Header Ads Widget

Bol 10-daagse 2024Bol 10-daagse 2024

Beste elektrisch fornuis test

De beste fornuis test, met het beste elektrisch fornuis met oven uit de test en andere goede elektrische fornuizen.

beste elektrische fornuis test elektrische fornuizen


Een fornuis is een vrijstaand keukenapparaat bestaande uit een kookplaat en oven. De meest verkochte fornuizen zijn elektrische fornuizen. Een elektrisch fornuis is plezierig in het gebruik en je bent niet afhankelijk van gas. Hieronder kijken we naar de mogelijkheden van elektrische fornuizen en het beste elektrische fornuis uit de test.


Zoals je hieronder kunt lezen zijn er veel verschillen in elektrische fornuizen waardoor het lastig is één beste fornuis aan te wijzen. Je hebt inductie fornuizen en keramische fornuizen, elektrische fornuizen in verschillende afmetingen, met 1. 2 of 3 fasen aansluitingen en dan hebben we het nog niet eens over alle verschillen in de oven van het elektrische fornuis.

Het beste elektrisch fornuis uit de test

Hieronder vind je tips en informatie over al deze mogelijkheden. Hieronder vind je een link naar het beste elektrisch fornuis uit de test in diverse klassen (eenvoudig gebruik, hobbykok en professioneel).Kies zelf je beste fornuis

Is het bovenstaande fornuis voor jou niet het beste elektrische fornuis? Kijk dan in het onderstaande overzicht met alle fornuizen. Je vindt daar ruim 100 elektrische fornuizen.Hieruit kun je zelf je beste elektrische fornuis selecteren. Je kunt er je eisen aanvinken zoals inductie, gewenste maat, aantal gewenste kookzones, en veel meer. Dan blijven alleen de voor jou beste elektrische fornuizen over.

Hieronder tips voor bij dit selecteren van je beste elektrisch fornuis.


Etna elektrisch fornuis (inductie met oven)

Etna elektrisch fornuis (inductie met oven)


Inductie fornuis of keramisch fornuis?

Binnen het aanbod aan elektrische fornuizen vind je twee fornuis soorten. Je hebt keramische fornuizen en inductie fornuizen. Het verschil zit hem in de kookplaat. Een inductie fornuis is een elektrisch fornuis met een inductie kookplaat.

Bij inductie wordt niet de kookplaat verhit, maar de pan zelf. Dit heeft twee grote voordelen: De kookplaat koelt na gebruik heel snel af en als er pan op de inductie kookplaat staat blijft of wordt deze koud, ook al schakel je hem per ongeluk aan. 

Ook warmt een pan bij inductie sneller op en gaat een inductie fornuis efficiënter met energie om.

Hou er wel rekening mee dat je pannen geschikt moeten zijn voor inductie koken. Hiervoor is namelijk een vlakke magnetische bodem van de pan nodig. Omdat inductie koken tegenwoordig de standaard is zijn de meeste pannen die je nu koopt geschikt voor inductie.

Koop je een nieuw fornuis? Dan raden we een inductie fornuis aan. Keramische fornuizen worden ook steeds minder uitgebracht.

Inventum elektrisch fornuis met oven

1, 2 of 3 fasen fornuis

Hoe meer energie een fornuis gebruikt hoe meer fasen (stroomgroepen) er nodig zijn voor het fornuis. Een 1 fase fornuis gebruikt heel weinig stroom en beschikt daarom over een normale stekker en kan in een gewoon stopcontact. 

Bij kookplaten kom je dit tegen, maar een combi kookplaat / oven (wat een fornuis is) vraagt om meer stroom als je beide gebruikt. Een 1 fase fornuis is daarom een zeldzaamheid.

Een 2 fasen fornuis is een fornuis dat niet al te veel stroom vraagt. Dit elektrische fornuis beschikt over een perilex stekker. Deze stekker past op de perilex aansluiting die standaard aanwezig is in de keukens in Nederland. 

Een perilex stopcontact herken je aan vijf gaatjes, vier ronde gaatjes in de hoeken, één rechthoekig gaatje in het midden.

De meeste moderne elektrische fornuizen vragen echter om een 3 fasen aansluiting. De perilex stekker van het elektrische fornuis en de perilex aansluiting in de keuken zijn daarbij gelijk aan fase 2, het verschil zit hem in de meterkast. 

Bij fase 2 zijn er in de meterkast twee groepen gekoppeld, bij fase 3 moeten er 4 groepen gekoppeld zijn die met één klik aan en uit te zetten zijn.

Schaf je een fase 3 fornuis aan, en is de meterkast daar nog niet op voorbereid, dan zal je een elektricien dit moeten laten aanpassen.

Beko elektrisch fornuis met combi stoomoven

Beko elektrisch fornuis met combi stoomoven


De maat en de kookzones

Je hebt grote en kleine fornuizen. De breedtematen 60 cm en 90 cm zijn het meest gangbaar. Hie breder hoe meer ruimte er is voor kookzones. Een 60 cm breed fornuis beschikt meestal over 4 kookzones (de elektrische variant op de kookpit), een 90 cm fornuis heeft meestal een vijfde kookzone.

De oven van het elektrische fornuis

Tot nu toe hadden we het over de kookplaat, maar heel belangrijk bij een elektrisch fornuis is natuurlijk de elektrische oven. Een fornuis beschikt immers over een kookplaat en een oven.

Bij de oven van een elektrisch fornuis heb je dezelfde keuzemogelijkheden als bij een losse elektrische oven. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een oven met zowel bovenwarmte als onderwarmte, voor een heteluchtoven, voor een stoomoven en voor een oven met grillfunctie.

In het overzicht met alle elektrische ovens kun je op al deze mogelijkheden selecteren en zodoende jouw persoonlijk beste elektrische oven vinden.


Bosch inductie fornuis met elektrische oven

Bosch inductie fornuis met elektrische oven

Beste elektrisch fornuis merken

Goede elektrische fornuizen worden door diverse fabrikanten gemaakt. Het beste elektrische fornuis van dit moment kun je vinden bij de bovenaan genoemde elektrisch fornuis test.

Goede merken voor een elektrisch fornuis zijn AEG, Etna, Bosch, Siemens, Smeg, Belling, Stoves en Amica.  Goede goedkope elektrische fornuizen worden onder andere gemaakt door Beko, Indesit, Inventum, Zanussi, Whirlpool en Electrolux.

Bij de bovenstaande elektrisch fornuis aanbiedingen vind je al deze elektrische fornuizen met al hun mogelijkheden, prijzen en specificaties.


Zie ook: 
Meer testen fornuizenOnderwerp:
Op deze pagina vind je informatie over de beste elektrische fornuizen en het beste elektrische fornuis uit de test. Verder vind je onder andere het verschil tussen een inductie fornuis en een keramisch fornuis en andere tips voor bij het kiezen van het van jou beste fornuis. Bovenin vind je tevens een overzicht met alle goede elektrische fornuizen (een elektrische kookplaat en elektrische oven), hun prijzen en hun specificaties.

Een reactie posten

2 Reacties

  1. In mijn vakantiehuisje ga ik natuurlijk geen dure keuken plaatsen. Een elektrisch fornuis is dan een prima apparaat. 4 kookpitten (inductie) en een hete lucht oven. Allemaal elektrisch, en heel betaalbaar. Tegen een lage prijs heb ik met mijn Etna elektrisch fornuis een prima oven en kookplaat in mijn vakantiewoning.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toen mijn gas kookplaat kapot ging was dat een mooi moment om een elektrisch fornuis aan te schaffen. Ik had namelijk nog geen oven, dat was dan ook meteen geregeld. Ik heb besloten niet te veel op de prijs te beknibbelen en heb voor een Bosch elektrisch fornuis gekozen, die overigens ook prima te betalen was.

    Het is een mooi elektrisch fornuis met een keramische kookplaat (met te combineren kookzones) en een hete lucht oven. Deze elektrische over presteert prima en ziet er bovendien mooi uit, wat ik ook belangrijk vind omdat het een vrijstaand fornuis is dat best een blikvanger in de keuken is.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier uw reactie, vraag, ervaring of review. Deze wordt na goedkeuring geplaatst tenzij het bericht ongepast is of als reclame bedoelt is.