Header Ads Widget

Amazon Prime gratis

Beste NAS thuis en kantoor

De beste NAS voor thuis, het beste NAS systeem voor kantoor. Hier vind je de beste NAS systemen uit de test en andere beste NAS opslag.

Beste NAS test

Een systeem voor lokale dataopslag, thuis of op kantoor, wordt NAS genoemd (Network Attached  Storage). Zoals de naam aangeeft is dit een opslag-apparaat dat aan het netwerk wordt gekoppeld. Alle aangesloten apparaten kunnen de bestanden op de NAS gebruiken (eventueel ook van buitenaf via internet) en van alle in het netwerk aanwezige apparaten kunnen backups gemaakt worden. Hier kijken we naar de beste NAS systemen voor thuis en kantoor.

Alle soorten bestanden kunnen zo gedeeld worden door alle op het netwerk aangesloten apparatuur. Bijvoorbeeld complete collecties muziek en films (ook vanaf een smart TV), documenten en gedeelde data bestanden. Als je de NAS ook via een gebruikersnaam en wachtwoord van buitenaf toegang geeft kun je zelfs andere mensen op andere locaties toegang tot je bestanden geven. De NAS doet dan als file-server dienst.

Wat zijn de beste NAS systemen?

In het onderstaande overzicht met beste NAS systemen vind je alle beste NAS systemen. Het betreft alle NAS apparaten die met 5 sterren zijn gewaardeerd. Bij meer goede NAS systemen vind je nog veel meer aanraders zoals de NAS systemen van Synologie, WD (Western Digital), Zyxel, QNAP, Asustor en andere goede NAS fabrikanten.


Je vindt hier alle soorten Nassen. Van een eenvoudige maar goede NAS met ruimte voor 1 harde schijf tot NAS systemen die inclusief 16 TB aan opslagruimte worden geleverd.


Synology NAS voor 2 harde schijven

Synology NAS voor 2 harde schijven


Hoeveel ruimte is er op de NAS?

Als je een NAS kiest, let dan goed op de capaciteit. Je hebt twee soorten capaciteiten op een NAS. De reeds aanwezige capaciteit en de maximale capaciteit.

Een NAS is een apparaat voor dataopslag waarin harde schijven of SSD schijven worden geplaatst voor de opslag. Een harde schijf is per GB de goedkoopste manier van opslaan, maar een SSD is sneller.

De NAS biedt slots waarin harde schijven of SSD schijven kunnen worden geplaatst. Dat aantal slots (en aantal te plaatsen schijven) loopt uiteen van maar 1 harde schijf / SSD tot wel 12 schijven. Hoe meer slots, hoe meer harde schijven of SSD's je kan plaatsen, en des te hoger de maximale capaciteit van de NAS.


WD NAS met 2 harde schijven

WD NAS met 2 harde schijvenMeestal wordt een NAS zonder harde schijf of SSD geleverd. Dat geeft je de vrijheid om zelf je capaciteit te kiezen. Er zijn ook NAS systemen die meteen gebruiksklaar zijn omdat er al één of meer schijven in zitten. Als er nog één meer sloten vrij zijn kun je deze capaciteit later nog uitbreiden. 

Hoeveel ruimte je nodig hebt hangt natuurlijk helemaal van je toepassingen af. Op 1 TB kan je bijvoorbeeld circa 33 speelfilms in HD kwijt of meer dan 100.000 MP3 muziekjes. Ook foto's nemen relatief weinig ruimte in (hoeveel. is sterk afhankelijk van de resolutie). Ook backups en data bestanden nemen meestal niet heel veel ruimte in, al kan de gevraagde ruimte bij backups wel oplopen als je veel backups bewaard.

Films zijn dus de grootste ruimtevreters. Voor de meeste andere particuliere toepassingen is veel minder ruimte nodig. Maak voor je een NAS koopt eerst een inschatting van de ruimte die je nodig hebt, en als je een slot vrij houdt kun je later altijd nog een extra harde schijf toevoegen voor meer capaciteit.

