Veilig online kopen

Op de website TestResults.nl komen heel veel tests, tips en aanbiedingen van bepaalde producten voorbij. Hier ga ik echter meer algemene kooptips geven. Tips om veilig online je aankopen te doen.

Betrouwbare winkels

Ik ben een groot voorstander van online kopen, maar het is misschien wel opgevallen dat ik bij de aanbiedingen alleen grote bekende winkels vermeld. Dit zijn de webshops waar ik zelf ook mijn spullen koop. Grote bekende online winkels als Bol, Coolblue, MediaMarkt en FonQ hebben sterk mijn voorkeur, en anders koop ik bij winkels die bekend zijn of naast hun webshop ook over een fysieke winkel beschikken.

Deze winkels leveren normaal gesproken snel en mochten er problemen met de levering of met het gekochte product zijn dan worden deze problemen snel opgelost (zodat ze geen probleem zijn). Het kan heel verleidelijk zijn om bij een onbekende aanbieder een product veel goedkoper te kopen, maar dan neem je meer risico. Ik ben er ooit ook ingetrapt. Ik kocht voor een absurd lage prijs een product bij een onbekende aanbieder die bovendien geen winkel had maar een specifiek product via een website aanbood. Je raadt het vast al, geld weg, nooit wat geleverd gekregen. Maar in ieder geval wat geleerd. Een duur leermomentje.

Chinese export

En zo zijn er veel mensen die spullen uit een ver goedkoop buitenland halen, vaak Chinese webshops. Vaak gaat dat goed, maar er zijn ook nadelen, die niet altijd meteen zichtbaar zijn. Bij leveringsproblemen of een fout of defect product kan je je geld kwijt zijn, je moet vaak lang op je bestelling wachten en artikelen die je direct uit het buitenland haalt kunnen ondeugdelijk of zelfs gevaarlijk zijn. Zo bevatten Chinese producten niet zelden giftige stoffen, zelfs speelgoed voor kleine kinderen die dit in de mond nemen.

Producten die in Europa aan alle regels voor gezondheid, milieu en veiligheid voldoen mogen het CE logo voeren. Veel Chinese producten voldoen niet aan het eisen van dit CE keurmerk, maar daar hebben de Chinezen wat op bedacht. Ze hebben het Chinese Export (CE) logo bedacht dat er vrijwel hetzelfde uitziet en overal op afgedrukt kan worden. Probleem opgelost! Tenminste voor de Chinezen.

Veilig betalen

Kan je dan beter niet online kopen? Dan kan probleemloos, maar dan adviseer ik je wel bij bekende webwinkels of webshops van goede winkels te kopen. Mijn familie en ik doen onze aankopen massaal online en (sinds die bovengenoemde blunder) gaat dat probleemloos. En we kopen heel veel online!

Betalen doe ik vrijwel altijd via iDeal. Je kan vaak ook achteraf betalen, vaak zonder extra kosten, maar bij bekende winkels vind ik dat niet nodig en alleen maar gedoe achteraf. Koop je bij een jou onbekende winkel. of wil je maximale zekerheid, dan kun je natuurlijk wel gebruik maken van de mogelijkheid tot achteraf betalen.


Meer weten?

Een reactie posten

0 Reacties