Schrijf je hier in, en ontvang alle testresultaten gratis per e-mail.

Beste elektrische fornuis test

 

beste elektrische fornuis test elektrische fornuizen

Een fornuis is een vrijstaand keukenapparaat bestaande uit een kookplaat en grill. De meest verkochte fornuizen zijn elektrische fornuizen. Deze fornuizen zijn plezierig in het gebruik en je bent niet afhankelijk van gas, wat verstandig is omdat de gasprijs vanwege milieumaatregelen wel eens flink omhoog zou kunnen gaan. Hieronder kijken we naar de mogelijkheden van elektrische fornuizen en het beste elektrische fornuis uit de test.


Zoals je hieronder kunt lezen zijn er veel verschillen in elektrische fornuizen waardoor het lastig is één beste fornuis aan te wijzen. Je hebt inductie fornuizen en keramische fornuizen, elektrische fornuizen in verschillende afmetingen, met 1. 2 of 3 fasen aansluitingen en dan hebben we het nog niet eens over alle verschillen in de oven van het elektrische fornuis. 


Het beste fornuis uit de test

Hieronder vind je tips en informatie over al deze mogelijkheden. Bij het beste elektrische fornuis uit de test vind je het elektrische fornuis dat het beste fornuis is volgens de meest gangbare wensen.


Kies zelf je beste elektrische fornuis

Is het bovenstaande fornuis voor jou niet het beste elektrische fornuis? Kijk dan in het overzicht alle elektrische fornuizen voor meer dan 100 van deze fornuizen. Hieruit kun je zelf je beste fornuis selecteren. Hieronder daarvoor wat tips.

Inductie fornuis of keramisch fornuis?
Binnen de elektrische fornuizen vind je twee soorten, keramische fornuizen en inductie fornuizen. Het verschil zit hem in de kookplaat. 

Bij inductie wordt niet de kookplaat verhit, maar de pan zelf. Dit heeft twee grote voordelen: De kookplaat koelt na gebruik heel snel af en als er pan op de inductie kookplaat staat blijft of wordt deze koud, ook al schakel je hem per ongeluk aan. Ook warmt een pan sneller op en gaat een inductie fornuis efficiënter met energie om.

Hou er wel rekening mee dat je pannen geschikt moeten zijn voor inductie koken. Hiervoor is namelijk een vlakke bodem van de pan nodig. Omdat inductie koken tegenwoordig de standaard is zijn de meeste pannen die je nu koopt geschikt voor inductie.

Koop je een nieuw fornuis? Dan raden we een inductie fornuis aan. Keramische fornuizen worden ook steeds minder uitgebracht.


Inventum elektrisch fornuis


1, 2 of 3 fasen fornuis
Hoe meer energie gebruikt hoe meer fasen (stroomgroepen) er nodig zijn voor het fornuis. Een 1 fase fornuis gebruikt heel weinig stroom en beschikt daarom over een normale stekker en kan in een gewoon stopcontact. Bij kookplaten kom je dit tegen, maar een combi kookplaat / oven (wat een fornuis is) vraagt om meer stroom als je beide gebruikt. Een 1 fase fornuis is daarom een zeldzaamheid.

Een 2 fasen fornuis is een fornuis dat niet al te veel stroom vraagt. Het fornuis beschikt over een perilex stekker. Deze past op de perilex aansluiting die standaard is in de keukens in Nederland. Een perilex stopcontact herken je aan vijf gaatjes, vier ronde gaatjes in de hoeken, één rechthoekig gaatje in het midden.

De meeste moderne elektrische fornuizen vragen echter om een 3 fasen aansluiting. De perilex stekker van het elektrische fornuis en de perilex aansluiting in de keuken zijn daarbij gelijk aan fase 2, het verschil zit hem in de meterkast. Bij fase 2 zijn er in de meterkast twee groepen gekoppeld, bij fase 3 moeten er 4 groepen gekoppeld zijn die met één klik aan en uit te zetten zijn. 

Schaf je een fase 3 fornuis aan, en is de meterkast daar nog niet op voorbereid, dan zal je een elektricien dit moeten laten aanpassen.

De maat en de kookzones
Je hebt grote en kleine fornuizen. De breedtematen 60 cm en 90 cm zijn het meest gangbaar. Hie breder hoe meer ruimte er is voor kookzones. Een 60 cm breed fornuis beschikt meestal over 4 kookzones (de elektrische variant op de kookpit), een 90 cm fornuis heeft meestal een vijfde kookzone.

De oven van het fornuis
Tot nu toe hadden we het over de kookplaat, maar heel belangrijk bij een elektrisch fornuis is natuurlijk de elektrische oven.  Hierbij heb je dezelfde keuzemogelijkheden als bij een losse oven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oven met zowel bovenwarmte als onderwarmte, voor een heteluchtoven een een oven met grillfunctie. 

In het overzicht met alle elektrische ovens kun je op al deze mogelijkheden selecteren en zodoende jouw persoonlijk beste elektrische oven vinden.

Zie ook: Meer testen fornuizen


Onderwerp:
Op deze pagina vind je informatie over de beste elektrische fornuizen en het beste elektrische fornuis uit de test. Verder vind je onder andere het verschil tussen een inductie fornuis en een keramisch fornuis en andere tips voor bij het kiezen van het van jou beste fornuis. Bovenin vind je tevens een overzicht met alle goede elektrische fornuizen, hun prijzen en hun specificaties.

Company

Content=King

Auteur

Bas van Rijswijk

Zoeken

Contactformulier

Naam

E-mail *

Bericht *