Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Goede ovenschaal? Dit zijn de beste ovenschalen

Kijk in dit overzicht met beste ovenschalen voor jou persoonlijk beste ovenschaal. Of je nu een grote ovenschaal van aardewerk of metaal zoekt of een glazen ovenschaal.

ovenschaal glas cosy & trendy


Een keuken kan niet zonder goede ovenschaal. Voor het maken van een heerlijke ovenschotel, lasagne, quiche, gebraden vlees, gegratineerde aardappeltjes of ander ovengerecht is een goede ovenschaal een must. Gelukkig is er een ruime keuze uit goede ovenschalen. Goede ovenschalen van glas, metaal of aardewerk. Hier de beste ovenschalen, de ovenschalen met de hoogste waardering.

Hieronder kijken we naar deze beste ovenschalen en geven tips om uit het grote aanbod je beste ovenschaal te selecteren.

De beste ovenschalen

In het overzicht met ovenschalen met 5 sterren vind je de al deze ovenschalen met de hoogste score. Het betreft een behoorlijk aantal goede ovenschalen in verschillende maten, in diverse vormen en soorten en gemaakt van verschillende materialen. 

Hieronder geven we wat tips voor bij het selecteren van jou persoonlijk beste ovenschaal uit deze lijst van goede ovenschalen.

Tips ovenschaal

Grootte en vorm ovenschaal
Natuurlijk is de grootte van de ovenschaal belangrijk. De ovenschaal moet immers in je oven passen. Maar let op, de ovenschaal moet de ruimte hebben om te draaien. Een ronde ovenschaal kan op dat punt praktischer zijn dan een rechthoekige ovenschaal.

Ovenschaal aardewerk
In een aardewerk ovenschaal blijven de gerechten langer warm. Dus ook als dit op tafel in de ovenschaal geserveerd wordt. Een ovenschaal van aardewerk is ook relatief makkelijk schoon te maken en kan in de vaatwasser. Een aardewerk ovenschaal is wel krasgevoelig.

Ovenschaal Emile Henry

Emile Henry ovenschaal aardewerk

Ovenschaal glas
Ook een ovenschaal van glas kan in de vaatwasser, maar vet kan inbranden en is dan lastiger te verwijderen dan bij een aardewerk schaal. Daarbij komt ook nog dat je ieder spikkeltje of vlekje bij glas goed kunt zie. Veel mensen kiezen voor een glazen ovenschaal omdat de gerechten daar mooier in uitkomen.

Ovenschaal metaal
Een metalen ovenschaal is niet ideaal. Zuren in het gerecht (bijvoorbeeld van tomatensaus) kunnen metalig gaan smaken en een metalen ovenschaal met anti-aanbaklaag kan slecht tegen de vaatwasser. Ook is zo'n metalen ovenschaal met anti-aanbaklaag krasgevoelig.

Ovenschaal kunststof
Een kunststof ovenschaal wordt meestal gebruikt voor cake of brood. Kunststof koelt snel af en is makkelijk schoon te maken. 

Ovenschaal met deksel
Een passende deksel op een ovenschaal kan erg handig zijn, vooral als het gerecht (al dan niet voor een deel) bewaard moet worden. De afgekoelde ovenschaal kan dan met deksel in de koelkast of op het aanrecht blijven staan zonder dat je met folie aan de gang hoeft.

Braadslee
Bij de ovenschalen vind je ook braadsledes. Een braadslee / braadslede is een grote metalen ovenschaal, rechthoekig van vorm. Een braadslee wordt vaak gebruikt voor grote stukken vlees, zoals in de oven braden van een kalkoen of kip. Je kunt een braadslede ook op het fornuis zetten, bijvoorbeeld om het vlees aan te braden voor het in de oven gaat. Een braadslee kun je ook als ovenschaal gebruiken voor andere ovengerechten.


Braadslee braadslede

Braadslee Lifetime CookingRamekin
Ook de ramekin (of ramequin) valt onder de ovenschalen. Een ramequin / ramekin is een klein ovenschaaltje voor een éénpersoons gerechtje of nagerecht. Ook de crème brulée schaaltjes vallen onder de ramekins. Meestal is een ramekin gemaakt van porselein of aardewerk, soms van glas of staal.

Römertopf
Een römertopf of Romeinse stoofpot is een ander soort ovenschaal. Deze klassieke stoofpot is gemaakt van poreus aardewerk. Je kunt er van alles is stoven of braden, zoals vlees, groente, aardappelen en fruit. In dit afgesloten schaaltje blijven de smaken en geuren goed bewaard en je hoef geen vet te gebruiken. 

De beste van al deze soorten ovenschalen vind je hier boven bij de beste ovenschalen met vijf sterren.Foto bovenaan: Cosy & Trendy ovenschaal glas


Onderwerp:
Zoek je de beste ovenschaal? Een goede ovenschaal heb je in vele vormen, soorten en maten. Hierboven vind je de beste ovenschalen en beste ovenschaaltjes. Goede ovenschalen van aardewerk, glas en metaal, maar ook de beste römertopf en de beste ramekin kom je bij de bovenstaande beste ovenschalen tegen. 


Een reactie posten

0 Reacties