Beste wasmachine test

Wat is de beste wasmachine? Op deze vraag willen we hier antwoord geven. Hieronder vind je de uitslagen van diverse testen van wasmachines. 

Goede wasmachine Zanussi

Zanussi wasmachine

Deze testen zijn uitgevoerd door experts in Nederland en het buitenland. Met deze beste wasmachines uit de test weet je zeker dat je een goede wasmachine koopt.Beste wasmachines uit de test

Hieronder vind je de tests van wasmachines. 

Algemene wasmachine testen

Beste wasmachines per capaciteit

Beste specifieke wasmachines uit de test


Wasmachine aanbiedingen beste winkels

Bestel je nieuwe wasmachine goedkoop. Op Beste Wasmachine Kopen vind je de aanbiedingen van de beste winkels waar je goede wasmachines goedkoop, vaal met een hoge online korting, online kunt kopen.

Beste wasmachine vinden

Op datzelfde Beste Wasmachine Kopen vind je ook een keuzehulp om je beste wasmachine te vinden en goedkoop te kopen.

De bovenstaande beste wasmachines uit de test zijn gebaseerd op een gemiddeld gebruik. Maar misschien heb jij wel heel andere wensen en eisen, of misschien wijkt jouw wasgedrag van gemiddelde af. Kijk voor de persoonlijk voor jou beste wasmachine bij de Wasmachine Keuzehulp op Beste Wasmachine Kopen.


wasmachine keuzehulp


In deze keuzehulp kun je alle gewenste kenmerken en eigenschappen van de wasmachine selecteren, en je krijgt dan een overzicht met alleen die beste wasmachines die aan jouw eisen voldoen.

Hieronder kijken we naar enkele eigenschappen die mede bepalen of een wasmachine voor jou de beste wasmachine is. Bij de Keuzehulp kun je op al deze eigenschappen je beste wasmachine selecteren.

Capaciteit wasmachine

De capaciteit van een wasmachine wordt in vulgewicht weergegeven. Een gezin heeft veel vulgewicht nodig om te voorkomen dat de wasmachine continue moet draaien. Voor een gezin met kinderen adviseren we minimaal 8 kilo vulgewicht. Meer dan 2 kinderen? Kies dan minimaal 9 kilo.


Je kunt de volgende vulgewichten als leidraad aanhouden:

 • Huishouden 1 tot 2 personen: 7 kilo
 • Huishouden 3 tot 4 personen: 8 kilo
 • Grotere huishoudens: 9 kilo

De grootste wasmachines hebben een vulgewicht van 12 kilo. Aan capaciteit heb je met zo'n grote wasmachine dus geen gebrek. Ze zijn zeer geschikt voor heel grote gezinnen.


LG wasmachine (17 kilo vulgewicht)

LG wasmachine (17 kilo vulgewicht)


Bij de wasmachine tests bovenaan vind je de beste wasmachines voor huishoudens van verschillende groottes.

Het drogen van de was

Een wasmachine is geen wasdroger, maar het is wel fijn als de was al enigszins droog uit de wasmachine komt. Het toerental is daar bepalend voor. 

De beste wasmachines op dit gebied centrifugeren met 1600 toeren. Bij dit toerental blijft de hoeveelheid vocht in het wasgoed beperkt tot 44%. Hierdoor is de was daarna in een wasdroger of aan de waslijn sneller droog.

1600 rpm (toeren) wordt geadviseerd als je de was al vrij droog wil hebben als deze uit de machine komt. Wil je een wasmachine waarbij je na het wassen nog maar minimaal hoeft te drogen, dan heeft jouw beste wasmachine een hoge rpm (rotaties per minuut). 

Energiezuinige wasmachine

Vroeger was een energiezuinige wasmachine een wasmachine met een A+++ label (of nog meer plussen). In 2021 is het energielabel herzien. Tegenwoordig loop de energieklasse van een wasmachine loopt uiteen van energieklasse A tot E, waarbij een energieklasse A wasmachine een zuinige wasmachine is. Wasmachines met energielabel B of C zijn redelijk zuinig.

Stille wasmachine

Draait de wasmachine als je thuis bent, bijvoorbeeld s'nachts, dan wil je waarschijnlijk niet dat deze veel lawaai maakt. Kies dan een wasmachine met een geluidsniveau onder de 73 decibel.

Let op: Iedere 3 decibel verdubbeld het lawaai! Dat betekent dat een paar decibel een enorm verschil in geluid uitmaakt.

Beveiliging tegen lekkage

Waterbeveiliging is vooral belangrijk als je wasmachine op een plaats in huis neerzet waar lekkage veel kwaad kan. In de badkamer is een lekkage vaak geen ramp, maar bijvoorbeeld op de zolderkamer. is dat een ander verhaal. Je hebt waterbeveiliging via een bodemsensor, slangbeveiliging en overloopbeveiliging. Kijk bij de bovenstaande beste wasmachines voor informatie over dit onderwerp.

Slimme wasmachine met WiFi en app

Samsung, Miele, AEG, Bosch, Siemens en LG, maar ook Beko, Hoover en Haier brengen slimme wasmachines uit. Een slimme wasmachine is een wasmachine met WiFi die via een app op je mobiele telefoon bediend kan worden. Vanuit de woonkamer, maar ook (via internet) vanuit je werk of een andere lokatie.

Vroeger waren alleen de meest luxe wasmachines via een app te bedienen, maar Wifi en app worden steeds meer standaard bij wasmachines en steeds meer wasmachines zijn via de smartphone te bedienen.

Wasprogramma's

Erg belangrijk bij de keuze van de voor jou beste wasmachine zijn de wasprogramma's. Let goed op de beschikbare wasprogramma's als je een wasmachine kiest. Bij de bovenaan genoemde Wasmachine Keuzehulp kun je aangeven welke wasprogramma's je wilt kunnen gebruiken.

Ook alle andere relevante keuzemogelijkheden, waaronder natuurlijk de prijs, kun je daar ook aanvinken of selecteren.


Miele wasmachine voorlader

Miele wasmachine voorladerMeer informatie wasprogramma's

Wasprogramma's kunnen heel handig zijn als je deze ook daadwerkelijk gebruikt. Als je altijd alles op het katoenprogramma wast heb je al die programma's niet nodig. Maar als je veel delicate stoffen als wol of zijde apart wilt wassen dien je hier wel rekening mee te houden met de keuze van je beste wasmachine.

Laten we, omdat ze zo belangrijk zijn, eens verder kijken naar de wasprogramma's die bij de diverse wasmachines aangeboden worden. Er zijn een aantal algemene wasprogramma's die bij veel goede wasmachines voorkomen, en meer specifieke wasprogrammma's.

Algemene wasprogramma's

Onderstaande wasprogramma's kom je bij de meeste goede wasmachines tegen.

 • Katoen: Heel veel wasgoed is gemaakt van katoen. Dit is dan ook het standaard wasprogramma. Het verbruik bij het draaien van een was met het wasprogramma katoen is dan ook bepalend voor het energielabel.
   
 • Synthetisch: Het synthetische wasprogramma gebruik je voor stoffen als acryl, nylon en polyester. Dit zijn niet-natuurlijke stoffen.
   
 • Gemengd: Niet iedereen wil alle was sorteren. Het is dus erg handig als de wasmachine het gemengde wasprogramma kent voor zowel katoen als synthetisch wasgoed.
   
 • Snelwas: Dit kort durende wasprogramma kun je gebruiken als je weinig (maximaal een halve trommel) niet al te vuile was hebt.
   
 • Wol: Ook wol is kwetsbaar, maar deze stof heeft zijn eigen wasprogramma.
   
