de inhoud die de snelkookpan moet hebben, maar ook met betrekking tot onder andere het materiaal waarvan de snelkookpan gemaakt is, de fabrikant, de diameter en de te gebruiken hittebron. Dit alles (en meer) kun je als eis opgeven. Hieronder vind je meer informatie over deze keuzemogelijkheden voor bij het kiezen van je beste snelkookpan / beste hogedrukpan.WMF snelkookpan


De inhoud van de snelkookpan

De grootte van een snelkookpan kan erg verschillen. Er zijn kleine pannetjes met een inhoud van anderhalve liter maar ook grote hogedrukpannen met 25 liter inhoud. Groot is handig, maar te groot kost natuurlijk ook onnodig ruimte op je fornuis, en de druk wordt het best opgebouwd als de pan niet al te leeg is. En dan hebben we het nog niet eens over de kastruimte die de snelkookpan inneemt als hij niet gebruikt wordt. Jouw beste snelkookpan is dus groot genoeg, maar ook niet onnodig groot.

Hou er wel rekening mee dat je een hogedrukpan niet tot de rand toe kunt vullen. Maak je bijvoorbeeld soep in de hogedrukpan, dan mag je deze maar voor twee derde deel vullen.

De diameter van de snelkookpan

De diameter van een snelkookpan wordt altijd bovenaan de pan gemeten. Natuurlijk is het de inhoudsmaat die vooral de diameter van de pan bepaald. Maar niet iedere snelkookpan met dezelfde inhoud heeft dezelfde diameter. Een pan kan hoger en smaller zijn, of licht schuin toelopen (waardoor de diameter onder anders is). Let dus niet alleen op de inhoud, maar ook op de diameter en andere maten als je je beste snelkookpan kiest.Fissler snelkookpan

Sluiting van een snelkookpan

Een snelkookpan wordt niet voor niets ook wel hogedrukpan genoemd. Er wordt met hoge druk gekookt, dus de pan moet hermetisch gesloten worden om ongelukken te voorkomen. Het mechanisme van dit sluiten kan sterk per hogedrukpan verschillen. De beste snelkookpannen kun je met één hand sluiten.

Het handvat van de snelkookpan

Zoals je op de foto's op deze pagina kunt zien kan het handvat van de ene snelkookpan behoorlijk verschillen van het handvat van een andere snelkookpan. Soms betreft het een snelkook versie van een steelpan, maar meestal betreft het twee handvatten zoals bij een kookpan. Let ook op het handvat van het deksel. Daarin zit enorm veel verschil, maar een goed te hanteren (wat groter) handvat werkt in de praktijk wel zo plezierig.

Het handvat van een snelkookpan is meestal van metaal of kunststof, soms van bakeliet of een ander materiaal. Zoals bij iedere pan is het plezierig als het handvat / handvatten niet heet worden zodat je de pan veilig kunt oppakken.

Elektrisch koken met de snelkookpan

Hoewel je verreweg de meeste snelkookpannen op een elektrische kookplaat of elektrisch fornuis kunt gebruiken zijn er nog uitzonderingen. Ook bij keramisch, inductie en halogeen koken kun je niet alle snelkookpannen gebruiken, al is dat bij de meeste snelkookpannen geen probleem. In de bovenstaande keuzehulp kun je je gewenste warmtebronnen aanvinken.SEB snelkookpan

Een snelkookpan met anti aanbaklaag

Een anti aanbaklaag is bij minder dan de helft van de snelkookpannen aanwezig. Het is natuurlijk fijn om aankoeken te voorkomen, maar het maakt de pan wel krasgevoeliger en niet geschikt voor de vaatwasser.

Een bodem gemaakt van meerdere lagen metaal beschikt ook tegen aanbranden. De beste snelkookpannen hebben een dikke bodem tegen het aanbranden. Dat is belangrijk omdat je een snelkookpan niet even tussendoor kunt openen om te roeren.

Stoommandje

Een stoommandje is een handige accessoire die soms bij een snelkookpan wordt meegeleverd. Met een snelkookpan kun je namelijk perfect gerechten stomen.


Tefal snelkookpan met stomer


Waarom een snelkookpan / hogedrukpan?

Waarom zal je eigenlijk een pan kopen om met hoge druk te koken? Daarvoor zijn diverse redenen te verzinnen. Een snelkookpan heeft namelijk meerdere grote voordelen.

Voor de haastige of ongeduldige kok is de veel lagere kooktijd een groot pluspunt. Je eten is veel sneller gaar, soms wel drie keer zo snel! En dat geldt ook voor het energieverbruik, dat is dan weer tot drie keer zo laag. Het koken gaat namelijk niet alleen sneller, maar er gaat aan nauwelijks energie bij verloren omdat de pan zo hermetisch dicht zit. Een snelkookpan is dus ook de beste pan voor je energierekening.

Maar nog belangrijker is het gezonde koken dat je met de snelkookpan / hogedrukpan doet. Door de korte kooktijd blijven vitamines zoals vitamine B1, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C beter behouden. En het eten is niet alleen gezonder, maar ook lekkerder. Ook smaken blijven beter behouden en dat geldt ook voor de textuur van het voedsel.

Koken met een hogedrukpan heeft dus alleen maar voordelen. Het is eigenlijk heel merkwaardig dat de snelkookpan in Nederland (in tegenstelling tot in veel andere landen) zo weinig gebruikt wordt.

Via de bovenaan genoemde keuzehulp vind je snel en makkelijk de voor jou beste snelkookpan tegen de laagste prijs.

Zie ook: Beste pannen uit de test


Onderwerpen:
Wat is de beste snelkookpan? Dat lees je in de bovenstaande beste hogedrukpan test / beste snelkookpan test. Bovendien kun je via de keuzehulp je persoonlijk beste snelkookpan vinden en een goede snelkookpan goedkoop kopen. Snelkookpannen worden ook wel hogedrukpannen genoemd. Hierboven vind je verder veel tips en in formatie voor bij het vinden en kopen van de voor jou beste snelkookpan / beste hogedrukpan.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *