Zoek je een goed rattenval? Hier de beste rattenvallen en informatie over het vangen van ratten en het voorkomen van ratten en een rattenplaag.
Heb je een rat in huis of in de tuin? Dan is het strooien van rattengif geen optie meer. Rattengif mag namelijk alleen door officiƫle rattenverdelgers worden gebruikt. Als particulier kan je geen rattengif meer kopen.
Dat betekent dat je een rattenval moet inzetten om van de rat af te komen. Hier de beste rattenvallen.
- De beste rattenvallen (5 sterren)
- Meer goede rattenvallen
Bij bovenstaande rattenval overzichten kom je rattenvallen in verschillende soorten tegen. Hier informatie over deze verschillende rattenvallen.
Rattenklem
Een klassieker op dit gebied is de rattenklem, een wat grotere en meer krachtige variant op de klassieke muizenval. De rattenklem (klapval) is een heel effectief middel tegen ratten. Op een gevoelig plateau leg je wat voedsel neer en als er druk op het plateau komt (omdat er een rat op gaat staan) slaat de rattenval dicht.
Rattenval Snap-e klapval / rattenklem
Een metalen klem zorgt er voor dat de rat onmiddellijk (en pijnloos) gedood wordt. Bij een goede rattenklem kun je de de rat zonder deze met de hand aan te raken weggooien in bijvoorbeeld de groene container. Daarna kun je er nieuw voedsel opleggen en de klem opnieuw spannen. De rattenval is dan klaar voor de volgende rat.
Let er wel op dat de rattenklem voor ratten bedoelt is en de muizenklem voor muizen. Omgekeerd werken ze slecht want de rat is te groot voor een muizenval en de muis is te licht voor een rattenval. Verderop leggen we uit hoe je aan de hand van de keutels kunt zien of je met een rat of een muis te maken hebt.
Ratten voerdoos
Het nadeel van het plaatsen van alleen een rattenklem is dat je meer kans maakt een vogel te vangen dan een rat. Daarom heb je behuizingen waarin je de rattenklem plaatst. Zo'n behuizing wordt een ratten voerdoos genoemd. Dat klinkt leuker voor de rat dan het is.
Ratten (en muizen) gaan de voerdoos in om van het lokvoer te proeven, maar vogels durven dat niet en blijven buiten.
Rattenval HPC voerdoos ratten
Diervriendelijke rattenvangkooi
De rattenvangkooi is een diervriendelijke (en ratvriendelijke) rattenval. Het is een tunnelvormige kooi (doorloopval) waarin je het lokvoedsel achterin de kooi legt. Ook deze rattenval gaat dicht als de rat van het voer eet, maar bij deze diervriendelijke rattenval krijgt de rat geen klem in zijn nek maar slaat het deurtje dicht.
Vervolgens kun je de rat ergens anders loslaten. Doe dat wel op minimaal 2 kilometer afstand want anders staat de rat de volgende dag weer op je stoep.
De rattenvang kooi bestaat vaak uit 2 componenten zodat je de rat van beide kanten de rattenval in kan lopen. Dat verhoogt niet alleen de kans dat de rat de val inloopt, maar ratten zijn ook slimme beesten die niet graag een afgesloten ruimte ingaan.
Diervriendelijke rattenval MaxxGarden vangkooi
Is het een muis of een rat?
Zoals we al schreven werkt een muizenval vaak niet goed tegen ratten en omgekeerd. Een rat is een stuk groter dus als je deze ziet lopen weet je wel dat je met een rat te maken hebt. Maar wat als je alleen keutels aantreft?
Er is een duidelijk verschil tussen rattenkeutels en muizenkeutels. De keutels van een muis zijn niet langer dan een halve centimeter en spits gevormd. Een rattenkeutel kan echter wel 2 centimeter lang zijn en vaak zijn de keutels van een rat in hoopjes aan elkaar vast geplakt.
Wat doe je in de rattenval?
Om een rat naar de rattenval te lokken is er speciale lokvoeding te koop. Maar pindakaas werkt net zo goed en is een stuk goedkoper. Ook vlees, fruit, noten, kattenbrokken en hondenbrokken kunnen gebruikt worden. Eigenlijk trekt alle voeding die vet of eiwitrijk is ratten aan. Maar wij adviseren pindakaas als een goede en goedkope manier om ratten naar de rattenval te lokken.
