De beste systeemcamera uit de test en meer goede systeem fotocamera's, met aanbiedingen en keuzehulp.
Er wordt bij een systeemcamera echter geen gebruik gemaakt van een spiegel maar van een elektronische zoeker en display. Hierdoor zijn systeemcamera's lichter en kleiner dan een spiegelreflex.
Hier kijken we naar de beste systeemcamera's uit de test en geven we informatie over de systeemcamera.
Systeemcamera testen
Onderwerp:
De beste systeemcamera's uit de test
Systeemcamera's worden dusdanig veel getest dat we hieronder een apart overzicht met systeemcamera testen hebben. Het betreft de beste systeemcamera's uit tests van onder andere fotografie-tijdschriften, vergelijkingssites, test organisaties en fotografen.Systeemcamera testen
- Beste systeemcamera's (topklasse, middenklasse, budget klasse)
- Nikon Z6 II
- Panasonic getest als beste camera voor foto en video
Zie ook:
Wil je een goede systeemcamera kopen tegen een lage prijs. Neem dan een kijkje op Beste Fotocamera Kopen.
Daar vind je de beste en goedkoopste online winkels van de beste camera's. Ook is er de top 5 te vinden van meest populaire systeemcamera´s en een camera keuzehulp waarmee je de voor jou beste systeemcamera of andere beste camera op een heel makkelijke manier kunt vinden.
Nikon systeemcamera
Wat is een systeemcamera?
Een systeemcamera wordt ook wel hybride camera genoemd. Dat komt omdat de systeemcamera gepositioneerd is tussen de compactcamera en de spiegelreflexcamera. Het grote verschil met de compactcamera is de verwisselbare lens.
Bij een systeemcamera kun je een specifieke lens plaatsen om bijvoorbeeld heel dichtbij te fotograferen (een insect op een bloemblad) of juist ver weg (een ooievaar op een nest). En zo zijn er nog veel meer lenzen voor systeemcamera's, daarover later meer. Bij een compactcamera heb je deze mogelijkheden niet. Daarbij moet je het doen met de lens die vast op de camera zit.
Het verschil tussen een systeemcamera en een spiegelreflexcamera is de spiegel waaraan de laatste soort camera zijn naam te danken heeft. Een spiegelreflex fotocamera heeft deze spiegel nodig om te voorkomen dat je hetgeen je fotografeert door de zoeker op zijn kop ziet. Bij een systeemcamera is gekozen voor een heel andere oplossing.
Bij systeemcamera's worden de je digitaal getoond via een elektronische zoeker en/of een digitaal display. Dit spaart niet alleen de spiegel uit, maar heeft ook andere voordelen. Je kunt bijvoorbeeld in de zoeker of op het schermpje al het effect van je gewijzigde instellingen zien.
Is een systeemcamera minder goed dan een spiegelreflexcamera?
Een systeemcamera of een spiegelreflex camera? Is de spiegelreflexcamera beter dan de systeemcamera? De systeemcamera is veel jonger dan de spiegelreflexcamera, en nog volop in ontwikkeling. Veel fotografen zweren nog bij de spiegelreflexcamera, maar de gemiddelde systeemcamera doet niet ten onder voor de gemiddelde spiegelreflex.
Ook professionele fotografen kiezen daarom ook steeds vaker voor een systeemcamera. De beste fotocamera's zijn vaak nog wel spiegelreflexcamera's, maar dan heb je het wel over de camera's van vele duizenden euro's. In de prijsklassen daaronder krijg je bij een systeemcamera meestal meer voor hetzelfde geld. En een systeemcamera is veel makkelijk te bedienen dan een spiegelreflexcamera.
Ook is een systeemcamera lichter en kleiner, maar de lenzen (objectieven) van spiegelreflexcamera's en systeemcamera's zijn wel gelijk in grootte. Dat kan betekenen dat je systeemcamera wel een "grote toeter" kan krijgen als je er een specifieke lens op zet. Dat is niet alleen een minder mooi gezicht, maar een grotere camera is wel beter in balans en stabiel vast te houden dan een kleinere camera (vooral in combinatie met een grotere lens).
