Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is het verbruik van een elektrische kachel?

Informatie over het verbruik van een elektrische kachel, en de beste elektrische kachels uit de test om tegen lage kosten elektrisch te verwarmen.

Princess elektrische kachel thermostaat

Door de hoge gasprijs wordt het verwarmen van een ruimte met een elektrische kachel relatief goedkoop. Hier kijken we naar het verbruik van een elektrische kachel en naar de beste kachels als je elektrische verwarming zoekt.


Wat kost een elektrische kachel aan stroom?

De kosten van het gebruik van een elektrische kachel zijn afhankelijk van het soort elektrische kachel en het wattage van de kachel. Een hele woonkamer verwarmen is logischerwijs veel duurder dan het verwarmen van je je werkplek.

Als we uitgaan van de meest hoge energieprijs van 0,40 per kilowatt uur (prijsplafond 2023) en een elektrische kachel die gemiddeld op een stand van 1000 watt staat ben je 0,40 euro per uur kwijt. Daarmee is elektrische verwarming aanmerkelijk goedkoper dan gasverwarming.

Laat je een elektrische kachel een uur lang op 2000 watt werken (het maximum van een goede elektrische kachel), dan ben je het dubbele kwijt, maar zelfs in dit extreme geval (in combinatie met de hoge stroomprijs waar we van uit gaan) ben je met een elektrische kachel goedkoper uit dan met gas.

Maar voor een goed vergelijk is natuurlijk ook de gasprijs ook van belang, evenals de manier waarop je met gas het huis verwarmd. Een elektrische kachel heeft als voordeel dat je plaatselijk kunt verwarmen (een kamer, of een deel van een kamer). Terwijl een CV vaak meerdere kamers verwarmt. Plaatselijk verwarmen is natuurlijk goedkoper.

Veel minder duur bij zonnepanelen

Heb je zonnepanelen dan zijn de kosten natuurlijk veel lager. Zolang de aan het energiebedrijf geleverde stroom het bij energiebedrijf afgenomen stroom nog overtreft zijn de kosten gelijk aan het bedrag dat je anders aan saldering terug zou krijgen, en is (helaas) een veel lagere vergoeding dan de stroomkosten die je betaalt. Je kan de stroom die je opwekt op jaarbasis dus beter opmaken, bijvoorbeeld aan elektrische verwarming om gas te besparen.


Kies altijd voor een elektrische kachel met thermostaat. Een thermostaat voorkomt dat de kachel meer verwarmt dan nodig, en dat is natuurlijk positief voor het verbruik van de elektrische kachel.
Kun je met een elektrische kachel je huis verwarmen?

Hoe warm je met een elektrische kachel stookt hangt af van de kachel zelf, de grote van de kamer en van de temperatuur buiten (en daarmee ook van de mate waarin huis en kamer zijn ge├»soleerd. 

Is het buitentemperatuur niet zo laag en is de kamer vrij klein, dan kun je met een elektrische kachel de kamer wel op temperatuur krijgen. Maar als het buiten kouder wordt en het huis niet goed ge├»soleerd is kan de elektrische kachel het vaak niet meer bolwerken. 

Een elektrische kachel wordt daarom vooral als bijverwarming geadviseerd. Door een elektrische kachel te gebruiken hoeft de CV veel minder hard te werken en bespaar je veel gas.

Maar is het nodig om een hele kamer te verwarmen? Een elektrische kachel kan wel heel goed een deel van de ruimte verwarmen. Bijvoorbeeld het bureau waar achter je aan het werk bent, of de eettafel of de bank waar je zit. Beste elektrische kachels om goedkoop plaatselijk te verwarmen

Wat de beste elektrische kachel is om goedkoop warm te zitten hangt af van het soort kachel. Het meest energiezuinig is plaatselijke verwarming, waarbij je gericht je werkplek of zitplaats verwarmt.

Plaatselijke warmte: Infrarood elektrische kachel

Elektrische infrarood verwarming is daar zeer geschikt voor. Een elektrische infrarood kachel richt zijn warmte direct op de persoon. Jij krijgt het warm, maar de omgeving hoeft niet mee verwarmd te worden. 

Een infrarood elektrische kachel levert dus zeer plaatselijke warmte op en is daardoor heel goedkoop in het gebruik. Zo kun je veel kosten besparen als de verwarming beperkt kan blijven tot een werkplek, een bank of douche. 

Princess elektrische kachel infrarood

Princess elektrische kachel infrarood

Door zijn manier van elektrisch verwarmen is het verbruik van deze elektrische kachel zeer laag. Vaak is het verbruik van zo'n elektrische kachel maar 400 a 600 Watt bij maximaal vermogen.

