Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste luchtkwaliteitsmeter test

De beste luchtkwaliteitsmeter test en andere goede meters om de luchtkwaliteit in huis te meten.

Nomestic luchtkwaliteitsmeter

Eerder keken we naar de beste koolmonoxidemelder. Dit maal is de beste luchtkwaliteitsmeter aan de beurt. De goede luchtkwaliteit meter meet CO2, maar ook luchtvochtigheid, temperatuur en soms ook andere factoren van de luchtkwaliteit, zoals het zuurstofgehalte, de hoeveelheid fijnstof en de luchtdruk.

Let er bij het kiezen van de voor jou beste luchtkwaliteitsmeter goed op of de betreffende luchtkwaliteitsmeter de metingen verricht die jij wilt weten. Belangrijk, want daar zit veel verschil tussen de diverse luchtkwaliteitsmeters

De beste luchtkwaliteitsmeter en andere goede meters luchtkwaliteit

Zo gaan we verder in op de diverse metingen die een luchtkwaliteitsmeter kan verrichten. Maar eerst de beste luchtkwaliteitsmeters en andere goede meters om de luchtkwaliteit te meten.


Hieronder informatie over de diverse metingen van de luchtkwaliteit in huis en tips om eventueel de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Kolvy luchtkwaliteitsmeter met app

Kolvy luchtkwaliteitsmeter met app

CO2 meter

Een goede luchtkwaliteitsmeter moet in ieder geval het CO2 gehalte in de lucht meten. Een te hoog CO2 gehalte is namelijk ongezond, en een veel te hoog CO2 gehalte (in geval van een storing aan bijvoorbeeld een geiser of een CV) is zelfs levensgevaarlijk.

Een luchtkwaliteitsmeter meet de CO2 waarde in de lucht van de woning, maar is wel wat anders dan een koolmonoxide alarm / CO2 alarm. Maar dat neemt niet weg dat een goede luchtkwaliteitsmeter wel een duidelijk alarm geeft als deze een gevaarlijk hoge CO2 waarde meet.

Maar een luchtkwaliteitsmeter is in eerste plaats niet als alarm bedoelt, maar als handig apparaatje waarmee je de luchtkwaliteit in een ruimte kunt gebruiken. Op een luchtkwaliteitsmeter kun je zien of er ingezonden waarden worden gemeten, en daarop kun je maatregelen nemen zoals ventileren.

Een luchtkwaliteit meter is ook een mobiel apparaatje dat je zodoende in iedere ruimte in huis kunt gebruiken om daar de luchtkwaliteit te meten (o.a. de CO2 waarde), Een CO2 alarm hangt op een vaste plek aan de muur of plafond.

Kijk bij de beste koolmonoxidemelder test als je een CO2 alarm zoekt.

Hygrometer

En een luchtkwaliteitsmeter meet dus meer dan alleen CO2. Bijvoorbeeld de luchtvochtigheid in huis. Een slechte luchtvochtigheid in huis is niet gevaarlijk maar geeft wel problemen. Zowel een te hoge luchtvochtigheid als een te lage luchtvochtigheid in een woning of andere ruimte is ongezond.

Een te hoge luchtvochtigheid zorgt voor schimmels in huis, voor vochtplekken in de muur, een muffe lucht, behang dat los laat, ongedierte en voorwerpen in huis die klam aanvoelen.

Een te lage luchtvochtigheid in huis zorgt voor een droge huid, droge ogen, een droge keel, hoofdpijn, concentratieproblemen, benauwdheid, statische elektriciteit, droge en gebarsten lippen en kriebelhoest.

Een gezonde luchtvochtigheid van een woning ligt tussen de 40 en de 60 procent. Met een goede luchtkwaliteitsmeter kun je precies zien hoe het met de luchtvochtigheid in huis is gesteld. Bij een ongezonde luchtvochtigheid kun je dan maatregelen nemen zoals ventileren, verwarmen of het plaatsen van een luchtontvochtiger of luchtbevochtiger


Yilofy luchtkwaliteit meter

Yilofy luchtkwaliteit meter

Thermometer

Minder belangrijk, maar door zij eenvoud wel aanwezig op iedere goed luchtkwaliteitsmeter is een thermometer die de temperatuur in de ruimte meet.

Andere metingen 

Deze drie metingen zijn  standaard voor een goede luchtkwaliteitsmeter. Maar daarnaast zijn er nog meer zeldzame metingen die sommige luchtkwaliteit meters kunnen uitvoeren.

Fijnstof meter
Fijnstof is een nare vervuiling omdat deze stofdeeltjes zodanig klein zijn dat het niet
Met spreekt over fijnstof als de stofdeeltjes kleiner zijn dan 10 micrometer. Aerosolen zijn fijnstof, maar dat geldt ook voor luchtverontreiniging uit de chemische industrie en roetdeeltjes. Ook bij het stoken van hout, bij autorijden en bij koken komt fijnstof vrij. Zelfs Sahara zand is fijnstof.

Met een fijnstof meter kun je de hoeveelheid meten. Als je regelmatig een te grote concentratie fijnstof meet, bijvoorbeeld door koken of door vervuilende industrie of verkeer in de buurt kun je maatregelen nemen zoals plaatsten van een goede luchtreiniger.

