Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste vaatwasser test

Doe je de vaat nog met de handjes? Vast niet! De vaatwasser is tegenwoordig standaard aanwezig in de meeste keukens. Zelfs bij kleine huishoudens. Maar als je een vaatwasmachine aanschaft wil je natuurlijk wel een goede vaatwasser. Liefst de beste vaatwasser! Het is namelijk reuze vervelend als je bij het uitruimen merkt dat je vaat niet helemaal schoon is.

Daarom hebben we hieronder de testen van vaatwassers verzameld. Deze testen zijn afkomstig van experts uit binnen- en buitenland. Bijvoorbeeld van de Consumentenbond en zijn buitenlandse collega's zoals Stiftung Warentest (de Duitse consumentenbond), maar ook door andere experts op het gebied van vaatwassers.

Testen van vaatwassers

Onderstaande vaatwasser-tests zijn op datum gerangschikt. De meest recente tests staan bovenaan.


Zie ook:


Maar wat is voor jou de beste vaatwasser?

Bovenstaande vaatwasser testen zijn natuurlijk algemene testen. Maar waarschijnlijk heb je ook je eigen wensen en eisen. Of ben je niet de gemiddelde vaatwasmachine gebruiker. Wat voor jou persoonlijk de beste vaatwasser is kun je uitvinden met de Vaatwasser Keuzehulp die te vinden is op Beste Vaatwasser Kopen. Hierin kun je je wensen en huishoudelijke situatie opgeven en je krijgt een overzicht van alleen de voor jou beste vaatwassers en hun prijs.

Bovendien lees je daar reviews, ervaringen van gebruikers, en nog meer vaatwasser testen.

Koop online goedkoop een vaatwasser

Online is het aanbod aan vaatwasmachines groter dan in welke winkel dan ook, en vaak ook goedkoper. Kijk maar bij de aanbevolen winkels om een vaatwasser te kopen op het bovenstaande Beste Vaatwasser Kopen. Bij deze winkels vind je het grootste en beste aanbod aan vaatwassers tegen de laagste prijzen.

Tevens vind je op Beste Vaatwasser Kopen de actuele vaatwasmachine top 10 en nog veel meer informatie en tips voor bij het kopen van de beste vaatwasser tegen de laagste prijs.Informatie en tips vaatwasser kiezen

Hieronder geven we nog wat tips voor bij het kiezen van een vaatwasser.

Soorten vaatwassers

Er zijn veel verschillende soorten vaatwassers. Het meest duidelijk is het verschil tussen de inbouw vaatwassers en de vrijstaande vaarwassers maar er zijn ook nog tussenvormen zoals de onderbouw vaatwasser. Dat is een vaatwasmachine voor onder het keukenblad. Het verschil met een vrijstaande vaatwasser is dat de onderbouw vaatwasser geen panelen aan de zijkant en bovenkant heeft.

En dan zijn er de half geïntegreerde vaatwassers. Dit is in feite een inbouw vaatwasser maar het verschil is dat de bediening aan de buitenkant zit. Dat is wel handig, maar helemaal onzichtbaar in de keuken wegwerken doe je een half geïntegreerde vaatwasmachine dus niet.

En dan zijn er nog de mini-vaatwassersvoor een éénpersoons of tweepersoons huishouden en extra smalle vaatwassers met een beedte van 45 centimeter voor wie weinig ruimte heeft. Beide soorten kleine vaatwassers zijn er zowel als inbouwvaatwasser als vrijstaande vaatwasser.

Energieverbruik vaatwasser

De beste vaatwasser qua energieverbruik heeft energieklasse energieklasse A+++. De meeste vaatwasmachines vallen echter in de A++ klasse. A+ lijkt zuinig, maar dit zijn vandaag de dag de energievreters onder de vaatwassers.

Vaatwasser met warmwateraansluiting
Als je je vaatwasser op de warm water leiding kunt aansluiten scheelt je dat in het energieverbruik. Het warme water uit de leiding is over het algemeen namelijk goedkoper dan dat de vaatwasser het moet opwarmen. Veel van de beste vaatwassers bieden dan ook de mogelijkheid de vaatwasmachine op het warme water aan te sluiten

Indeling vaatwasser

Heel belangrijk bij het kiezen van een vaatwasser is de indeling. Let vooral op de manier waarop het bestek in de vaatwasser gaat. Bij een bestek-lade hou je meer ruimte voor de overige vaat over, en het bestek wordt in een lade ook beter schoon. Het inruimen van bestek in de vaatwasmachine kost echter ook wat meer tijd, evenals het uitruimen want je kan de lade niet uitnemen zoals een bestekmandje. Daarom zijn de meeste vaatwassers nog steeds voorzien van een bestekmand.

Een flexibele inrichting, waarbij je de rekjes kunt inklappen om ruimte te maken voor pannen en andere grote vaat is tegenwoordig vrijwel standaard bij goede vaatwassers.

Aantal couverts

De capaciteit van een vaatwasser wordt niet zozeer in maten als wel in couverts weergeven. Een couvert bestaat uit een bord, beker of glas en bestek. Een ontbijt, lunch en diner van vier personen vraagt dus om een vaatwasser met een capaciteit van 12 couverts. De meeste vaatwassers bieden meer couverts, wat handig is omdat je vaak ook tussendoor glazen en bekers gebruikt.

