Beste tablet test

De beste tablet uit diverse testen, aanbiedingen van tablets en een keuzehulp om je beste tablet te vinden.

Beste tablet test

Tussen de laptop en de smartphone in heeft de tablet zich een duidelijke plek verworven. De iPad, de Samsung Galaxy Tab en andere tablets zijn in vele gezinnen, scholen en bedrijven te vinden. Hier kijken we naar de beste tablets uit diverse tests en helpen je bij het kiezen van de beste tablet tegen de laagste prijs.


Beste tablets uit de test

Laten we beginnen met de resultaten van testen van tablets. Hieronder vind je de beste tablets uit iedere tablet test.


Beste tablets uit de test (algemeen)

Specifieke tablet testOverzicht en aanbiedingen alle tablets

Bijzonder handig voor bij het kiezen en kopen van een tablet is het overzicht met aanbiedingen alle tablets die Bol geeft. Je vindt hier alle prijzen, aanbiedingen, specificaties en informatie van meer dan 800 tablets. 

Met veel informatie, tips, reviews en ervaringen van gebruikers, en goede selectiemogelijkheden om je beste tablet er uit te filteren.

Samsung Galaxy A8 tablet

Samsung Galaxy A8 tablet
Tablet aanbiedingen beste winkels

Ook willen we je wijzen op Beste Tablet Kopen. Daar vind je de beste winkels waar je online goedkoop een goede tablet kunt kopen, plus de actuele tablet top 10 en meer tips en informatie voor bij het kopen van een tablet.De beste tablet vinden met de Tablet Keuzehulp

Iedereen stelt weer andere wensen en eisen aan zijn tablet. Daardoor kan de beste tablet voor de één een andere tablet zijn dan voor de ander. Met de Tablet Keuzehulp kun je heel snel en heel makkelijk de voor jou beste tablet vinden.

Ook vind je bij de Tablet Keuzehulp test, reviews en gebruikerservaringen van alle populaire tablets. Raadpleeg dus vooral deze Tablet Keuzehulp van Coolblue als je op zoek bent naar de beste tablet.

Dat doe je door de eisen die je aan je nieuwe tablet stelt aan te vinken. Hieronder vind je een toelichting op een aantal van deze selectiecriteria voor de beste tablet.

Android, iOS of Windows?

Een heel belangrijke keuze bij het selecteren van een tablet is het besturingssysteem. het besturingssysteem bepaalt namelijk welke apps je op de tablet kunt draaien. De Apple iPad heeft zijn eigen besturingssysteem (iOS), de meeste andere tablets gebruiken het Android besturingssysteem. Later is daar Windows als derde besturingssysteem bijgekomen.

Android kent de meeste apps, Windows de minste. Door te kiezen voor een iPad met iOS kies je voor Apple software.

Schermgrootte

De tweede belangrijke keuze is die voor de grootte van de tablet. Ga je voor klein en makkelijk mee te nemen, of voor groot en duidelijk te lezen en te bedienen? De kleinste tablets zijn met een schermdiagonaal van 8 inch (20 cm) niet veel groter dan een smartphone. De grootste tablets komen met 13 inch (33 cm) in de buurt van een kleine laptop. Daartussen bevinden zich nog vele tussenmaten.


Samsung tablets

Verhoudingen tablets (Samsung)


Als je veel met een tablet op stap bent is het handig om te kiezen voor een klein model. Een 8 inch tablet stop je veel makkelijker in je tas dan een 12 inch model. 

Maar als je de tablet vooral gebruikt om thuis op de bank of op bed films en series te kijken, dan heb je waarschijnlijk meer aan een wat groter scherm met een meer dan gemiddeld goede beeldkwaliteit. Ook het lezen gaat wat makkelijker als de tablet niet al te klein is. 

De gemiddelde tablet grootte ligt tussen de 10 en 11 inch. Deze tablets zijn groot genoeg om op een plezierige manier websites  te lezen (zonder dat je hoeft uit te kiezen voor een mobiele versie) en ze zijn groot genoeg om op een aangename grootte films en video's te kijken. Maar deze tablets van gemiddelde grootte zijn ook goed te hanteren als je op de bank of in bed zit.

Tablet / laptop hybride

Handig zijn de 2 in 1 laptops, of met andere woorden de tablet / laptop hybrides. Dit zijn laptops die je ook als tablet op schoot kunt nemen, om ze vervolgens niet met het toetsenbord, maar via het touchscreen te bedienen.

Deze tablet / laptop combinaties heb je in twee soorten. Je hebt ze als 2 in 1 laptop waarbij alle techniek zich zoals gebruikelijk bij ene laptop onder het toetsenbord bevindt, maar in tegenstelling tot bij een gewone laptop kun je bij deze laptop het scherm helemaal kantelen tot dat deze tegen de onderkant aankomt. De laptop ziet er dan uit als een tablet en is ook als tablet te gebruiken. 

Bij de tweede laptop / tablet hybride zit alle techniek achter het beeldscherm. Het toetsenbord is dan alleen toetsenbord, en kan daarom worden losgehaald zodat je het touchscreen als tablet over houdt. 

Bij deze tablet / laptop combinaties kun je kiezen tussen een Windows tablet / laptop en Chromebook tablet / laptop. Omdat dit niet alleen tablets zijn, zijn de mogelijkheden groter dan bij de gemiddelde tablet. Ze behouden immers al hun PC mogelijkheden als je ze als tablet gebruikt.

Bovenaan vind je ook de beste tablet / laptop combi uit de test.


Apple iPad Pro tablet met keyboard / standaard

Apple iPad Pro tablet met keyboard / standaard

Werkgeheugen

Ben je van plan de tablet hard te laten werken? Kies dan voor minimaal 4 GB aan werkgeheugen. Dit maakt het switchen tussen apps een stuk makkelijk en sneller. En dat scheelt veel ergernis!

De goedkoopste tablets hebben minder dan 2GB opslagruimte, maar dat is echt te weinig als je een tablet goed wilt gebruiken.

Snelheid

Wat erg handig is bij de bovenstaande tablet keuzehulp is dat je ook zonder technische specificaties te kiezen ook goed een keuze kunt maken. Zo kun je bij snelheid kiezen voor matig, standaard, goed, zeer goed en uitstekend. Hoe die snelheid technisch tot stand komt is voor jou als gebruiker minder belangrijk.

En dan moet je natuurlijk niet meteen voor uitstekend willen gaan, want daar hangt natuurlijk een bijpassend prijskaartje aan terwijl je die snelheid misschien helemaal niet gebruikt. Dit zijn de snelheden zoals deze in de tablet keuzehulp gehanteerd worden:

 • Matig: De traagste tablets, alleen voor basis handelingen, en zelfs dan zijn ze vrij traag. Kies alleen voor deze tablets als je echt voor een budget tablet gaat.
 • Standaard: Goed genoeg voor basis gebruik. Surfen over het web, een spelletje Candy Crush, Whatsapp, mailen, het is geen probleem op deze tablet. Maar voor zwaardere apps en grafische toepassingen moet je een stapje hoger.
 • Goed: Instagram, Facebook, filmpjes op YouTube of RTLX kijken, het kan prima op deze tablets. Een grafisch spelletje spelen kan ook, mits je de grafische kwaliteit laag zet.
 • Zeer goed: Grafische spellen spelen is op deze tablets geen probleem. Alleen bij de allerzwaarste toepassingen die op een tablet mogelijk zijn kan er ongemak optreden.
 • Uitstekend: Zelfs de zwaarste videogames en rekenkracht vretende apps als voor videobewerking krijgen deze tablets er niet onder. Dit is de beste tablet!

Beeldkwaliteit

Hetzelfde geldt voor de beeldkwaliteit van de tablet. Ook hier geen technische specificaties, maar gewoon de kwaliteit kiezen die bij jouw toepassingen past.

 • Matig: Een tablet met een matige beeldkwaliteit is goed genoeg voor wat internetten en sociale media. Bij het kijken naar een video filmpje valt de matige kwaliteit echter op. 
 • Standaard: Video kijken is geen probleem met deze tablets, al is de kwaliteit ook niet spetterend.
 • Goed: Video in Full HD is nu mogelijk en ook de kleuren zien er bij een tablet met goede beeldkwaliteit beter uit.
 • Zeer goed: Nu zien de videobeelden er echt mooi uit. Ook zwaardere grafische games zien er op zo'n tablet mooi uit.
 • Uitstekend: Films en games zien er schitterend uit op deze beste tablets op dat gebied. Genieten!

Goede tablet

Waar gebruik je de tablet voor?

De tablet keuzehulp kent een nog eenvoudigere manier om de beste tablet te kiezen. Je kunt ook aanvinken voor welke taken je de tablet wilt gebruiken. Bijvoorbeeld om filmpjes in full HD te kijken, om foto's te bewerken, om filmpjes te maken, om onderweg mee te internetten, enz. Makkelijker kan niet!

Opslagcapaciteit

De opslagcapaciteit moet je verwarren met het werkgeheugen. Dit geheugen bepaalt hoeveel apps en bestanden je op de tablet kunt zetten. Meer opslagruimte is altijd beter maar ook duurder. 

Tablets worden vooral als internet apparaat gebruikt. Wie zijn tablet nagenoeg altijd online gebruikt zal niet veel lokale opslag op zijn tablet nodig hebben. Surfen, sociale media, online spelletjes, Netflix, YouTube, Spotify..., het draait allemaal online zodat je alleen ruimte nodig hebt voor de app zelf. Een minimale opslagruimte van 16GB is dan voldoende.

Het verandert echter als je zelf bestanden wilt gaan opslaan op je tablet. Een collectie foto's of muziek vraagt al snel om meer ruimte. Ook als je veel apps wilt gaan gebruiken kun je beter niet op de opslagruimte besparen. Wil je films opslaan om om offline te kijken (o.a. Netflix biedt die mogelijkheid) bespaar dan helemaal niet op de ruimte, want video vraagt helemaal veel ruimte.

Wil je grote bestanden als films op de tablet bewaren dan kun je het best kiezen voor minimaal 64 GB.

De opslagcapaciteit bestond tot voor kort uit flash-geheugen,Tegenwoordig is SSD in opkomst. SSD is sneller en wordt steeds goedkoper. Dat merk je ook aan de SSD opslagruimte van tablets, die groeit steeds meer. Je hebt nog tablets met 32 GB aan opslagruimte of nog minder, maar er zijn ook al tablets met meer dan 500 GB aan opslagruimte.

Extra ruimte nodig voor bestanden? Bijvoorbeeld voor documenten, films of muziek? Kies dan voor en tablet met een USB-poort. Je kunt dan altijd een USB-stick als extern geheugen gebruiken.

Bij de bovenstaande beste tablets kun  je aangeven of je een tablet met weinig, gemiddeld, veel of heel veel opslagruimte wil.

Resolutie

Wil je veel films gaan kijken op je tablet? Kies dan voor een goede resolutie, bijvoorbeeld van 2224 bij 1668 beeldpunten. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Maar een kleiner scherm maakt de beelden bij eenzelfde resolutie natuurlijk ook scherper. Een heel erg hoge resolutie heb je op een kleiner scherm dan ook niet nodig.

Verbindingen

Hoewel je een tablet ook offline kunt gebruiken, bijvoorbeeld voor het lezen van ebooks of het spelen van spelletjes, is een tablet toch vooral in gebruik als online device. Over het web surfen, sociale media, online spelletjes, het kijken van filmpjes, dat zijn de meest populaire toepassingen van een tablet.

Ieder beetje tablet beschikt daarom over WiFi zodat je via je netwerk of een hotspot het internet op kan. Iedere goede tablet beschikt ook over Bluetooth. Via Bluetooth kun je verbinding maken met een speaker en muziek via je tablet op de speaker afspelen. Ook kun je Bluetooth gebruiken om een connectie te maken tussen je smartphone en je tablet.

Meer zeldzaam zijn de mogelijkheden om een mobiel data netwerk te kunnen gebruiken, bijvoorbeeld 4G of 5G. Dit zijn de beste tablets voor wie veel met zijn tablet op reis is en onderweg internet wil gebruiken. Je hebt dan wel een simkaart nodig en moet daarvoor een mobiel abonnement voor je tablet afsluiten, maar je hebt dan wel overal internet tot je beschikking, zoals bij een smartphone.Mini Tablet

Mini tablet is een veel gebruikte benaming voor de kleinste tablets. Men spreekt over een mini tablet als de tablet 8 inch of kleiner is. Een mini tablet is de beste tablet om makkelijk mee te nemen, maar ze zijn nauwelijks groter dan een grote smartphone. Een grote smartphone (phablet) is de dan ook de grootste concurrent van de mini tablet.

Apple iPad Mini tablet

Apple iPad Mini tablet


De bekendste, en volgens velen beste, mini tablet is de Apple iPad Mini. Bij de Android tablets heeft de Samsung Galaxy Tab 8 inch de reputatie van beste mini tablet. Bij de bovenstaande tablet test vind je de beste mini tablet uit de meest recente test.Kindertablet

Ook de kindertablet is een kleine tablet. Vaak kleiner dan 8 inch. Hou er bij het kiezen van een kindertablet wel rekening mee dat er een verschil is tussen een speelgoed tablet (waarop je alleen de meegeleverde software kunt gebruiken) en "echte" tablets met bijvoorbeeld Android als besturingssysteem.

Een Android kindertablet is een volwaardige tablet waarop je bijvoorbeeld Chrome kunt gebruiken. Dat het een kindertablet is kun je vaak zien aan het design en sterke behuizing, maar het grote verschil tussen een kindertablet en een gewone tablet zit hem in de beveiligingen tegen misbruik en mogelijkheden voor ouders om het online gedrag van de kinderen te controleren en te beperken. Ook worden er leuke (bijvoorbeeld educatieve) apps meegeleverd.

Kindertablet Android Rylee

Kindertablet Android RyleeBeste tablet merken

Tablets worden gemaakt door bekende computer fabrikanten en elektronica fabrikanten zoals Samsung (Galaxy Tab), Apple (iPad), Lenovo (Tab), Huawei (MediaPad, MatePad), Microsoft (Surface), Asus, Nokia en Xiaomi.

Hieronder een kort overzicht van een aantal van deze beste tablet merken,

Apple tablet (iPad)

De iPad tablet is zo'n begrip dat een tablet vaak een iPad genoemd wordt. De Apple iPad is dan ook een goede tablet waarin veel nieuwe technieken terug te vinden zijn. Overigens is er niet één iPad, maar is de iPad in diverse varianten te koop. 

De standaard 10.9 inch iPad is het meest populair, maar er is ook nog de lichte dunne iPaid Air, de krachtige grote iPad Pro (12.9 inch), de kleinere versie van de iPad Pro (11 inch) end e heel kleine iPad Mini (8,3 inch). Een goedkope tablet is de Apple iPad niet, maar Apple gebruikers zweren er bij, ze twijfelen er niet aan de de iPad de beste tablet is.

Samsung Galaxy Tab tablets

De grote concurrent van Apple als tablet fabrikant is Samsung. Bij de Android tablets geldt de Samsung tablet als de beste tablet. Evenals Apple biedt Samsung zijn tablets in diverse versies en groottes aan. Met de Samsung Galaxy Tab S Ultra (14,6 inch) als beste Samsung tablet gevolgd door de Samsung Galaxy Tab S Plus (12,4 inch) en de standaard Galaxy Tab S (11 inch). 

De Samsung Galaxy Tab S tablets zijn echte premium tablets waarvan de beste modellen zelfs voor gaming geschikt zijn. De Samsung Galaxy Tab S Ultra kan zich (ook qua grootte) zelfs meten met een laptop.

Een nadeel van de laptops uit de Samsung Galaxy Tab S series zijn de prijzen. De prijs van de meest goedkope Galaxy Tab S (de FE) ligt al tegen de 530 euro (adviesprijs), Voor de Ultra ben je minimaal 1399 euro kwijt (adviesprijs). Gelukkig biedt Samsung ook goedkope tablets in de Tab A serie. De prijs van de Samsung Galaxy Tab A Lite (8,7 inch) begint al onder de 160 euro. 


Google Pixel tablets

Steeds meer marktaandeel verovert Google met zijn Pixel tablets. In de Google Pixel serie vind je Android tablets met een heel goede prijs kwaliteit verhouding (hoewel niet goedkoop) waarmee Google zich een plaats tussen de beste tablet fabrikanten verwerft. 

Een voordeel van de Google Pixel tablet is de ingebouwde Chromecast waarmee je films en andere video vanaf je smartphone naar de tablet kunt streamen. Ook kun je de Google tablet als digitaal fotolijstje inzetten. 

Lenovo tablets

Het vierde goede tablet merk is Lenovo. Vooral als je een relatief goedkope tablet zoekt behoort Lenovo tot de beste tablet fabrikanten. Lenovo biedt namelijk goede tablets ruim onder de 200 euro aan. Deze goedkope tablets zijn degelijke 10 inch Android tablets met 64 GB intern geheugen. Dit zijn dan ook de meest populaire Lenovo tablets. Bijna alle Lenovo tablets bevinden zich in de prijsklasse ruim onder de 500 euro.

Acer tablets

Ook Acer behoort tot de beste tablet merken als je een goede relatief goedkope tablet zoekt. Onder de 200 euro koop je een Acer Iconia Tab tablet, maar de keuze uit verschillende modellen en formaten is bij Acer veel minder groot dan bij bovenstaande merken.

Microsoft tablets

Microsoft maakt de Microsoft Surface tablets. Deze gebruiken geen Android of iOS maar het Windows besturingssysteem. Deze Microsoft tablets zijn ook als laptop te gebruiken door er een toetsenbord aan te bevestigen.

Andere goede tablet merken

Andere goede tablets worden gemaakt door Huawei, Xiaomi, OnePlus, Archos en Oppo. Dit zijn goede tablets die over het algemeen een stuk goedkoper zijn dan de tablets van bovenstaande merken.


Kijk bij de tablet aanbiedingen bovenaan voor alle mogelijkheden, specificaties en prijzen van deze tablets.Goedkope tablet

Zijn de bovenstaande A-merk tablets je te duur? En gebruik je de tablet alleen voor een beetje surfen of lezen?  Dan kun je ook kiezen voor een goedkope tablet. 

Onder de 100 euro koop je een goedkope tablet met WiFi en Android van bijvoorbeeld Denver of Alcatel. Maar pas op tegenover het voordeel van de lagere prijs staan ook nadelen. Dit zijn kleine tablets van mindere kwaliteit.

Ju kunt beter kiezen voor een goedkopere tablet van bijvoorbeeld Huawei, Xiamoi of Oppo dan voor een goedkope tablet van een echt budget merk.

Kijk voor alle actuele laagste prijzen bij de aanbiedingen hier boven op deze pagina.Tips beste tablet kopen Consumentenbond

Tenslotte hebben we nog een video van de Consumentenbond voor je. In dit filmpje geeft de Consumentenbond tips voor het kiezen en kopen van je beste tablet.


Video Consumentenbond: Tips om je beste tablet te vinden

In deze video adviseert de Consumentenbond waar op te letten als je een tablet kiest. Er wordt onder andere gekeken naar het beste formaat, de prijs (is een dure tablet veel beter dan een goedkope tablet?) en naar software en updates voor de tablet.


Kijk bovenaan voor alle beste tablets uit de test, voor de tablet keuzehulp en op Beste Tablet Kopen voor de goedkoopste online aanbieders.

Zie ook: Meer beste computer apparatuur uit de testen


Onderwerp:
Kijk hier voor de beste tablet uit de test. Met de beste tablets uit de test van experts en diverse beste tablets in hun klasse zoals de beste tablet voor een gezin uit de test en de beste tablet die je ook als laptop kunt gebruiken. We hebben de beste Windows tablet en de beste tablet met Chrome OS uit de test. Ook geven we veel tips voor bij het kiezen en goedkoop kopen van je beste tablet.

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Omdat ik een tevreden laptop gebruiker ben leek een tablet mij een onnodige uitgave. Ik was sus maar matig enthousiast toen ik voor kerst een tablet kreeg (ik weet het, dit klinkt ondankbaar). Maar ik ben nu helemaal om! Een filmpje kijken in bed, internet uitpluizen op de bank of een ebook lezen, het gaat allemaal veel fijner met een tablet. Dat komt vooral omdat je een tablet veel beter kunt vasthouden dan een traditionele laptop.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.