Header Ads Widget

Bol AlgemeenBol Algemeen

Beste racefiets helm / beste mtb helm (mountainbike helm)

Een overzicht met beste fietshelmen voor op de racefiets en mountainbike. Kijk hier voor je beste racefiets helm of mountainbike helm.

test mtb helm racefiets mountainbike


Een fietshelm is op de racefiets of mountainbike een must. Bij een val zonder fietshelm kan ernstig hoofdletsel tot gevolg hebben. Niet voor niets is een goede mtb helm of goede racefiets helm bij wedstrijden verplicht. Maar wat is voor jou de beste fietshelm? Hier kijken we naar de beste racefiets helm en de beste mtb helm (beste mountainbike helm) uit de test.

Een goede helm voor mtb en racefiets is licht, comfortabel, ventileert goed en is natuurlijk sterk en veilig. Goede fietshelmen voor deze sportfietsers worden gemaakt door vele bekende fabrikanten zoals Giro, Bell, AGU, BBB Cycling, Bontrager, Lazer en Abus. Maar wat is de beste fietshelm voor mtb of racefiets?

De beste fietshelmen voor mtb en racefiets

In het overzicht beste fietshelmen vind je alle beste fietshelmen die een waardering van 5 sterren hebben gekregen. Het zijn veel beste fietshelmen, maar dat komt omdat er eenvoudigweg veel (goede) fietshelmen zijn. 

Je kunt de lijst met beste fietshelmen enorm inkorten door aan te geven waarvoor je een fietshelm zoekt (bijvoorbeeld racefiets, MTB, e-bike of BMX) en door een maat en gewenste kenmerken aan te vinken. Zo hou je uiteindelijk een kleine hoeveelheid voor jou beste fietshelmen over waaruit je makkelijk je beste fietshelm tegen de laagste prijs kunt selecteren.


Abus helm mtb racefiets mountainbike wielrennen

Abus racefiets / mtb helm (achterzijde)


De maat van je beste fietshelm

Wat voor jou de beste fietshelm is hangt niet alleen af van de kwaliteit van de fietshelm zelf, maar ook van de maat van deze helm. Het is erg belangrijk voor de bescherming van je hoofd om een sporthelm met de juiste maat te dragen. Gelukkig kun je zelf makkelijk de beste maat van de fietshelm bepalen.

Meet voor de spiegel de omtrek van je hoofd op. Daarvoor dien die een meetlint 2,5 centimeter boven je wenkbrauwen en vlak boven je oren te houden. Je meet dan het breedste deel van je schedel, en dit is de maat waarop de fietshelmen gemaakt zijn.

In het bovenstaande overzicht met beste helmen voor mtb en racefiets kun je de fietshelmen op maat selecteren.  Dit is de meest gangbare indeling van helm maten:
  • Hoofdomtrek kleiner dan 51 cm: XS
  • 51 - 55 cm: S
  • 55 -59 cm: M
  • 59 - 63 cm: L
  • Groter: XL
Zit je net op een grens? De indeling kan bij sommige fabrikanten verschillen. Let dus voor je de fietshelm aanschaft of jouw hoofdmaat in de range valt die de fabrikant bij de maat opgeeft. Deze maat vind je bij iedere helm bij de specificaties.

Ventilatie helm sportfietser

Bij een helm voor op de racefiets of mountainbike is goede ventilatie erg belangrijk. Wielrennen en mountainbiken brengt immers een flinke inspanning met zich mee en je wilt geen broeierig hoofd onder het sporten. De beste helmen voor mtb en racefietsen beschikken daarom over ventilatiegaten. Bij het ontwerp is er veel ruimte voor de luchtstroom aangebracht zonder dat dit de veiligheid aantast.

Abus mtb helm racefiets helm ventilatie

Abus mtb helm / racefiets helm met ventilatie


Een fietshelm met goede ventilatie is niet alleen aangenaam tijdens het wielrennen of mountainbiken, het is ook beter voor de hygiëne omdat het voorkomt dat zweet in het materiaal van de helm trekt.

Voor dat laatste is ook een uitneembare (en te wassen) voering een groot voordeel.

Helm MTB of helm racefiets met MIPS

Sommige helmen voor mtb en racefiets zijn voorzien van MIPS. Maar wat is MIPS? MIPS is een laag tussen de EPS voering en de padding. Deze laag is voorzien van elastische bevestigingen die ervoor zorgen dat de helm bij een val iets kan bewegen ten opzichte van het hoofd. Dat klinkt misschien juist onveilig, maar het zorgt er voor dat ook de zijdelingse en roterende krachten van een klap worden opgevangen. MIPS vangt dus niet alleen de klap zelf op maar ook de beweging die daarbij speelt.


Lazer helm MIPS mtb racefiets

MIPS helm Lazer


Het SP Technical Research Institute of Zweden (SP) in Borås testte helmen met MIPS en helmen zonder deze extra bescherming. Uit deze test bleek dat de geteste MIPS helmen vier keer minder kans opleverden op een hersenschudding dan de fietshelmen zonder MIPS. De MIPS techniek is iets om op te letten als je een fietshelm koopt.

Meer goede helmen fiets (en aanbiedingen)

Zoek je een ander soort fietshelm? Of kun je in bovenstaand overzicht jouw beste mtb helm of racefiets helm niet vinden? Kijk dan bij onderstaande links voor meer goede helmen voor op de fiets. Bij de testen vind je ook de beste fietshelmen voor kinderen, en voor dames en heren op de stadsfiets, e-bike of speed pedelec.


Bij de reacties onder dit artikel kun je al je vragen, ervaringen, reviews, tips en andere opmerkingen met betrekking tot fietshelm voor de sportfietsers posten.


Samenvatting:
Hier boven vind je de beste mtb helmen en beste racefiets helmen. Deze helmen voor de mountainbiker en racefietsers hebben een waardering van 5 sterren gekregen. Verder geven we tips voor bij het kiezen van je beste mtb helm of racefiets helm zoals het bepalen van de juiste maat en hebben we informatie over de MIPS fietshelm. Onderaan vind je de beste winkels om een goede racefiets helm of goede mountainbike helm goedkoop te kopen en meer beste fietshelmen uit de test.

Een reactie posten

1 Reacties

  1. Drost, Woerden12 juni 2024 om 15:37

    Als racefietser of mountainbiker kies je natuurlijk voor een lichte fietshelm. Deze fietshelm is erg belangrijk bij het racefietsen of mountainbiken, niet voor niets is een helm bij wielersport wedstrijden verplicht. Maar zo'n lichte helm moet ook goed beschermen, daar is de fietshelm immers voor. Ik adviseer daarop voor de sportfietser een sporthelm van de merken die de professionals ook dragen. Bijvoorbeeld een wedstrijdhelm van Giro, Abus, Lazer of BBB. Dit zijn geen goedkope fietshelmen maar wel de beste wielrenhelmen.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.