 • Eco: Bij het eco wasprogramma wordt de was op een veel lagere temperatuur gewassen om energie te besparen. Het programma duurt wel een stuk langer.
   
 • Witte was


Specifieke wasprogramma's

Daarnaast kan de wasmachine over meer specifieke programma's beschikken. Welke programma's een machine kent verschilt erg per wasmachine.
 • Anti-allergie: Een heel nuttig wasprogramma voor allergie-patiënten. Dit programma spoelt vaker en wast langer op een hoge temperatuur. Daardoor verwijdert het anti-allergie wasprogramma de allergenen, pollen en dierenharen die bij andere programma's laten zitten en zorgt er extra goed voor dat er geen resten wasmiddel achterblijven.
   
 • Babykleding: Ook babykleding wordt langer op een hoge temperatuur gewassen. Dit omdat babykleding erg vuil kan zijn, bijvoorbeeld door babypoep. Ook dit programma spoelt meer omdat baby's gevoelig kunnen zijn voor restjes van wasmiddelen.
   
 • Donkere was: Dit wasprogramma zorgt er voor dat de kleuren goed behouden blijven.
   
 • Vlekken: Dit wasprogramma wast extra intensief, en kan zodoende ook heel lastige vlekken als die van wijn, gras en vet verwijderen.
   
 • Opfrissen: In korte tijd je wasgoed opfrissen kan met dit wasprogramma dat niet geschikt is om echt te reinigen.
   
 • Handwas: Een handwas met een machine. Dat klinkt niet logisch, maar met het handwas wasprogramma kun je kwetsbare kleding wassen die eigenlijk met de hand gewassen zou moeten worden.
   
 • Overhemden: Zorgt voor minder kreukels.
   
 • Strijkwas: Idem
   
 • Sportkleding: Bij dit programma wordt extra voorzichtig gespoeld.
   
 • Gordijnen: Dit speciale wasprogramma spoelt eerst extra goed door om het stof uit de gordijnen weg te spoelen.
   
 • Dons: Speciaal wasprogramma voor donzen kussens, dekbedden, slaapzakken jassen enz.
   
 • Impregneren: Een speciaal wasprogramma om geïmpregneerde outdoorkleding waterafstotend te houden.

 • Beddengoed

 • Jeans
   
 • Zijde

In de bovenaan genoemde Wasmachine Keuzehulp op Beste Wasmachine Kopen kun je aanvinken welke wasprogramma's je belangrijk vindt.Handige extra's van een goede wasmachine

Veel voorkomende extra's

Onderstaande functionaliteiten komen bij de meeste wasmachines voor, maar niet bij allemaal. Bij de bovenstaande keuzehulp kun je er op selecteren zodat je zeker weet dat je nieuwe wasmachine over deze extra's beschikt.
 • Startuitstel: Laat de wasmachine automatisch om een bepaalde tijd starten,. Bijvoorbeeld 's nachts (als de stroom goedkoop is) of als je naar je weg bent (en geen last van het geluid hebt).
   
 • Beladingssensor: De wasmachine kan zelf betalen hoeveel wasgoed er in de machine zit en past zijn programma daar op aan. Dit bespaart energie, water en tijd.
   
 • Resttijdindicator: Hier op zie je de (al dan niet geschatte) tijd die de wasmachine nog nodig heeft voor het wasprogramma is afgelopen.
   
 • Tussentijds kleding toevoegen: Je kunt het programma pauzeren en de deur openen of de wasmachine beschikt over een klep bovenin via welke je extra was halverwege kunt toevoegen.
   
 • Zelfreinigende wasmiddellade: Spoelt na afloop het zeepbakje schoon.
   
 • Klerenbeschermende trommel

Meer zeldzame extra's

 • Automatische wasmiddeldosering: Hierbij bepaalt de wasmachine zelf hoeveel wasmiddel er nodig is en voegt deze uit een reservoir toe. Zo gebruik je niet meer wasmiddel dan noodzakelijk.
   
