Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste koffiemolen (test, tips, aanbiedingen)

Hier de beste koffiemolen (bonenmaler, koffiebonenmaler) en andere goede koffiemolens om koffie bonen vers te malen (met de hand of elektrisch).

Beste koffiemolen test

De meest lekkere koffie is koffie die is gemaakt van vers gemalen koffiebonen. Verser kan niet! Maal zelf koffiebonen voor de lekkerste koffie. Het maakt niet uit of je koffie zet met een koffiemachine of dat je de vers gemalen bonen in je filter koffiezetapparaat gebruikt.

Hier kijken we naar de beste koffiemolens waarmee je de bonen voor je koffie vers maakt.

Het gaat hieronder over handmatige koffiemolens. Zoek je de beste koffiemolen voor elektrisch malen? Kijk dan bij de beste elektrische koffiemolen test.


Beste koffiemolens (handmatig) en aanbiedingen

Hieronder vind je een overzicht met de beste koffiemolens voor het handmatig malen van koffiebonen. Al deze hand koffiemolens hebben een waardering van 5 sterren gehaald. Zit jouw beste koffiemolen hier niet bij? Dan hebben we nog een overzicht met aanbiedingen van ruim 150 bonenmalers voor het met de hand malen van koffiebonen.Tips kiezen goede koffiemolen

Hieronder kijken we naar de eigenschappen van goede hand koffiemolens en geven we tips voor bij het kiezen van je persoonlijk beste handmatige bonenmaler.

Een moderne koffiemolen voor het handmatig malen van bonen is in veel gevallen een RVS koffiebonenmaler die is voorzien van een relatief grote draaihendel aan de bovenzijde. Deze hendel hoef je alleen maar rond te draaien om de bonen te malen. In tegenstelling tot bij de klassieke koffiemolen gaat dat draaien en malen bij een hedendaagse koffiemolen relatief licht. 


Leonomics koffiemolen hand

Leonomics koffiemolen hand


Maalstanden
Bij de meest luxe hand koffiemolens heb je de keuze uit verschillende maalstanden. De maalgraad is belangrijk voor de sterkte en smaak van de koffie. De mogelijkheid om uit verschillende maalstanden te kiezen is dus een belangrijke eigenschap van een goede koffiemolen.

Prijs koffiebonenmaler
Goede koffiemolens voor handmatig koffiebonen malen worden onder andere gemaakt door Leonomics, Comandante, Leopold Vienna, VDN en Vienna Coffee.  De meeste van deze handmatige bonenmalers vind je in de prijsklasse tussen de 20 en 50 euro. Voor een Comandante koffiemolen moet je echter een paar honderd euro neertellen. Dit is de Rolls Royce onder de koffiemolens.

Koffiemolen handmatig VDN

Koffiemolen handmatig VDN


Volume koffiemolen
De koffiebonen maler wordt meestal gebruikt om bonen voor een verse kop koffie te malen. Daarom hebben de meeste koffiemolens een bescheiden inhoudsmaat. De meeste koffiemolens hebben daarom een inhoud die genoeg is voor een paar koppen koffie. Een kleine inhoud zorgt ook voor een compactere koffiemolen.

Er bestaan ook enkele koffiemolens die grotere hoeveelheden gemalen koffie kunnen bevatten. Deze koffiemolens zijn interessant als je een voorraadje koffie wilt malen (al valt dan het voordeel van de versheid grotendeels weg) en voor in de horeca (al wordt er dan meestal voor een elektrische bonenmaler gekozen).

Retro koffiemolen
Er zijn heel moderne design koffiemolens, bijvoorbeeld van glimmend staal, in stijlvol zwart metaal of van glas. Maar misschien wil je liever een klassiek ogende koffiemolen? Dat kan, want er zijn ook retro koffiemolens te koop. Koffiemolens die er uit zien als oma's koffiemolen, maar die wel modern gebruiksgemak bieden.Retro koffiemolen Winkrs

Retro koffiemolen WinkrsElektrische koffiemolen
Bovenaan dit artikel vind je ook een test van elektrische koffiemolen. Zelf heb ik voor een elektrische bonenmaler gekozen omdat het koffiebonen malen daarmee sneller en lichter gaat. Maar je betaalt er wel meer voor zo´n bonenmaler en ik ken diverse mensen die handmatig malen koffiebonen prefereren. Met een goede hand koffiemolen gaat dan ook best licht en het geeft ook wel een goed gevoel dat past bij het op de klassieke manier zetten van koffie.Waarom zelf koffiebonen malen?

Waarom zou je zelf koffiebonen malen? Je kan immers in de supermarkt genoeg gemalen koffie. Het nadeel van het zelf bonen malen is dat het wat werk is, maar daartegen ver staan veel voordelen van zelf koffiebonen malen met een koffiemolen.

Gemalen koffie verliest snel aroma en smaak. Als je koffiebonen koopt en deze zelf maalt wordt je koffie dus lekkerder, vooral als je bij iedere koffiezetbeurt de bonen vers maalt.Koffie van vers gemalen bonen smaakt niet alleen lekkerder, maar de ruikt ook beter. En bij koffie is een lekkere koffiegeur bijna net zo belangrijk als de smaak.

Maar er zijn meer voordelen die de koffiemolen biedt. Zo is het aanbod aan verschillende koffiebonen veel groter dan het aanbod aan verschillende gemalen koffie. Je kan heel specifiek voor een bepaalde koffieboon kiezen en er zijn zelfs koffieliefhebbers die verschillende koffiebonen mixen tot een heel eigen blend.

De meest populaire koffieboon in Nederland en de rest van de wereld is de Arabica boon. Arabica koffiebonen hebben een milde maar heel gevarieerde smaak. Robusta bonen hebben een meer sterke en intense smaak met een bittere ondertoon. Maar ze bevatten wel wat meer cafeïne.

Wil je van je koffiemolen profiteren door wat meer speciale koffiebonen te gebruiken? Dan kun je onder andere kiezen uit ene grote variëteit aan Ethiopische koffiebonen (fruitige smaak), Colombiaanse koffiebonen (met tonen van chocolade en karamel) en Braziliaanse koffiebonen (zacht en nootachtig). 

Een ook de maalgraad kun je bij een goede koffiemolen zelf bepalen. Bij gemalen koffie kun je ook kiezen tussen een grove maling of een fijne maling, maar bij een goede koffiemolen kun je de maalgraad nog veel nauwkeuriger instellen.

Tip: Als je koffie van vers gemalen koffiebonen wil kun je kiezen voor een koffiemolen in combinatie met een filter koffiezetapparaat of een koffiemachine maar je kunt ook kiezen voor een volautomatische koffiemachine. Dat is een koffiemachine met een ingebouwde bonenmaler die na één druk op de knop zowel de bonen maalt als daar koffie van maakt.

De beste van deze koffiemachines met bonenmaler vind je bij de beste volautomatische koffiemachine test.


Zie ook:
Koffie van vers gemalen koffiebonen kun je met een volautomatische koffiemachine maken, maar je kunt ook eerst zelf de koffiebonen malen en dan de koffie zetten met een koffiemachine of koffiezetter. Dat malen kan met een handmatige koffiemolen of met een elektrische koffiebonen maler. Kijk hier voor de beste koffiemolen, zowel de beste bonenmaler elektrisch als de beste koffiemolen handmatig.


Een reactie posten

3 Reacties

 1. Ik heb getwijfeld tussen een elektrische koffiemolen en een hand koffiemolen maar het design van de Leonomics handmatige bonenmaler heeft mij toch voor die doen kiezen. Ik maak ook maar 1 of 2 keer per dag verse bonenkoffie dus dan is het met de hand malen geen probleem. Zou ik veel meer koffie maken op een dag dan was ik wel voor een elektrische koffiebonen maler gegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Elektrisch malen vind ik niet echt nodig. Met een goede hand koffiemolen gaat het niet zwaar en van een beetje lichaamsbeweging is nooit iemand slechter geworden :-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Caitlin van Vliet3 april 2024 om 19:37

  Met een goede elektrische koffiemolen kan je ook heel andere ingrediënten malen dan koffie. Ik gebruik hem voor lekkere verse koffie maar ik maal er ook peperkorrels, zaadjes, specerijen en zelfs noten mee. Een koffiemolen moet namelijk best sterk kunnen malen dus ook met noten heeft een goede koffiemolen geen problemen. Mocht je iemand met notenallergie op de koffie krijgen, pas dan wel op.

  BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.