Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Getest: Beste voor wassen en drogen

Hier kijken we naar de beste apparatuur en benodigdheden voor het wassen, drogen en strijken van wasgoed. Maar ook naar bijvoorbeeld wasmiddelen en wasverzachters. Al deze huishoudelijke artikelen worden regelmatig getest.

beste voor wassen en drogen uit de test


De beste wasmachines

Bij wassen denk je in de eerste instantie natuurlijk aan de wasmachine. De tijd dat we de was nog met de hand moesten doen ligt gelukkig achter ons. Een wasmachine is een noodzakelijk huishoudelijk apparaat in huis. 

Je hebt dan ook een groot aantal verschillende wasmachines. De één beter dan de andere. Gelukkig worden wasmachines vaak getest. Hieronder vind je de beste wasmachines uit al deze testen.

De beste wasdrogers

Na de wasmachine komt de wasdroger. Ook deze apparaten om de was te drogen worden op grote schaal getest. Het gaat daarbij om verschillende soorten drogers. Alle testen van wasdrogers vind je hieronder, plus nog veel informatie en tips voor bij het kiezen en kopen van de voor jou beste wasdroger.

De beste strijkijzers

Het wasfeest wordt besloten met het strijken van het schone wasgoed. Strijkijzers worden ook veelvuldig getest. De beste stijkijzers uit deze tests vind je hieronder. Het gaat daarbij niet alleen om de gewone stoomstrijkijzers, maar ook om de beste stoomgenerators en strijksystemen (strijkijzer en strijkplank in één apparaat).

De beste strijkplanken

Maar met alleen een strijkijzer ben je er niet. Ook een goede strijkplank is belangrijk om plezierig te kunnen strijken. Een strijkplank van goede kwaliteit, met een goede werkhoogte en geschikt voor het soort strijkijzer dat je gebruikt. Kijk hier onder voor de beste strijkplank.

De beste kledingstomers

Behalve strijken met stoom, kun je de kreukels ook volledig wegstomen. Daarvoor gebruik je een kledingstomer. Wat is de beste kledingstomer? Dat kun je lezen in onderstaande test.

De beste naaimachines

Kleding moet niet alleen gewassen worden, ook moet er wel eens wat gerepareerd worden. Of misschien maak je zelf wel kleding met een naaimachine. Hieronder vind je de beste naaimachines uit diverse testen.

De beste droogrekken en droogmolens

De was drogen kan (bij droog weer) ook gewoon buiten. Lekker goedkoop, en je was wordt er fris en zacht van. De was buiten drogen kan met een droogrek of droogmolen. Hieronder de beste droogmolens en de beste droogrekken.


De beste wasmiddelen

Om goed schoon te wassen heb je niet alleen een goede wasmachine nodig, maar ook een goed wasmiddel. Hier vind je de beste wasmiddelen uit de test.

De beste wasverzachter

Maak je was heerlijk zacht met een goede wasverzachter. Dit is de beste wasverzachter uit de test.
Beste wasverzachter test


Tips wassen

 • Voor wassen op de beste manier heb je spullen als een beste wasmachine en het beste wasmiddel nodig. Maar je moet zelf ook op de beste manier wassen. Hier een aantal tips voor het beste wassen,

 • Goed wassen kan alleen als je eerst de was goed scheidt. Sorteer het wasgoed op kleur. Donkere en felle kleuren kunnen afgeven en vervolgens witte was en lichtgekleurde was verkleuren. 

 • Je kan dan ook een wasmiddel gebruiken die bij de betreffende was. Er zijn wasmiddelen voor bonte was (gekleurde was), witte was en er is ook speciaal wasmiddel dat optimaal geschikt is voor zwarte was.

 • Kan lichtgekleurde was bij de witte was? Aan de ene kant is dat veilig omdat de lichtgekleurde was dan niet kan verkleuren door gekleurde was die afgeeft. Maar aan de andere kant moet je dan wel zeker weten dat de lichtgekleurde was niet afgeeft. Wees dus voorzichtig met nieuwe lichtgekleurde kleding.

 • Kleurvangdoekjes zijn een wondermiddel, ze werken echt. En wat op het doekje komt, dat komt niet op je kleding.

 • Als je veel was hebt kun je de lichtgekleurde was ook apart wassen, maar als je niet veel was hebt is het zonde om halve machines te draaien.

 • Delicate was kun je wel beter apart wassen. Je kunt dan een speciaal wasprogramma voor delicate was gebruiken en eventueel een speciaal wasmiddel voor kwetsbare was. Delicate kwetsbare stoffen zijn zijde, wol, kant, fluweel, kasjmier.

 • Dit soort stoffen kun je nog beter met de hand wassen. Wel iets meer werk (al gaat het vaak om weinig kleding) maar wel zo veilig.

 • De beste indicatie hoe je een kledingstuk of andere stof moet wassen vind je op het waslabel dat meestal aanwezig is op kleding.
   
 • Moeilijke vlekken kun je het beste voor het wassen voorbehandelen (en liefst zo snel mogelijk na de vervuiling). Vlekken die in stoffen trekken zijn veel moeilijker nog te verwijderen.

 • Was niet te heet, dat kan stoffen beschadigen of doen krimpen. Het wordt er in ieder geval niet mooier van. 

 • Kijk op het label van een wasmiddel hoe veel je mag gebruiken. Meer wasmiddel maakt niet beter schoon, integendeel!

 • Reinig af en toe de wasmachine. Hou het pluizenfilter goed schoon. Een vuile wasmachine laat het wasgoed stinken.

Tips was drogen

Ook voor het drogen van de was hebben we een aantal tips voor je om de was zo goed mogelijk te drogen.

 • Niet al het wasgoed mag in een wasdroger. Soms moet het hangend drogen. Hou je aan het voorschrift want anders kan je wasgoed beschadigen.

 • Het maakt niet uit of je de was in een machine droogt of aan een droogrek, schud de kledingstukken eerst even uit. Dit scheelt later veel kreukels.

 • Laat de was niet onnodig lang in de wasmachine zitten. Zo voorkom je dathet gaat stinken en kreuken.

 • Hang het was buiten te drogen als het kan. De buitenlucht is niet alleen een gratis wasdroger het laat kleding, beddengoed e.d. ook veel frisser ruiken en frisser aanvoelen.

 • Bij het drogen in een wasdroger is het handig om zware stoffen en licht wegende stoffen te scheiden. Als je de lichte stoffen apart droogt zijn deze veel eerder klaar. Maar dit is natuurlijk alleen interessant als je toch al twee vrachtjes moet drogen.

 • Evenals bij een wasmachine is bij wasdroger een lage temperatuur beter voor je was.

 • Voor het in een wasdroger drogen van een dekbed of kussen worden drogerballen aanbevolen om klonteren te voorkomen. Maar tennisballen voldoen net zo goed.

 • Haal na het drogen de was zo snel mogelijk uit de machine om kreuken te voorkomen.

 • Maak het pluizenfilter van de droger na iedere lading droog. Dit is beter voor de luchtcirculatie.

 • Strijken gaat het makkelijkst als je de was direct strijkt als deze uit de droger komt (en nog steeds een beetje vochtig is).Samenvatting:
Op deze pagina vind je verwijzingen naar alle testen met betrekking tot wassen, drogen en strijken van wasgoed. Je vindt hier bijvoorbeeld de beste wasmachines uit de test, de beste wasdrogers uit de test, de best geteste strijkijzers, kledingstomers, droogmolens en veel meer. Ook bijvoorbeeld de beste wasmiddelen uit de test en de naaimachine uit de test hebben hier een plek gekregen. 

Een reactie posten

0 Reacties