Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste frituurolie

Wat is de beste frituurolie? Hier de verschillende soorten olie om in te frituren. Met de beste frituurolie, de beste goedkope frituurolie en de beste frituurolie voor gezond frituren.

Beste frituurolie test

Ook kijken we naar de beste frituurolie merken en hebben we tips voor veilig frituren.


Dit zijn de 3 beste oliën om in te frituren


1. Arachide olie (de beste frituurolie)
2. Zonnebloem olie (de goedkoopste frituurolie)
3. Kokos olie (de gezondste frituurolie)

Wat maakt deze plantaardige olie soorten tot de beste olie om in te frituren? Hieronder de verschillende soorten frituurolie met van ieder soort olie de voordelen en nadelen.Voordelen en nadelen verschillende soorten frituurolie

180 graden is de beste frituur temperatuur om heerlijke knapperige krokante friet te krijgen. Maar 180 graden is ook de temperatuur waarop sommige soorten olie gaat oxideren. Dat oxideren is niet slecht voor de smaak, maar wel slecht voor de gezondheid als je de friet eet. Het luistert dus nauw wat voor soort olie je in de frituur doet.

Kies dus altijd voor frituurolie of voor een andere olie waarbij op het etiket is aangegeven dat de olie voor frituren geschikt is.

Ossenvet, dierlijke frituur olie

Voor gezond frituren moet de beste frituurolie ook plantaardig zijn. Dierlijk vet bevat veel verzadigde verzuren en dat is slecht voor de gezondheid. Zo geeft het dierlijke ossenvet de lekkerste frituursmaak en zorgt bovendien voor knapperige frietjes. Maar ossenvet is ongezonde frituurolie.

Plantaardige olie daarentegen bevat onverzadigde vetzuren waaronder vaak het omega 9 vetzuur dat hart en vaatziekte kan voorkomen. Zo wordt frituren gezond!

Arachide olie, de beste frituurolie

Arachide olie kan hoge temperaturen aan, arachide olie bevat veel omega 9 en deze olie is bovendien smaakloos. Dat maakt deze plantaardige olie tot een bijzonder goede frituurolie. 

Olijfolie, gezond maar met een smaakje

In olijfolie kun je ook op een hoge temperatuur frituren en olijfolie bevat naast omega 9 ook veel vitamine E. Een gezonde frituurolie. Maar in tegenstelling tot arachide olie geeft olijfolie wel een smaak af aan patat en snacks.

Kokos olie, de gezondste frituurolie

Extra vierge kokosolie is volgens veel experts de meest gezonde frituurolie. Kokosolie heeft een aparte smaak bij die verdwijnt bij de hoge temperaturen in de frituur. De smaak van kokosolie is dus geen nadeel bij frituren.

Zonnebloem olie, goedkoop en het meest gebruikt

Zonnebloem olie wordt heel veel gebruikt als frituurolie en dat is niet voor niets. Ook frituurolie bevat vitamine E en gezonde oliezuren. Bovendien kun je met zonnebloemolie op stabiele temperatuur frituren zonder walm.

Koolzaad olie, slecht herbruikbaar

Koolzaadolie is op zich een heel goede gezonde frituurolie, maar je mag koolzaadolie niet vaak opnieuw opwarmen. Voor één lange frituursessie is dit een prima frituurolie, maar aangezien je de olie na ongeveer 3 keer gebruiken al moet weggooien is dit in de praktijk geen geschikte frituurolie.Slechte frituurolie

Tot slot nog een paar soorten olie die je als slechte frituurolie kan bestempelen. Vaak omdat ze veel verzadigde vetzuren bevatten en daardoor ongezond zijn. Slechte olie om in te frituren is onder andere lijnzaadolie, maisolie, sojaolie en druivenpit olie.

Verder is hard frituurvet (ook al is het plantaardig) altijd slecht. Pakjes frituurvet bevatten veel verzadigde vetten en zijn dus ongezond.Beste frituurolie merken

Diamant frituurolie

Diamant is in Nederland de marktleider op het gebied van frituurvet. Diamant is helemaal is frituurolie gespecialiseerd. Diamant is gevestigd in Zeewolde (Flevoland) maar eigendom van het Belgische voedingsmiddelen concern Vandemorteele dat ook eigenaar is van de frituurvet merken Ossewit (Blanc de Boeuf) en Risso. 

Remia frituurolie

Remia, gevestigd in Den Dolder, is een grote Nederlandse producent van plantaardige olie die tot de beste frituurolie merken behoort. Ze maken vele soorten frituurolie zoals Remia Frituurvet Bewust, Maximum, Expert, Linol. Regular, Natural en het vaste Remia Xtreme frituurvet. Remia maakt zijn frituurvetten zowel voor de consument als de horeca.

Gouda's Glorie frituurolie

Gouda's Glorie is evenals Diamant een merk van Vandemorteele. Gouda's Glorie maakt smeerboter en sauzen. Als fabrikant van frituurvetten zijn ze minder bekend. Deze worden vooral in de horeca gebruikt.

Oliehoorn frituurolie

Oliehoorn is een frituurvet specialist die zijn frituuroliën aan de horeca levert. Oliehoorn staat bekend om zijn relatief gezonde frituurolie.

Andere frituurolie merken

Frituurolie voor consumenten wordt, uitgezonderd Diamant frituurvet, vooral verkocht onder de huismerk labels van supermarkten. Grote supermarkten als Jumbo, AH, Plus, Aldi, Lidl en Coop verkopen de meeste frituurolie onder hun eigen naam.


Veilig frituren

Tot slot vind je hier onder nog enkele tips voor veilig frituren van de Consumentenbond.Zie ook:
Onderwerp:
Wat is de beste frituurolie? Wat is de meest gezonde frituurolie? Hier de voordelen en nadelen van ieder soort olie om in te frituren en de top 3 van beste frituurolie. Ook kijken we naar de beste frituurvet merken.

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Voor mij is de beste frituurolie Remia Maximum Vloeibaar Frituurvet. Deze olie voor de frituur zorgt voor heerlijk knapperige patat, geeft geen vieze geur af en gaat lang mee voor het ververst moet worden. Ook is het relatief gezonde frituurolie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik verbaas me er vaak over hoe slordig mensen met hun frituurolie omgaan. Je kan frituurolie veel langer gebruiken als je het schoon houdt. Vooral af en toe filteren scheelt enorm. Je kan de frituurolie dan vele keren vaker gebruiken. Ik haal met een fijne zeef het vuil erna het frituren uit (als de olie nog warm is). Dat scheelt echt enorm.

    Maar je kan de frituurolie ook op simpele manieren schoon houden. Bijvoorbeeld door de friet en snacks er niet met het ijs eraan in te gooien en door het zout of kruiden er niet boven de frituurpan in te gooien.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.