Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste middel tegen jeuk eikenprocessierups

Jeuk door de eikenprocessierups is heel vervelend. Hier vind je het beste middel tegen jeuk door de eiken processierups en tips om deze jeuk te voorkomen.

Aloe vera middel tegen jeuk eiken processierups

Het lijkt wel of heel Nederland momenteel aan het krabben is. De eikenprocessierups is in korte tijd uitgegroeid tot een enorme plaag. Veel is er niet aan te doen om de bultjes en bulten die de brandharen van de processierups te voorkomen. Je kunt moeilijk de hele dag met de ramen dicht binnen gaan zitten.Wat wel kan is de jeuk proberen te verminderen. Wat is het beste middel tegen jeuk door de eikenprocessierups?


Niet aan de jeuk denken is het allerbeste middel. Maar dat lukt niet altijd, en bij heel veel bulten en bultjes door de eikenprocessie rups kan de jeuk werkelijk niet te harden zijn. Wat is dan het beste middel tegen jeuk?

Aloë vera beste tegen jeuk eikenprocessierups

De beste resultaten bij het verminderen van de jeuk door de eikenprocessierups worden behaald met after sun met aloë vera. De after suns zijn ontwikkeld om de huid te verkoelen en te kalmeren, maar ook met andere aloë vera bodygels worden goede resultaten behaald.

Tip: Je ziet tegenwoordig bij lanen met eikenbomen massaal nestkastjes hangen. Deze zijn opgehangen om de koolmees, de natuurlijk vijand van de eikenprocessierups te lokken. Heb je een eik in de tuin of directe omgeving? Hang dan ook een nestkastje op!

Kun je jeuk door de eikenprocessierups voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen (en verlichten), maar lukt dat tegen jeuk door de eikenprocessierups? Dat is bijzonder moeilijk. 

De bultjes, bulten, uitslag en andere klachten door de eikenprocessierups worden namelijk niet veroorzaakt door directe steken van het diertje, maar door diens haren die door de wind meegenomen worden. Dat betekent dat je al last kan krijgen als je maar in de buurt bent van een eikenprocessierups. 

Daarbij kunnen de haren door een krachtige wind ver meegevoerd worden, kunnen ze verspreid worden via bijvoorbeeld een doek of kleding en kunnen ze tot overmaat van ramp jarenlang problemen blijven geven.

Je verminderd dus de kans op klachten door eikenprocessierupsen door uit de buurt van eikenbomen te blijven (waarin ze leven), maar dat neemt niet weg dat je toch op een bepaald moment last van bultjes door de haren van de eiken processierups kunt krijgen.

Wat voor klachten krijg je van de eikenprocessierups?

De klachten worden dus door de haartjes van de rups veroorzaakt. Als je deze haartjes op je lichaam krijgt ontstaan er een soort brandwondjes die soms op muggenbulten lijken maar ook kleiner kunnen zijn.

Andere klachten die je kan hebben zijn dikke oogleden, dikke lippen, een dikke tong en benauwdheid. Deze klachten kunnen duiden op een allergische reactie. Neem in dat geval contact op met de dokter.

De haren van de eikenprocessierups kunnen ook in je ogen. Een rood oog door eikenprocessierupsen? Spoel het oog dan goed schoon.

Tip: Heb je het idee dat er haartjes van de eikenprocessierups in je kleding kunnen zitten? Was de kleding dan om minimaal 60 graden.

Wat kun je doen tegen klachten door eikenprocessierupsen?

Merk je dat je last krijgt van de brandhaartjes van de eikenprocessierups, door bijvoorbeeld jeukbultjes? Verwijder dan de haartjes van de plek. 

De tip die meestal gegeven wordt is deze met een plakbandje te verwijderen. Maar we kregen ook een handige tip een kledingroller te gebruiken. Hier kleven de haartjes ook aan, en het rollen over het lichaam gaat vele malen makkelijker dan dat je ieder plekje met een planbandje moet bewerken. Hierna even afspoelen met lauw water.

Verder is het belangrijk dat je de kleding die mogelijk de eikenprocessierups-haartjes bevat niet meer draagt tot je ze op minimaal 60 graden gewassen hebt.

De bulten en bultjes die je al hebt kunnen helaas wel tot 2 weken blijven zitten. De jeuk verlichten is dan het enige dat je kan doen.

Zie ook: Het beste voor gezondheid en verzorging uit de test 


Onderwerp:
Hier kijken we naar het beste middel om jeuk door toedoen van de eikenprocessierups te verlichten. Ook kijken we naar mogelijkheden om klachten door de processierups te voorkomen en we kijken naar wat de klachten zijn die je door de haartjes van de eikenprocessierups krijgt.

Een reactie posten

0 Reacties