Beste 4K monitor (Ultra HD, UHD monitor)

De beste 4K monitor uit de test en andere best geteste 4K Ultra HD monitoren.

Beste 4K monitor Samsung

Ultra HD 4K televisies zijn zeer in opmars, ondanks dat er nog nauwelijks televisie-uitzendingen in 4K beschikbaar is. Wat dat betreft heb je meer aan een Ultra HD 4K monitor. YouTube video's, games en andere digitale content is wel vaak in deze hoge resolutie te bekijken. Een goede reden om eens te kijken naar de beste UHD 4K monitor uit de test en andere goede Ultra HD 4K monitoren.

Omdat bij een computermonitor de 4K resolutie een werkelijk toegevoegde waarde heeft komen er steeds meer 4K monitoren op de markt. Hieronder vind je actuele overzichten van de beste 4K monitoren van dit moment.


Wat is een 4K monitor?

4K monitor, UHD monitor en UHD monitor zijn allemaal benamingen voor de Ultra HD monitor. Dit betreft dus het zelfde soort monitor. De term 4K wordt in de praktijk het meest gebruikt. Wij spreken hier daarom ook over 4K monitor.

Het beeld van een 4K monitor wordt opgebouwd uit 3840x2160 = meer dan 8 miljoen pixels (beeldpuntjes). Dat levert bij een goede 4K monitor dan ook een enorm scherp beeld op. 4K is 4 keer scherper dan Full HD.

Hou er wel rekening mee dat je alleen van de volledige 4K resolutie kan profiteren als de PC of laptop deze ondersteunt. De videokaart / videoprocessor moet dit aankunnen. Bij een goede nieuwe computer is dat het geval, maar oudere desktop computers en laptops ondersteunen niet altijd 4K beelden.

5K monitor en 6K monitor

We zien de laatste tijd ook 5K monitoren en 6K monitoren opduiken. Deze monitoren zijn echter nog zeldzaam (en duur) en de computers, games en video's die 5K of 6K ondersteunen zijn ook nog zeldzaam. Aanschaf van een 5K monitor of 6K monitor is nog niet aan te raden.

Beste 4K monitor in elk formaat

Terug naar de beste UHD 4K monitor. In beide overzichten met beste 4K monitors vind je de beste UHD monitoren in diverse beeldformaten. Goede 4K monitoren heb je in formaten van 27 inch (69 cm) tot 49 inch (125 cm), en ze zijn er incidenteel zelfs groter en kleiner.


4K UHD monitor BenQ

4K UHD monitor BenQ

UHD 4K gaming monitor

Lang alle content is nog niet in 4K resolutie beschikbaar, maar bij gaming is dat een ander verhaal. Een goede moderne game is er in Ultra HD resolutie. Ben je op zoek naar een gaming monitor? Kies dan altijd voor een goede 4K gaming monitor. Niets vraagt zo veel van een computer en van een beeldscherm dan een modern computerspel. Voor optimaal gamen is een heel goede Ultra HD 4K monitor een must.

Ruim 8 miljoen pixels

Hoe groter de monitor is, hoe meer je profiteert van de scherpere beelden die 4K biedt. Een 4K monitor, ook wel Ultra HD monitor of UHD monitor genoemd, geeft de beelden weer in een resolutie van 3840 bij 2160 pixels. Dat zijn meer dan 8 miljoen beeldpunten! Zelfs bij een groot scherm levert dat een zeer scherp beeld op.

4K monitor is minder geschikt voor een oude trage PC

Omdat er zo veel pixels weergegeven moeten worden is er wel een moderne PC of moderne laptop nodig om deze beelden vloeiend weer te geven. Een oude computer kan te weinig tegenkracht bieden, maar bij een 4K monitor op een oude computer is er dan ook sprake van een vlag op een modderschuit.

Goede 4K monitoren

Goede 4K monitoren worden gemaakt door onder andere Samsung, AOC, LG, Philips, BenQ, MSI, Iiyama en andere goede fabrikanten van monitoren en computers. In het bovenstaande overzicht met beste 4K monitoren vind je ze allemaal.
Foto bovenaan: Samsung 4K monitor


Samenvatting:
Wat is de beste 4K monitor / beste Ultra HD monitor / beste UHD monitor? Hierboven vind je een overzicht met de beste 4K monitoren uit de test en andere goede UHD monitoren.

Een reactie posten

0 Reacties