Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste wasmachine test

Wat is de beste wasmachine? Op deze vraag willen we hier antwoord geven. Hieronder vind je de uitslagen van diverse testen van wasmachines. Deze testen zijn uitgevoerd door experts van organisaties als de Consumentenbond, maar ook door deskundigen uit het buitenland. Met deze beste wasmachines uit de test weet je zeker dat je een goede wasmachine koopt.

Wasmachine testen

Hieronder vind je de tests van wasmachines. 


Beste wasmachine vinden

De bovenstaande beste wasmachines zijn gebaseerd op een gemiddeld gebruik. Maar misschien heb jij wel heel andere wensen en eisen, of misschien wijkt jouw wasgedrag van gemiddelde af. Kijk voor de persoonlijk voor jou beste wasmachine bij de Wasmachine Keuzehulp op Beste Wasmachine Kopen.

In deze keuzehulp kun je alle gewenste kenmerken en eigenschappen van de wasmachine selecteren, en je krijgt dan een overzicht met alleen die beste wasmachines die aan jouw eisen voldoen.

Op Beste Wasmachine Kopen vind je tevens de beste en goedkoopste online winkels voor het kopen van een wasmachine en de actuele wasmachine top 10.

Hieronder kijken we naar enkele eigenschappen die mede bepalen of een wasmachine voor jou de beste wasmachine is.

Capaciteit wasmachine

De capaciteit van een wasmachine wordt in vulgewicht weergegeven. Je kunt de volgende vulgewichten als leidraad aanhouden:

 • Huishouden 1 tot 2 personen: 7 kilo
 • Huishouden 3 tot 4 personen: 8 kilo
 • Grotere huishoudens: 9 kilo

De grootste wasmachines hebben een vulgewicht van 12 kilo. Aan capaciteit heb je met zo'n grote wasmachine dus geen gebrek. Ze zijn zeer geschikt voor heel grote gezinnen.

Het drogen van de was

Een wasmachine is geen wasdroger, maar het is wel fijn als de was al enigszins droog uit de wasmachine komt. Het toerental is daar bepalend voor. De beste wasmachines op dit gebied centrifugeren met 1600 toeren. Bij dit toerental blijft de hoeveelheid vocht in het wasgoed beperkt tot 44%. Hierdoor is de was daarna in een wasdroger of aan de waslijn sneller droog.

Energiezuinige wasmachine

De energieklasse van een wasmachine loopt uiteen van energieklasse A tot A+++., maar inmiddels zijn er wasmachines die nog zuiniger zijn. De energieklasse van een wasmachine wordt met een percentage aangeven.

Voorbeeld: Is een wasmachine 40% zuiniger dan het A+++ label, dan valt deze wasmachine in de energieklasse A+++ -40%. De meest zuinige wasmachine haalt al A+++ -60%. Die wasmachine is dus nog eens 60 procent zuiniger dan een wasmachine met het A+++ label.

Stille wasmachine

Draait de wasmachine als je thuis bent, bijvoorbeeld s'nachts, dan wil je waarschijnlijk niet dat deze veel lawaai maakt. Kies dan een wasmachine met een geluidsniveau onder de 73 decibel.

Let op: Iedere 3 decibel verdubbeld het lawaai! Dat betekent dat een paar decibel een enorm verschil in geluid uitmaakt.

Wasprogramma's

Erg belangrijk bij de keuze van de voor jou beste wasmachine zijn de wasprogramma's. Let goed op de beschikbare wasprogramma's als je een wasmachine kiest. Bij de bovenaan genoemde Wasmachine Keuzehulp kun je aangeven welke wasprogramma's je wilt kunnen gebruiken.

Ook alle andere relevante keuzemogelijkheden, waaronder natuurlijk de prijs, kun je daar ook aanvinken of selecteren.

Beste wasmachine test

Meer informatie wasprogramma's

Laten we, omdat ze zo belangrijk zijn, eens verder kijken naar de wasprogramma's die bij de diverse wasmachines aangeboden worden. Er zijn een aantal algemene wasprogramma's die bij veel goede wasmachines voorkomen, en meer specifieke wasprogrammma's.

Algemene wasprogramma's

Onderstaande wasprogramma's kom je bij de meeste goede wasmachines tegen.

 • Katoen: Heel veel wasgoed is gemaakt van katoen. Dit is dan ook het standaard wasprogramma. Het verbruik bij het draaien van een was met het wasprogramma katoen is dan ook bepalend voor het energielabel.
 • Synthetisch: Het synthetische wasprogramma gebruik je voor stoffen als acryl, nylon en polyester. Dit zijn niet-natuurlijke stoffen.
 • Gemengd: Niet iedereen wil alle was sorteren. Het is dus erg handig als de wasmachine het gemengde wasprogramma kent voor zowel katoen als synthetisch wasgoed.
 • Snelwas: Dit kort durende wasprogramma kun je gebruiken als je weinig (maximaal een halve trommel) niet al te vuile was hebt.
 • Wol: Ook wol is kwetsbaar, maar deze stof heeft zijn eigen wasprogramma.
 • Eco: Bij het eco wasprogramma wordt de was op een veel lagere temperatuur gewassen om energie te besparen. Het programma duurt wel een stuk langer.
 • Witte was

