Test beste powerline met WiFi

De beste powerline adapter (netwerk via het stopcontact) dat ook toegang via WiFi biedt.


Een powerline adapter is een populaire oplossing om internet naar delen van je huis of kantoor te brengen waar onvoldoende WiFi-dekking beschikbaar is. Powerline gebruikt namelijk het stroomnet in huis als netwerk. Nog beter is het als de powerline adapter meteen dienst kan doen als WiFi toegangspunt. Hier kijken we naar de beste powerline adapter met een WiFi access point.


Wat is een powerline adapter? 

Maar laten we eerst uitleggen wat een powerline adapter en een powerline netwerk is. 

Het is helaas een bekend probleem dat in bepaalde delen van een huis of kantoor het WiFi signaal te slecht is om (goed) te kunnen internetten. Bijvoorbeeld op zolder. Een powerline adapter is een heel makkelijk manier om in die delen van het huis internet beschikbaar te maken. Dat doe je via het interne stroomnetwerk in huis. Je gebruikt daarbij een stopcontact als netwerkaansluiting.

Een powerline adapter koop je in een set van (minimaal) twee adapters. Adapter één plaats je in een stopcontact op een plek waar een goede internet verbinding beschikbaar is, meestal met een netwerkkabel verbonden aan het modem / router. Dit geeft de meest stabiele verbinding. Adapter twee prik je in een stopcontact op de plek waar je internet wil hebben.Bij de eerste powerline adapters maakte je vervolgens via een netwerkkabel een verbinding tussen de PC of laptop en de adapter in het stopcontact. Maar tegenwoordig doen veel powerline adapters tevens als WiFi toegangspunt dienst. Handig wat dan heb je op (bijvoorbeeld) de hele zolder ineens een prima WiFi-dekking, die je niet alleen met computers maar ook met bijvoorbeeld je smartphone wilt gebruiken.

Het tijdschrift Hardware.info testte negen van deze powerline adapters met access point, gemaakt door TP-Link, D-Link, AVM, Devolo en Netgear. 

Een drietal powerline adapters van TP-Link kwamen daarbij als beste uit de test. Kijk hier voor deze beste powerline adapters en hun prijzen. Je vindt daar zowel TP-Link powerline adapters met en zonder WiFi.

TP-Link beste powerline adapters met WiFi toegang

De snelheid van een netwerk via het stopcontact
De snelheid via het stroomnet is het grootste verschil tussen deze drie versies van de TP-Link powerline adapter. Deze halen snelheden van respectievelijk 1200, 1300 en 2000 Mbps, maar helaas geldt daarbij hoe sneller hoe duurder. Kijk voor de actuele winkelprijzen van de drie bij bovenstaande link.Alle drie de TP-Link powerline adapters zijn snel genoeg voor een vlekkeloze doorvoer van zelfs het zwaarste netwerkverkeer zoals dat van online video en gaming. Overigens zijn de verschillen in de praktijk minimaal, en alleen merkbaar als je apparatuur via een kabel koppelt. WiFi is altijd trager.

Met of zonder stopcontact
Een ander verschil is dat beide adapters van de 1200 Mbps versie (de TP-Link TL-WPA8630P WiFi) over een eigen stopcontact beschikken zodat het gebruik je geen stopcontact kost. 

Dat is erg handig als er maar één stopcontact aanwezig is. Je kunt dan bijvoorbeeld je laptop toch nog gewoon op het stroomnet aansluiten. Bij de twee andere powerline adapters is het stopcontact dan bezet. Een nadeel is dat het eigen stopcontact de adapter een stuk groter maakt.


Wat overigens belangrijk is, is dat je de de powerline adapters direct met het stopcontact verbindt. De combinatie powerline adapter met een stekkerdoos werkt niet goed.

Twee WiFi-netwerken of bekabeld ethernet
Alle drie de beste powerline adapters zijn voorzien van dual band zodat je twee aparte WiFi netwerken kunt opzetten waarbij apparaten elkaar niet in de weg zitten. 

Maar wil je echt hoge internetsnelheden? Dan kun je ook gebruik maken van een kabel en de ethernet aansluiting. Alle drie de beste powerline adapters beschikken over een Gigabit Ethernet verbinding die met 1000 Mbps tien keer zo snel is dan fast ethernet.

Bij de testen van Hardware.info leverde de drie best geteste TP-Link powerline adapters de beste prestaties. Kijk hierboven voor de type-gegevens, specificaties en prijzen.

Zie ook: Meer testen van netwerkapparatuur
Foto's: TP-Link


Onderwerp:
Hardware.info heeft powerline adapters met WiFi getest. De beste powerline adapters met WiFi zijn van TP-link. Hiermee creëer je zowel een draadloos WiFi-netwerk als een netwerk dat via de stoomcontacten en het stroomnet van je woning of kantoor verbinding maakt. Hier boven informatie over deze beste powerline adapters met WiFi.

Een reactie posten

0 Reacties