Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste soundbar test

 

Hier vind je de beste soundbars uit de test en geven we tips voor bij het kiezen van je beste soundbar.


Iedereen wil het beste geluid bij zijn televisie, maar helaas is er in de huidige dunne flatscreen televisies nauwelijks plek voor goede speakers. Het gevolg is dat de geluidskwaliteit van de meeste televisies matig is, en dat er naar een oplossing buiten de televisie gezocht moet worden. 

Aanvankelijk was dat de home-cinema set, maar tegenwoordig is de soundbar de meest populaire oplossing. Een soundbar geeft een goed geluid en ziet er bovendien goed uit. Hier kijken we naar de beste soundbars volgens diverse testen.


Beste soundbars test

Al deze testen zijn door experts uitgevoerd. De nieuwste testen staan bovenaan.


Zie ook
Soundbar aanbiedingen

Ben je op zoek naar een soundbar, of heb je al een soundbar op het oog en zoek je een goedkope winkel? Kijk dan op Beste Soundbar Kopen voor de beste en goedkoopste winkels voor een soundbar en de actuele top 10 van soundbars.

Hier vind je bovendien een soundbar keuzehulp waarmee je via enkele vinkjes de voor jou beste soundbars kunt selecteren.Kies je beste soundbar

Hieronder vind je tips die je kan gebruiken om via deze soundbar keuzehulp je beste soundbar te vinden.

Soundbar of soundplate?

De soundbar kent iedereen wel. Dat is een balk met speakers die je voor of onder je televisie plaatst. Dat kan staand zijn of hangend aan de muur. Minder bekend is de soundplate. Dit is een plateau met ingebouwde speakers waar de televisie op staat.

Een soundplate valt niet of nauwelijks op, maar heeft als nadeel dat zo'n plateau weinig ruimte voor de speakers heeft. Daarmee heeft een soundplate in feite hetzelfde probleem als een dunne platte televisie.

Soundbar Sonos

Sonos soundbar

Soundbar of surround-set?

Al ver voor de soundbar was er de surround-set (home cinema set). Deze bestaat uit een reeks losse speakers die min of meer rond de tv-kijkers geplaatst worden. Hierdoor lijkt het geluid van alle kanten te komen en bevind je je als tv-kijken midden in de actie.

Bij een soundbar zitten alle speakers in de balk bij de televisie. Toch weten de beste soundbars door slimme technieken een surround geluid te produceren dat hetzelfde effect geeft.

Toch liever een surround set? Bij de testen hier boven vind je de beste home cinema sets uit de test.

Soundbar met of zonder subwoofer?

Wel gebruiken veel soundbars een losse subwoofer. Een subwoofer is een extra speaker die niets anders doet dan de lage bastonen produceren. Hierdoor krijg je een mooi vol geluid. Een subwoofer kun je overal plaatsen waar het je uitkomt. Ook bijvoorbeeld achter de bank, waar je er geen last van hebt. De meeste losse subwoofers staan draadloos in contact met de soundbar.

Met of zonder streaming audio mogelijkheden?

Een soundbar geeft het geluid van de televisie weer, maar het zou zonde zijn zo'n goede speaker niet breder in te zetten. De meeste soundbars zijn daarom ook als Bluetooth-speaker te gebruiken, zodat je je muziek van de telefoon via de soundbar kunt afspelen. Ook zijn er soundbars die zelfstandig kunnen streamen via bijvoorbeeld WiFi, Airplay, Google Cast en Spotify, dus zonder tussenkomst van een smartphone, televisie of computer.

Kies voor een soundbar met deze uitgebreide mogelijkheden voor een soundbar met WiFi. Deze optie kun je aanvinken bij de Soundbar Keuzehulp bij het eerder genoemde Beste Soundbar Kopen (ook bekabelde netwerkverbinding kun je aanvinken). Dat geldt ook voor de Bluetooth optie, die er voor zorgt dat je de soundbar ook als Bluetooth speaker kunt gebruiken voor de muziek op bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Multiroom soundbar

Een goede soundbar gebruik je niet alleen als speaker voor je televisie. Een goede soundbar is meteen een huiskamer speaker voor de muziek van je audio-set, smartphone en computer. Het is daarom belangrijk dat een soundbar Bluetooth ondersteunt!