Slechts een beperkt deel van de luchtkwaliteitsmeters kan fijnstof meter. Bij de bovenstaande luchtkwaliteitsmeter aanbiedingen kun je aangeven dat jouw beste luchtkwaliteitsmeter fijnstof moet kunnen meter. Je ziet dan alleen de luchtkwaliteitsmeters die fijnstof meten.

Luchtdrukmeter
Ook het aantal luchtkwaliteitsmeters met een luchtdrukmeter (manometer) is beperkt. Veel mensen hebben last van een stijging van de luchtdruk. Dit wordt barometische drukhoofdpijn genoemd. Je krijgt hoofdpijn als er regen of aan komt.

Deze hoofdpijn door de luchtdruk ontstaat omdat de lucht in de bijholten en voorhoofdholten uitzet. Dit geeft meer druk op de bloedvaten en daarmee hoofdpijn.

Met een luchtkwaliteitsmeter met luchtdrukmeter kun je deze stijging van de luchtdruk in huis meten. Helaas kun je daar weinig aan doen. Het enige dat je kan doen als je merkt dat de luchtdruk sterk begint te stijgen is water drinken en eventueel vast een paracetamol nemen. Ook voldoende eten en blijven bewegen kan helpen.

Zuurstofmeter
Enkele lichtkwaliteitsmeters kunnen ook de hoeveelheid zuurstof in huis meten. Verwar deze zuurstof meter niet met een zuurstofmeter voor bloed want dat is natuurlijk een heel ander apparaat.

Gemiddeld bedraagt de hoeveelheid zuurstof in de lucht in huis 21%. Te weinig zuurstof in de huis kan hoofdpijn verzorgen. Goed ventileren zorgt voor voldoende zuurstof in huis (buiten is er namelijk genoeg zuurstof), en het zorgt ook voor verse lucht. Dat laatste is namelijk ook belangrijk.

Kosmes luchtkwaliteitsmeter met app

Kosmes luchtkwaliteitsmeter met app


HCHO meter
Een HCHO meter meet de hoeveelheid formaldehyde in de lucht. Formaldehyde kan vrijkomen bij bijvoorbeeld een verbouwing. Dit is geen meting die normaal gesproken thuis hoeft plaats te vinden.

TVOC meter
OOk kan de luchtkwaliteitsmeter over een TVOC meter beschikken. Een TVOC meter meet vluchtige organische stoffen als formaldehyde, benzeen, tolueen, glycolen en terpenen. Dit is een dus meer uitgebreide HCHO meter.

Voor gebruik in huis zijn deze metingen minder relevant. Dit gaat meer om professionele metingen voor in een werkplaats waar met deze stoffen wordt gewerkt.

Goede luchtkwaliteitsmeters

Bij de beste luchtkwaliteitsmeter test vind je de beste luchtkwaliteitsmeter voor in huis volgens een test van experts. Bij de aanbiedingen vind je een keuzehulp om zelf je persoonlijk beste luchtkwaliteitsmeter te vinden. Kijk daar voor een goede luchtkwaliteit meter die de metingen doet die je wilt verrichten, met alle gewenste eigenschappen en koop deze voor jou beste luchtkwaliteitsmeter goedkoop.

Goede luchtkwaliteitsmeters voor in een woning worden gemaakt door diverse fabrikanten, zoals Rovary, Netamo, Hama, Nomestic, Mill, AirThings, Milesight, Honeywell, Aranet, AirVital, Kolvi en vele andere fabrikanten. De keuze is groot, kijk maar in het bovenstaande luchtkwaliteitmeter aanbieding overzicht.

Zie ook:

Foto bovenaan:  Nomestic luchtkwaliteitsmeter

Onderwerp:
Met een luchtkwaliteitsmeter kun je de luchtkwaliteit niet verbeteren, maar je kunt kunt luchtkwaliteit wel  meten en actie ondernemen om een beter luchtkwaliteit te verbeteren. Een goede luchtkwaliteitsmeter meet in ieder geval CO2 (koolmonoxide), luchtvochtigheid en temperatuur. Daarnaast meten sommige van de beste luchtkwaliteitsmeters ook zuurstof, luchtdruk, fijnstof e.a. Hierboven aanbiedingen van luchtkwaliteit meters en de beste luchtkwaliteitsmeter uit de test.


Een reactie posten

2 Reacties

  1. Hoewel ik vooral de CO2 wilde kunnen meten heb ik niet gekozen voor een CO2 meter maar voor een luchtkwaliteitmeter. Zo kan ik ook temperatuur, luchtvochtigheid e.d. meten. Ook geeft de luchtkwaliteitsmeter de exacte CO2 waarde in de ruimte aan, en daar heb je veel meer aan dan een CO2 meter die alleen een alrm geeft als het percentage te hoog wordt. Ook de meting van de luchtvochtigheid die de luchtkwaliteitsmeter geeft blijkt in de praktijk heel erg nuttig te zijn. Een beste koop!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb een Rovary CO2 meter die naast de CO2 waarde ook o.a. de luchtkwaliteit, de temperatuur en de luchtvochtigheid meet. Deze luchtkwaliteitsmeter heeft geen wifi of app maar dat vind ik ook niet nodig bij een luchtkwaliteit meter voor thuis, ik loop er wel naar toe.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.