Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste subwoofer (actief en passief)

Kijk hier voor de beste subwoofers uit de test. Zowel de beste subwoofer voor in huis als de beste subwoofer voor in de auto.

Beste subwoofer Klipsch

Door het versterkt weergeven van zeer lage tonen klinkt muziek veel krachtiger en voller. Normale speakers hebben niet zo'n laag bereik. Daarvoor is een speciale speaker nodig, de subwoofer (ook wel sub genoemd). 

Hier kijken we naar de beste subwoofer. Wat is de beste subwoofer voor je audio installatie thuis, de beste sub voor je homecinema set of de beste subwoofer voor in de auto? Hier lees je het.

De beste subwoofer uit de test

Hieronder vind je een overzicht met de beste subwoofers voor thuis, voor kantoor en voor in de auto uit de subwoofer test.


Waar koop je een goede subwoofer goedkoop?

Voor het goedkoop kopen van je beste subwoofer zijn er diverse goede winkels die zowel een groot aanbod aan goede subwoofers hebben als lage prijzen voor deze goede subwoofers vragen. Kijk hier onder voor deze beste subwoofer aanbieders.


Wat is een subwoofer?

Een subwoofer is een speaker speciaal ontworpen voor het weergeven van lage en zeer lage tonen. De sub geeft tonen onder de (circa) 80 hertz liggen. Als je de andere speakers uitzet en de muziek alleen via de subwoofer afspeelt hoor je alleen een dreunend geluid. De subwoofer heeft dus een simpele taak, het weergeven van de bastonen.

Toch is alleen een goede subwoofer in staat om dit op de juiste manier te doen, en de muziek vol en krachtig te laten klinken, met mooie bastonen die je niet alleen hoort maar ook voelt.

Een goede subwoofer is onmisbaar in een home cinema opstelling (thuisbioscoop). Het is de sub die in een huisbioscoop voor de dreunende geluidseffecten bij actiescènes zorgt. Maar ook bij de liefhebbers van stevige en dreunende muziek is de subwoofer er populair. Zowel thuis als in de auto. 

De beste subwoofer voor beide toepassingen is hier boven te vinden.

Jamo beste subwoofer test

Jamo actieve subwoofer


Wat is de beste plaats voor een subwoofer?

Doordat de sub alleen de laagste tonen weergeeft is de plaats van de subwoofer niet belangrijk voor het stereogeluid. Je kan de subwoofer dus overal in de kamer neerzetten. 

Omdat de kast van een subwoofer niet het mooiste meubelstuk in huis is wordt de subwoofer vaak ergens verdekt neergezet. Dat kan zelfs achter een bank of achter een gordijn zijn, want het dempen van het geluid, zoals bij gewone speaker, is bij een subwoofer geen probleem.

Beschikt de subwoofer over een reflexpoort (zie voor uitleg, verderop), dan mag de reflexpoort niet heel dicht tegen de muur gericht zijn. Dit geeft namelijk interferentie.


Klipsch subwoofer actief

Klipsch subwoofer actief


Wat is een actieve subwoofer?

De meeste goede subwoofers zijn actief. Deze subs hebben een eigen versterker ingebouwd. Het is daarmee een zelfstandig audio-apparaat dat je niet met luidsprekerdraad maar met een audiokabel met de geluidsinstallatie verbindt. 

Een goede subwoofer heeft aardig wat vermogen en lang niet alle audiobronnen kunnen dat vermogen leveren. Een actieve subwoofer zorgt zelf voor dit vermogen. Een actieve sub is naast de audio-kabel ook te herkennen aan de eigen stroomvoorziening (stekker).

Een actieve subwoofer met ene hoog vermogen is de beste subwoofer. Voor het optimaal weergeven van lage tonen is namelijk veel vermogen nodig. Lage bastonen zijn grote geluidsgolven (in tegenstelling tot lage tonen). Om deze grote geluidsgolven optimaal te produceren is ook een grote driver (speaker) nodig. Daarom zijn de beste subwoofers vaak groot. Actieve subwoofer SVS
Actieve subwoofer SVSDe actieve subwoofer is ook de beste subwoofer omdat de ingebouwde versterker uitsluitend voor het weergeven van de lage tonen ontwikkeld is. Dat geeft een beter effect dan een versterker die zich op het totale geluidsbeeld richt. 

Kijk bij de bovenstaande beste subwoofers uit de test voor de beste actieve subwoofer.

Wat is een passieve subwoofer?

De passieve subwoofer sluit je als een speaker aan op de geluidsinstallatie, namelijk met een boxdraad / speakerdraad. De sub is dan niet meer dan een speaker voor lage tonen. De stroom en het vermogen worden van de muziekinstallatie betrokken. 

De passieve subwoofer heeft geen stekker nodig. Dat is een voordeel. Wat een nadeel is, is dat de passieve subwoofer geheel afhankelijk is van het vermogen van de audio-installatie. Het vermogen dat de sub levert zal nooit meer zijn dan het vermogen van de muziekinstallatie waarop deze is aangesloten, ook al kan de subwoofer veel meer vermogen aan.