Synology NAS met 4 harde schijven

Synology NAS met 4 harde schijvenHet werkgeheugen van een NAS

Het werkgeheugen van de NAS (RAM in GB's) wordt aangesproken door geopende bestanden. Het aantal geopende bestanden, en het aantal gebruikers tegelijkertijd, bepaalt dus het benodigde werkgeheugen. Voor een huishouden of klein bedrijf is 1 GB al genoeg. Pas bij meer dan 10 gelijktijdige gebruikers kom je normaal gesproken dan ruimte te kort.

Voor 15 gebruikers heb je 2 GB nodig en voor 20 gebruikers 4 GB, enzovoort.


Taken voor een NAS

Je kunt een NAS zien als een grote harde schijf voor alle apparaten in je netwerk. Maar een goede NAS beschikt over software voor extra mogelijkheden. Hieronder een overzicht van wat een goede NAS allemaal kan.

Automatische backup
Een goede NAS kun je automatisch je belangrijkste bestanden en folders laten backuppen. De NAS zorgt voor een altijd actuele kopie, en eventueel kopieën van oudere versies. Natuurlijk kun je ook handmatig backups maken.

Niet alleen voor computers is een automatische backup handig. Je kunt bijvoorbeeld een NAS ook een kopie laten maken van foto's of video's op de SD kaart van je fotocamera als deze camera met het netwerk verbonden is.

Media server
Televisies en HiFi apparatuur is tegenwoordig ook vaak op het netwerk aangesloten. Plaats je muziek en video's op de NAS en al deze media kan worden gebruikt van alle aangesloten apparatuur. Dit geldt ook voor foto's.

Webserver
Met een NAS heb je geen provider voor je website nodig. Je host gewoon je eigen website. Je kunt namelijk een domeinnaam aan het IP adres van je NAS koppelen. Dit stelt natuurlijk wel eisen aan je internetverbinding. De NAS moet altijd bereikbaar zijn (want anders is je website down) en je uitgaande internetverbinding moet dusdanig snel zijn dat het pieken in het gebruik kan opvangen.

FTP-server 
Of laat anderen bestanden downloaden van je NAS. Dit gaat het best via de FTP software waarover een goede NAS beschikt.

Download server
Verwar een download server niet met een FTP server. Een goede NAS beschikt over software die in staat is om te controleren of er nieuwe versie van je favoriete programma's en bestanden beschikbaar zijn, en download deze voor je.

Dataserver
De NAS als dataserver gebruiken wordt veel door bedrijven gedaan. Op de NAS staat altijd een actueel klantenbestand, orderbestand, personeelsbestand of ander gegevensbestand. Alle medewerkers kunnen dan zowel binnenshuis als buitenshuis over de recente gegevens beschikken.

Opslag voor de bewakingscamera
Gebruik je één of meer bewakingscamera dan is de hoge opslagcapaciteit van een NAS natuurlijk zeer geschikt om alle beveiligingsbeelden op te slaan. Dan kun je ook iets oudere beelden nog eens terugkijken. Via de software bepaal je hoe lang de beelden bewaard moeten blijven.

Printserver
De meeste printers hebben geen externe printerserver nodig, maar als dat toch nodig is kun je de printer aan de NAS koppelen en deze zo vanaf al je netwerk apparatuur gebruiken.

Synology NAS 12 HD's

Synology NAS met 12 HD's

Meer tips kiezen beste NAS

Meer tips en informatie voor bij het kiezen en kopen van de voor jou beste NAS vind je op Beste NAS Kopen. Daar vind je onder andere de beste en goedkoopste online aanbieders, een NAS keuzehulp die je helpt bij het vinden van je beste NAS apparaat, de actuele NAS top 10 en nog meer tips.

Of kijk hier boven voor de NAS systemen die gewaardeerd zijn met vijf sterren.
Foto bovenaan: Synology NAS


Onderwerp:
Een goede NAS (Network Attached  Storage) zorgt niet alleen voor heel veel opslagruimte in je netwerk, maar met een goede NAS kun je ook je eigen cloud creëren met bestanden waarvan ieder daartoe bevoegd persoon via internet gebruik kan maken. Hier boven vind je de beste NAS uit de test voor thuis, de beste NAS voor kantoor en andere goede NAS systemen.

Een reactie posten

0 Reacties