 • Bediening via app: De wasmachine is hierbij aangesloten op het draadloze WiFi netwerk. Zodoende kun je hem overal vandaan bedienen en de status bekijken, zowel binnenshuis als buitenshuis.
   
 • Automatisch uitschakelen: Schakelt de wasmachine uit als deze een tijdje niet gebruikt wordt of klaar is.
   
 • Trommelverlichting: Zo kun je de was in de machine beter zien.
   
 • Stomen: Voor een frisser wasgoed en minder kreukels.


Bovenlader of voorlader?

De meeste wasmachines zijn een voorlader. De was gaat dan aan de voorkant in en uit de wasmachine. Het voordeel van een voorlader is dat je niet hoeft te knielen om de was er in en uit te halen, en je kan de bovenkant van de wasmachine gebruiken als werkblad of er iets opzetten, bijvoorbeeld een wasdroger.

Bij een bovenlader gaat de was van boven in en uit de machine. Je moet de bovenkant van de wasmachine dus vrij houden. Maar je hoeft nauwelijks te bukken bij het gebruik van een bovenlader wasmachine.


Wasmachine bovenlader Whirlpool

Wasmachine bovenlader Whirlpool


De meeste best geteste wasmachines in het wasmachine test overzicht bovenaan betreft voorladers, maar je vindt er ook de beste bovenlader wasmachine uit de test.Was-droogcombinatie

Bovenaan vind je ook de beste was-droogcombinatie test. Een was-droogcombinatie is een wasmachine en droger in 1 apparaat. Dat is natuurlijk heel interessant. Hoewel een wasdroogcombinatie duurder is dan een vergelijkbare wasmachine spaar je de aanschaf van een wasdroger uit waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent.

Een gecombineerde wasmachine / droger hoef je maar één apparaat in de wasruimte of andere kamer te plaatsen en je kunt een was in één sessie wassen en drogen (waarbij het maximum drooggewicht dan ook voor het wassen geldt). De beste gecombineerde wasmachines / wasdrogers kunnen zich met wasresultaat en droogresultaat meten met losse wasmachines en drogers. Ze doen er alleen wel langer over.

Kijk voor de beste wasmachine en droger in 1 apparaat bij de beste was-droogcombinatie test bovenaan.Beste wasmachine merken

Als besluit hebben we een overzicht voor je een korte beschrijving van de beste wasmachine merken.

Miele wasmachines

De Miele wasmachine geldt over het algemeen als de beste wasmachine. Dat mag ook wel, want een Miele is gemiddeld genomen de duurste wasmachine die er te koop is. Maar als je het geld er voor over hebt en een heel goede betrouwbare wasmachine wil, die lang meegaat, dan is een Miele wasmachine een goede keuze. Niet voor niets worden Miele wasmachines veel door bedrijven gebruikt.


AEG wasmachines 

Hoewel een AEG wasmachine absoluut geen budget wasmachine is zijn AEG wasmachines heel wat beter te betalen dan een Miele wasmachine. Een ook een AEG wasmachine is betrouwbaar gebruiksvriendelijk en van goede kwaliteit. AEG wasmachines doen het altijd goed in de test, ze behoren tot de beste wasmachines. 

AEG wasmachines zijn onderverdeeld in diverse series zoals de ProSense (zuinig met stroom en water door weging van de lading), ProSteam (met stoomfunctie), AbsoluteCare (past temperatuur en rotatie aan het wasgoed aan) en PowerCare (krachtige reiniging voor echt vuil wasgoed).

