Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste frituurolie

 

Wat is de beste frituurolie? Hier de verschillende soorten olie om in te frituren. Met de beste frituurolie, de beste goedkope frituurolie en de beste frituurolie voor gezond frituren.


Beste frituurolie test

Dit zijn de 3 beste oliën om in te frituren


1. Arachide olie (de beste frituurolie)
2. Zonnebloem olie (de goedkoopste frituurolie)
3. Kokos olie (de gezondste frituurolie)


Wat maakt deze plantaardige olie soorten tot de beste olie om in te frituren? Hieronder de verschillende soorten frituurolie met van ieder soort olie de voordelen en nadelen.

Voordelen en nadelen verschillende soorten frituurolie

180 graden is de beste frituur temperatuur om heerlijke knapperige krokante friet te krijgen. Maar 180 graden is ook de temperatuur waarop sommige soorten olie gaat oxideren. Dat oxideren is niet slecht voor de smaak, maar wel slecht voor de gezondheid als je de friet eet. Het luistert dus nauw wat voor soort olie je in de frituur doet.

Kies dus altijd voor frituurolie of voor een andere olie waarbij op het etiket is aangegeven dat de olie voor frituren geschikt is.

Ossenvet, dierlijke frituur olie

Voor gezond frituren moet de beste frituurolie ook plantaardig zijn. Dierlijk vet bevat veel verzadigde verzuren en dat is slecht voor de gezondheid. Zo geeft het dierlijke ossenvet de lekkerste frituursmaak en zorgt bovendien voor knapperige frietjes. Maar ossenvet is ongezonde frituurolie.

Plantaardige olie daarentegen bevat onverzadigde vetzuren waaronder vaak het omega 9 vetzuur dat hart en vaatziekte kan voorkomen. Zo wordt frituren gezond!

Arachide olie, de beste frituurolie

Arachide olie kan hoge temperaturen aan, arachide olie bevat veel omega 9 en deze olie is bovendien smaakloos. Dat maakt deze plantaardige olie tot een bijzonder goede frituurolie. 

Olijfolie, gezond maar met een smaakje

In olijfolie kun je ook op een hoge temperatuur frituren en olijfolie bevat naast omega 9 ook veel vitamine E. Een gezonde frituurolie. Maar in tegenstelling tot arachide olie geeft olijfolie wel een smaak af aan patat en snacks.

Kokos olie, de gezondste frituurolie

Extra vierge kokosolie is volgens veel experts de meest gezonde frituurolie. Kokosolie heeft een aparte smaak bij die verdwijnt bij de hoge temperaturen in de frituur. De smaak van kokosolie is dus geen nadeel bij frituren.

Zonnebloem olie, goedkoop en het meest gebruikt

Zonnebloem olie wordt heel veel gebruikt als frituurolie en dat is niet voor niets. Ook frituurolie bevat vitamine E en gezonde oliezuren. Bovendien kun je met zonnebloemolie op stabiele temperatuur frituren zonder walm.

Koolzaad olie, slecht herbruikbaar

Koolzaadolie is op zich een heel goede gezonde frituurolie, maar je mag koolzaadolie niet vaak opnieuw opwarmen. Voor één lange frituursessie is dit een prima frituurolie, maar aangezien je de olie na ongeveer 3 keer gebruiken al moet weggooien is dit in de praktijk geen geschikte frituurolie.

Slechte frituurolie

Tot slot nog een paar soorten olie die je als slechte frituurolie kan bestempelen. Vaak omdat ze veel verzadigde vetzuren bevatten en daardoor ongezond zijn. Slechte olie om in te frituren is onder andere lijnzaadolie, maisolie, sojaolie en druivenpit olie.

Verder is hard frituurvet (ook al is het plantaardig) altijd slecht. Pakjes frituurvet bevatten veel verzadigde vetten en zijn dus ongezond.

Zie ook:
Onderwerp:
Wat is de beste frituurolie? Wat is de meest gezonde frituurolie? Hier de voordelen en nadelen van ieder soort olie om in te frituren en de top 3 van beste frituurolie.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *