Beste percolator: Bialetti Moka Express

Hier kijken we naar de Bialetti Moka Express, de beste percolator uit de test, en naar andere goede percolators (met aanbiedingen).

Beste percolator Bialetti Moka Express inductie.jpg

Met een percolator kun je op de klassieke manier koffie zetten, via gemalen koffie. waarbij je gebruik maakt van een kookplaat of andere externe warmtebron.

Bialetti percolators beste percolator

Toonaangevend bij percolators is de Italiaanse koffiemachine fabrikant Bialetti. Bialetti werd na 1933 beroemd om hun Moka Express koffie percolator. De aluminium koffiemaker wordt nog steeds gezien als de beste percolator. De Bialetti Moka Express is zo bekend dat een percolator vaak moka express wordt genoemd, ook al is deze van een ander merk of ander type.


Hierboven vind je aanbiedingen van Bialetti percolators en (in het tweede overzicht) ook andere percolators voor het maken van koffie in verschillende hoeveelheden. Je kunt kiezen voor een percolator voor 1 kop koffie, voor 2 koppen koffie, maar ook voor 3 koppen, 4 koppen of zelfs meer.

Straks meer informatie over de beste percolator, de Bialetti Moka Expresss, maar eerst kijken we naar wat een percolator is.

Bialetti percolator inductie rvs

Bialetti percolator inductie rvs


Wat is een percolator?

Je kan een percolator zien als een soort omgekeerd koffiezetapparaat. Een percolator bestaat uit drie delen die op elkaar worden gezet. In het onderste deel doe je koud water en in het middelste deel doe je gemalen koffie.

Je verhit de percolator aan en door de hitte gaat het water vanuit de onderste bak naar boven, waarbij het de gemalen koffie passeert. In het bovenste deel van de percolator wordt de espresso of koffie (afhankelijk van de hoeveelheid gemalen koffie) opgevangen.

Belangrijk: De percolator beschikt niet over een eigen verwarmingselement. Het is geen elektrisch koffieapparaat, maar een apparaat dat je op een kookplaat zijn. Dat kan een gasplaat of een elektrische kookplaat zijn (ook inductie, halogeen of keramisch). Let er bij het aanschaffen van een percolator wel even op of de percolator die je wilt kopen geschikt is voor jouw kookplaat, maar de meeste goede percolators kunnen met alle warmtebronnen overweg.

De percolator is de voorloper van het filter koffiezetapparaat. Maar veel "oude" dingen komen terug, en dat geldt ook voor de percolator. Maar de moderne percolator zijn wel koffiezetters die helemaal van deze tijd zijn.

De percolator kom je ook tegen onder benamingen als moka express, espressopotje, mokkapotje en (fout gespeld) perculator.


Waarom een percolator gebruiken?

Er zijn verschillende redenen waarom je een percolator zou willen gebruiken in plaats van een ander koffiezetapparaat of koffiemachine

Het zijn vooral de koffie liefhebbers die kiezen voor een percolator. De percolator kan gevuld worden met alle soorten gemalen koffie. Vooral als je zelf de koffiebonen maalt heb je een keuze uit heel veel verschillende koffiesoorten. Na een beetje oefenen kun je tevens de sterkte van de koffie met een percolator heel goed bepalen.

Qua gemak kun je de percolator met een filterkoffiezetapparaat vergelijken, maar de smaak is anders. Veel koffie liefhebbers kiezen voor de percolator om de volle smaak van de koffie.

Bialetti Moka Express percolator

Bij de Bialetti Moka Express percolator kun je gerust over een klassiek design spreken. Het design van deze beste percolator is namelijk sinds 1933 nauwelijks veranderd. 

Deze klassieke koffiemaker is gemaakt van aluminium en wordt gekenmerkt door zijn zeshoekige vorm. De Bialetti Moka Express percolator is verkrijgbaar in de diverse kleuren.

Beste percolatur: Bialetti Moka Express

Beste percolator: Bialetti Moka ExpressEr is niet één versie van deze beste percolator, maar een hele reeks versies van de Moka Express. Vor het zetten van 1 kopje of espresso tot een percolator met een grote kan voor het maken van koffie voor een heel gezelschap. 

De Bialetti Moka Express is makkelijk schoon te maken. Dat is belangrijk bij een percolator, want anders kan er koffieaanslag in het apparaat achterblijven.

Zoals alle percolators is de Bialetti Moka Express een goedkope koffiezetter. Het is immers geen elektrisch apparaat. En deze beste percolator kan een leven lang meegaan.

Een nog eenvoudiger (en goedkoper) alternatief voor de percolator is de cafetiere. Ook deze koffiezetter werkt zonder stroom.

Andere goede percolator merken

Hoewel de Bialetti percolators het meest bekend en het meest populair zijn, zijn er meer goede percolators te koop. Voor een goede percolator kun je verder nog terecht bij onder andere GAT Italia, Alessi, Cloer, Leopold Vienna, Edenberg, WMF en Hendi. 

Bij bovenstaande perculator aanbiedingen vind je ze allemaal goedkoop.


Foto bovenaan: Bialetti Moka Express percolator inductie


Een reactie posten

1 Reacties

  1. Ik heb de Bialetti Moka Express. Ik heb deze gekocht nadat ik bij een vriendin een espresso uit deze percolator had gedronken. Ik was meteen helemaal weg van de smaak. Ik vond het de lekkerste koffie die ik ooit gedronken had en ik heb dezelfde middag nog mijn eigen Bialetti percolator gekocht. En ik ben er heel tevreden over. De koffie is heel smaakvol, anders dan de koffie uit een koffiezetapparaat, lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.