Beste hoofdlamp (hoofd zaklamp)

Handen vrij klussen of lezen kan met een hoofdlamp. Ook voor hardlopen in het donker is een hoofd zaklamp populair. Hier de beste hoofdlampen.

Het nadeel van een zaklamp of zaklantaarn is dat je al snel hebt van de zaklamp omdat je hem in de hand moet houden. Met een hoofdlamp hou je beide handen vrij. Bovendien schijnt het licht altijd naar hetgeen waarnaar je kijkt.

Dat is bijvoorbeeld erg handig als je door een krappe ruimte kruipt, maar ook als je in een tent een boek leest of werkzaamheden in het donker uitvoert waarvoor je beide handen nodig hebt. Hier kijken we naar de beste hoofdlampen en geven we tips voor bij het kiezen van je beste hoofdlamp.

De beste hoofdlampen

We beginnen met alle beste hoofdlampen. De onderstaande hoofdlampen hebben een vijf sterren waardering gekregen.


In dit overzicht vind je de beste hoofdlampen in verschillende soorten, van een sterke hoofdlamp voor professioneel gebruik of een militaire hoofdlamp tot hoofdlampen om mee te hardlopen of te lezen in het donker.


King Mungo beste hoofdlamp test

King Mungo beste hoofdlamp testHieronder kijken we naar de verschillen tussen hoofdlampen en hebben we tips voor het kiezen van je beste hoofdlamp uit bovenstaand overzicht.

Lichtsterkte hoofdlamp

Zoals bij alle verlichting en alle lampen wordt de lichtsterkte van een hoofdlamp in lumen weergegeven. Hoe meer lumen hoe meer licht de hoofdlamp geeft. Om in het donker te kunnen lezen of om op de camping 's nachts het toilet te kunnen vinden heb je aan een hoofdlamp met 50 lumen al genoeg. En de meeste hoofdlampen voor het hardlopen (hardloopverlichting) bieden rond de 100 lumen.

Maar er zijn ook krachtige hoofdlampen die meer dan 500 lumen licht produceren, en sommige hoofdlampen (vaak militaire hoofdlamp genoemd) geven zelfs meer dan 1.000 lumen licht.

Cree hoofdlamp

Cree hoofdlamp


Bij zo'n sterke hoofdlamp is het belangrijk dat de lamp vele (ook lagere) standen kent. Want je wil niet altijd met een schijnwerper op je hoofd rondlopen als je de hoofdlamp gebruikt. En hoe hoger je de lichtsterkte van de hoofdlamp zet, hoe eerder de batterij of accu leeg is. Het is dus belangrijk dat de hoofdlamp een breed bereik van lichtsterktes heeft, van hoog tot laag.

In het bovenstaand overzicht met beste hoofdlampen kun je het gewenste lichtsterkte opgeven als je je persoonlijk beste hoofdlamp zoekt.

Bereik hoofdlamp

Ook het bereik van de hoofdlamp kan enorm verschillen. Een eenvoudige goedkope hoofdlamp schijnt soms maar een paar meter ver. Maar misschien heb je daar ook wel genoeg aan. Je kunt dan in het donker lezen of bij het lopen de straat zien. Maar er zijn ook hoofdlampen met een bereik van vele tientallen meters.

Ook op het bereik kan je hier boven je beste hoofdlamp selecteren.


Tigioo hoofdlamp

Tigioo hoofdlamp

Waar nog meer op te letten?

En zo zijn er nog wat eigenschappen waarop je kunt letten als je je beste hoofdlamp zoekt. Het is bijvoorbeeld erg handig als de hoofdlamp waterbestendig is. Je gebruikt zo'n lamp vaak outdoor en dan kan hij snel nat worden door regen of ander vocht. 

Ook is het fijn als de hoofdlamp oplaadbaar is. Bijvoorbeeld via een USB kabel. Dat scheelt batterijen. En ga je voor langere tijd de natuur in, dan is het handig als de hoofd lamp over een goede accu beschikt of zuinig is met batterijen. Let dus ook op het energieverbruik. Gelukkig is iedere goede hoofdlamp tegenwoordig een led hoofdlamp en led gebruikt maar weinig stroom.

Verder is het voor veel bezigheden belangrijk dat je de hoofdlamp kunt kantelen. Een kantelbare hoofdlamp kun je richten op de weg of je werkzaamheden. Vrijwel alle goede hoofdlampen zijn verstelbaar.

En tenslotte moet de hoofdlamp natuurlijk plezierig zitten. Daarbij is de hoofdband belangrijk. Deze moet goed elastisch of verstelbaar zijn. Daarbij is het ook belangrijk dat de hoofdlamp niet te zwaar is.

De beste hoofdlampen

Bovenaan kun je zien wat de beste hoofdlampen zijn. Je treft daar hoofdlampen in diverse prijsklassen aan. Wat voor jou de beste hoofdlamp is hangt ook af van hetgeen waarvoor je de hoofdlamp gebruikt. Iemand die aan klimsport doet of door grotten wandelt, of een professioneel klusjesman is, zal veel meer eisen stellen aan de hoofdlamp dan iemand die de hoofdlamp alleen gebruikt als hij een klusje wil  uitvoeren in een donker hoekje.

Heel goede hoofdlampen voor professionals en power users worden bijvoorbeeld gemaakt door Pelz, een Franse specialist in klimproducten. Ook de hoofdlampen van fabrikanten als Black Diamond en Princeton Tec zijn gericht op avonturiers. De hoofdlampen van het Duitse Ledsenser worden veel door klus professionals gebruikt. 

Andere goede hoofdlamp fabrikanten zijn Energizer, King Mungo, Ridgemonkey, Transnect, Coleman en Varta.

Kijk voor alle goede hoofdlampen, alle mogelijkheden en alle prijzen bij het bovenstaand overzicht van beste hoofdlampen. Daar kun je ook makkelijk je beste hoofdlamp tegen de laagste prijs vinden.

Zie ook: 

Onderwerp:
Een hoofdlamp een zaklamp waarbij je je handen vrij houdt. Een hoofdlamp (hoofd zaklamp) wordt vooral gebruikt voor klussen, lezen en hardlopen in het donker. Hier de beste hoofdlampen.

Een reactie posten

2 Reacties

  1. Ik, als kluskluns, had nog nooit van de hoofdlamp gehoord. Maar mijn vrouw kwam er mee thuis met de legendarische woorden: Dit is iets voor jou. Nou moet ik hier in alle anonimiteit zeggen: mijn vrouw heeft zelden gelijk (goed dat ze dit niet leest), maar dit keer dus wel. Een lamp op je hoofd is echt geweldig, het schijnt het licht precies waar je het wil hebben, namelijk naar de plek waar je naar kijkt. Ik gebruik de hoofdlamp bij het klussen, maar ook als ik in de avond laat nog even naar buiten moet om de schuurdeur af te sluiten of de kliko buiten moet zetten. Ik ben namelijk zo nachtblind als de neten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ideaal bij klusjes. Bijvoorbeeld in de kruipruimte maar ook bij een lekkage in het aanrechtkastje.Of als je wat zoekt in een donker hoekje van de schuur. De hoofdlamp geeft perfect licht op de plek waar je het nodig hebt en beide handen zijn vrij om te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.