Zoek je goedkope elektrische verwarming, met lage energiekosten? En is het voldoende als de elektrische kachel gerichte warmte geeft? Dan is een infraroodkachel de beste elektrische kachel.

Infrarood elektrische kachels zijn er in diverse vormen. Als verplaatsbare heater, maar ook als verwarmingspaneel (vast aan de muur of verplaatsbaar op wieltjes). Kijk hier onder voor de beste infrarood elektrische kachel uit de test en andere goede infrarood elektrische kachels.


Kleine ruimte: Convector kachel

Wil je geen gerichte warmte, maar een wat hogere temperatuur in de kamer. En betreft het een relatief kleine ruimte, of bijverwarming, dan is een convector kachel een goede keuze.

Een elektrische convectorkachel straalt de warmte niet uit, maar haalt de lucht binnen en warmt deze op. Dat doet de convectorkachel stil waardoor deze elektrische kachel de beste elektrische kachel is om een slaapkamer mee te verwarmen.


Tristar elektrische kachel convector

Tristar elektrische kachel convector


Deze elektrische kachels zijn meestal verplaatsbare kachels om pootjes. Niet echt bedoelt voor mobiel gebruik, maar wel makkelijk van de ene ruimte te verplaatsen naar de andere ruimte als je dat wil.

Het verbruik van deze elektrische kachel is 2000 Watt per uur om een ruimte van 20 vierkante meter (bijvoorbeeld een werkkamer) goed te verwarmen.Grotere ruimte: Ventilator kachel

De naam zegt het al. De ventilator kachel is een elektrische kachel met ventilator. Die ventilator zorgt er voor dat de warmte de kamer in geblazen wordt. Dat heeft als voordeel dat de warmte beter en sneller verspreid wordt. Het nadeel is dat dit (zoals iedere ventilator) geluid maakt en niet iedereen vind het fijn om in de warmte luchtstroom te zitten.

Voor dat laatste is de elektrische ventilatorkachel ook niet bedoeld. Bij deze elektrische kachel richt je de warmte niet op de persoon maar verwarm je de kamer.  De warme lucht wordt de kamer ingeblazen.


Eurom elektrische kachel ventilator

Eurom elektrische kachel ventilator


Zoek je een elektrische kachel als hoofdverwarming? In een niet al te grote kamer kan de ventilatorkachel daarin slagen. Een goede ventilatorkachel is de beste elektrische kachel als je de temperatuur in de kamer op een energiezuinige manier omhoog wilt brengen.

Met een 2000 Watt elektrische ventilatorkachel kun je een ruimte van maximaal 40 vierkante meter verwarmen, bijvoorbeeld een kamer van 4 bij 10 meter. Het verbruik van de elektrische kachel is dan wel maximaal.

De elektrische ventilatorkachel  is meestal een kleine vrijstaande elektrische kachel zoals de Eurom kachel op de afbeelding hier boven. Kijk hier onder voor de beste elektrische kachels uit de test in deze soort.

Handig tips van de Consumentenbond over het energie besparen in huis vind je bij de link hier onder. De Consumentenbond geeft daarin ook veel informatie over de energierekening.

Kijk bij de bovengenoemde testen voor de beste elektrische kachels uit de test en voor alle specificaties en prijzen van goede elektrische kachels. Let daarbij goed op het wattage van de kachel, want deze bepaalt het verbruik van de elektrische kachel.


Zie ook:


Foto bovenaan: Thermostaat Princess elektrische kachel

Onderwerp:
Wat verbruikt een elektrische kachel? Een gemiddelde elektrische kachel heeft een verbruik van 2000 watt per uur als je hem continue voluit laat verwarmen. Maar minder stroom verbruiken kan door hem lager te zetten of door de te kiezen voor een infrarood elektrische kachel die gerichte warmte geeft en daardoor minder stroom gebruikt dan bijvoorbeeld een convectorkachel of ventilatorkachel. Deze laatste elektrische kachels kunnen wel gebruikt worden om een kamer te verwarmen. Door de hoge gasprijs is het verbruik van een elektrische kachel in geld goedkoper dan verwarming op gas.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Het verbruik van een elektrische kachel van 2000 watt (2 kwh) is bij een energietarief van €0,25 per kWh 50 cent per uur. Bij 1000 watt (1 kwh) is dat maar 25 cent per uur.

    Ik zelf gebruik op mijn kantoor een infrarood kachel die meestal op de 700 watt stand staat. Ik ben dan nog geen 18 cent per uur kwijt of €1,40 voor een volledige werkdag van 8 uur. De gasverwarming staat dan uit. Natuurlijk verwarm je dan geen hele kamer maar alleen je werkplek, maar het geeft wel aan hoe goedkoop elektrische verwarming kan zijn als je er verstandig en zuinig mee omspringt.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.