Bedieningspaneel vaatwasser

Waar zitten de knoppen om de vaatwasser te bedienen? Het bedieningspaneel aan de buitenkant is natuurlijk het meest handig, want je kan altijd bij de knoppen en je kunt altijd de voortgang van het vaatwasprogramma zien, maar veel mensen ergeren zich wel aan dat zichtbare display in hun mooie design keuken. Daarom is bij veel inbouw vaatwassers het bedieningspaneel aan de binnenkant van de deur geplaatst. Je moet dan de deur openen om de vaatwasser te bedienen.

Vloerprojectie

Bij een volledig ingebouwde (dus onzichtbare) vaatwasser kan met een lichtje op de vloer worden aangegeven dat de vaatwasmachine nog aan het werk is. Sommige vaatwassers projecteren zo zelfs de resterende tijd. Steeds meer inbouwvaatwassers beschikken over deze vloerprojectie.

Extra droog functie

Iedere vaatwasser droogt de vaat, maar de vaat komt niet altijd even droog uit de machine, vooral plastic en kunststof blijft vaak nat. Bij een vaatwasser met extra droog functie kun je het drogen extra intensief laten gebeuren voor een drogere vaat.

Zichzelf openende deur

Wat het drogen ook ten goede komt is het openen van de deur als het wasprogramma is afgelopen. Enkele luxe vaatwassers kunnen zelf de deur openen als ze klaar zijn.

Startuitstel

Startuitstel is een timer die er voor zorgt dat de vaatwasser op een bepaalde tijd gaat draaien. Dit is vooral handig als je een open keuken hebt en het geluid van de vaatwasser hinderlijk vindt, je kunt de vaatwasmachine dan automatisch laten draaien als je weg bent. Of laat de vaatwasser automatisch 's nachts draaien als je goedkopere stroom hebt. Startuitstel bij vaatwassers is tegenwoordig vrijwel standaard.

Geluidsniveau vaatwasser

Over geluid gesproken, de ene vaatwasser produceert meer geluid dan de andere. De beste vaatwasser is natuurlijk een stille vaatwasser. Een vaatwasser met een geluidsopbrengst van minder dan 43 dB geldt als een stille vaatwasser. Met meer dan 49 dB heb je te maken met een relatief luidruchtige vaatwasmachine. De meeste vaatwassers zitten qua hoeveelheid geluid daar tussen in.

Binnenverlichting

Een op het oog eenvoudige optie, maar erg handig als je slecht licht in de keuken hebt. En je staat het licht vaak ook in de weg als je aan het uitruimen bent. Verlichting in de vaatwasser zorgt er dan voor dat je beter ziet wat je doet.

Resttijd indicator 

Laat zien hoe lang de vaatwasser nog bezig is. Handig, maar toch beschikken lang niet alle vaatwassers over deze indicator.

Besteklade of bestekkorf?

Beschikt de beste vaatwasser over een besteklade of een bestekkorf? Daarover zijn de mening verdeeld. Bij een uitneembare bestekkorf kun je het bestek veel sneller inruimen en uitruimen. Dat is vooral bij veel couverts erg fijn. Maar bij een stekkorf blijft er eerdere vuil tussen bijvoorbeeld de tanden van de vorken aanwezig dan bij een besteklade. Een besteklade wast het bestek beter schoon, maar je moet ieder stuk bestek apart op de lade leggen. Het is maar waar je voor kiest!

Verstelbare bovenkorf

Heb je alleen lage glazen, of ook hoge glazen? Het is makkelijk als je het bovenste plateau van de vaatwasser naar boven of naar beneden kunt stellen, naar mate de ruimte die je nodig hebt. Minder ruimte boven geeft ook weer meer ruimte onder. Sommige van de beste vaatwassers hebben een verstelbare bovenkorf.

Liftende onderkorf

Moeite met bukken. Bij een liftende onderkorf kun je het onderste plateau van de vaatwasser maar boven laten komen tijdens het inruimen en uitruimen. Je kan er dan beter bij. Een zeldzame optie, maar sommige van de beste vaatwassers hebben een liftende onderste lade.

Wijnglazen clips

Wijnglazen willen nogal eens sneuvelen in de vaatwasser omdat ze niet goed vastgezet kunnen worden tussen de andere vaat. Daardoor vallen ze nogal eens om wat vooral bij dunne wijnglazen het eind van het wijnglas kan betekenen. Daarom beschikken sommige van de beste vaatwassers over wijnglazen clips waarmee je deze glazen vast kunt zetten. 

Vaatwasser app

Het nieuwste snufje, nog weinig beschikbaar, is de bediening per app. Start de vaatwasser via internet en bekijk vanaf iedere locatie zijn status.


Kijk bij de bovenaan genoemde Vaatwasser Keuzehulp om  via deze en andere kenmerken de voor jou beste vaatwasser te selecteren.

Zie ook: Meer beste keukenapparaten uit de testen.

Sleutelwoorden:
Beste vaatwasser, test, beste koop, onderbouw vaatwasser, kieskeurig, vrijstaande vaatwasser, inbouw, goede vaatwasser kopen.

Recent

Recent Posts Widget
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.