In het beste subwoofer overzicht (5 sterren) hier boven vind je diverse goede passieve subwoofers. Kijk daar voor je beste passieve subwoofer.


Één of twee drivers in een subwoofer?

De speaker in een luidspreker of subwoofer wordt driver genoemd. Bij een sub betreft dat meestal één driver, omdat één grote driver over het algemeen voldoende is voor het goed weergeven van alle lage tonen.  

Er zijn echter ook subwoofers met twee drivers, die dan vaak met de rug tegen elkaar aan in de kast geplaatst worden. Op die manier wordt de terugslag van het geluid van de ene driver door de ander ongedaan gemaakt. Ook kan het basgeluid nog iets preciezer worden aangestuurd en geeft het gebruik van de dubbele speaker meer luchtverplaatsing, dus meer volume. 

Voor de audiofiel die het maximale uit het geluid wil halen is een actieve subwoofer met twee drivers vaak de beste subwoofer. Je hebt het dan echter wel over een high-end subwoofer met een hoge verkoopprijs.


Sonos subwoofer actief

Sonos subwoofer actief

Wat is een reflexpoort / baspoort?

Een subwoofer beschikt meestal over een uitgang via welke de luchtdruk uit de sub kan ontsnappen. Deze uitgang wordt reflexpoort of baspoort genoemd. Niet alleen voert deze reflexpoort lucht af, hij produceert ook een geluid (de Helmholz resonator). 

Bij het ontwerp van de subwoofer hebben de ontwikkelaars de frequentie van dit geluid bepaald. Zodoende is de baspoort / reflexpoort ook mede bepalend voor het geluid. De Helmholz kan gebruikt worden om kleine subwoofers toch een diepere bas te geven.

Plaats een reflexpoort nooit te dicht tegen een muur aan want dan gaat het geluid vervormen.

Goede fabrikanten van een subwoofer thuis zijn B&W (Bowers & Wilkins), Klipsch, Sonos, KEF, Bose, Jamo, Wharfedale, Harman Kardon, Fenton en JBL. Al deze beste subwoofers en nog meer goede subwoofers vind je bij de bovenstaande beste winkels met goedkope aanbiedingen van subwoofers.

Subwoofer auto

Het gaat hier boven vooral over subwoofers voor in huis, maar heel veel subwoofers worden in de auto gebruikt. Deze autosubwoofers zijn speciale subwoofers. 

Deze subs zijn er als subwoofer in een kast (voor in de kofferbak), voor onder de autostoel (underseat subwoofer) en als inbouw subwoofer (te vergelijken met een inbouwspeaker). 

Ook bij deze autosubwoofers om je zowel passieve subwoofers als actieve subwoofers tegen.


JBL underseat subwoofer auto

JBL underseat subwoofer auto


Kijk voor de beste subwoofers voor in de auto in het bovenaan genoemde beste subwoofer uit de test overzicht.

Onder andere JBL, Pioneer, Caliber, Excalibur, JVC, Focal, Ground Zero en Sony maken goede autosubwoofers.

Subwoofer huisbioscoop

Een andere plek waar je de subwoofer vaak tegenkomt is in de surround home cinema set voor de huisbioscoop / thuisbioscoop. Je kunt voor je home cinema een losse subwoofer aanschaffen, maar in iedere goede home cinema set bevindt zich een subwoofer. 

Kijk voor de beste homecinema sets met subwoofer bij de bovenaan genoemde beste home cinema sets uit de test.

Wat is het verschil tussen een subwoofer en een woofer?

De term woofer wordt ook wel eens gebruikt, maar een woofer is niet hetzelfde als een subwoofer. Een subwoofer (sub) heeft een lager bereik dan een woofer.  Het is daarbij natuurlijk een voordeel dat de subwoofer zich helemaal op de lage tonen (de bas) kan richten.  Het gaat bij een subwoofer om lage bastonen die in het frequentiebereik beneden ongeveer 80 hertz (Hz) vallen.

Zie ook:
Foto bovenaan: Klipsch subwoofer (vooraan)

Samenvatting:
Bovenaan vind je de beste subwoofers / beste subs uit de subwoofer test. Kijk daar voor je beste actieve subwoofer, beste passieve subwoofer, beste autosubwoofer of de beste subwoofer voor je home cinema set. We geven hier uitleg over de passieve sub, de actieve subwoofer en kijken naar de verschillen tussen de verschillende subwoofers. Ook de beste winkels om je beste subwoofer goedkoop te kopen vind je hier boven.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. De beste subwoofer is een actieve sub. Ik geniet enorm van met Teufel subwoofer (voor thuis).. Dat kost een paar centen, maar dan heb je ook iets goeds. Mijn vriendin verslijt me voor gek dat ik zoveel geld uitgeef voor wat zijn een boem boem luidspreker noemt, maar een goede suwoofer voegt echt iets aan het geluid toe. Dat wordt veel voller en de muziek meeslepender.

    Voor in de auto heb ik een JBL subwoofer. Die sub komt nog beter tot zijn recht want in de auto kunnen het het volume en de bas vol open. Thuis ben ik daar meer voorzichtig mee want ik wil de relatie met de buren goed houden.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.