Daarnaast zijn er ook soundbars die je in je multiroom systeem kunt opnemen. Heb je bijvoorbeeld een Sonos speaker dan kun je deze synchroon met een Sonos soundbar muziek laten afspelen. Let er wel op de de multiroom soundbar compatible is met je multiroom speaker want merken als Sonos en Bose zijn niet uitwisselbaar.

Het aansluiten van een soundbar op je netwerk en zo indirect ook op internet is ook zonder multiroom systeem aantrekkelijk. Sommige soundbars kunnen namelijk zelfstandig verbinding maken met muziekdiensten zoals Spotify.

Compacte soundbar Polk

Compacte soundbar Polk

Smart soundbar

Ook zijn deze soundbars ook steeds vaker als smart speaker te gebruiken. Je kunt ze dan met de stem besturen en gesproken vragen stellen waarvan ze het antwoord op internet opzoeken via bijvoorbeeld de Google Assistent of Alexa.

Dolby Atmos soundbar

Een andere beste soundbar die je in het overzicht tegenkomt is de beste soundbar met Dolby Atmos. Dolby Atmos is een surroundtechniek voor in de bioscoop die je ook op sommige luxe soundbars tegenkomt. 

Bij Dolby Atmos wordt het geluid via het plafond weerkaatst op een dusdanige manier dat het geluid op een realistische manier van alle kanten op je afkomt. 

Hierdoor lijk je nog meer echt in de actie te zitten dan bij surround sound het geval is. Dolby Atmos is een  aanrader als je een liefhebber van actiefilms bent.

Verdere keuzemogelijkheden soundbar

Natuurlijk verschilt verder de breedte per soundbar. Net zoals de breedte van de televisies verschilt. Je kunt kiezen voor een soundbar met dezelfde breedte als je televisie, maar dat hoeft niet. Hier ben je helemaal vrij in. Een voordeel van een bredere soundbar is dat de speakers wat meer uit elkaar zitten wat het stereo effect natuurlijk ten goede komt. Ook is meer ruimte voor speakers nooit verkeerd.

In de soundbar keuzehulp op het bovenaan genoemde Beste Soundbar Kopen kun je ook selecteren over welke aansluitingen de soundbar moet beschikken. Een hoofdtelefoon aansluiting (audio jack) kan plezierig zijn als je een bekabelde koptelefoon wilt gebruiken. En een USB-poort kun je vaak gebruiken om muziek van een USB-stick af te spelen.

Een HDMI ARC aansluiting is handig als je televisie daar ook over beschikt. Je hebt dan maar één kabel nodig om beeld (van externe media) en geluid door te sturen.

Kijk bij de bovenaan genoemde testen voor de beste soundbars of gebruik de keuzehulp op Beste Soundbar Kopen om de voor jou persoonlijke beste soundbars te selecteren.


Consumentenbond soundbar tips

Meer tips en advies voor het kiezen van de voor jou beste soundbar vind je in het onderstaande Consumentenbond filmpje. De audio expert van de Consumentenbond laat je hier kennis maken met de soundbars van verschillende grootte en geeft informatie met betrekking tot het beste geluid, het streamen van muziek, het stroomverbruik en de aansluitmogelijkheden.


Tips beste soundbar kopen Consumentenbond

Beste soundbar merken

Soundbars worden door veel fabrikanten gemaakt, maar een aantal merken springen er zowel qua populariteit als qua kwaliteit bovenuit. Hier de beste soundbar merken

Sonos soundbars

Vooral Sonos scoort hoge ogen hun Sonosbeam en Sonosarc soundbars. De beste soundbars uit de test van Sonos vind je bij de beste Sonos soundbar test bovenaan.

