Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste soundbar test

 

Hier vind je de beste soundbars uit de test en geven we tips voor bij het kiezen van je beste soundbar.


Iedereen wil het beste geluid bij zijn televisie, maar helaas is er in de huidige dunne flatscreen televisies nauwelijks plek voor goede speakers. Het gevolg is dat de geluidskwaliteit van de meeste televisies matig is, en dat er naar een oplossing buiten de televisie gezocht moet worden. 

Aanvankelijk was dat de home-cinema set, maar tegenwoordig is de soundbar de meest populaire oplossing. Een soundbar geeft een goed geluid en ziet er bovendien goed uit. Hier kijken we naar de beste soundbars volgens diverse testen.

Testen van soundbars

Al deze testen zijn door experts uitgevoerd. De nieuwste testen staan bovenaan.


Zie ook


Beste soundbar kopen

Ben je op zoek naar een soundbar, of heb je al een soundbar op het oog en zoek je een goedkope winkel? Kijk dan op Beste Soundbar Kopen voor de beste en goedkoopste winkels voor een soundbar en de actuele top 10 van soundbars.

Hier vind je bovendien een soundbar keuzehulp waarmee je via enkele vinkjes de voor jou beste soundbars kunt selecteren.

Soundbar of soundplate?

De soundbar kent iedereen wel. Dat is een balk met speakers die je voor of onder je televisie plaatst. Dat kan staand zijn of hangend aan de muur. Minder bekend is de soundplate. Dit is een plateau met ingebouwde speakers waar de televisie op staat.

Een soundplate valt niet of nauwelijks op, maar heeft als nadeel dat zo'n plateau weinig ruimte voor de speakers heeft. Daarmee heeft een soundplate in feite hetzelfde probleem als een dunne platte televisie.

Soundbar Sonos

Sonos soundbar

Soundbar of surround-set?

Al ver voor de soundbar was er de surround-set (home cinema set). Deze bestaat uit een reeks losse speakers die min of meer rond de tv-kijkers geplaatst worden. Hierdoor lijkt het geluid van alle kanten te komen en bevind je je als tv-kijken midden in de actie.

Bij een soundbar zitten alle speakers in de balk bij de televisie. Toch weten de beste soundbars door slimme technieken een surround geluid te produceren dat hetzelfde effect geeft.

Soundbar met of zonder subwoofer?

Wel gebruiken veel soundbars een losse subwoofer. Een subwoofer is een extra speaker die niets anders doet dan de lage bastonen produceren. Hierdoor krijg je een mooi vol geluid. Een subwoofer kun je overal plaatsen waar het je uitkomt. Ook bijvoorbeeld achter de bank, waar je er geen last van hebt. De meeste losse subwoofers staan draadloos in contact met de soundbar.

Met of zonder streaming audio mogelijkheden?

Een soundbar geeft het geluid van de televisie weer, maar het zou zonde zijn zo'n goede speaker niet breder in te zetten. De meeste soundbars zijn daarom ook als Bluetooth-speaker te gebruiken, zodat je je muziek van de telefoon via de soundbar kunt afspelen. Ook zijn er soundbars die zelfstandig kunnen streamen via bijvoorbeeld WiFi, Airplay, Google Cast en Spotify, dus zonder tussenkomst van een smartphone, televisie of computer.

Kies voor een soundbar met deze uitgebreide mogelijkheden voor een soundbar met WiFi. Deze optie kun je aanvinken bij de Soundbar Keuzehulp bij het eerder genoemde Beste Soundbar Kopen (ook bekabelde netwerkverbinding kun je aanvinken). Dat geldt ook voor de Bluetooth optie, die er voor zorgt dat je de soundbar ook als Bluetooth speaker kunt gebruiken voor de muziek op bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Multiroom soundbar

Een goede soundbar gebruik je niet alleen als speaker voor je televisie. Een goede soundbar is meteen een huiskamer speaker voor de muziek van je audio-set, smartphone en computer. Het is daarom belangrijk dat een soundbar Bluetooth ondersteunt!