Samsung wasmachines

Samsung is een fabrikant van wasmachines die sterk in opkomst is. Zoals altijd doet Samsung veel aan ontwikkeling en tref je veel vernieuwende technieken en functies aan bij Samsung wasmachines. Deze behoren dan ook zonder twijfel tot de beste wasmachines 

Zo zjin er de Samsung Ecobubble wasmachines waarmee je bijna koud kunt wassen en de intelligente (IA) Samsung Bespoke wasmachines die voor het wassen eerst het wasgoed analyseren zodat ze de was optimaal en zo energiezuinig voor je doen. Verder zijn er Samsung QuickDrive wasmachines, voor snel maar toch schoon wassen en Autodose wasmachines met automatische wasmiddel dosering. Dit is nog maar een greep uit de vele vernieuwende Samsung wasmachine ontwikkelingen.

Siemens wasmachines

Siemens behoort al sinds mensenheugenis tot de beste wasmachine merken. Maar ook bij Siemens kom je de nieuwste wasmachine technieken tegen. Van i-Dos (intelligent dosing) die zowel wasmiddel als wasverzachter automatisch kan doseren tot PowerSpeed voor supersnel wassen van een klein wasje. Of SmartFinish waarbij een stoomfunctie zorgt voor minder strijkwerk.

Beko wasmachines

OP basis van de lage prijzen kun je Beko wasmachines ook to de beste wasmachines rekenen. Een Beko wasmachine is een goedkope wasmachine, maar de machines van dit merk komen bij de Consumentenbond vaak als beste koop uit de test. Dit geeft wel aan hoe goed deze goedkope wasmachines zijn. Een ook functies als stomen, snel draaien van een kleine was, en het verminderen van kreukels kom je bij Beko wasmachines tegen.

LG wasmachines

Ook LG maakt goede wasmachines tegen een relatief goedkope prijs. Met Direct Drive waarbij de trommel direct op de motor is aangesloten, wat heel veel in trillingen en lawaai scheelt, en Tutbo Wash voor snel schoon wassen.

Haier wasmachines
Evenals Beko is Haier een goedkoop wasmiddel merk dat goede wasmachines maakt met veel nieuwe technieken. De naam Haier doet aan een Duitse wasmachine denken, maar deze goede,geavanceerde maar goedkope wasmachines komen uit China.

Andere goede wasmachine merken

Andere goede wasmachine fabrikanten zijn Whirlpool, Bauknecht, Zanussi en Hoover. En zo zijn er nog meer wasmachine fabrikanten. Bij de boven gemoemde wasmachine aanbiedingen vind je ze allemaal.


In de bovenaan genoemde Wasmachine Keuzehulp kun je al je wensen en eisen opgeven en je krijgt een overzicht van wasmachines die hieraan voldoen. Zo selecteer je snel en makkelijk de voor jou beste wasmachine tegen de laagste prijs.


Consumentenbond wasmachine tipsTot slot nog wat tips van de Consumentenbond voor bij het kiezen van je beste wasmachine. In onderstaande video geeft de Consumentenbond informatie, advies en tips over de capaciteit van de verschillende wasmachines, over de verschillende wasprogramma's en over het stroom verbruik van een wasmachine.

Meer tips:


Zie ook:

Onderwerpen:
Wat is de beste wasmachine uit de test? De best geteste wasmachine uit menig wasmachine test vind je hier boven. Het betreft diverse beste wasmachines uit diverse vergelijkende wasmachine testen, onder ander van de Consumentenbond en Coolblue. Verder geven we heel veel tips voor bij het kiezen van de voor jou beste wasmachine en op Beste Wasmachine Kopen vind je de beste en goedkoopste online winkels om een goede wasmachine online te kopen.

Een reactie posten

1 Reacties

 1. Mijn wasmachine beschikt (in tegenstelling tot mijn vorige machine) over startuitstel. Dat is min of meer toevallig, want bij het kiezen van de wasmachine heb ik daar geen rekening mee gehouden. Maar ik kan iedereen aanraden op deze timer functie te letten. Startuitstel is reuze handig. Ik zorg er voor dat de was net klaar is voor ik thuis kom. Zodoende hoeft de natte was geen halve dag in de machine te zitten.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.