Hoe voorkom je ratten
Ratten voorkomen is nog beter dan ratten doden, Maar hoe voorkom je het bezoek van ratten? De meest simpele en effectieve manier om geen ratten te krijgen is te zorgen dat er voor de rat geen eten te vinden is. Honger is namelijk de enige reden dat een rat naar een huis met mensen komt.
Leg dus geen vogelvoer niet op plekken waar ratten ook kunnen komen. Dus niet op straat maar bijvoorbeeld ook niet op een voedselplank, want een rat kan goed klimmen. Vogelvoer ophangen kan wel, maar let er dan wel op dat de vogels geen voer op de grond laten vallen.
Nog erger dan een rat in de tuin of terras is een rat in huis. Maak kieren, spleten en gaten in de muur goed dicht. Een kruipruimte heeft ventilatie nodig, dus maak die ventilatiegaten niet dicht, maar zorg er voor dat de rat niet van de kruipruimte boven in huis kan komen.
Waarom geen rattengif?
Maar rattengif is voor een particulier dus geen optie. Alleen officiƫle (gecertificeerde) rattenvangers kunnen rattengif kopen. Voor consumenten is dit verboden omdat het gebruik van rattenvergif gevaarlijk is voor mensen (bijvoorbeeld een kind dat het voor snoep aanziet) en omdat ook veel andere dieren zoals egels en vogels stierven door het gebruik van rattengif. Ook roofdieren als katten, roofvogels en vossen kunnen het gif via een rat of muis binnenkrijgen.
En wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat muizen en ratten resistent worden voor rattengif en muizengif als ze dat in niet dodelijke hoeveelheden binnen krijgen.
Kortom, er waren goede redenen op rattengif te verbieden, maar het maakt het ratten doden wel een stuk lastiger.
Rattenplaag
Dat heeft tot gevolg dat er eerder een rattenplaag ontstaat in een woonwijk. Van een rattenplaag is sprake als er overlast is door ratten, Zie je overdag een rat lopen? Dan is er sprake van een rattenplaag. Ratten zijn namelijk voorzichtige dieren die zich overdag niet tonen. Laten ze deze voorzichtigheid varen? Dan heeft de rat honger en gaat overdag in een woonwijk op zoek naar voedsel. Vaak komt deze honger omdat er te veel concurrentie is (te veel ratten).
Ratten in een woonwijk zijn een serieus probleem. Niet alleen brengen ze schade aan. Bijvoorbeeld aan kabels en leidingen, ook vormen ratten een gezondheidsrisico. Via hun uitwerpselen, urine en speeksel kunnen ze ziektes als hantavirus, leptospirose, de ziekte van Weil en salmonella vergiftiging overbrengen.
Welke ratten zijn er in Nederland?
In Nederland komen twee soorten ratten veelvuldig voor.
Bruine rat (rioolrat)
De bruine rat heeft de onsmakelijke bijnaam rioolrat. Dat is helaas een terechte naam, want deze rat leeft o.a. in riolen. Incidenteel kunnen ze zelfs via een WC pot een huis inkomen. De bruine rat / rioolrat is de meest voorkomende rat in Nederland.
Je herkent de bruine rat (Rattus norvegicus) aan hun grijsbruine vacht, hun relatief korte staart en hun wat dikke stevige bouw. De bruine rat kan goed graven en goed zwemmen en mag graag in een woonwijk vertoeven.
Zwarte rat
De zwarte rat (dakrat) heeft een langere staart en grotere oren, is slanker van vorm en beschikt over een zwarte vacht. De zwarte rat kan goed klimmen en kot daarom veel voor in gebouwen, op zolders en in schuren. De zwarte rat komt minder voor dat de bruine rat, en nog minder in dicht bevolkte gebieden.
Aks er een rattenplaag is betreft het meestal bruine ratten.
Bij de bovenstaande links vind je de beste rattenvallen en meer goede rattenvallen. Kijk daar voor alle mogelijkheden en alle prijzen.
Zie ook:
Koop een goede rattenval. Hier vind je de beste rattenvallen. Bijvoorbeeld een rattenklem / klapval of een diervriendelijke rattenval in de vorm van een vangkooi voor ratten. Verder informatie over het vangen van een rat en het voorkomen van een rat of een rattenplaag.