Een ander nadeel van een systeemcamera is dat er nog steeds minder keuze uit lenzen is dan bij spiegelreflexcamera's. De lenzen zijn namelijk niet tussen beide soorten camera's uitwisselbaar. Dit is wel een nadeel dat de systeemcamera snel aan het inhalen is. Vanwege de populariteit van systeemcamera's komen er in een hoog tempo nieuwe objectieven uit.
Over het algemeen kun je stellen dat de systeemcamera zeker niet slechter is dan de spiegelreflex, en vaak beter te betalen.
Sony systeemcamera
Lenzen voor systeemcamera's
Hierboven schreven we het al. Systeemcamera's hebben hun eigen lenzen. Heb je een spiegelreflexcamera en stap je over op een systeemcamera dan kun je je oude cameralenzen helaas niet op die camera gebruiken.
De bevestiging van de cameralens (de lensmout en de lensvatting) zijn namelijk anders. Ze passen domweg niet. Je kunt wel eventueel een lensadapter aanschaffen, een tussenstuk die de lens van je spiegelreflexcamera geschikt maakt voor je systeemcamera. Maar deze adapter komt te kwaliteit niet ten goede, soms mis je hierdoor functies die je systeemcamera biedt. Zo'n lensadapter is wel een goede tussenoplossing, je hoeft niet meteen alle lenzen nieuw aan te schaffen maar kan dit geleidelijk doen.
Zowel alle lenzen en lensadapters vind je evenals de camera's bij de aanbevolen winkels op het bovenaan genoemde Beste Fotocamera Kopen.
Soorten cameralenzen
Voor de systeem fotocamera zijn diverse soorten lenzen (objectieven) te koop. Hieronder vind je de meest gebruikte soorten cameralenzen voor systeemcamera's.
De telelens
De telelens is een veel gebruikte cameralens voor de systeemcamera. Met een telelens kun je objecten die zich ver weg bevinden dichtbij halen zonder kwaliteitsverlies. Het lijkt dan alsof het van dichtbij is gefotografeerd. Een nadeel van de telelens is de lange lengte die vooral bij een kleinere systeemcamera opvalt. Met een telelens kun je bijvoorbeeld dieren, schepen en vliegtuigen van ogenschijnlijk dichtbij fotograferen.
Fish-eye cameralens
Met een fish-eye lens kun je alles tot een hoek van wel 180 graden in één foto vangen. Hierdoor krijg je wel een bolvormige vervorming, zoals een vis het zou zien, vandaar de naam fish-eye. Ook de lens ziet er zelf een beetje als een vissenoog uit met zijn bolvormige voorkant. Door het bolvormige effect kun je hier alleen speciale foto's mee maken. Geen natuurgetrouwe kiekjes.
Groothoek lens
Ook bij een groothoeklens kun je veel breder fotograferen dan bij een standaard cameralens. Niet zoveel als bij een fish-eye lens, maar bij een goede groothoek lens zie je geen vervorming. Zo kun je realistische foto's maken van een breed landschap of van een interieur.
Ook bij een groothoeklens kun je veel breder fotograferen dan bij een standaard cameralens. Niet zoveel als bij een fish-eye lens, maar bij een goede groothoek lens zie je geen vervorming. Zo kun je realistische foto's maken van een breed landschap of van een interieur.
Macrolens
De macrolens is het tegenovergestelde van een telelens. In dit geval haal je het object juist dichtbij Met een macrolens op je systeemcamera kun je iets heel kleins groot op de foto zetten. Bijvoorbeeld een vlinder of een insect op een blad. Je kunt met een afstand van slechts enkele centimeters een haarscherpe foto maken en daarbij het onderwerp heel groot laten lijken.
