Beste fietshorloge (sporthorloge fiets)

Een fietshorloge is een sporthorloge dat ook de prestaties tijdens het fietsen goed registreert. Kijk hier voor de beste fietshorloges uit de test.

Beste fietshorloge test Garmin


Bij een sporthorloge denkt men meestal aan het meten van sportieve prestaties bij het handlopen of bij fitness, maar ook de prestaties van wielrennen of recreatief fietsen kunnen met een horloge worden bijgehouden. Maar niet ieder sporthorloge is daar goed toe in staat. Hier kijken we naar het beste fietshorloge, het beste sporthorloge voor de fietser.

De beste fietshorloges

Hieronder vind je twee overzichten. Het eerste overzicht bevat de beste fietshorloges uit de test. In het tweede overzicht vind je alle sporthorloges die goed beschikt zijn voor de fietser. 


In beide gevallen betreft het multisport horloges, dat zijn veelzijdige sporthorloges die niet alleen geschikt zijn als fietshorloge, maar ook andere sportprestaties en andere inspanningen kunnen meten.


Garmin fietshorloge GPS navigatie

Garmin sporthologe fiets met GPS navigatie


Wanneer is een sporthorloge een goed fietshorloge?

Niet ieder sporthorloge is geschikt als fietshorloge. Aan alleen een stappenteller heb je niets, een fietshorloge moet minimaal in staat zijn om fietsafstand en fietssnelheid te registeren. Daaruit kan het horloge vervolgens weer prestaties als de maximum snelheid en de gemiddelde snelheid berekenen.

Hartslag meter op het fietshorloge

Maar een goed fietshorloge kan je meer informatie over het fietsen verschaffen. Goede fietshorloges hebben allemaal ook een hartslagsensor. Dat is bij een horloge makkelijk te regelen. Via de pols meten de horloges de hartslag. Alle metingen worden op het fietshorloge opgeslagen en deze gegevens worden later gebruikt om de prestaties en inspanningen te analyseren en om deze in statistieken weer te geven.

Maar natuurlijk heb je gedurende het fietsen ook inzicht in de actuele hartslag gegevens, zodat je je inspanningen daarop kunt aanpassen. Vooral wielrenners gebruiken deze functie, om optimaal te presteren.

Hartslagmeter Polar fietshorloge

Hartslagmeter op een Polar sporthorloge fietsen

Beste fietshorloge voor de wielrenner

De beste fietshorloges, geschikt voor fanatieke wielrenners, kunnen heel specifieke fiets prestaties meten. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken in combinatie met een cadanssensor of vermogensmeter voor het meten van de frequentie het vermogen waarmee je trapt, een VO2 max meting meet je maximale zuurstofopname en de meting van de hartslag in hartslagzones helpt je bij een efficiƫnte interval training.

De beste fietshorloges voor deze specifieke metingen vind je bij de bovenstaande fietshorloge test bij de beste fietshorloges voor de prestatiegerichte fietser. Als recreatieve fietser heb je deze functies niet nodig.


Strava app

De beste fietshorloges maken gebruik van een app op je smartphone voor een nauwkeurige registratie en analyse van de sportprestaties via een sportapp. 

Bij wielrenners is de Strava app heel populair. De Strava Cycling App registreert bij een daarvoor geschikt fietshorloge de snelheid, afstand, geklommen meters, hartslag en route tot in de details. Na afloop van je fietstocht kun je de tocht heel gedetailleerd analyseren.

Maar de Strava app kan nog meer. Je kan je prestaties vergelijken met anderen. Met fietsvrienden, maar ook met onbekende fietsers. Strava meet je prestaties op delen van je routes, bijvoorbeeld een helling, en registreert dan de tijd waarin je dat stuk route aflegt. Zo kun je op persoonlijke records jagen, maar ook proberen een hoge plek in de ranglijst te bemachtigen van dat stuk weg.
 
In beide bovenstaande overzichten kun je aangeven dat je een fietshorloge zoekt dat met de Strava app werkt. Dat geldt ook voor andere populaire sport apps.

Fietshorloge met Strava app
Fietshorloge met Strava app

Andere wielren apps

Strava is de meest populaire app voor wielrenners, maar er zijn meer apps die via het fietshorloge je fiets prestaties in kaart brengen. Andere populaire apps voor wielrenners zijn MapMyRide, RideWithGPS, RunTastic Road Bike (een speciale versie voor weg wielrenners van de RunTastic app) en BikeComputer.

Andere functies

Bijna alle goede fietshorloges zijn smartwatches / slimme horloges. Dat betekent dat er veel meer met het horloge mogelijk is dan het meten van sportieve prestaties. In bovenstaande overzichten met de beste fietshorloges kun je dan ook andere wensen ingeven om zo je beste fietshorloge te selecteren. 

Bijvoorbeeld ondersteuning van de Spotify app, voor muziek onder het fietsen,  contactloos betalen met je horloge, routenavigatie en veel meer. Vink aan welke functies je van je fietshorloge verwacht en je krijgt het beste fietshorloge dat ook op andere punten het voor jou beste horloge is.

Beste fietshorloge merken

Bij de fietshorloge test bovenaan kun je zien wat momenteel de beste fietshorloges zijn. Garmin is een fabrikant die toonaangevend is in sporthorloges voor fietsers. Deze Garmin fietshorloges zijn van hoge kwaliteit, hebben veel mogelijkheden en worden vaak gezien als het beste fietshorloge. Bovendien biedt Garmin een heel ruime keuze uit verschillende goede fietshorloge.

Maar Garmin is niet de enige die fiets sporthorloges ontwikkelt en maakt. Andere goede fietshorloge merken zijn Polar, Wahoo Fitness, Lezyne en Bryton. 


Zie ook:
Foto: Garmin fietshorloge

Samenvatting:
Niet ieder sporthorloge is geschikt als fietshorloge. Hierboven vind je het beste fietshorloge uit de test en andere goede fietshorloges. Het betreft de beste fietshorloges voor een wielrenner maar ook voor het goedkopere en minder geavanceerde beste fietshorloge voor de recreatie fietser kun je hier terecht.

Een reactie posten

0 Reacties