Specifieke wasprogramma's

Daarnaast kan de wasmachine over meer specifieke programma's beschikken. Welke programma's een machine kent verschilt erg per wasmachine.
 • Anti-allergie: Een heel nuttig wasprogramma voor allergie-patiënten. Dit programma spoelt vaker en wast langer op een hoge temperatuur. Daardoor verwijdert het anti-allergie wasprogramma de allergenen, pollen en dierenharen die bij andere programma's laten zitten en zorgt er extra goed voor dat er geen resten wasmiddel achterblijven.
 • Babykleding: Ook babykleding wordt langer op een hoge temperatuur gewassen. Dit omdat babykleding erg vuil kan zijn, bijvoorbeeld door babypoep. Ook dit programma spoelt meer omdat baby's gevoelig kunnen zijn voor restjes van wasmiddelen.
 • Donkere was: Dit wasprogramma zorgt er voor dat de kleuren goed behouden blijven.
 • Vlekken: Dit wasprogramma wast extra intensief, en kan zodoende ook heel lastige vlekken als die van wijn, gras en vet verwijderen.
 • Opfrissen: In korte tijd je wasgoed opfrissen kan met dit wasprogramma dat niet geschikt is om echt te reinigen.
 • Handwas: Een handwas met een machine. Dat klinkt niet logisch, maar met het handwas wasprogramma kun je kwetsbare kleding wassen die eigenlijk met de hand gewassen zou moeten worden.
 • Overhemden: Zorgt voor minder kreukels.
 • Strijkwas: Idem
 • Sportkleding: Bij dit programma wordt extra voorzichtig gespoeld.
 • Gordijnen: Dit speciale wasprogramma spoelt eerst extra goed door om het stof uit de gordijnen weg te spoelen.
 • Dons: Speciaal wasprogramma voor donzen kussens, dekbedden, slaapzakken jassen enz.
 • Impregneren: Een speciaal wasprogramma om geïmpregneerde outdoorkleding waterafstotend te houden.
 • Beddengoed
 • Jeans
 • Zijde

In de bovenaan genoemde Wasmachine Keuzehulp op Beste Wasmachine Kopen kun je aanvinken welke wasprogramma's je belangrijk vindt.

Handige extra's

Veel voorkomende extra's

Onderstaande functionaliteiten komen bij de meeste wasmachines voor, maar niet bij allemaal. Bij de bovenstaande keuzehulp kun je er op selecteren zodat je zeker weet dat je nieuwe wasmachine over deze extra's beschikt.
 • Startuitstel: Laat de wasmachine automatisch om een bepaalde tijd starten,. Bijvoorbeeld 's nachts (als de stroom goedkoop is) of als je naar je weg bent (en geen last van het geluid hebt).
 • Beladingssensor: De wasmachine kan zelf betalen hoeveel wasgoed er in de machine zit en past zijn programma daar op aan. Dit bespaart energie, water en tijd.
 • Resttijdindicator: Hier op zie je de (al dan niet geschatte) tijd die de wasmachine nog nodig heeft voor het wasprogramma is afgelopen.
 • Tussentijds kleding toevoegen: Je kunt het programma pauzeren en de deur openen of de wasmachine beschikt over een klep bovenin via welke je extra was halverwege kunt toevoegen.
 • Zelfreinigende wasmiddellade: Spoelt na afloop het zeepbakje schoon.
 • Klerenbeschermende trommel

Meer zeldzame extra's

 • Automatische wasmiddeldosering: Hierbij bepaalt de wasmachine zelf hoeveel wasmiddel er nodig is en voegt deze uit een reservoir toe. Zo gebruik je niet meer wasmiddel dan noodzakelijk.
 • Bediening via app: De wasmachine is hierbij aangesloten op het draadloze WiFi netwerk. Zodoende kun je hem overal vandaan bedienen en de status bekijken, zowel binnenshuis als buitenshuis.
 • Automatisch uitschakelen: Schakelt de wasmachine uit als deze een tijdje niet gebruikt wordt of klaar is.
 • Trommelverlichting: Zo kun je de was in de machine beter zien.
 • Stomen: Voor een frisser wasgoed en minder kreukels.
In de bovenaan genoemde Wasmachine Keuzehulp kun je al je wensen en eisen opgeven en je krijgt een overzicht van wasmachines die hieraan voldoen. Zo selecteer je snel en makkelijk de voor jou beste wasmachine tegen de laagste prijs.

Zie ook:

Onderwerpen:
Wat is de beste wasmachine uit de test? De best geteste wasmachine uit menig wasmachine test vind je hier boven. Het betreft diverse beste wasmachines uit diverse vergelijkende wasmachine testen, onder ander van de Consumentenbond en Coolblue. Verder geven we heel veel tips voor bij het kiezen van de voor jou beste wasmachine en op Beste Wasmachine Kopen vind je de beste en goedkoopste online winkels om een goede wasmachine online te kopen.

Recent

Recent Posts Widget
Mogelijk gemaakt door Blogger.

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

FAQ's

Blogroll

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *

Subscribe to Newsletter

Dit adres wordt alleen gebruikt om artikelen toe te mailen.