Zoomlens
De zoomlens is een heel veelzijdige cameralens. Je kunt inzoomen op een klein object of een object ver weg, en uitzoomen om een breder beeld te krijgen. De zoomlens is een echte allrounder. Maar een allrounder is geen specialist. Met de specifieke lenzen hierboven kun je een mooier resultaat bereiken op hun specialisatie.
Prime lens
Een prime lens is een lens met een vast brandpunt. Dat betekent dat je niet kunt zoomen. Een prime lens is daarmee het tegenovergestelde van een zoomlens. Je kunt het object alleen groter of kleiner fotograferen als je er naartoe of juist vanaf loopt. Dat klinkt wel heel nadelig, maar doordat de prime lens (prime objectief) helemaal optimaal voor dat ene brandpunt is ontwikkeld kun je met geen andere lens zulke scherpe foto's maken als met een prime lens.
Canon systeemcamera
Tilt shift lens
Tilt shift objectieven zijn heel speciale lenzen die vrij lastig in het gebruik zijn. Met zo'n cameralens ben je echter wel in staat het lenselement te verschuiven. Een tilt shift lens kan gebruikt worden rechte lijnen scherp en zonder vervorming te fotograferen. Deze lenzen worden vooral gebruikt voor het fotograferen van gebouwen.
Standaard lens
Maar geen van de lenzen wordt zoveel gebruikt als de standaard cameralens, die ook wel de rapportage lens wordt genoemd. De standaard lens is de lens zoals deze meestal met een systeemcamera of spiegelreflexcamera wordt meegeleverd. Nog meer dan de zoomcamera is de standaard cameralens een allrounder. Je kunt er van alles mee, maar niets 100% optimaal. Je kunt er portretten en landschappen mee fotograferen. Je kunt er mee inzoomen en uitzoomen. Dit is een lens waarmee iedereen uit de voeten kan. Maar wil je specifiek fotograferen, dan kom je uit bij één van de voorgaande cameralenzen voor gevorderden.
Maar geen van de lenzen wordt zoveel gebruikt als de standaard cameralens, die ook wel de rapportage lens wordt genoemd. De standaard lens is de lens zoals deze meestal met een systeemcamera of spiegelreflexcamera wordt meegeleverd. Nog meer dan de zoomcamera is de standaard cameralens een allrounder. Je kunt er van alles mee, maar niets 100% optimaal. Je kunt er portretten en landschappen mee fotograferen. Je kunt er mee inzoomen en uitzoomen. Dit is een lens waarmee iedereen uit de voeten kan. Maar wil je specifiek fotograferen, dan kom je uit bij één van de voorgaande cameralenzen voor gevorderden.
Beste systeemcamera merken
Het aanbod aan systeemcamera's is tegenwoordig voor groter en breder dan het aanbod aan spiegelreflex fotocamera's, maar ook hier is het aantal fabrikanten beperkt. Goede systeemcamera's worden door Canon, Sony, FujiFilm, Nikon, Olympus, Panasonic en Leica,
Hierboven vind je de beste systeemcamera's uit de tests en via Beste Fotocamera kopen kun je op zoek naar de voor jou persoonlijk beste systeemcamera.
Zie ook:
Onderwerp:
Ook professionele fotografen kiezen steeds vaker voor een systeemcamera. Een goede systeemcamera doet qua mogelijkheden en kwaliteit van de foto's niet ten onder voor de spiegelreflex camera, en de systeemcamera is goedkoper en de systeemcamera is makkelijker te bedienen en daarmee de beste camera voor de beginner, maar ook een goede camera voor de professional en de ervaren fotograaf. Kijk hier voor de beste systeemcamera's uit de systeemcamera test, voor aanbiedingen van de beste winkels om een systeemcamera goedkoop te kopen en voor tips voor bij het kiezen en goedkoop kopen van je beste systeemcamera van ons en van de Consumentenbond.
0 Reacties
Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.