Daarnaast zijn er ook soundbars die je in je multiroom systeem kunt opnemen. Heb je bijvoorbeeld een Sonos speaker dan kun je deze synchroon met een Sonos soundbar muziek laten afspelen. Let er wel op de de multiroom soundbar compatible is met je multiroom speaker want merken als Sonos en Bose zijn niet uitwisselbaar.

Het aansluiten van een soundbar op je netwerk en zo indirect ook op internet is ook zonder multiroom systeem aantrekkelijk. Sommige soundbars kunnen namelijk zelfstandig verbinding maken met muziekdiensten zoals Spotify.

Compacte soundbar Polk

Compacte soundbar Polk

Smart soundbar

Ook zijn deze soundbars ook steeds vaker als smart speaker te gebruiken. Je kunt ze dan met de stem besturen en gesproken vragen stellen waarvan ze het antwoord op internet opzoeken via bijvoorbeeld de Google Assistent of Alexa.

Dolby Atmos soundbar

Een andere beste soundbar die je in het overzicht tegenkomt is de beste soundbar met Dolby Atmos. Dolby Atmos is een surroundtechniek voor in de bioscoop die je ook op sommige luxe soundbars tegenkomt. 

Bij Dolby Atmos wordt het geluid via het plafond weerkaatst op een dusdanige manier dat het geluid op een realistische manier van alle kanten op je afkomt. 

Hierdoor lijk je nog meer echt in de actie te zitten dan bij surround sound het geval is. Dolby Atmos is een  aanrader als je een liefhebber van actiefilms bent.

Verdere keuzemogelijkheden soundbar

Natuurlijk verschilt verder de breedte per soundbar. Net zoals de breedte van de televisies verschilt. Je kunt kiezen voor een soundbar met dezelfde breedte als je televisie, maar dat hoeft niet. Hier ben je helemaal vrij in. Een voordeel van een bredere soundbar is dat de speakers wat meer uit elkaar zitten wat het stereo effect natuurlijk ten goede komt. Ook is meer ruimte voor speakers nooit verkeerd.

In de soundbar keuzehulp op het bovenaan genoemde Beste Soundbar Kopen kun je ook selecteren over welke aansluitingen de soundbar moet beschikken. Een hoofdtelefoon aansluiting (audio jack) kan plezierig zijn als je een bekabelde koptelefoon wilt gebruiken. En een USB-poort kun je vaak gebruiken om muziek van een USB-stick af te spelen.

Een HDMI ARC aansluiting is handig als je televisie daar ook over beschikt. Je hebt dan maar één kabel nodig om beeld (van externe media) en geluid door te sturen.

Beste soundbar fabrikanten

Soundbars worden door veel fabrikanten gemaakt, maar een aantal merken springen er zowel qua populariteit als qua kwaliteit bovenuit. Vooral Sonos scoort hoge ogen hun Sonosbeam en Sonosarc soundbars. De beste soundbars uit de test van Sonos vind je bij de beste Sonos soundbar test bovenaan.

Andere bijzonder goede soundbar fabrikanten zijn JBL, Samsung, LG, Bose, Sony, Philips en Harman Kardon. Je beste soundbar komt meestal bij één van deze genoemde fabrikanten vandaan.


Kijk bij de bovenaan genoemde testen voor de beste soundbars of gebruik de keuzehulp op Beste Soundbar Kopen om de voor jou persoonlijke beste soundbars te selecteren.


Consumentenbond soundbar tips

Meer tips en advies voor het kiezen van de voor jou beste soundbar vind je in het onderstaande Consumentenbond filmpje. De audio expert van de Consumentenbond laat je hier kennis maken met de soundbars van verschillende grootte en geeft informatie met betrekking tot het beste geluid, het streamen van muziek, het stroomverbruik en de aansluitmogelijkheden.


Tips beste soundbar kopen Consumentenbond


Zie ook: Meer beste audio uit de test

Foto bovenaan: Samsung soundbar

Onderwerp:
Wat is de beste soundbar? Hier vind je de beste soundbars uit de test. De beste soundbar in het algemeen, maar ook de beste koop, de beste kleine soundbar, de beste soundplate, de beste LG soundbar of de beste Sonos soundbar uit de test. Ook geven we hier informatie en tips over het kiezen van je beste soundbar en het goedkoop kopen van deze beste soundbar.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *