Beste vaatwasser test (afwasmachine)

Wat is de beste vaatwasser? Hier vind je alle beste vaatwassers uit menig vaatwasser test. Goedkoop en luxe, groot en klein.

beste vaatwasser testAlle soorten vaatwassers getest

Doe je de vaat nog met de handjes? Vast niet! De vaatwasser is tegenwoordig standaard aanwezig in de meeste keukens. Zelfs bij kleine huishoudens. Maar als je een vaatwasmachine aanschaft wil je natuurlijk wel een goede vaatwasser. Liefst de beste vaatwasser! Het is namelijk reuze vervelend als je bij het uitruimen merkt dat je vaat niet helemaal schoon is.

Daarom hebben we hieronder de testen van afwasmachines verzameld. Deze testen zijn afkomstig van experts uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld van de Consumentenbond en zijn buitenlandse collega's zoals Stiftung Warentest (de Duitse consumentenbond) en Test Aankoop (de Belgische consumentenbond) maar ook door andere experts op het gebied van vaatwassers en testen zoals Kieskeurig en Coolblue en door gebruikers van de vaatwasmachines.
Beste vaatwassers uit de test

Deze vaatwasser tests hebben we verzameld. Kijk hier onder voor de beste vaatwassers uit de test.


Zie ook:Zelf de beste vaatwasser kiezen

Maar wat is voor jou de beste vaatwasser? Bovenstaande vaatwasser testen zijn algemene vergelijkende testen. Maar waarschijnlijk heb je ook je eigen wensen en eisen. Of ben je niet de gemiddelde vaatwasmachine gebruiker.

Wat voor jou persoonlijk de beste vaatwasser is kun je uitvinden met de Vaatwasser Keuzehulp die hier onder te vinden is  In de Vaatwasser Keuzehulp un je je wensen en huishoudelijke situatie opgeven en je krijgt een overzicht van alleen de voor jou beste afwasmachines en hun prijs.Vaatwasser keuzehulp

Klik op de afbeelding voor de Vaatwasser Keuzehulp


Bovendien lees je in deze Vaatwasser Keuzehulp reviews en ervaringen van gebruikers. En je vindt er nog meer vaatwasser testen.Aanbiedingen vaatwassers beste winkels

Koop online goedkoop een vaatwasser. Online is het aanbod aan vaatwasmachines groter dan in welke winkel dan ook, en vaak ook goedkoper. 

Kijk maar bij de aanbevolen winkels om een afwasmachine te kopen op Beste Vaatwasser Kopen. Bij deze winkels vind je het grootste en beste aanbod aan vaatwassers tegen de laagste prijzen.

Meer tips en informatie voor bij het kiezen en goedkoop kopen van je beste vaatwasser vind je hier onder.Informatie en tips beste vaatwasser kiezen

Hieronder geven we nog wat tips voor bij het kiezen van je beste vaatwasser.


Inbouw vaatwasser met display aan de buitenkant Bosch

Inbouw vaatwasser met display aan de buitenkant Bosch

Soorten vaatwassers

Er zijn veel verschillende soorten afwasmachines. Het meest duidelijk is het verschil tussen de inbouw vaatwassers en de vrijstaande vaatwassers maar er zijn ook nog tussenvormen zoals de onderbouw vaatwasser. Dat is een vaatwasmachine voor onder het keukenblad. Het verschil met een vrijstaande vaatwasser is dat de onderbouw vaatwasser zichtbaar is omdat er geen frontpaneel is die de vaatwasser verbergt.

En dan zijn er de half geïntegreerde vaatwassers. Dit is in feite een inbouw vaatwasser maar het verschil is dat de bediening aan de buitenkant zit. Dat is wel handig, maar helemaal onzichtbaar in de keuken wegwerken doe je een half geïntegreerde vaatwasmachine dus niet.

En dan zijn er nog de mini vaatwassers voor een éénpersoons of tweepersoons huishouden en extra smalle vaatwassers met een breedte van 45 centimeter voor wie weinig ruimte heeft. Beide soorten kleine vaatwassers zijn er zowel als inbouwvaatwasser als vrijstaande afwasmachine.

Op Beste Vaatwasser Kopen vind je al deze beste vaatwassers, en in het vaatwasser test overzicht zijn de beste vaatwassers in diverse van deze categorieën te vinden.

Energiezuinige vaatwassers

Volgens de nieuwe energieklasse indeling hebben de meeste afwasmachines een D of E energielabel. Een energielabel C vaatwasser is een energiezuinige vaatwasser, een energielabel B vaatwasser is een zeer energiezuinige vaatwasser.

Bovenaan vind je bij de beste afwasmachines in iedere categorie ook de beste zuinige vaatwasser uit de test.

Vaatwasser met warmwateraansluiting

Als je je vaatwasser op de warm water leiding kunt aansluiten scheelt je dat in het energieverbruik. Het warme water uit de leiding is over het algemeen namelijk goedkoper dan dat de afwasmachine het moet opwarmen.

Veel van de beste vaatwassers bieden dan ook de mogelijkheid de vaatwasmachine op het warme water aan te sluiten. Natuurlijk moet je wel een warmwateraansluiting in de buurt van de vaatwasser hebben om daarvan te profiteren, maar dat is in de keuken normaal gesproken altijd het geval en dit warme water door de vaatwasser laten gebruiken is zeker het overwegen waard om energie en energiekosten te besparen.

Indeling vaatwasser

Heel belangrijk bij het kiezen van een afwasmachine is de indeling. Let vooral op de manier waarop het bestek in de vaatwasser gaat. Bij een bestek-lade hou je meer ruimte voor de overige vaat over, en het bestek wordt in een lade ook beter schoon. 

Indeling vaatwasser Sharp

Indeling vaatwasser Sharp


Het inruimen van bestek in de vaatwasmachine kost echter ook wat meer tijd, evenals het uitruimen want je kan de lade niet uitnemen zoals een bestekmandje. Daarom zijn de meeste vaatwassers nog steeds voorzien van een bestekmand.

Een flexibele inrichting, waarbij je de rekjes kunt inklappen om ruimte te maken voor pannen en andere grote vaat is tegenwoordig vrijwel standaard bij goede vaatwassers.

Aantal couverts

De capaciteit van een vaatwasser wordt niet zozeer in maten als wel in couverts weergeven. Een couvert bestaat uit een bord, beker of glas en bestek. Een ontbijt, lunch en diner van vier personen vraagt dus om een vaatwasser met een capaciteit van 12 couverts. 

De meeste vaatwassers bieden meer couverts, wat handig is omdat je vaak ook tussendoor glazen en bekers gebruikt.

Heb je een klein huishouden. Bijvoorbeeld een single huishouden of een huishouden van twee personen? Kijk dan in het vaatwasser test overzicht bij de beste kleine vaatwasser uit de test.

Heb je weinig ruimte in de keuken? Dan vind je in het vaatwasser test overzicht ook de best geteste smalle vaatwasser.

Bedieningspaneel vaatwasser

Waar zitten de knoppen om de afwasmachine te bedienen? Het bedieningspaneel aan de buitenkant is natuurlijk het meest handig, want je kan altijd bij de knoppen en je kunt altijd de voortgang van het vaatwasprogramma zien, maar veel mensen ergeren zich wel aan dat zichtbare display van de vaatwasmachine in hun mooie design keuken. 

Bedieningspaneel binnenkant Siemens vaatwasser

Bedieningspaneel binnenkant Siemens vaatwasser


Daarom is bij veel inbouw vaatwassers het bedieningspaneel aan de binnenkant van de deur geplaatst. Je moet dan de deur openen om de vaatwasser te bedienen.

Vloerprojectie vaatwasser

Bij een volledig ingebouwde (dus onzichtbare) vaatwasser kan met een lichtje op de vloer worden aangegeven dat de vaatwasmachine nog aan het werk is. Sommige vaatwassers projecteren zo zelfs de resterende tijd. 

resttijd projectie bij een Siemens vaatwasser

Resttijd projectie bij een Siemens vaatwasser


Steeds meer inbouwvaatwassers beschikken over deze vloerprojectie die naast functioneel ook een leuke gadget is.

Extra droog functie vaatwasser

Iedere vaatwasser droogt de vaat, maar de vaat komt niet altijd even droog uit de machine, vooral plastic en kunststof servies blijft vaak nat. Bij een vaatwasser met extra droog functie kun je het drogen extra intensief laten gebeuren voor een drogere vaat. 

Dit kost wel meer energie, maar zo voorkom je dat je bij het afruimen nog kunststof servies staat af te drogen.

Zichzelf openende deur

Wat het drogen van de vaat ook ten goede komt is het openen van de deur als het wasprogramma is afgelopen. Enkele luxe vaatwassers kunnen zelf de deur openen als ze klaar zijn. 

De stoom en warmte kunnen dan de vaatwasser verlaten zodat de vaat sneller droogt. Als je last hebt van vocht in huis kun je deze functie van de afwasmachine beter uitzetten.

In de keuzehulp op Beste Vaatwasser Kopen kun je de zichzelf openende deur als vereiste opgeven.

Startuitstel vaatwasser

Startuitstel is een timer die er voor zorgt dat de vaatwasser op een bepaalde tijd gaat draaien. Dit is vooral handig als je een open keuken hebt en het geluid van de afwasser hinderlijk vindt, je kunt de vaatwasmachine dan automatisch laten draaien als je weg bent. 

Of laat de vaatwasser automatisch 's nachts draaien als je goedkopere stroom hebt. Startuitstel bij vaatwassers is tegenwoordig vrijwel standaard. De beste vaatwassers beschikken over deze timer.

Geluidsniveau vaatwasser

Over geluid gesproken, de ene afwasmachine produceert meer geluid dan de andere. De beste vaatwasser is natuurlijk een stille vaatwasser. 

Een vaatwasser met een geluidsopbrengst van minder dan 43 dB geldt als een stille vaatwasser. Met meer dan 49 dB heb je te maken met een relatief luidruchtige vaatwasmachine. De meeste vaatwassers zitten qua hoeveelheid geluid daar tussen in.

Vooral bij een open keuken is het aantrekkelijk dat de vaatwasmachine zo min mogelijk geluid maakt. 

Binnenverlichting vaatwasser

Binnenverlichting op het oog eenvoudige optie, maar erg nuttig als je slecht licht in de keuken hebt. Je staat het licht ook nog eens in de weg als je de vaatwasser aan het uitruimen bent. Verlichting in de vaatwasser zorgt er dan voor dat je beter ziet wat je doet.

Resttijd indicator vaatwasser

De resttijd indicator van een vaatwasser laat zien hoe lang de afwasmachine nog bezig is. Handig, maar toch beschikken lang niet alle vaatwassers over een resttijd indicator.

Besteklade of bestekkorf?

Beschikt de beste vaatwasser over een besteklade of een bestekkorf? Daarover zijn de mening verdeeld. 

Bij een uitneembare bestekkorf kun je het bestek veel sneller inruimen en uitruimen. Dat is vooral bij veel couverts erg fijn. Maar bij een stekkorf blijft er eerdere vuil tussen bijvoorbeeld de tanden van de vorken aanwezig dan bij een besteklade. 

Bestek lade vaatwasser AEG

Bestek lade vaatwasser AEG


Een besteklade wast het bestek beter schoon, maar je moet ieder stuk bestek apart op de lade leggen. Het is maar waar je voor kiest!

Verstelbare bovenkorf

Heb je alleen lage glazen, of ook hoge glazen? Het is makkelijk als je het bovenste plateau van de vaatwasser naar boven of naar beneden kunt stellen, naar mate de ruimte die je nodig hebt. 

Minder ruimte boven geeft ook weer meer ruimte onder. Sommige van de beste vaatwassers hebben een verstelbare bovenkorf wat meer flexibiliteit bij het inruimen van de vaatwasmachine geeft.

Liftende onderkorf vaatwasmachine

Moeite met bukken. Bij een liftende onderkorf kun je het onderste plateau van de afwasmachine maar boven laten komen tijdens het inruimen en uitruimen. Je kan er dan beter bij. Een zeldzame optie, maar sommige van de beste vaatwassers hebben een liftende onderste lade. Dit is een nuttige optie als je moeilijk bukt en je beste vaatwasser zoekt.

Wijnglazen clips

Wijnglazen willen nogal eens sneuvelen in de vaatwasser omdat ze niet goed vastgezet kunnen worden tussen de andere vaat. Daardoor vallen wijnglazen nogal eens om wat vooral bij dunne wijnglazen het eind van het wijnglas kan betekenen. 

Daarom beschikken sommige van de beste vaatwassers over wijnglazen clips waarmee je deze glazen vast in de afwasmachine kunt zetten. 

Slimme vaatwasser met app

Het nieuwste snufje, nog weinig beschikbaar, is de bediening per app. Start de vaatwasser via internet en bekijk vanaf iedere locatie zijn status. Zo'n vaatwasser met app wordt vaak slimme vaatwasser of smart vaatwasser genoemd. Het slimme zit hem daarbij in de bediening via internet met een app op je telefoon.


Slimme vaatwasser met app Siemens

Slimme vaatwasser met app SiemensBeste vaatwasser fabrikanten

De meeste bekende grote fabrikanten van witgoed maken goede vaatwassers. Hier vind je de beste meest populaire beste vaatwasser makers:

Siemens vaatwassers

Siemens is een van de grootste en beste vaatwasser fabrikanten. Met een keuze uit vaatwasmachines in alle soorten en formaten. Of je nu een vrijstaande vaatmachine of een inbouw vaatwasser zoekt Siemens heeft hem altijd in het juiste formaat. Het gaat namelijk om wel zo'n 175 verschillende modellen waarvan de volledig geïntegreerde vaatwassers uit de Siemens iQ 300 en iQ500 het meest gekocht worden.

Bosch vaatwassers

Bosch is een ander beste vaatwasmachine merk en de grootste concurrent van Siemens bij de vaatmachines. Ook Bosch biedt een heel ruime keuze uit heel verschillende maar ook heel goede inbouw vaatwassers, en losse vaatwasser. Bosch heeft ook goede compacte (kleine) vaatwassers zoals een mini vaatwasser (voor 2 personen of 1 persoon) die je op het aanrecht of een keukenblad kunt plaatsen. Veel Bosch vaatwassers zijn slimme vaatwassers die je met een app kunt bedienen, ook als je zelf niet thuis bent.

AEG vaatwassers

Ook AEG heeft een heel goede reputatie als fabrikant van goede vaatwassers (inbouw en vrijstaand) die bovendien heel goed te betalen zijn. Bij AEG vaatwasser komt je diverse technieken tegen (afhankelijk van het model en de prijs zoals ComfortLift (waarbij je de onderste lade naar boven kunt brengen om deze zonder te bukken vol- en leeg te ruimen. Of ProIntensiv, een speciaal programma voor heel vuile aangekoekte vaat. ProClean SatelliteClean is weer een andere techniek, deze zorgt voor een betere reiniging in alle hoekjes van de vaatwasser.

Miele vaatwassers

Duur maar van zeer goede kwaliteit. Dat is hoe je Miele apparatuur kunt beschrijven, en dat geldt ook voor de Miele vaatwasmachines. Voor een Miele vaatwasser betaal je een behoorlijke prijs maar je koopt wel een vaatwasmachine die erg goed is. Een Miele vaatwasser behoort altijd tot de beste vaatwassers.

Er zijn Miele vrijstaande vaatwassers maar je meeste Miele vaatwasser zijn inbouw (geintegreerd, volledig geïntegreerd of onderbouw). De adviesprijzen lopen uiteen van circa 880 euro voor de goedkoopste vrijstaande Miele vaatwasser tot meer dan 3.000 euro voor een topmodel volledig geintegreerde Miele vaatwasser.

Beko vaatwassers

Dat liggen de prijzen van een Beko vaatwasser heel anders. Can de goedkope vaatwasser merken is Beko de beste. Natuurlijk is een Beko vaatwasser niet zo luxe als een veel duurdere wasmachine, maar ook een Beko vaatwasmachine maakt de vaat goed schoon. Beko apparatuur komt vaak als beste koop uit de test van de consumentenbond en andere test organisaties.

Whirlpool vaatwassers

Ook een Whirlpool vaatwasser is over het algemeen wat goedkoper dan vergelijkbare vaatwasmachines van de eerder genoemde merken. Er zijn circa 30 Whirlpool vaatwasser in de diverse categorieën. Vooral de Whirlpool MaxiSpace vaatwassers zijn populair.

ATAG vaatwassers

ATAG begon ooit als fabrikant van keukenapparatuur in een schuurtje in de Achterhoek en is tegenwoordig internationaal een grote witgoed fabrikant. En ook dit Nederlandse merk behoort tot de beste vaatwasser merken. Het aanbod aan verschillende vaatwasmachines is bij ATAG minder groot, maar ze hebben wel diverse vaatwassers voor 10 of 13 couverts, en ook een XXL vaatwasser voor 17 couverts.

Meer vaatwasser merken

En zo zijn er nog veel meer goede fabrikanten voor een inbouw vaatwasser of vrij in de keuken te plaatsen vaatmachine. Bijvoorbeeld Pelgrim, Inventum, Etna, Candy. Sharp en Samsung. Bij de vaatwasser aanbiedingen vind je de waatwasser van al deze fabrikanten goedkoop.

De meeste van deze goede vaatwasser fabrikanten maken alle soorten vaatwasmachines, zoals een vrijstaande vaatwassers, inbouw vaatwassers en onderbouw vaatwassers. Kijk bij het bovenstaande Beste Vaatwasser Kopen voor aanbiedingen bij de beste winkels van al deze vaatwassers, of kijk in het vaatwasser test overzicht voor alle beste vaatwassers uit de afwasmachine test.

Kijk bij de bovenaan genoemde Vaatwasser Keuzehulp om via deze en andere kenmerken de voor jou beste vaatwasser te selecteren.


Consumentenbond vaatwasser tips


Tot slot hebben we nog een video voor je met tips van de Consumentenbond voor het vinden van je beste vaatwasser. In deze video kijkt de Consumentenbond onder andere naar de verschillende soorten en formaten van vaatwassers, naar hun nut van de diverse vaatwas programma's en functies, naar het energieverbruik van een vaatwasser en naar het gebruiksgemak van de vaatwasmachine.Video: Consumentenbond vaatwasser kooptips


Zie ook:

Samenvatting:
Hier vind je alle tips voor bij het vinden en goedkoop kopen van je beste vaatwasser / beste afwasmachine / beste vaatwasmachine. Bovenaan staan de beste vaatwassers en de beste koop uit de vaatwasser test van o.a. de Consumentenbond en op Beste Vaatwasser Kopen vind je de beste winkels waar je online een goede vaatwasser goedkoop kunt kopen. Het gaat daarbij om elk soort afwasmachine, zowel de vrijstaande vaatwasser als de inbouw vaatwasser.