Een Sonos soundbar is goed van kwaliteit en geeft muziek en ander geluid heel mooi en duidelijk weer. Toch is een Sonos soundbar niet mijn eerste keuze. Een Sonos soundbar beschikt namelijk meestal niet over bluetooth. Dat betekent dat de de soundbar niet als bluetooth speaker kan gebruiken, en dat is toch een mogelijkheid die vaak gebruikt wordt om muziek die op je smartphone staat naar de soundbar te streamen.

Bose soundbars

De audio fabrikant Bose behoort zondermeer ook tot de beste soundbar merken. Met de Bose TV Speaker leveren ze een eenvoudige goedkope soundbar voor de onderkant van de markt die toch een goed geluid biedt. 

Maar als je een echt goede soundbar wil kies je voor de Bose Smart Sundbar met Dolby Atmos, of voor de Bose Smart Soundbar Ultra die tevens Dolby Digital, Dolby Digital Plus en Dolby TrueHD ondersteunt. Ook beschikt de Bose Smart Soundbar Ultra over een radio en een bekabelde netwerk aansluiting.

Samsung soundbars

Natuurlijk behoort ook Samsung tot de beste soundbar fabrikanten. Met name de Samsung soundbars met Q-symphony zijn erg goed. Q-symphony is een audio techniek van Samsung waarbij je het geluid zowel uit de soundbar als uit de televisie komt. Dit zorgt voor een heel realistisch geluid waarbij je kunt horen of een geluid van dichtbij of veraf komt. Er is echter een groot nadeel, om van Q-symphony te kunnen genieten moet de TV ook Q-symphony ondersteunen.

Maar ook de Samsing soundbars zonder Q-symphony zijn bijzonder goed, en scoren goed in de soundbar test. Zo beschikken ze vaak over de SpaceFit Sound techiek die in staat is de vorm van je kamer te scannen en het geluid daar optimaal op aan te passen.

JBL soundbars

JBL is een populair merk voor audio speakers en één van de beste soundbar fabrikanten. Deze Harman Kardon dochter heeft een heel ruim aanbod aan soundbar speakers,. Dit aanbod loopt uiteen van een goedkope JBL Cinema soundbar (incl. subwoofer iets boven de 200 euro) tot een bijna 140 cm brede JBL Bar soundbar met 6 upfiring speakers voor een weergaloos goed geluid dat het plafond gebruikt voor het weergeven van een breed en ruimtelijk geluid. 

LG soundbars

Ook LG mag gerust tot de beste soundbar makers gerekend worden. Gezien de goede kwaliteit is een LG soundbar relatief goedkoop te noemen.

Philips soundbars

Ook Philips soundbars worden vaak tegen aantrekkelijke prijzen aangeboden (kijk maar bij de soundbar aanbiedingen bovenaan). En Philips biedt een hele reeks soundbars aan in verschillende series en verschillende prijsklassen.

Sony soundbars

Ook Sony behoort tot de beste soundbar aanbieders met een hele reeks soundbars in verschillende series en prijsklassen. Korte soundbars en lange soundbars, eenvoudige goedkope soundbars en high end sounbars die geavanceerde technieken gebruiken om een perfect vol geluid te produceren. Voor iedereen die een goede soundbar zoekt is er wel een geschikte Sony soundbar.

Meer goede soundbars

Naast deze beste soundbar merken zijn er meer goede producenten. Andere goede soundbar fabrikanten zijn Denon, Harman Kardon, Bang & Olufsen (B&O), Bowers & Wilkins (B&W),  Sennheiser en Loewe.

Kijk bij de bovenaan genoemde testen voor de beste soundbars of gebruik de keuzehulp op Beste Soundbar Kopen om de voor jou persoonlijke beste soundbars te selecteren.


Zie ook: Meer beste audio uit de test

Foto bovenaan: Samsung soundbar

Onderwerp:
Wat is de beste soundbar? Hier vind je de beste soundbars uit de test. De beste soundbar in het algemeen, maar ook de beste koop, de beste kleine soundbar, de beste soundplate, de beste LG soundbar of de beste Sonos soundbar uit de test. Ook geven we hier informatie en tips over het kiezen van je beste soundbar en het goedkoop kopen van deze beste soundbar.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *